po putu i azimutu

12.03.2024., utorak


Žene u planinu (Od Trsata do Grobnika)








--Planinarke i planinari iz više planinarskih društava okupili su se u nedjelju oko 9 h ispred filozof. faxa na trsatskom kampusu. Kasnili smo sa polaskom jer smo čekali još dva autobusa iz Zagreba od PD Zagreb Matica dok je sa članovima PD Željezničar došao na vrijeme. Neka riječka društva su imali druge izlete a bilo je mnogo i onih koji su se uplašili kiše i ostali doma. Svejedno nas je bilo oko 180 a prošlih godina kad je u najavi ljepše vrijeme bilo nas je koji put i skoro duplo više. Staza tradiconalnog planinarskog pohoda ˝Žene u planinu˝, danas već 43. put je uvijek drukčija i većim dijelom ne baš poznata planinarima koji se kreću po markiranim obilaznicama.
up-0010-crop

--Mala okrjepa prije puta po primorskom običaju a kad su došle planinarke iz ZG Matica morali smo još malo dodati.
up-0009

--Lagana kiša je počela kad smo krenuli sa kampusa i brzo smo se ušarenili u pelerine i kišobrane ali je brzo stala. Još je bilo putem nekoliko kraćih intervala sa laganom kišom koja nam nije stvarala probleme . Prvo smo se spustili do Puta pod Rebar gdje smo prošli uz ograđeni teren gdje se nalazi Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Pegaz”. Vidio sam dijelom samo nekoliko konja jer većina po ovakvom vremenu vjerojatno odmara u zatvorenom. Krenuli smo zatim strmom stazom koja se naziva 'Mlikaričin put' jer su tuda vrijedne grobničke mlikarice išle pješice do Rijeke noseći kantice s mlijekom i drugo što misle prodati u plašćenici ili velikom ruksaku. Još se sjećam jedne a kip prema njenom liku na Trgu mlikarice u riječkom Starom gradu je spomenik svima mlikaricama.
up-0014
--Ovdje smo na odmorištu pri kraju Mlikaričinog puta, lijevo je zavjetna kapelica. Tu je i posveta od pjesnikinje iz ovog kraja Grobnišćine. Poslije smo preko naselja Hrastenice nastavili za Grobnik grad.
up-0015-crop

--Prolazimo i pokraj jednog OPG-a koji su neki i pogledali i kupili malo sira a mora se češće stati i sačekati one iza. Vodiči su dobro odradili posao jer nitko nije zaostao niti zalutao uprkos kiši i slaboj vidljivosti.
up-0017

--Na kraju dolazimo do Grada Grobnika i većina vadi foto aparate.
up-0022

--Bili su oduševljeni ovim zdanjem, jedna planinarka je rekla kao da smo negdje u Engleskoj.
up-0030

--Gradina je bila otvorena i imali smo vodiča koji nam je rekao nešto o povjesti. Evo i link na TZ Čavle gdje piše o gradu.
up-0026

--Šteta što se nije vidjela planina Obruč koju popularno zovu i 'Grobničke Alpe' ali se vidjelo mjesto Dražice u dolini gdje ćemo se spustiti a tu za one koji su prije uplatili čeka i ručak, gulaš ili maneštra. Većina iz Zagreba je imala naručeno a i piće ovdje je puno jeftinije nego u centru Rijeke i Zagreba
up-0028
--Ovaj put je bio samo jedan psić koj ije bez problema izdražao cijelu stazu a bilo je dosta i starijih planinarki i planinara ali tko zna što su sve prošli kao mlađi. Ovaj put je trajao oko 3 ure sa stajanjima, dužina nešto više od 8 km.

--U dobro vrijeme smo stigli do ovog starog grada jer je tek tada počela padati jača kiša i glavni vodič je odlučio neka nakon odmora i razgledavanja umjesto još planiranog hodanja do Martinovog sela na Rječini gdje je jedan starinski mlin krenemo prema parkiralištu gdje nas čekaju autobusi za prijevoz do Dražica na ručak.

up-0032
upload image


--Na sredini dvorišta je stari bunar sa živim izvorom a na njemu su uklesani i grbovi vladara. U legendama se spominju bitke sa Tatarima koji su progonili kralja BeluIV, dok kasnije sa Osmanlijama postoje i dokazi a spominju se i maskirani ljudi sa zvoncima koji su pomogli u obrani plašeći napadače a danas kao zvončari Dondolaši kreću se samo u povorkama za vrijeme karnevala.
up-0036
up-0039

--Jednostavna maneštra, krumpir, slanutak, mrkva, tjestenina od integ. pira, začini, na kraju dodano maslin. ulje.
up-H-0008-cr
U ono doba nisu znali za krumpir, rajčicu i ovako rađenu tjesteninu.

----Malo i enigmatike:
--Križaljkica talijanka 12x6 sa 4 crna polja i sličicom.
----Vodoravno:
1. Vidi naslov. 2. Posrednici, koji rade za agenciju. // Riječka udruga za terapiju konjima. 3. Žen. ime, voditeljica Centra za ženske studije pri filozof. fakultetu u Rijeci Miloš. // Poluotok između Crnog i Azovskog mora. 4. Starogrčka božica koja je davala sreću i nesreću, Nemezida. // Mrak. 5. Stari ulomci Biblije na latinskom jeziku. // Stariji hrv. zagonetač Bogdan ili pisac i novinar Željko. 6. Dio Arktičkog oceana, more sj. od Sibira u koji se ulijeva rijeka Ob.
up-kri-ar-crop
----Okomito:
1. Vrh u Ćićariji na međi Hrvatske i Slovenije, 1056. m. (zadnje slovo K). 2. Perjanica od čapljinog perja. 3. Graditelj (turc.).4. Njemački filozof i politolog Fridrich, suosnivač marksizma. 5. Snažan dojam, dubok trag. 6. Ferlin i Battifiaca na Dori su pjevali -Vodu .... // Kisik. 7. Rimski 50. // Muško ime arap. porijekla (glumac Ugljen). 8. Autobusni prijevoz. // Vino bez sredine. 9. Slatka tekućina u čaški cvijeta koja privlači kukce. 10. Zabavljanje. 11. Međutim, premda (mn.) 12. Povlačenje, odstup.
_____
---- Pomicaljka sa dva mjesta koje smo posjetili na ovom izletu.
___ ODGOVOR
___ CARRARA
___ GNJETAO
___ DRUŽBA
___ VITAMIN
___ CIPELA
___ TREKING

--Premetaljke mjesta kuda smo prošli:

KULT MINI PRIČA
NE HITA SRCE
START je bio na kišici čio
GINO BRK na cilju smočio.




- 09:45 - Komentari (20) - Isprintaj - #

08.03.2024., petak


Sretan Dan žena






____ Neka se proslavi ovaj dan a možemo i i još puno dana. U nedjelju je tradicionalni planinarski pohod od PD Kamenjak 'Žene u planinu' na kojem uvijek bude preko 100 žena svih dobi. Okupljanje je na Kampusu na Trsatu a polazak prema Grobniku prema najavi je u 9 h.
eneupl-zp-6177

cvije-e-2

cvijeae-1-crop

cvije-e-5

MUŽIKA JOSU
malo zabavi
ŽAN NEDA da na
cvit zaboravi
- 10:57 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.