ponedjeljak, 18.06.2012.

The Evil Dead (1981)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Petoro prijatelja putuje u šumu u jednu kolibu kako bi se provodili. Nakon što su se zabavili i primjetili nekoliko čudnih događaja, pronalaze mističnu knjigu i snimku jednog znanstvenika koji govori kako se na tom području nalaze drevni demoni. Ubrzo demoni počinju izlaziti na vidjelo i terorizirati okupljene u kolibi...

Image Hosted by ImageShack.us

Za sve vas malo mlađe ili neupućenije horror ljubitelje i gledatelje, ovo je film koji je na neki način obilježio horror filmove 80-tih, te je postao i vrsta sinonima za to razdoblje...upravo zbog svojih bizarnih, crnohumornih i mračnih aspekata uspio je od mizernih financija za snimanje filma zaraditi preko 25 milijuna dolara, što je svakako bio ogroman uspjeh. Sam Raimi, redatelj i scenarist mnogih hitova (Spider Man trilogija, Darkman, Drag Me to Hell...) proslavio se ovim horrorom te je taj žanr podigao na sasvim novi nivo. Zaslužan je i za nastavke ovog filma, Evil Dead II i Army of Darkness, o kojima će kasnije biti riječi. Ja sam ovaj film već bio recenzirao, otprilike prije 4 godine, kada sam ga pogledao po jedno deseti put, no tada su mi komentari na filmove bili poprilično šturi, nejasni i djetinjasti, pa sam odlučio ponovno pogledati ovaj film i predstaviti ga u znatno boljem rukopisu i u što subjektivnijem doživljaju istog. Tako sam ovih dana brisao neke starije postove otprije pet godina, pa ću uskoro krenuti u ponovno gledanje tih filmova...pa ipak, prošlo je pet godina, taman da malo osvježim memoriju oko nekih horrora...no da se vratimo na Zlu smrt...za koju slobodno možemo reći da je definitivno jedan od najboljih filmova osamdesetih, a naravno da onda spada i u kategoriju najboljih horrora uopće.

Image Hosted by ImageShack.us

Fascinira me zapravo jednostavnost ovog filma. Apsolutno svaki dio upamtite kao da svaki dan gledate film, s lakoćom možete pratiti sve što se odvija, ni u jednom dijelu nije zamoran i jako je zabavan. Sad, vjerojatno će ga mlađe generacije osuditi tek što vide godinu u kojoj je napravljen, no to je njihov problem, jer se upravo takvi filmovi trebaju gledati s posebnom pozornošću i obavezno treba obratiti pozornost na to da tehnologija nije uvijek bila ista, a ogromnu važnost ovom filmu pridodaje maksimalno korištenje maski, efekata i ostalih mogućnosti...i sve to za relativno malo novaca. Radnja je poprilično jednostavna, ali je upotpunjena sa kvalitetnom glumom, zanimljivim likovima i što je po meni najbolje - sa neobičnim demonima. Redom, jedan po jedan, svatko od njih postaje demon različitog izgleda i različitih moći, sve dok ne ostanemo sa glavnim likom, za kojeg se na početku filma nikada ne bi reklo da će to biti upravo on, a to je Ash, kojeg utjelovljuje Bruce Campbell, a koji je u horror svijetu ostao zapamćen kao jedan od najpoznatijih hero likova. Zapravo velika posebnost prvog dijela je ta što se uopće nije znalo kako će to završiti, niti da ćemo imati u budućnosti heroja koji će nas iznenađivati i u sljedećim nastavcima...što je svakako ispalo jako dobro za svijet filma. Film je pun brutalnih scena, tj. ne toliko brutalnih, koliko bizarnih i morbidnih, koje ne skrivaju apsolutno ništa, a opet, iako izgledaju jeftino, zapravo su jako dobro realizirane, sa zanimljivim splatter elementima i čudnim bojama, predmetima itd...idealna 80's atmosfera. Potrebno je nadodati da se film uopće nije snimao u prirodi, već u studiju, a kada pogledate šumsko okruženje u filmu, nećete moći vjerovati kako su uspjeli napraviti recimo drveće, mjesec, zemlju, pa čak i samu kolibu da se savršeno uklapa u vizualnost snimanja.

