30

petak

travanj

2021

SVAKI DAN SU SATI I SATI IZDVAJANI ZA RAD NA DELU ''8 BAJKI''


Slike za antologiju bajki autorke Dajane Diverno su privedene kraju. Na zaista zanimljiv način je sigurno skoro 250 likova uklopljeno u priče za najmlađe.
Autorka Dajana Diverno, koja je i sama između ostalog učestvovala u izradi i obradi fotografija, (pored drugog dizajnera) kaže da je ovo bio jedan vrlo, vrlo dug i zanimljiv put rada i realizacije zamisli koje su vezane za bajke, da se skoro svaki dan kontinuirano radilo po 2-3 sata (koliko su obaveze dozvoljavale) kako bi se sve slike prošle kroz fotošop ili druge programe za dizajn, s tim što sam je autorka svaki dan izdvajala do 5 sati rada na ovom projektu ''8 BAJKI''
Među poslednjim slikama, uradile su se slike za bajku '' CARSTVO ČETIRI VETRA''. (Dve slike imamo prilike da vidimo.)

Autorka kaže da je bilo predloga da ne bude 8 bajki već 10 bajki, odnoso onoliko koliko ih ona ima u svom ''literarnom asortimanu'', ali kaže da se od te ideje za sada odustalo.Kaže da se nema vremena za dodatnu 10 bajku i realizaciju još 20-tak slika, sem ako se ne predomisli za prvomajske praznike

28

srijeda

travanj

2021

BIĆE OBJAVLJENA ''PRINCEZA GLORIJA U ČAROBNOJ ŠUMI'' NA NEMAČKOM JEZIKU


U pripremi je delo ''Princeza Glorija u čarobnoj šumi'' autorke Dajane Diverno kako bi uskoro bila objavljena u PDF formatu i kao video reprodukcija slideshow i na internetu. Jezik na kom će biti objavljena bajka je nemački. Preostaje da se još par slika preuredi kako bi svi zainteresovani ovu bajku mogli pronaći na sajtu. Do sada je bajka objavljena u delima ''Fairy tales 1'' i ''Fire eventyr'', a scenario u ''The second anthology''. Bajka nikad nije objavljena na internetu, ali je nastala na osnovu scenarija za crtani film, odnosno na osnovu davne pozorišne predstave za decu.O njoj se dosta govorilo, i na osnovu nje su potekle sve druge priče i scenariji za najmlađu populaciju.
I tako dok očekujemo još jedno delo, svakako da smo sigurni kako ni sama autorka sigurno pre dve godine nije mislila da će sve to s bajkama i temama za najmlađe biti uistinu ogroman korak u svetu književnosti.
Za one koje to zanima, vidite i slike dorade fotografija - kakve su bile i kakve su sada.

Pre i posle dorade

Kao i svaki drugi autor, bitno je imati načelo - biti bolji od juče, ili biti bolji od pre mesec dana ili godinu dana

25

nedjelja

travanj

2021

10 SLIKA IZ 10 RAZLIČITIH SCENARIJA CRTANIH FILMOVA I BAJKI - Dajana Diverno


1. ''Princeza Glorija u čarobnoj šumi'' - vitezovi s Plave planine

2. ''Vajolo - najlepši lav na svetu'' - dolazak Vajola u kraljevstvo Tadirija

3. ''Ferlijeva avantura'' - brod - Upravo venčani

4. ''Carstvo četiri vetra'' - tri glavne zloće - sobarica Dosaha, Lavandula i grof Lamineo

5. ''Zmajev legionar i kraljica cveća'' - na livadi

6. ''Bela lisica'' - odrazi u vodi

7. ''Mister Štroco'' - šetnja gradom

8.''Viki i Spajdi'' - Viki i njegova voljena Žana

9. ''Rezidencija maski'' - zamena maski u prodavnici

10. ''Tajni trag'' - Fasel i Miklay

Verujemo da bi ''8 BAJKI'' već bilo objavljeno da je autorka uradila kako je najpre mislila - od svake bajke po 10 slika i to je to. Bitan je tekst bajki, ali onda se predomislila i odlučila da od svake bajke bude po od 17-23 slike kako bi utisak bio što upečatljiviji. Tako da mislimo da je ovo možda poslednji tekst gde govorimo o slikama, sada prvi put predstavljamo 10 slika iz 10 različitih priča za najmlađe, a sledeći put ćemo sigurno govoriti o delu kad bude objavljeno.

