29

nedjelja

studeni

2020

SCENARIJI ZA NAJMLAĐE I KRATAK OSVRT NA ZARADE ODREĐENIH ANIMIRANIH FILMOVA U SVETU

Dajana Diverno je privela konačno kraju i scenario ''Viki i Spajdi'' koji je stajao nedovršen. Fantastična tema spremna za animaciju, vodi nas u neobičan svet mašte, nastao posve slučajno i na neobičan način, ovo je tekst za sve one od 2 do 13 godina. Na osnovu ovog postoji i istoimena bajka. Neke slike za bajku uradila je Dajana Diverno.
Takođe, s ovim scenarijom, zaokružen je broj scenarija koji će biti u ponudi - 8 scenarija i 8 bajki. Likova je veoma mnogo, više od 200 zanimljivih persona koji se protežu kroz ovih 8 literarnih ostvarenja.
Ovih dana su se vodili neki razgovori i po pitanju toga da li će Dajana učestvovati na konkursima za književne nagrade, poput Nobela i drugih nagrada za dečiju književnost. O tome više reči sledećeg meseca.
Što se samih zarada tiče, barem kada je reč o crtanim filmovima. Može se reći da onaj ko je malo pratio ovu temu veoma dobro zna da su zarade neverovatno velike, bacićemo sada samo jedan brz pogled na neke od njih: ''Priča o igračkama'' više od 1,07 milijardi dolara ili ''Zaleđeno kraljevstvo'' takođe preko milijardu dolara, potom ''Šrek 2'' oko 484 miliona dolara,a od televizijskih crtaća koji se emituju u preko 180 zemalja pomenuli bismo ''Pepu Prase'' koja je zaradila više od milijardu dolara. Spisak je vrlo, vrlo dug, a i veoma je mnogo kompanija koji se bave s ovim vidom kreativne umetnosti i biznisa.
Dajana ima scenarije za 8 crtanih filmova, od tog je 6 scenarija već objavljeno u ''The first anthology'' i ''The second anthology''.

Takođe ovog puta ćemo se opet osvrnuti na temu nastanka scenarija.
1. Princeza Glorija u čarobnoj šumi . iz predstave 2008, scenario maj 2019
2. Zmajev legionar i kraljica cveća - 04.05.2019-09.05.2019
3.Vajolo - najlepši lav na svetu - 29.05.2019 - 10.06.2019
4. Bela lisica - jun 2019
5. Rezidencija maski - 08.07.2019 i do kraja jula 2019
6. Ferlijeva avantura -sinopsis na osnovu mozaika 17.12.2019 - poslednja scena je upisana 30.10.2020
7. Mister Štroco - sinopsis mart 2020, a tokom leta je urađen scenario
8. Viki i Spajdi - završen je 28.11.2020, odnosno poslednjih par scena koje su nedostajale

Pretežno su svi scenariji iz 2019 godine.

19

četvrtak

studeni

2020

O DEČIJOJ LITERATURI - SREDOJE TOPALOVIĆ


Dajanin Saradnik Sredoje Topalović koji se (po pitanju književnih osvrta) nešto stišao tokom ove godine, svakako je upoznat s radom i na dečijoj literaturi - scenarijima i bajkama.
''Nisam sklon da na najadekvatniji način komentarišem dečiju književnost, jer to nisu književne vode kojima sam se bavio. Smatram da angažman na toj vrsti literature zahteva veoma mnogo prakse, jer nije to za sve ljude - jer to tada ne bi bila prava stvar. Dajana ima taj literarni angažman, pa lako pristupa i toj vrsti književnosti. Drugačiji pogled imam prema romanesknoj književnosti ili klasicima. Dečija književnost je ozbiljna tema i ''tu nisam kod kuće''

Na slikama vidimo rukopisna dela koja pripadaju toj vrsti književnosti

18

srijeda

studeni

2020

BAJKE ZA LEK

Dajana Diverno je dosta vremena u poslednjih nedelja provela radeći na preostalim textovima vezanim za scenarije za animirane filmove. Takođe i za bajke.
Naime, Dajanina mama Sarić Ruža je obolela od Parkinsonove bolesti. Zvanično je to izveštaj doktora iz Beograda. To je bolest za koju ne postoji zvanična terapija, niti lek. U zadnje vreme radile su se eksperimentalne inovacije vezane s lekovima za leukemiju koje su davane ljudima obolelim od Parkinsonove bolesti (lek Tasigna), i došlo se do pozitivnih rezultata, ali zbog gripe samit lekara vezan za Parkinsonovu bolest nije održan. Lek košta oko 376.000 dinara, a verovatno treba nekoliko kutija, odnosno oko 15.000 eura. Dajana je rešila da kroz bajke na kojima je radila, pomogne lečenju svoje mame. Najpre kroz bajke objavljene prošle godine na norveškom, engleskom i nemačkom jeziku, a onda se tome pridodaju i druge 4 bajke. Jer iako se filmovi možda zbog gripe, ne mogu snimiti, uvek će se kupiti knjiga za decu.

