petak, 03.02.2012.

Apollo 18 (2011)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Desetljećima stare arhivske snimke NASA-ine Apollo 18 misije, gdje su dvojica astronauta potajno poslana u svemir na tajnu ekspediciju, otkrivaju zašto Amerika nikada više nije slala svoje ljude na Mjesec...



Nikada nisam gajio neki interes prema Amerikancima i njihovim takozvanim 'Apollo' ekspedicijama izvan našeg planeta, niti sam volio gledati filmove na tu temu. Međutim, prije nekoliko mjeseci sam na netu vidio trailer za ovaj horror, te iako me priča pretjerano ne zanima, dobili su me na kartu koja postavlja pitanje: Koji je razlog zašto Ameri više ne šalju ljude u skoro samoubojstvo tamo gore? Odgovor nam je dao Brian Miller, neiskusan scenarist kojemu je ovo prvo veće spisateljsko djelo za film. Kakvo je rješenje problematike postavio, otkrijte sami, no na mene je djelovao totalno negativno i većini gledatelja kojima se ovaj film učinio zanimljivim upravo je srušena percepcija zbog krajnjeg ishoda cijele priče. Ne vjerujem ni da će vama pasati. Ali, ako izuzmemo ogromnu pogrešku u priči, ovaj horror je sasvim ugodan oku i ni u jednom trenutku mi nije bio dosadan, čak iako je radnja ograničena prostorno i sa manjim brojem likova (većinu filma nose dva glumca). Apollo 18 je film za zaobići, ali ako ste malo veći poklonik žanru, ne vjerujem da će vam ovo biti užas od filma ili nekakav šit C produkcije...jednostavno je film promašio par segmenata koji, da su bili malo drugačiji, napravili bi jedan odličan horror film, sa inovativnom pričom.



Kako već rekoh, dva glavna momka astronauta koji su se odvažno uputili na Mjesec su zapravo sasvim ok glumci, ne mogu naći nikakvu zamjerku što se tiče njihovih gesti, pa čak im ni dijalozi nisu loši, ponekad su humoristični kad koriste manevre 'samoohrabrivanja', a ponekad kritični prema nekim općenitim stvarima u životu. Radnja je mogla možda biti malo brža, iako se trebalo dosta potruditi da se na takvom mjestu radnju napravi neka zanimacija od sat i pol vremena, pa i ono što viđamo nije tako loše iskorišteno i sve scene sa akcijom su ok, iako s možda manjkom dinamike. Ne vidim nekad problem redatelja da film skrati jedno 20-tak minuta ako se ne mogu napraviti brže i atraktivnije scene, u svakom slučaju bi film bio pristupačniji. Vizualno film izgleda bogato, svemirska oprema i moderna tehnologija su na visini zadatka, apsolutno nisam uočio ništa zbog čega bih se zapitao čemu neka sprava služi ili sl...drago mi je da se to ne nameće.



Jako sam se razočarao u ovaj film. Gajio je velike nade, ali je jedna stvar zapravo uništila cjelokupan film, a to je 'ono nešto' što je usralo pripadnike NASA-e. Ipak, nije u svemu podbacio, te ću mu na kraju krajeva ipak dati solidnu ocjenu, makar je zaslužio manje, a trebao je puno više.

12:16 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>