23

petak

travanj

2021

SCENARIO ''WICKY I SPIDEY'' JE NA PRODAJI OD MARTA 2021 GODINE


Scenario za crtani film ''Wicky i Spidey'' je na prodaji od početka marta 2021 godine. Scenario i bajka su veoma zanimljivi i deo su ''literarnog blaga'' Dajane Diverno.
Dajana se čula s svojom mamom ovih dana koja boluje od Parkinsonove bolesti. Kako znate pare se skupljaju za operaciju koja se obavlja, koliko smo imali prilike da saznamo, na 3 lokacije: Beč ili Madrid ili Toronto. Operacija se obavlja putem ultrazvuka, direktno na ciljano mesto u mozgu.
Dajana je rekla da je spremna čak i da ponudi i 10 bajku i scenario, ukoliko prilike to budu zahtevale, kako bi se što pre skupio preko potreban novac.
Nama doduše upada u oči da je bilo veoma mnogo priče o 9 bajki sve do sada, ali ona 10 poslednja bajka je u senci celokupne priče. Znamo već da ona voli da skriva mnogo svojih zanimljivih dela, da voli da uživa u tome sama za sebe takoreći, ali sada mislimo da bi bilo fer da se priča i o desetoj, poslednjoj bajci. Zato danas objavljujemo i jednu sliku (likovi 10-te bajke) u žarkoj nadi da će se novac za preko potrebne operacije prikupiti što pre.

Bajke i scenariji su pravno zaštićeni kod javnog beležnika, a o tome smo već pisali, i smatramo suvišnim da to pominjemo opet. Kao dodatak priči ''Wicky i Spidey'' jeste da se tema prvi put pomenula čak tamo 01.10.2020 godine i da nije neki novitet.

22

četvrtak

travanj

2021

O BAJKAMA


Slike za bajke Dajane Diverno skoro se privode kraju. Verujemo da će tokom ovog vikenda ili početkom naredne nedelje i to biti završeno. Bajke koje se objavljuju su navedene, čini nam se 14.03.2021 godine, a to su sledeće priče za decu:
1. Bela lisica, 2. Princeza Glorija u čarobnoj šumi 3. Vajolo - najlepši lav na svetu 4. Carstvo četiri vetra
5. Zmajev legionar i kraljica cveća 6. Viki i Spajdi 7. Mister Štroco i 8. Ferlijeva avntura

Bajka ''Rezidencija maski'' neće biti objavljena u okiru izdanja ''8 BAJKI'' jer je već jednom objavljena na norveškom jeziku u okviru izdanja ''4 EVENTYR'', a takođe i u PDF formatu i reprodukciji slideshow. Ujedno i kao scenario u ''The second anthology''

20

utorak

travanj

2021

BAJKE ''MISTER SHTROTZO'' I ''MASKENES BOSTED'' OBJAVLJENE I U VIDU PREZENTACIJE


Za sve zainteresovane čitatelje na sajtu dianna-diverno.weebly.com možete pronaći i bajke koje su predstavljene putem prezentacije, odnosno slideshow. Bajka ''Mister Shtrotzo'' je predstavljena u okviru 4 minuta i 54 sekunde, a ''Maskenes bosted'' uokviru 4 minuta i 15 sekundi. Ovo je prvi put da se bajke objavljuju i predstavljaju na ovakav način, do sada se nijedan tekst Dajane Diverno nije predstavljao putem prezentacije.
Na ovaj način autorka ujedno želi predstaviti i svoje scenarije

BAJKA ZA ČITANJE PUTEM SLIDESHOW


Bajka ''Bela lisica'' autorke Dajane Diverno objavljena je u avgustu 2019 godine na engleskom jeziku u okviru izdanja ''Fairy tales'', a kasnije u norveškom izdanju bajki krajem decembra 2019 godine. Do sada bajka nije prezentovana putem - bajki za slušanje - na youtube i na drugim internet platformama gde postoje opcije takvog predstavljanja. Iako ponuda za bajke za slušanje postoji od 13.Aprila 2020 godine, Dajana još nije pokrenula takav vid internet predstavljanja. Na sajtu https://dianna-diverno.weebly.com/ najavljena je bajka ''White fox'', ali putem slideshow - što će nam biti drago da vidimo u što skorijem vremenu

Do sada je ''Bela lisica'' predstavljena i u ''The second anthology'' i to kao scenario za crtani film, ali i kao scenario za tinejdž film fantastike.
Takođe, bitno je da se napomene da su slike iz bajke ''Bela lisica'' dobile novi dizajn na osnovu starih slika.

16

petak

travanj

2021

OBJAVLJENA BAJKA ''MISTER SHTROTZO'' U PDF-FORMATU

Bajku ''Mister Shtrotzo'' autorke Dajane Diverno možete pronaći na sajtu dianna-diverno.weebly.com, odnosno na linku https://dianna-diverno.weebly.com/uploads/1/3/7/0/137004501/mister_shtrotzo.pdf
Na oko 30-tak stranica prostire se ova lepa bajka, inspirisana autorkinim kućnim ljubimcem i temom slikarstva i mozaika na zidu. Do sada je tema ove priče predstavljena samo u scenariju kroz ''The second anthology''
Na tom sajtu, takođe, možete čitati i bajku ''Maskenes bosted'' na norveškom jeziku. Naslovne stranice su veoma interesantne i zanimljive, i drago nam je da nakon 8 meseci Dajana opet nešto objavljuje, ali ovog puta za širu čitalačku publiku putem internenta. Takođe, drago nam je da će bajke ipak biti predstavljene i zasebno, a ne samo kroz zbirku bajki.