Image Hosted by ImageShack.us

Evil Dead je obavezna lektira za svakog horrorljupca, apsolutni klasik i nepremašivi favorit u mojoj kolekciji, a da sam veliki zaljubljenik u ovaj serijal, dokazuje i to da sam sam sebi izradio DVD omote, kupio kutije i napravio si svoje original Evil Dead DVD-ove...svakako preporučam gledanje ovog filma, a ako vam se svidi, uputite se i na nastavke, neće vas nimalo razočarati.

16:53 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 14.06.2012.

Blade (1998)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Blade je polu vampir, polu smrtnik koji postaje ikona zaštite ljudske rase od krvopija, kojega napadaju vampiri jer im predstavlja najveću prijetnju u njihovom hranjenju...

Image Hosted by ImageShack.us

Jedan od poznatih Marvelovih junaka zabilježen je prije 14 godina na filmu te je iznjedrio još dva nastavka, pa čak i jednu sezonu Blade serije, a snimio se i animirani Blade prije par godina. Vjerujem da je dosta vas pogledalo ovaj film, postigao je veliku popularnost, što govori i navedeni nemali broj ekranizacija ovog vampirskog stripa. Prvi dio sam pogledao prije otprilike desetak godina, kao mali prco kojemu je ovo bilo toliko scary da sam od tada počeo strastveno vjerovati u vampire...naravno, sve se to promijenilo, pa čak i znatno, jer mi se iz godine u godinu ljubav prema vampirskim filmovima smanjuje. Vjerojatno je to zbog ovih modernih wannabe vampire filmova koji sustavno zagađuju horror vode i koji uništavaju smisao vampira i ostalih bića. Nisam nikada pogledao drugi dio serijala, treći dio jednom jesam i nije mi se pretjerano svidio, a što se tiče prvog, mogu reći da sam ostao sa pozitivnim utiskom, iako ga nažalost ne bih stavljao u visoke predstavnike ovog podžanra, možda samo zbog priče koja je jedinstvena, ali zbog kvalitete filma...vjerojatno ne. Kako god, Blade je zabavan i 'pustimo mozak na pašu' film, sa podosta koljačine, pregršt akcijskih scena i dobrih efekata. Dok je priča u nekoliko segmenata zakazala, atmosferičnosti nikako ne manjka, što je i prethodilo da ovom filmu dam neku klimavu četvorku.

Image Hosted by ImageShack.us

Nema tu dijelova koji su me oborili s nogu ili koje nisam već prije negdje vidio. U redu, film je tada nastojao modernizirati vampirsku tematiku i više nije bio bitan npr. Dracula ili Nosferatu, već su u prvi plan došli protagonisti, a koji su opet dio cijelog tog 'badass' svijeta. Carpenterov 'Vampires' unio je iste godine svježinu u taj svijet, a postoji i nekolicina prethodnika sa drugačijom radnjom. Wesley Snipes utjelovio je glavnog junaka, uspješno ga je predstavio i smatram da je bio idealna faca. Također u filmu možemo vidjeti neka poznata lica poput neumornog Krisa Kristoffersona i Stephena Dorffa, od čijih se karijera upravo ovaj horror ubraja među najpoznatije uspješnice. Blade je zapravo film u kojemu se nanizalo toliko akcije da je to zapravo i glavna okosnica filma, a koliko sam čuo, u drugom dijelu je ima još i više. Tako da možemo popularnost ovog filma zahvaliti upravo scenaristima koji su se slabo obazirali na priču, a više na zabavu, što u neku ruku i nije loše. Jedna od pamtljivijih scena svakako bi bila početna scena u disku, ili finale filma kada se odvija borba između 'dobra i zla', koja će po meni biti upamćena kao jedna od najnedorečenijih borbi ikad. Efekti i borilačke vještine su također na mjestu, možemo naići na svega par bezvezarija, ali to je poprilično zanemarujuće. Film je, kako sam rekao, doživio veliki uspjeh na kino blagajnama, pa stoga nije čudo što će se par godina kasnije pojaviti i njegovi slabije prihvaćeni sljedbenici.