Takođe, Dajana smatra da je i njen deda s mamine strane koji je preminuo ovog proleća, takođe preminuo usled pogoršnja ove bolesti. Imao je pojave blage demencije u zadnjih par godina, nekontrolisanog mokrenja u poslednjim mesecima svog života, a na samom kraju - u poslednjoj fazi bolesti - trebala mu je 100 postotna nega.

Među poznatim ličnostima obolelim od Parkinsovnove bolesti jeste Michael.J.Fox poznat po ulozi ''Povratak u budućnost''

(Takođe planira i prodaju još nekih slika od gipsa. Dodatne reklame vezane za bajke će uslediti uskoro)

17

utorak

studeni

2020

SLIKE IZ BAJKE ''PRINCEZA GLORIJA U ČAROBNOJ ŠUMI'' - DAJANA DIVERNO

Kako znate, a to već svakako znate, naša Diksi voli da radi slike od gipsa, ali u crtanju je - neosporni antitalenat. Sada vidimo tri slike iz bajke ''Princeza Glorija u čarobnoj šumi'' čiji je Dajana Diverno i autor. Slike kako izgledaju nacrtane na običan papir s drvenim bojicama i posle prerađene.
Za tu bajku Dajana je lično nacrtala oko 13 slika, druge slike je crtala Ejbi. Obradu fotografija je uradila D.D, sem jedne slike koju je uradio Nebojša Maleš.
Bajka ''Princeza Glorija u čarobnoj šumi'' je objavljena u ''Fire eventyr'' i ''Fairy tales 1''. Bajka i scenario su posvećeni Dajaninoj mami Sarić Ruži.
Scenario ''Princeza Glorija u čarobnoj šumi'' kompletno na engleski jezik je prevela Ana Ferluga.
Ovo predstavljamo iz razloga ili poput uvoda jer je Dajana provela dosta vremena završavajući neke ''preostale'' scenarije, tako da se sada može s ovom bajkom kao prvencem, predstaviti 8 različitih projekata.
Rad na bajkama je humanitarnog karaktera, ali o tome više vesti ove nedelje

16

ponedjeljak

studeni

2020

SCRIPT - MYSTERY - THRILLER '' SCENARIO - PACKAGE '' - The second anthology

SCENE 2:
(Mr. Jeronimo, Verona's father is sitting in his office and taking notes. Secretary Wilma enters)

VILMA: Mr. Jeronimo, Mr. Miguelo is looking for you!

MR. JERONIMO: (He looks up from the paper on which he wrote something, then nods)
All right, let him in.
(Miguelo, Mexican director of a department store and other companies, enters the office)

MIGUELO:Mr. Jeronimo, how nice to see you!
(He enters the office, Vilma closes the door. The two look at each other for a few moments. Miguelo looks at the table where the documents, writings, a picture of Jerome's late wife and a picture of Jeronimo's daughter Verona are)

MR. JERONIMO:Yes, yes, Miguel. Have a seat.
(Miguelo sits down and watches him. Jeronimo finishes signing. He puts down the ballpoint pen. The two men look at each other for a few moments)
Tell me, what brings you here to me?

MIGUELO: I don’t want to go around too much, yet we are business people.

MR. JERONIMO: (He watches him, then nods calmly)
Yes that is right.

MIGUELO: You, you know, that I was working on a significant project to expand my business from Mexico all the way to Texas and Florida.

MR. JERONIMO: You mean working with department stores?

MIGUEO: Yes. I managed to expand my business with department stores, which I had in Mexico City, Guadalajara, Acapulco, Can Cun all the way to Miami, Tampa, Dallas. I admit that it was not easy at all.

MR. JERONIMO: No, of course not.

MIGUELO: And of course, I can say that I would not have succeeded in my plan and in that idea if it were not for you, Mr. Jeronimo. And your generous help!

MR. JERONIMO: I understand you Miguel, but first of all you have to look at it this way. It's just money.

MIGUELO: Yes, I understand you and that's the problem.

MR. JERONIMO: In cash?
(he raises his eyebrows questioningly)

MIGUELO: No, but in that I can't give you your money back this year.

MR. JERONIMO: But how not? Haven't we signed some documents, some contracts, something that says there is a time frame for a refund?

MIGUELO: Yes, it is. But I don't think I can give you my money back now. First of all, that money is currently being invested in my new department store, which is yet to open in Arizona, and no matter how I look at it, if I withdrew the money, I would be in a really big loss. That would mean the collapse of one part of some of my small empire, and that is something that, I must admit, I am not even ready to face.
(Mr. Jeronimo watches him, it can be seen that Jeronimo is a bit serious and angry. He presses the button under the table, which was a sign of alarm and that the bodyguards should come to the office)

Author: Dajana Diverno

11

srijeda

studeni

2020

DA LI ĆE SCENARIJI ZA CRTAĆE BITI OBJAVLJENI ZAJEDNO S BAJKAMA?


