ISKONSKI PAG

subota, 25.08.2012.

"KVARNERSKI POLIPTIH" – Ante Zemljar




Danas sam zavirio u "Karolini riječkoj" dućanu u kojem se nekada prodavale dječje potrepštine, danas riječki izdavači po popularnim cijenam prodaju svoja izdanja. Na tim rasprodajama uvijek naletim na neko dobro štivo, koje onda za jeftine novce mogu kupiti.
Naletim na knjigu, "Kvarnerski Poliptih" autora Ante Zemljara, štivo za koje sam pročitao najavu ali nisam imao priliku doći do njega. Nisam znao da je tu knjigu izdao "Izdavački centar Rijeka", 2004. godine. Svakako da sam odmah posegnuo za tim ostvarenjem da vidim koje su tu teme okupirale prof. Antu Zemljara za još jednim romanom. Novih 335. stranica pisanog teksta.

Prelistavajući knjigu, prije nego se upustim u ozbiljno čitanje, odmah vidim da se prof. Ante Zemljar još jednom ulovio u vlastitu stupicu, u kojoj nikako da se riješi svoje prošlosti ili u najmanju ruku da je pusti na miru i da se povjesničari bave prošlim vremenima.

Ovih dana na paškim portalima tako i u Novom Listu objavljen je veliki članak Josipa Portade koji izvješćuje da je u Pagu na Dominikanskom trgu u Pagu održana 3. Manifestacija "U spomen na Antu Zemljara", gdje autor dalje navodi da ništa ne može izbrisati iz sjećanja dragog nam otočanina, Pažanina, književnika Antu Zemljara, primjer čovjekovog poštenja, borbe za pravdu i dostojanstvo.
"Naša Vila" bile su prve nezavisne novine čiji je prvi broj izišao iz tiska, 30.lipnja 1990. a kojih je glavni urednik tada bio Josip Benzia a već u prvom broju uvršeten je tekst: "Haronova sudbina Ante Zemljara" kojeg je demokratski potpisao A.S. Sljedeći broj "Naše Vile" štampan je 30.srpnja 1990. i u njemu izlazi tekst: "Bajka o putu velikog paškog revolucionara ili o revoluciji koja teče" kojeg potpisuje Boris Palčić. U broju 4. spomenute novine tada glavni urednik sa novim prezimenom, Portada u kolumni "Barometar" ustvrđuje: "Jedan mudar čovjek imenom Pascal jednom je rekao da su prošlost i sadašnjost naša sredstva, a budućnost da nam je svrha. U ovu se mudrost čovjek prije ili poslije uvjeri, osobito ako se bavi nekim javnim, bilo političkim, kulturnim ili nekim drugim poslom."
Eto uvjerih se u to !
Zbog napisanog komentara u toj istoj novini, profesor Ante Zemljar mi je skinuo pozdrav. Imao sam prigodu nekoliko puta se sresti sa njime u Rijeci, na tribinama na kojima je govorio i predstavljao svoja djela, ali me uvijek u velikom luku zaobilazio. Poglavito na moje reagiranje na intervju koji je dao Novom Listu od 4. do 6.srpnja 1990. kojeg ću ovdje donjeti u cijelosti. Zadnji puta sam ga sreo u Rijeci na groblju Kozala, gdje smo ispraćali zajedničku poznanicu i kada sam htio doći do njega kako bih mu kazao da je krivo shvatio moje reagiranje u "Našoj Vili", pogledao me ispod oka i okrenuo mi leđa. Tim činom znao sam da je to kraj naših odnosa.
Moram napomenuti da sam uvijek bio dragi gost u njegovoj kući, govorili smo o mnogim temama vezanim za Pag i zahvaljujući mu bio sam učesnik dviju najvećih kazališnih priredbi u hrvatskoj: "Dubrovačke ljetne igre" i "Dani hvaraskog kazališta". Jednako tako imao sam kod sebe na dva dana posuđene originalne Budakove nacrte paške čipke, kojih nažalost nisam uspio iskopirati, samo je od jednog uzet uzorak kojeg je šivala teta Marica Madonka i danas se sašiveni primjerak nalazi kod moje matere.

Za kraj donosim otvoreno pismo prof. Anti Zemljaru za intervju objavljen u Novom Listu od 4. do 6.srpnja 1990.

Štovani, profesore !
Nakon Vašeg intervjua ovom dnevniku očekujući da će se iz paških intelektualnih krugova netko oglasiti, naslućivao sam da će jedna važna kockica mozaične novinske teme biti izostavljena, a tada mozaik nema baš nekog izrazitog smisla.
Vjerujem, profesore da Vam nije svejedno nakon onoga što Vam se dogodilo sa kućom za odmor u Vašem Pagu. Bez obzira tko je to uradio, to je jednom rječju: vandalizam! Profesore, provajmo se sada malo približiti onome što ste u svom intervjuu izostavili i možda složimo mozaik.

