subota, 21.09.2013.

Shivers (1975)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Stanari novoizgrađenog velikog stambenog kompleksa terorizirani su od strane nepoznatih parazita, koji ih zarazom učine seksualnim manijacima spremnima na ubojstvo i masakr...



David Cronenberg mi se kao redatelj od 2011. godine, kada sam pogledao njegov film The Brood učinio veoma dobrim i interesantnim, jer su njegovi naturalistički pristupi nekoj SF tematici bili u krajnju ruku uznemirujući i morbidni. Shivers je film koji je nastupio četiri godine prije Brooda i to je vjerojatno prvi (koliko sam upoznat) Cronenbergov izlet u horror vode. U svoje manevre kvalitetnog uznemiravanja Cronenberg je ovdje ubacio i zanimljivog, iako naizgled neprimjetnog antagonista, koji pretvara svoje žrtve u krvoločne i sadistički nastrojene osobe. Zanimljiva koncepcija 'otoka' koji na neki način izolira žrtve i pruža im tamo sve što im za život treba, kao nekakav opis 'idealnog' života je sam po sebi klaustrofobičan i potresljiv. Zamislite da ste u nekakvoj izolaciji gdje viđate jedno te iste ljude svaki dan i gdje vam se život odvija samo po potrebama - kao nekakva vrsta slobodnog zatvora, zar ne? Ubacite tu još i nekakve parazite i dobit ćete prikaz Cronenbergovog horror filma. I naravno, kao što sam i očekivao, film me nije razočarao, atmosferičan je, prilično brz i jednostavan te nije pretjerano nametljiv.



Za razdoblje sedamdesetih ovaj film se može staviti među nekoliko rijetkih horror filmova koji su tada bili inovativni.
Iako postoje određene mane koje baš i ne ukrašavaju film, ne predstavljaju nekakav problem koji bi mogao ugroziti tijek filma te se ne pojavljuju često. Neki efekti i planiranje kadrova nije u suštini uvijek dobro osmišljeno, no za razliku od Brooda, koji je na trenutke znao biti i malo zamoran, Shivers se stalno kreće u nekakvom jednakom tonu, odnosno jednakim tempom. Oscilacije koje se događaju za vrijeme ubojstava su česte, možemo vidjeti prilično dosta krvi i za razliku od sljedećih Cronenbergovih djela, ovaj je ipak najmanje zastupljen krvlju. Socijalne tematike pojavljuju se u nekom drugom tonu nego u njegovim budućim filmovima, ovdje se vjerojatno pokušava kritizirati moć potrošačkog i trgovačkog društva koji pokušava dodatno poboljšati tijek života i od nekih projekata stvoriti 'raj na Zemlji'. Upravo se zbog takvih stvari razne neprilike događaju ljudima, a ubojiti paraziti samo su jedna od njih.



Bacite pogled na ovaj film ako ste ljubitelji horrora sedamdesetih, stvarno biste se mogli ugodno iznenaditi. Nije baš klasik poput Exorcista, ali nikako nije ni anoniman film. Ovo je još jedan od uznemirujućih i na kraju krajeva morbidnih Cronenbergovih uradaka, smatram da biste trebali baciti oko, za mene je zaslužio vrlo dobru ocjenu.

17:15 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 14.09.2013.

The Frighteners (1996)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što je tragična automobilska nesreća usmrtila njegovu ženu, Frank Bannister otkrio je kako može komunicirati s mrtvima kako bi uzimao ljudima novac, no kada se u sve uplete i jedan poltergeist stvari krenu u potpuno krivome smjeru...



Peter Jackson, sada već kultni redatelj i svakako negdje na vrhu, svoju je karijeru obilježio s dobro nam poznatim adaptacijama Tolkienova svijeta, no što je taj redatelj radio prije nego je cijeli svijet čuo za njegov pothvat? Vjerovali ili ne, Jackson se krajem osamdesetih i kroz devedesete uglavnom bavio ničim drugim nego - horror filmovima. Na mome blogu možete pronaći recenziju za njegov film Bad Taste, a tijekom godina dobili smo i njegov kultni Braindead te nakon par godina i Zastrašivače, tj. ovaj film. The Frighteners je ustvari komedija s elementima horrora, gdje se Jackson ovaj puta odlučio pozabaviti duhovima u kontekstu 'Ghostbusters' filmova. Iako je sličnost prepoznatljiva, Jackson je svoju široku maštu upotrijebio kako bi stvorio priču koja nije bila konvencionalna, ali ipak ima neki određeni splet okolnosti koji upućuje na pravu pozitivu od filma, makar uključuje duhove, odnosno poltergeiste koji su tu kako bi zagorčali život i mrtvima i živima. Za ljubitelje neobaveznih filmova koji prave nekakav žanrovski presjek, dobro je za znati da ovaj film ne sadrži ni previše komedije, ni previše jezivih scena, ovo je ono što se može nazvati opuštajući film koji čak u par trenutaka može graničiti s obiteljskim filmom tipa Caspera, no naravno, s količinom 'nevidljivog' masakra duhova ovo se ipak ne može smatrati filmom za djecu. Da me ne shvatite krivo, Frighteners je u svoj svojoj neobaveznosti ipak ozbiljan film koji je kvalitetno uspio zabaviti mene kao pojedinca. Vjerujem da će zabaviti i vas.



U filmu se može susresti dosta starih i nešto mlađih poznatih glumačkih faca koji su osamdesetih i devedesetih bili najaktivniji, a koji su i u ovome filmu ostavili svoj obol. Pozitiva koja se kreće kroz film upućuje na to da se stvarala i dobra vibra tijekom snimanja i među glumcima, a i likovi su takvi da se jednostavno morate dostojanstveno posvetiti njima, jer su napravljeni prilično pametno i s dozom zabave u sebi. Ono što pomalo nisam očekivao je manjak barem meni pravih smiješnih scena, jer gotovo da ima možda jedna do dvije scene koja me baš lijepo nasmijala, no sve ostalo je bazirano na nekakvom gestikularnom humoru, što je čak u neku ruku i dobro jer ako ne tražite puku komediju, dobrom odlukom ćete smatrati ovaj (ne)namjerni regulirani humor. Efekti u filmu su također u nekoliko scena ispali smiješni samo zato što je to puka namjera, a ne što je u pitanju neprofesionalnost ili mogući manjak novaca, jer, ako ćete pogledati ostale prave scene, sjetit ćete se tko je zasjeo za redateljsku stolicu i tko je zaslužan za kvalitetu i produkciju. Radnja je poprilično balansirana i ne iskače u iz nekih očekivanih okvira, popraćena ugodnom atmosferom stvarno je film bio ugodan za gledanje. Neki dijelovi filma ipak mogu biti zanemarivi i suvišni, ali drago mi je što se ipak može naći više scena koje mogu upasti u one 'epic' scene kojih bi se mogao sjećati neki filmoljubac, može ih se naći poprilično, ako se film ne krene gledati sa skepticizmom.



Jackson je i ovdje napravio dobar posao, iako sam jako veliki obožavatelj njegovih već spomenutih svjetskih trilogija, ne mogu ne biti pomalo subjektivan kada je u pitanju neka njegova posvećenost horror žanru. Bad Taste me nije razočarao, The Frighteners nimalo, još mi je ostao Braindead za kojega ljudi kažu da je gotovo pa odličan. Sve u svemu, kada budete imali nešto slobodnog vremena, iskoristite ga za ovaj film. Uvjeren sam da se nećete razočarati.

14:44 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>