Imali smo pitanje vezano za scenarije za animirane filmove, kojih ima 8, da li će biti objavljeni u skorijem periodu na internetu - nezavisno od drugih književnih dela? I da li će biti objavljeni zajedno s bajkama?
Najpre možemo reći da 8 bajki se prostire na otprilike 245-250stranica s slikama. Dok su scenariji, svaki za sebe, u rukopisnim verzijama svi zajedno su oko 1300 strana. Jedino je druga sveska ''Wicky and Spidey'' još uvek u radu. Tako da je u rukopisnom formatu - Ferlijeva avantura 140 str, Princeza Glorija u čarobnoj šumi 188str, Zmajev legionar i kraljica cveća 160str, Vajolo najlepši lav na svetu 197str, Bela lisica 170str, Rezidencija maski -oko160, Wickey i Spajdi će biti oko 140str, a Mister Štroco je 152str.
Bilo bi uistinu neobično objaviti sve to zajedno - bajke +scenariji - to je preko 1550str. Posebno ukoliko gledamo da je to sadržaj za mlađu publiku.
Verovatno će se objaviti posebno bajke a posebno kompletni scenariji za animirane filmove. To je možda najverovatnija verzija kojoj će se pristupiti. Naravno, ukoliko se prethodno ne pokrene tema snimanja svih dela za najmlađu populaciju.
Takođe,opet da kažemo da Dajana ne piše izravno bajke, već to radi na osnovu urađenog scenarija

08

nedjelja

studeni

2020

DVE SLIKE DAJANE DIVERNO

Vidimo dve današnje slike Dajane Diverno. Takođe je urađen i kratak video snimak.

07

subota

studeni

2020

WILHELM GUSTLOFF - DAJANA DIVERNO

A few brief moments lasted until Johan knocked on the door again. Nothing was heard, only silence.
- Maybe Captain Fred isn't in the office! - assumed the guard, who had been standing for a few moments next to the anxious Johan Peters, who was knocking helplessly on the door. - If I can conclude, even if he was drunk, he would surely wake up by now!
Johan watched him for a few moments. He knocked again. Silence.
- I have to call the mainland. Tell me where is the nearest phone?
- You have it in the other cabin where the rudder is - this one explained to him, and Johan then moved forward. All the worst that could happen to a ship with its lights on was running through his mind. Time was running out. He wondered if it was already late?
When he got to the cabin he just quickly grabbed the phone with his hands. The guard watched him calmly.
-Hello! - heard on the other side of the wire.
- General, please! - he started in an angry tone. - Emergency call with Wilhelm Gustloff.


Uma lay for a few moments. Her eyes were fixed on the ceiling, and a void flowed through her thoughts that she did not know how to define. She got up. She noticed him sitting and calmly lighting a cigarette. He tied one sheet around him body so she could see his torso and hairy breasts.
She didn't know how to feel. In fact, she wondered how all the women felt in that situation?



Published: Summer, 2012
Number of pages: 175
The screenplay for the movie was published in ''The first anthology'' - 2019

05

četvrtak

studeni

2020

PAR LEPIH NOVEMBARSKIH DETALJA IZ PRIRODE







8 BAJKI I NA NORVEŠKOM JEZIKU

Osam bajki za decu autorke Dajane Diverno će biti i na norveškom jeziku. Prevod će uraditi Marina Veljković. Do sada su objavljene četiri bajke na norveškom u vidu CD.disk. Preostaje samo još internet i štampano izdanje ovih 8 bajki za decu.

03

utorak

studeni

2020

TRI PITANJA O SCENARIJU ''FERLIJEVA AVANTURA'' AUTORICE DAJANE DIVERNO


Scenario ''Ferlijeva avantura'' autorice Dajane Diverno predstavlja treći nastavak crtane triologije. Tako imamo:
1. Princeza Glorija u čarobnoj šumi
2. Vajolo - najlepši lav na svetu
3. Ferlijeva avantura

I svaki od ovih crtanih filmova funkcioniše posve samostalno. Imamo tri pitanja vezana za ovaj zanimljiv scenario, na osnovu koga postoji i istoimena bajka za decu.
1. Da li ste završili ovaj scenario ''Ferlijeva avantura'' i u kom vidu je rađen?

D.D - Scenario ''Ferlijeva avantura'' broji preko stotinu stranica i u vidu je rukopisnog dela.

2. Da li se pojavljuju i neki likovi iz prethodna dva crtana scenarija?

D.D - Da, pojavljuju se neki likovi, to su - knez Bernard, Čarobna Vila, flamingo Ferli i još mnogo drugih novih junaka. O samoj sadržini još ne bih da govorim.

3. Da li će scenario i bajka biti objavljeni u interent izdanju i kada se to može očekivati?

D.D -Vrlo lako da će to biti u toku ovog meseca, a na taj način će i ovaj scenario među onih 8 scenarija za animirane filmove biti dostupan javnosti.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.