Ono što ste Vi radili za naš Pag je svakako za pohvaliti u odnosu na one druge, koji su možda mogli i više od Vas a nisu ni približno toliko. S obzirom na Vaše ime i na Vaš renome koji ste tada uživali u Pagu, isto tako malo.

Svakako Vam se ovim putem zahvaljujem da sam sa pučkom dramom "Robinja", predstavljajući amatersko stvaralaštvo grada Paga, bio učesnik najvećih kazališnih priredbi u Hrvatskoj: "Dani hvarskog kazališta" i "Dubrovačke ljetne igre".
Priznavajući Vaš stvaralački rad i kroz pisanu riječ i kroz mozaike. Pažani moraju biti uz Vas zbog: "Mozaika", zbog "Ulice Propuha", zbog "Monografije o Pagu", zbog Vaših mozaika kojeg niti jednog niste poklonili svojem gradu, ali nikako zbog "Harona i sudbina". To je ta kockica mozaika koja nedostaje u Vašem intervjuu. Početkom 1989. godine posežem za knjigom "Haron i sudbine" misleći na još jedno Vaše djelo vezano za naš Pag, za naš kamen, našu valu, naše male kalete koje opisujete u prva dva romana. Međutim pišete nedorečeni dokumentarac u vrlo nezgodno vrijeme. Da bih upotpunio sliku tih povijesnih zbivanja, razgovarao sam sa nekolicinom Pažana koji su bili učesnici NOB-a, i svi su mi otprilike dali isti odgovor: "ako ova knjiga nije bila napisana neposredno poslije rata, ne vidimo svrhu čemu sve ovo. Što je bilo-bilo je. Bio je rat. U ratu vlada zakon jačega."
U ovom istom dnevniku na Dan ustanka 1985., počeo je izlaziti feljton "PAKAO U KAMENOJ PUSTINJI – ustaški koncentracioni logor Slana na otoku Pagu – 1941.", kojeg potpisuje Borislav Ostojić i Mihael Sobolevski u 47. nastavaka.
Dali su poslije trebale "Haron i sudbine"?, zasigurno, ne. Ne, zato što je knjigu izdala biblioteka "Svedočanstva" u Beogradu, decembar 1988., a štampao je Beogradski izdavački-grafički zavod. Ne, zato što ste izravno dali povoda onima koji su nas mrzili, koji nas mrze, ubijaju i protjeruju naše ljude sa svojih vjekovnih ognjišta, kako bi nam dokazali koju su oni patnju prošli, kako bi poduprli tezu o genocidnosti hrvatskog naroda, i kako bi što bolje iskoristili Vaš pisani tekst. I da nebi puno zaostali, oni su te iste godine napisali roman inspirirani Vašim tekstom o genocidnosti hrvatskog naroda. Rajko Lukač u romanu "Čipkarska škola", kojeg iste godine u Beogradu izdaje biblioteka Albatros u podnaslovu "Tjedan muke", na strani 7. piše, citiram:"Hagada koja slijedi, ima svoju predistoriju, štampanu u posljednjem svibanjskom i prvom lipanjskom broju Nedjelje ljeta gospodnjeg 1941. Prvi članak nosi naslov Zadnji trzaji Jugoslavije u Pagu. Potpisan pseudonimom Jofe, a napisani perom i stilom paškog kanonika i katehete Josipa Felicinovića." Roman završava podnaslovom:"Čekajući uskrsnuće mrtvih", na strani 199. piše sljedeće, citiram :"Kostur ove pripovijesti nađen je u polemički intoniranom rukopisu Ante Zemljara o logoru Slana na Pagu. Budući da su današnji čitaoci skloniji romaneskom štivu, iznijećemo ovdje kostur nenapisanog romana o Otu Vidanu, takođe izlučen iz rukopisa Haron i sudbine A.Z.-a".
U "Mozaiku" ste napisali: "Svaki početak kraj je dosadašnjem. Svaki konac početak je novog stanja ili kretanja, ako je čas sreće."
To je ta pločica u mozaiku o gradu koja se nije svidjela Vašim sugrađanima. Sugrađanima, da profesore, jer i sami kažete: "Svakome je grad onoliki, koliko ga je izgradio."
Štovani profeseore, 13. rujna 1992. u glaeriji s.Modesto u Rijeci je izlagao Vaš prijatelj iz Coma, Mario d'Anna kojeg ste jedno ljeto sa svojom obitelji smjestili kod moje majke u Pagu, izlažući svoje akvarele, koje je crtao i u našoj kući, sa jednom rukom, a izložbu je otvorio don. Branko Sbutega, kao doprinos žrtvi i patnjama hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Vas bilo nije. Tom prigodom don. Sbutega je kazao da je tu dio ilustracija koje su nastale nadahnute stihovima književnika , Pažanina, Ante Zemljara. Uspio sam doći do knjižice "Slika o stihu". U pogovoru te knjižice novinar i pisac iz Coma (Italija), Giorgio Cavalleri najavljuje: "Jedan "samotni" Hrvatski pjesnik, jedan otok i jedna sjajna serija akvarela." Tekst doista odiše hrvatski, ali u bilješkama o autoru stoji i ovo: "Već 1941. uključuje se u borbu za slobodu svoje zemlje, vjerujući u jedinstvenu Jugoslaviju koja treba mir i socjalnu pravdu." i to 1990. godine kada je cijeli svijet vidio da od jedinstvene Jugoslavije neće biti ništa. Jugoslavija je cijelog Vašeg života zla kob.
Štovani profesore, krenite u novi boj. Pokažite da sve ono što ste radili, radili ste iz ljubavi prema gradu u kojem ste rođeni, a ne iz koristi od svoga grada. Pag i Pažani znaju praštati, pogotovo svojoj djeci.
A, od povijesti profesore, nismo ništa naučili. Od nje se ne može graditi budućnost, ali se mogu uvidjeti pogreške i zablude. Nemojte opet, Ja sam nosio hrvatski barjak, Ja sam pisao o Bartolu Kašiću, Ja sam napisao monografiju o Pagu. Jeste ! Ali i to je nažalost povijest, profesore. Mnogi su i život dali kako za ono prošlo tako i za ovo "danas", ali i to je već pomalo povijest.
Profesore, ako uspijete složiti ovu mozaičnu kockicu u mozaik svojih zabluda, nadam se da će biti još onako divnih mozaika, kojima sam se istinski divio.
Počinje slava za tebe, grade !
Svukud te ima. Na brdu neklesan, po trgovima ruševan. Gore iskopan, dolje nedopjevan.
Dopjevajte ga, profesore !
Sa štovanjem ! B.M.


