Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ANDREJ PLENKOVIĆ U PROCESIJI KRIŽNOGA PUTA NA HVARU


PREMIJER VJERAN TRADICIJI RODNOG KRAJA


Na tradicionalnoj noćnoj procesiji „Za križen“ koja se nekoliko stoljeća s Velikog četvrtak na Veliki petak organizira na otoku Hvaru i ove je godine sudjelovao premijer Republike Hrvatske mr. Andrej Plenković. Premijer je rodom sa otoka Hvara i začudo da je ostao vjeran tradiciji i običaju i obitelji i cijeloga otoka. Nije rijetkost da funkcija i polažaj u društvu koji tijekom života stekne, mijenjaju osobu, no premijer Plenković je ostao dosljedan običaju i svoje rodne kuće, cijeloga mjesta i otoka. Sa ostalim sumještanima hodao je za križem od postaje do postaje muke Isusove.

Tijekom procesije koja počinje u 22 sata hodočasnici prođu 25 kilometara. Na tom putu je 14 postaja koje opisuju muku Isusa Krista kako je opisana u Novom zavjetu i kako kršćani vjeruju .



Premijer Plenković s novinarima nakon procesije. Snimljeno s tv ekrana(mzz)

ZAŠTO JE NASTALA PROCESIJA

Nastanak procesije se veže uz raspelo Svetog križića, koje se od 1510. godine čuva u hvarskoj katedrali. Prema zapisima u arhivu, križić je 1510. godine bio na čuvanju u kući Nikole Bevilaque. U vrijeme nemira između pučana i plemića, 6. veljače 1510. godine križić je prokrvario. Krvarenje sakralnog predmeta smatra se čudom koje ima osobiti znak trojedinoga Boga. Nakon toga na Hvaru počinje intenzivno štovanje križa, križnoga puta i muke Isusove. Prvi pisani zapis o procesiji datira od 16. veljače 1658. godine.
Godine 2009. tradicija procesije Za križen je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.



Post je objavljen 19.04.2019. u 10:15 sati.