Image Hosted by ImageShack.us

Nisam ostao očaran ovim filmom, iako mi je uvijek drago pogledati mindless zabavu, a Blade kao karakter me također ne očarava previše, ali ga je zanimljivo gledati u svim tim marisanama. Kako god, pogledajte ovaj film ako već niste, pravi je film za ekipu i sigurno će vam se svidjeti. Nekima će biti odličan, nekima prosječan, a nekima kao i meni, poprilično dobar. U drugi nastavak ću se uputiti nešto kasnije.

14:21 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 09.06.2012.

The Exorcism of Emily Rose (2005)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što se obitelj Rose obrati svećeniku Mooreu za pomoć oko Emily Rose, obred egzorcizma kojeg je napravio Moore pokazao se pogrešnim, jer Emily nedugo nakon toga umire. Sada, na optuženičkoj klupi, Moore dobiva skeptičnu odvjetnicu Bruner u nadi da će istina oko postojanja demona izaći na vidjelo...

Image Hosted by ImageShack.us

Vjerojatno ste čuli za ovaj jako popularni horror koji se bavi tematikom borbe dobrog i zla, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih horror filmova na tu šemu, čak odmah poslije legendarnog Exorcista iz 1973. godine. Godinama sam ga izbjegavao u videotekama, prvi put sam ga pogledao 2008. ili 2009, te sam prije par dana primjetio da ga uopće nisam komentirao na blogu...pa sam istovremeno iskopao DVD iz svoje kolekcije i krenuo u ispravljanje greške. Stoput sam već spomenuo da sam fan ovog podžanra, pogotovo zato što sam nekakvih uvjerenja da je zapravo sve to moguće. Znajući da sam praznovjeran, uvijek me ovakvi filmovi uspiju iznenaditi. Naravno, uvijek ima iznimaka koje ne mogu doseći kvalitetu prethodnika, a nažalost, danas smo svjedoci ovećeg broja takvih filmova. Uglavnom, nakon prvog gledanja ovaj film mi je bio odličan. Toliko sam ga bio zavolio da sam ponovio gledanje sljedeći dan, čisto da vidim nekakve detalje koje nisam vidio pri prvom gledanju. Danas imam osjećaj da sam ili prerastao taj film, ili sam već sve vidio, pa mi se spustio dojam, ili možda sam čak i zreliji u prosuđivanju kvalitete filma. Pa da ne budem onog starog mišljenja jer imam osjećaj da nije korektno, rekao bih da je ovaj film vrlo dobar. Vrlo dobro predstavljanje jednih od najtajanstvenijih svećenskih obreda, koji čine manjak ovog horrora, pa se može reći da ovo nije čistokrvni horror, iako je priča totalno u horror štihu, ovdje imamo i dramskih i triler elemenata.

Image Hosted by ImageShack.us

Da, možda najveći problem filma je manjak scary elemenata. U trajanju od dva sata jedva se možemo susresti sa 3-4 scary momenta, sve se ostalo zapravo bazira na prepričavanju, pametnim dijalozima, dramskim scenama i razvijanju događaja, koji iako rade na atmosferičnosti filma, ne uključuju elemente horrora. Unatoč tome, gledatelj se može uživjeti u razvoj priče, koja je u velikoj većini slučajeva popraćena interesantnim likovima i zanimljivim obratima radnje. Kako i plot kaže, većina filma se bavi suđenjem, odnosno donošenjem odluke oko spora optuženika, oca Moorea, gdje se preko slika prisjećanja, scenama iz prošlosti i dokaznim materijalima gledatelj detaljno upoznaje sa radnjom, što je scenarist veoma vješto napravio. Gluma je također na visini, mlada Jennifer Carpenter odlično se snašla u ulozi opsjednute Emily, Laura Linney i Tom Wilkinson su također odlično vodili cijeli tok filma. Efekti su u filmu nekad bili potrebni, kada su se prikazivali demoni i kadrovi sa Emily, a vizualno su baš ugodni za gledati.

Image Hosted by ImageShack.us

Može se reći, s obzirom da nam manjka kvalitetnih 'egzorcističkih' filmova, da se ovaj film nalazi pri samom vrhu tog podžanra. Nadam se da neće tamo ostati i da će filmska industrija konačno tokom idućih godina ponuditi nešto novo i kvalitetnije...iako je to teško moguće. Exorcism of Emily Rose je jako dobar horror, svakako tadašnje osvježenje za žanr.

