ponedjeljak, 21.06.2010.

Horror of Dracula (1958)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što je vampirolog Jonathan Harker napao grofa Drakulu u vlastitom dvorcu, vampir putuje u obližnje mjesto kako bi napao i vampirizirao obitelj njegove zaručnice. Jedini tko im može pomoći je dr. Van Helsing, Harkerov prijatelj i također vampirolog i napravit će sve da priječi daljnje smrti...



Ah...moram priznati da rijetko kad posegnem za starijim filmovima od 1960-te, a još manje sežem za takvim vampirskim filmovima. Ali, kako se ono kaže, što se mora nije teško. Draculu iz 1958 sam smatrao nekom obavezom za pogledati još prije godinu dana, ali me uvijek nešto odbijalo, valjda zato što nisam imao volju gledati nešto starije. Makar sam imao osjećaj da će biti dobar film jer ubraja se kao jedan od vampirskih klasika sa Christopher Leeom kao Draculom i dosta scena se prikazuje kao jedne od najboljih scena u horrorima takve vrste. Na kraju krajeva, mogu reći da me Horror of Dracula uopće nije ostavio ravnodušnim i bio mi ga je užitak pogledati. Makar je tema o grofu Draculi već onda bila ekranizirana dosta puta, i to dosta puta uspješno, ovaj film iskače jer u njemu ima nešto posebno uznemirujuće, osim toga jedan je od prvih ako ne i prvi horror s vampirima u boji, ali nisam siguran.



Atmosfera u filmu je jednostavno spooky. Vizualno film je odličan i s užitkom ćete ga pogledati do kraja ako imalo volite old school filmove. Jezivi Dracula, valja se priznati, je stari dobri već spomenuti Christopher Lee kojeg možemo vidjeti i u današnjim svjetskim filmovima poput LOTR trilogije, Sleepy Hollow, Tale of the Mummy itd...užitak ga je bio gledati kao predstavnika zla...što većinom u filmovima i je. Osim njega, tu se našao još jedan klasičan glumac, a to je pokojni Peter Cushing, koji je u jednoj od važnijih i poznatijih uloga utjelovio detektiva Sherlocka Holmesa. Dobri glumci tu, atmosfera je odlična, scene s vampirizmom su u ono vrijeme bilo čudo tehnike, danas pomalo smješne, ali svakako zamjetljive i dobar redatelj je zapravos sve što vam treba da se napravi jedan klasik i odličan film. Samo da napomenem da je za ovaj film zaslužan redatelj koji je napravio dosta filmova o Frankensteinu, mumiji, vukodlacima i sl. Svaka mu čast i na ovom uratku.



Kratki osvrt na ovaj klasik...iako iskreno nisam pogledao Draculu sa Lugosijem iz 1931., a znam da trebam, mislim da je ovaj Dracula ispao jako, jako dobar i imam osjećaj da bi mu se za nekoliko godina mogao ponovno vratiti...jedan od boljih vampirskih filmova.

13:01 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>