petak, 16.07.2010.

Dolls (1987)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Obitelj koja se sastoji od oca, maćehe i djevojčice ostaje pogođena nevremenom na svome putu i pošto se nalaze u nigdjezemskoj, moraju negdje stati ili će potonuti u živo blato. Nailaze na kuću koja im se na prvi pogled čini kao sigurno utočište. Ali, nisu znali da vlasnici kuće skrivaju nešto sasvim neočekivano i kobno za njihove živote…



Onaj tko prati moj blog unazad tri i pol godine mogao je shvatiti da strašno volim horrore sa lutkama. Kad god mi se nađe prilika da pogledam takav oblik horrora, ne okolišam previše. Zadnji horror koji sam gledao sa lutkama bio je Tourist Trap iz 1979. godine i dosta sam ostao zadovoljan viđenim. Ovdje imamo nešto sličnu radnju kao i u Tourist Trapu, pronalazak mjesta za boravak, a kasnije suočavanje sa problemom: lutke. Priznajem da ni u jednom filmu dosad nisam vidio ovako agresivne lutke, dosta su male, idu u čoporu i koriste se raznim alatima kako bi 'neprijatelja' oborili. Sve u svemu, mogu reći da sam očekivao nešto malo više, ali nema veze, Dolls je općenito jedan od vrlo dobrih filmova.



Napetosti u filmu ne manjka, nisam dosad vidio ni jedan film ovakvog kalibra, a da u sebi nema dozu neke spooky atmosfere. Glumci kao i glumci, a bome i likovi, redatelj je morao na neki način, osim obitelji, naći još par žrtava koji će se isto zbog nevremena skloniti baš u tu kuću. Nisam zadovoljan viđenima, djevojčica je dobra, ali postaje malo iritantna pri kraju filma, ostali likovi isto nisu nešto posebno. Lutke su zanimljive, ima ih svakakvih vrsta, a i dosta su brojne. Film sadrži i par momenata gdje se doslovno i najveći ljubitelj horror filmova može pronaći u neugodnoj situaciji, jer ima dosta neočekivanih napetih scena. Vizualno film je užitak za oko, tu nema dvojbe, efekti nisu previše izraženi, ali ovo što se moglo vidjeti uopće nije loše.
Iako ne traje nešto pretjerano dugo (70-ak minuta), film je baš zbog toga upotpunjen, makar ima scena koje su se mogle dobrano skratiti i bez nekih pretjeranih i bezveznih humorističnih dijaloga.



Iritantni likovi, ok glumci, napeta atmosfera, odlična vizualnost, lutke kao neprijatelji i dosta dobar kraj je ono što u globalu opisuje ovaj film i zato dobiva trojku i pol. Možda je u par dijelova proradila moja tolerancija prema ovakvim filmovima, ali na svu sreću takvih dijelova nema puno i mogu reći da nisam ostao praznih ruku i da je Dolls jedan od filmova kojem bi se mogao za neko vrijeme vratiti. Ipak, lutke FTW!

13:06 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>