Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PAŠKA SOL U REGISTRU DVIJE ZAŠTIĆENE OZNAKE EU


RH IMA 22 PROIZVODA SA ZAŠTIĆENIM OZNAKAMA

U Služenom listu Europske unije11. travnja objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2019/574 od 4. travnja 2019. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla „Paška sol“ ZOI čime je postala zaštićena na području Europske unije. Zaštita naziva „Pašąka sol“ obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet.


Oznaka EU kojom se štiti zemljopisno porijeklo proizvoda

„Paška sol“ - sitna morska sol je nemljevena morska sol, dobivena iz morske vode Paškog zaljeva kontinuiranim ulijevanjem u sustav bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u Solani Pag na otoku Pagu. Oblika je pravilnih malih kristala kubične strukture koji su bijele boje te sadrže minerale i elemente u tragovima. Većina kristala je veličine do 1 mm, pa tako 98% svih kristala prolazi kroz sito s veličinom otvora od 1,3 mm. Ima koncentrirani slani okus bez gorčine.
„Paška sol“ - solni cvijet je proizvod koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje sitne morske soli. Ima blago slani okus. Tekstura je hrskava i vrlo krhka. Boja je bijela do blijedo žuta, što je posljedica prisustva veće količine minerala. Specifičnog je okusa, manje je slana u odnosu na kuhinjsku sol te sadrži više prirodnih minerala (magnezij, kalcij, kalij, jod). Granulacija „Paške soli“ - solnog cvijeta je krupnija u odnosu na granulaciju „Paške soli“ - sitne morske soli, a kristali su u obliku ljuskica i lako se drobe trljanjem.
„Paška sol“ proizvodi se u Solani Pag u Paškom zaljevu, a njezine specifične karakteristike proizlaze iz klimatskih uvjeta definiranog zemljopisnog područja te činjenice da je solana Pag smještena na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije i poljoprivredne aktivnosti.
Morska voda Paškog zaljeva iznimno je čista i profiltrirana jer je dno Paškog zaljeva bogata školjkama koje su prirodni pročistači mora, pa tako morska voda ima vrlo niske vrijednosti teških metala, koje su znatno niže od prosječnih vrijednosti Sredozemnog mora, odnosno značajno su niže od koncentracija za standard kakvoće vodnog okoliša.
Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer Republika Hrvatska ovime ima 22 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, - informacije su iz Minitarstva poljoprivrede.




Post je objavljen 12.04.2019. u 10:32 sati.