Nakon što pročitam "Kvarnerski Poliptih" moći ću donjeti neki sud o toj knjizi i napisati jedan osvrt na to.

25.08.2012. u 15:03 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< kolovoz, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2023 (1)
Srpanj 2023 (2)
Lipanj 2023 (1)
Svibanj 2023 (2)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (2)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (3)
Studeni 2022 (2)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (1)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (2)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (1)
Ožujak 2022 (4)
Veljača 2022 (3)
Siječanj 2022 (2)
Prosinac 2021 (2)
Studeni 2021 (1)
Listopad 2021 (5)
Rujan 2021 (4)
Kolovoz 2021 (4)
Srpanj 2021 (2)
Lipanj 2021 (3)
Svibanj 2021 (4)
Travanj 2021 (3)
Ožujak 2021 (5)
Veljača 2021 (3)
Siječanj 2021 (5)
Prosinac 2020 (4)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (3)
Rujan 2020 (3)
Kolovoz 2020 (3)
Srpanj 2020 (2)
Lipanj 2020 (4)
Svibanj 2020 (6)
Travanj 2020 (3)
Ožujak 2020 (5)
Veljača 2020 (4)
Siječanj 2020 (4)
Prosinac 2019 (5)
Studeni 2019 (4)
Listopad 2019 (4)
Rujan 2019 (4)

Opis bloga

Ovaj Blog isključivo će se baviti Gradom Pagom, njegovim govorom, ljudima i običajima.

Najvećim dijelom, fotografije na blogu, moje su autorsko djelo.

Fotovremeplovom - "PAG - ISTO, A DRUGAČIJE"
prikazujem usporednicu svojih fotografija nekada i danas.

DA SE NE ZABORAVI

Želja da zabilježim riječi koje se upotrebljavaju u svakodnevnoj komunikaciji u mom Pagu motiviralo me da se fotografijom - fotogovorom izrazim, sjetim i "DA SE NE ZABORAVI", a što je najvažnije sačuva jezik koji je posljednjih desetljeća toliko ugrožen.
Preko ovih riječi želja mi je potaknuti druge, poglavito one starije Pažane da mlađe naraštaje podučavaju svojem jeziku kako bi time mogli razmišljati o podrijetlu Pažana.
Davajući time važanosti starog paškog govora ne treba shvatiti kao omalovažavanje značaja i uloge književnog standardnog jezika. Bez književnog jezika ne bi bilo ni nacije, ali ne treba raditi dileme da li književni ili mjesni govor, nego afirmaciju jednog i drugog kao bogastvo jedne lokalne sredine.

