24

ponedjeljak

prosinac

2012

VEĆINA VELIKIH REZULTATA U ISTORIJI JE UČINJENA NEDOSTOJNIM SREDSTVIMA

ZA DVA DOLARA

Pisac Ralf Valdo Emerson je jednom prilikom izjavio kako je većina velikih rezultata istorije učinjena nedostojnim sredstvima. Rečenica koja obeležava neke romane Dajane Diverno na kojima trenutno radi, jeste rečenica koja se može primeniti na tokove novije, kako meksičke tako i evropske istorije.
Baveći se neobičnim likovima, na dve strane, Dajana Diverno stvara ediciju, sličnu ediciji triologije Trijanon, međutim sada prikazuje mnogo tog što se odigravalo vezano za Rio Grande, simbolične 1848 godine.
Edicija Trijanon i edicija na kojoj trenutno radi govore o tome kako se mnoge stvari u istoriji dešavaju nedostojnim sredstvima,a rat je samo velika maska kako ljudi ne bi shvatili motive i načine na koji se nedostojna sredstva primenjuju u tim sredinama gde se odvija borba.

Do sada smo se upoznali s jednim objavljenim meksičkim delom Zabranjena ljubav, pisali smo o ponositoj Karmeniti tj o romanu ''Za tvoju ljubav''. Sama edicija će se najverovatnije zvati ''Za dva dolara'' ili ''Rio Grande''. O svemu će se odlučiti u doglednom periodu.


Granice koje su otprilike tada bile. Deo Meksika bile su države: Kalifornija, Novi Meksiko, Arizona i Teksas. Nakon rata pripojene su S.A.D. Slika karte je gruba i pomalo neodredjena.

Dajana u ovom delu nije pristrasna. Bavi se i jednom i drugom stranom - 50%-50%.

Oznake: rio grande, 1848godina, za dva dolara

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.