subota, 21.09.2013.

Shivers (1975)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Stanari novoizgrađenog velikog stambenog kompleksa terorizirani su od strane nepoznatih parazita, koji ih zarazom učine seksualnim manijacima spremnima na ubojstvo i masakr...



David Cronenberg mi se kao redatelj od 2011. godine, kada sam pogledao njegov film The Brood učinio veoma dobrim i interesantnim, jer su njegovi naturalistički pristupi nekoj SF tematici bili u krajnju ruku uznemirujući i morbidni. Shivers je film koji je nastupio četiri godine prije Brooda i to je vjerojatno prvi (koliko sam upoznat) Cronenbergov izlet u horror vode. U svoje manevre kvalitetnog uznemiravanja Cronenberg je ovdje ubacio i zanimljivog, iako naizgled neprimjetnog antagonista, koji pretvara svoje žrtve u krvoločne i sadistički nastrojene osobe. Zanimljiva koncepcija 'otoka' koji na neki način izolira žrtve i pruža im tamo sve što im za život treba, kao nekakav opis 'idealnog' života je sam po sebi klaustrofobičan i potresljiv. Zamislite da ste u nekakvoj izolaciji gdje viđate jedno te iste ljude svaki dan i gdje vam se život odvija samo po potrebama - kao nekakva vrsta slobodnog zatvora, zar ne? Ubacite tu još i nekakve parazite i dobit ćete prikaz Cronenbergovog horror filma. I naravno, kao što sam i očekivao, film me nije razočarao, atmosferičan je, prilično brz i jednostavan te nije pretjerano nametljiv.



Za razdoblje sedamdesetih ovaj film se može staviti među nekoliko rijetkih horror filmova koji su tada bili inovativni.
Iako postoje određene mane koje baš i ne ukrašavaju film, ne predstavljaju nekakav problem koji bi mogao ugroziti tijek filma te se ne pojavljuju često. Neki efekti i planiranje kadrova nije u suštini uvijek dobro osmišljeno, no za razliku od Brooda, koji je na trenutke znao biti i malo zamoran, Shivers se stalno kreće u nekakvom jednakom tonu, odnosno jednakim tempom. Oscilacije koje se događaju za vrijeme ubojstava su česte, možemo vidjeti prilično dosta krvi i za razliku od sljedećih Cronenbergovih djela, ovaj je ipak najmanje zastupljen krvlju. Socijalne tematike pojavljuju se u nekom drugom tonu nego u njegovim budućim filmovima, ovdje se vjerojatno pokušava kritizirati moć potrošačkog i trgovačkog društva koji pokušava dodatno poboljšati tijek života i od nekih projekata stvoriti 'raj na Zemlji'. Upravo se zbog takvih stvari razne neprilike događaju ljudima, a ubojiti paraziti samo su jedna od njih.



Bacite pogled na ovaj film ako ste ljubitelji horrora sedamdesetih, stvarno biste se mogli ugodno iznenaditi. Nije baš klasik poput Exorcista, ali nikako nije ni anoniman film. Ovo je još jedan od uznemirujućih i na kraju krajeva morbidnih Cronenbergovih uradaka, smatram da biste trebali baciti oko, za mene je zaslužio vrlo dobru ocjenu.

17:15 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>