Svega ca je bilo sada više nica. Ma vavik ostaje starinsko nan "CA". Kad nas je mat zvala dok smo bili dica, brižna je pitala: "je nan triba ca?". Rivon i pijacon zvoni poput zvonca najslaja nan ric materinsko "CA". Nikomu ne dajmo da se u nju paca i da ki povridi domaće nan "CA". I u tujen svitu di ki štrapaca nek ne zaboravi naša paško "CA".

"SLIKOVNI RJEČNIK"

1.LOKVA
2.GUŠTERNA
3.DOMIJANA
4.UŽAL ili GROP
5.ZIKVA
6.TRGATVA
7.KJUKA
8.CIMITAR
9.MAŽININ
10.LESA
11.KOMIN i NAPA
12.LUMBRELA
13.AFITANCA
14.TORKUL
15.PEMEDEVOR ili POMIDOR
16.ŽMUJ(L)
17.ŠTERIKA
18.ŠUFERIN
19.LUMACA
20.LUMIN
21.SUKVICA
22.BULAMAN
23.ŠPAHER
24.LEROJ
25.BOTUN
26.KABAN
27.BARJAK / BANDIRA
28.SALBUN
29.ANGURJA
30.ULICA
31.PEŠKARIJA
32.FRITE - FRITULE
33.ŠANTUL
34.CIVERA
35.FUNTANA
36.DIDE
37.GALOPER-GAROFUL (KALOPER)
38.VALIŽA
39.BRIMENICE
40.BERTVOLIN ili BRITVULIN
41.FERŠE
42.BUL
43.MULTA
44.ŠJALPA
45.CIMAT (SE)
46.BOKET(IĆ)
47.PAJPA
48.STAĆICA
49.TORKUL drugi del
50.FACOL - FACOLIĆ
51.GALETICA
52.CRIŠNJA



Posljednje vrijeme često imamo priliku čitati o slavnim i poznatim ljudima iz određenih hrvatskih regija. Tako su i hrvatski otoci dali puno zaslužnih Hrvata koji su obilježili povijest Hrvatske.
Slobodan Prosper Novak napisao je knjigu: "101 Dalmatinac i poneki Vlaj" za koju autor navodi, da je iz nostalgije i znatiželje napisao ovo djelo.
Moj interes prema ovom djelu bio je, da li je gospodin Novak našao kojeg Pažanina koji bi bio zaslužan da bude uvršten među svim tim Dalmatinskim velikanima.
Pažanin Bartol Kašić, pisac prve gramatike hrvatskog jezika, zaslužio je da bude prikazan u tom djelu.
Ova ideja Slobodana Prospera Novaka, bila je poticaj pronaći 101 Pažanina koji zaslužuju biti predstavljeni javnosti svime onime po čemu su posebno bili prepoznatljivi.
Biti će predstavljeni svi oni koji su rođeni u gradu Pagu ili koji su po roditeljima Pažani, a zaslužuju da budu dostojno prezentirani.


101 PAŽANIN


1. KAŠIĆ BARTOL
2. GRUBONIĆ PETAR
3. MATASOVIĆ VID
4. MRŠIĆ IVAN
5. TUTNIĆ IVAN
6. MIŠOLIĆ BENEDIKT
7. PALČIĆ ANTUN
8. CAPPO ANTE
9. RAKAMARIĆ FRANE PETAR
10. TRASONICO PETAR
11. SLOVINJA IVAN
12. RUIĆ MARKO LAURO
13. FABIJANIĆ DONAT
14. MEŠTROVIĆ ŠIME
15. BULJETA STJEPAN
16. PORTADA NIKOLA
17. VALENTIĆ IVAN
18. MIŠOLIĆ JURAJ
19. NAGY JOSIP
20. RUMORA PETAR
21. KAŠIĆ IVAN
22. KARAVANIĆ BLAŽ
23. MIRKOVIĆ IVAN
24. PORTADA NIKOLA-kan.
25. BUDAK FRANE
26. BUJAS ŽELJKO
27. BENZIA ANTE
28. ŠMIT LJUBINKO
29. VIDOLIN FRANE
30. FESTINI ANTE-MADONA
31. VALENTIĆ NIKOLA
32. CRLJENKO JOSIP
33. KUSTIĆ ŽIVKO ANTE
34. TIČIĆ IVAN
35. KAURLOTO STJEPAN
36. PORTADA LOVRO
37. PARO GEORGIJ
38. RAKAMARIĆ IVAN
39. SABALIĆ STJEPAN
40. PALČIĆ JURAJ
41. TIČIĆ VILIM
42. TRAVAŠ DAVOR
43. VIDOLIN FRANE
44. ZEMLJAR ANTE
45. PASTORČIĆ IVAN
46. PARO DUŠAN
47. VIDOLIN ANTE
48. FABIJANIĆ MIHOVIL
49. PERNAR ANTE