utorak, 01.02.2011.

Ringu (1998)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Misteriozni video uradak ubija svakog točno sedam dana nakon što ga pogleda. Reiko Asakawa baca se u potragu za porijeklom videa zbog nagle smrti njene nećakinje Tomoko koja je video također pogledala...



Mislim da ne moram puno govoriti o priči i o famoznoj djevojčici sa crnom kosom koji su obilježili ovaj film. Naravno, i priča sa video uradkom čije prokletstvo traje 7 dana i gdje nastaje - neobična smrt. Iako je svijetu sigurno daleko poznatiji američki remake pod imenom 'Ring' i njegov nastavak, dosta ljudi ipak zna da je kolijevka tog megahita ipak bila zasluga redatelja Hidea Nakate koji je 1998. napravio film po noveli Kojia Suzukija. Očekivano, prije ovoga sam pogledao remake, otprilike 2003. kada je i došao do nas u Hrvatsku, a sada vjerojatno želite saznati koji mi je bolji, original ili remake? Ja ću vam reći iskreno da me i dalje drži dilema, makar više prednosti dajem originalu zbog maštovitosti koja se pretočila na remake. Tako da, ako još niste, pogledajte Ringu jer nećete požaliti. Svakako je ovo jedan od najboljih azijskih horror uradaka, a i horrora općenito. Mislim da je stvar zbog koje ću uvijek voljeti azijske horrore sljedeća: uvijek će nastojati uplašiti gledatelja, a ako to ne uspiju, barem će ga zabaviti. To je ono što smatram velikim plusom, što se kod horrora konačno ne gleda samo prolijevanje krvi, već i scene koje se baziraju i na psihološkoj razini, tjeraju te na razmišljanje, i na određenu dozu straha.



Glavnog lika igra Nanako Matsushima koja je maestralno odradila svoju ulogu, zajedno sa ostalim glumcima koji su jako puno pridonijeli napetoj atmosferi filma. Je li film strašan? Iskreno, reći ću vam da je više šokantan i napet nego strašan. Opet, filmu veliku ulogu dodjeljuju i zvučni efekti koji su u pravo vrijeme na pravom mjestu iskorišteni, različiti rakursi i odlične reakcije glumaca. Što je je, jedan od napetijih filmova uopće. Prosječnom gledatelju film uopće neće biti ugodan.
Valja priznati i da je Ringu malo sporije djelce, radnja se polako razvija i gledatelj treba imati strpljenja ako želi vidjeti drugi dio filma, koji je više puta zanimljiviji od prvog. Kraj filma je odličan, nije se moglo bolje dovršiti, svaka čast na ideji. Svima poznata crnokosa djevojčica u ovom filmu se prvi put pojavljuje i mislim da je ovo jedan od prvih (ako ne i prvi) koji je masovno potaknuo filmsku industriju da prave horrore sa dugokosim sablasnim djevojčicama, jer je očito Ringuu to uspjelo u velikoj mjeri. Nažalost, ideja o djevojčici nigdje se nije toliko dobro razvila kao u ovom filmu. Što ćeš, tko prvi, njemu zasluge.



Ringu je iznjedrio još navodno dva nastavka i dva američka remakea, koje ste vjerojatno gledali. Što više reći? Mislim da je Ringu obavezno štivo za svakog gledatelja općenito, ne samo za ljubitelje horrora, jer valja vidjeti i Azijce (preciznije Japance) kako barataju sa horror tematikom, a ovdje se pokazalo više nego uspješnim. Obavezan horror, svakako pogledati, ne ograničavajte se na remakeu!

01:10 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>