po putu i azimutu

29.05.2017., ponedjeljak


Velebitska degenija 2
Osim na Velebitu, velebitska degenija je pronađena i na teže dostupnom kamenjaru na oko 500 m n/m između područja Senja i Novog Vinodolskog i na ovom mjestu cvate u svibnju, oko mjesec dana prije nego na Velebitu. Srećom na ova mjesta dolaze samo planinari i za sada se dobro drži. I kako sam napisao u postu lani:
Velebitska degenija (Degenia velebitica), je endemska biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) i strogo zaštićena vrsta, simbol je Velebita a i Hrvatske, i nalazi se na kovanici od 50 lipa i najrjeđa je biljka u Hrvatskoj.
Zaštitni je znak i izuzetno bogate velebitske flore, a na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, dodijeljuje se novinarska nagrada "Velebitska degenija" za najbolji autorski rad o zaštiti okoliša objavljen u protekloj godini u bilo kojem od medija.
Velebitska degenija je ime dobila po mađarskom prirodoslovcu Árpádu von Degenu (1866. - 30. ožujka 1934.), zaljubljenika u Velebit koji je otkrio degeniju 1907. g.


Poštanska marka sa degenijom.


Iz Novog, gdje su me u vrtu dočekale trešnje i jagode, (kod susjede su opet bile ljepše i veće, a kuha i bolje kavu od mene) nije daleko do Krmpota odakle se najlakše stigne do nalazišta ove biljke, a može se i sa obale mora iz mjesta Sibinj.




Većina fotki je od lanjskog posjeta jer su mi ispale bolje. Ovakav kamenjar je stanište degenije i na Velebitu.



Nije ni čudo što se za ovo nalazište dugo nije znalo jer nije lako prohodan.


Pogled sa stijena gdje raste velebitska degenija prema moru.




Još je ima dosta u cvatu, a možda je pronađem u pupanju drugi vikend na Velebitu.



Naravno, pronašao sam još rijetkog cvijeća, kao što je ovaj crvenocrni kaćun.


Malo i faune, ovo je zeleni konjic.


Za povećati dvoklikom: Konj na livadi u Krmpotama i pogled sa grebena gdje su degenije odakle se lijevo gore vidi dio Velebita, a desno otoci Grgur, Rab, Parvić i Krk, a onaj mali je Zec.


Poslije za večeru juha od ubranih šparoga, dok ih još ima.


Novljanski pjenušac po šampanjskoj metodi koji još nisam probao, a kažu da je u rangu nekih šampanjaca koji su skuplji 2-3 puta. Vjerojatno znate što znači naziv 1288 (radi se o godini).


Evo i kovanice od 50 lipa koju možete dobiti za skoro svaku bocu.

























- 23:59 - Komentari (33) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.