01:54 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 04.06.2012.

Chain Letter (2010)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Manijakalni ubojica traži svoje žrtve na način da im pošalje takozvani 'lanac sreće', a ako ga ne pošalju barem pet daljnih osoba, osoba kojoj je prvotno poslano će umrijet...

Image Hosted by ImageShack.us

U maniri današnjih, modernih horrora, u ovom slučaju slashera, dobili smo 2011. godine četvrti dio Scream serijala, gdje se posebna pozornost davala online dopisivanju, raznim chatovima i facebooku. Nagli tehnološki napredak koji je u samo deset godina promijenio i smisao tog serijala te ga po meni totalno uništio, događa se i u ostalim filmovima. Tako ovdje imamo horror koji je već sam po sebi tematski 'tehnološki' jako razvijen, sa pričom koja će vas možda vratiti u pet godina stariji horror Cry_Wolf. Okosnica priče vrti se oko skupine teenagera koji naravno imaju sve preduvjete da postanu žrtve manijaka koji, kako sam već spomenuo, svoje žrtve nalazi upravo na takav čudan način. Čini mi se da su scenaristi odlučili prvo napraviti ideju oko killera i načina ubojstava, pa tek onda krenuti u razvijanje radnje, što je naravno, totalno loše izvediv način i jako teško se od toga može napraviti dobar film. Iako se može reći da je film relativno zabavan i prilično brzo završi, toliko je u njemu nabacano gluposti, iritantnih likova i nepotrebnih scena da sam mu možda dao i preveliku ocjenu...vjerojatno je moja ljubav prema slasherima prevelika da mu snizim ocjenu zbog nečega što većina modernih slashera ima, ustvari nema. Chain Letter se čak vrtio i po kinima prije dvije godine i koliko gledam statistike, nije baš dobro završio. Ne okrivljujem gledatelje nimalo, jer ovakav film nije za kino ni pod razno.

Image Hosted by ImageShack.us

Ono što me zapravo najviše odbija od filma su iritantni likovi. Njihove geste, dijalozi i ponašanje mi nikako ne idu u glavu, čak mislim da dugo nisam vidio ovako iritantnu ekipu na horror ekranu. Nekakve izjave poput: 'Dude, you don't have a cellphone? U must b crazy' me jednostavno odbijaju od bilo kakve primisli da bi se nešto dobro moglo izroditi do kraja filma. Najveća greška filma je nerealnost cijelog događaja. Mislim da bi se i agenti FBI-a dobro namučili kada bi uspjeli postići ono što je ovaj ubojica uspio napraviti kako bi locirao svoje žrtve i znao točno kada će napasti. Smatram da je cijela ta shema oko modernih ubojstava u ovom slučaju totalno promašena, te da su se scenaristi trebali koristiti nekakvim jednostavnijim pristupom, ovako je sve završilo puno rupa i nelogičnosti.
S druge, one manje strane, ono što me pozitivno iznenadilo su ubojstva. Apsolutno najsvjetlija točka filma nije me ostavila ravnodušnim, jer ono što sam vidio svakako je jako maštovito, atmosferično i zanimljivo. Ubojica koristi lance (how predictable), oni su mu temeljni predmet i sa njima je ipak uspio napraviti dosta zanimljiva, gore ubojstva. Ubojica je sam po sebi fizički poput Jasona, dok mu maska nikako nije za pohvalu, mislim da je mogla biti puno maštovitija, s obzirom na okolnosti i problematiku samog lika. U jednoj od nebitnih uloga pojavljuje se i legendarni Brad Dourif, koji je po meni slobodno mogao biti izostavljen, jer je njegova uloga premala za glumca takvog kalibra. No valjda se treba pridobiti nekoliko gledatelja ako se njegovo ime spominje među glavnim ulogama...

Image Hosted by ImageShack.us

Chain Letter me u principu dosta razočarao. Nije da sam imao nekakva velika očekivanja, ali potresno je to što je samo par stvari uspjelo izvući film od totalnog neuspjeha. Tako da sam mu dao nekakav prosjek, makar je veoma upitno je li ga zaslužio.

23:36 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>