13

utorak

travanj

2021

OBJAVLJENA BAJKA ''MASKENES BOSTED'' U PDF- FORMATU

Bajka ''Maskenes bosted'' autorke Dajane Diverno objavljena je na sajtu dianna-diverno.weebly.com, odnosno na linku https://dianna-diverno.weebly.com/uploads/1/3/7/0/137004501/maskenes_bosted-converted.pdf
Bajka je na norveškom jeziku. To je bajka koja je prevedena još 2019 godine na norveški jezik, a prevod je uradila Marina Veljković. Bajka je bila treća po redu, u okviru ''Fire eventyr'' odnosno ''Četiri bajke''. Novitet je jedino da su neke slike malo ulepšane i dorađene.
Do sada je bajka bila aktuelna tokom 2020 godine, kao scenario za crtani film i to u ''The second anthology''.Da li će se sada bajka naći u okviru autorkinog zvaničnog sajta na engleskom jeziku samo privremeno, ili za stalno - to ne znamo. Sada ipak imamo prilike da vidimo kako to izgleda. Nadamo se da će i reklama ove bajke doprineti da se scenario što pre proda kako bi se prikupio potreban novac za operaciju njene mame.

12

ponedjeljak

travanj

2021

SLIKE IZ BAJKE ''ZMAJEV LEGIONAR I KRALJICA CVEĆA'' - DAJANA DIVERNO


Dok čekamo da se objave neka dela Dajane Diverno u PDF formatu na internetu, svakako da nećemo čekati džabe. Sada imamo prilike da vidimo svega nekoliko slika koje prate bajku ''Zmajev legionar i kraljica cveća''. Bajka treba uskoro da bude objavljena, dok je scenario za animirani film objavljen krajem leta 2020 godine u ''The second anthology''


10

subota

travanj

2021

BAJKE ZA DECU


Dve ili tri bajke Dajane Diverno će biti objavljene u vidu PDF formata, u određenom, kratkoročnom terminu i na internetu. Na ovaj način autorka se nada kako će ta dela, barem u vidu bajki s slikama, približiti i producentima koji će imati uvid u radnju tih priča za najmlađu populaciju. Verovatno će jedna od bajki biti i ''Mister Štroco''. Scenarij je objavljen tokom kolovoza 2020 godine u ''The second anthology''
Autorka se nada da će na ovaj način približiti temu producentima u inostranim filmskim krugovima, kako bi putem prodaje scenarija platila za operaciju njene mame, jer je to sada od presudne važnosti.

08

četvrtak

travanj

2021

MISTER SHTROTZO - FAIRY TALE - DAJANA DIVERNO


Many, many years ago, a young painter Armando lived in a beautiful city who had a cat named Shtrotzo. And don't, dear children, think that cat got that name by accident. Namely, Shtrotzo used to drive his nails while his owner was petting him, and that hurt like a slingshot. That's how it got its name - after the slingshot for children
The painter Armando inherited a lot of money from his aunt Barbara, so for a while he could live quite peacefully, dedicated to what he loved to do the most - to paint beautiful, artistic paintings.
However, those were very difficult times for artists at that time. Well, many artists failed to sell their paintings and thus survive. Painter Armando realized that he would have to urgently do something about it - organize a big auction of his paintings or do something more lucrative or, worst of all, move from a beautiful small apartment on the third floor of the main street to a room with a dusty, ordinary attic. In that way, he would be far from the city bustle, artistic circles and he would not be appreciated among elite artists.
But the legacy of aunt Barbara was being spent more and more. The painter Armando was immensely sad about that fact.
The young painter talked more and more about it to his pet - the cat Shtrotzo, who was a lazy, fat cat and who did not like the idea of moving to the dusty attic on the outskirts of the city.
So the cat Shtrotzo occasionally talked about the problems that the painter Armando has with his great friends, the birds that lived in the square of the city center and which were called: Ricco and Verdo.

BAJKA I SCENARIO ''MISTER ŠTROCO'' - DAJANA DIVERNO


Scenario ''Mister Štroco'' autorke Dajane Diverno već je objavljen na engleskom jeziku, tokom protekle godine u okviru antologije scenarija, odnosno u ''The second anthology''. A i bilo je već govora o razmaženom mačku žuto-bele boje s ružičastim ušima. Bajka je predviđena za objavljivanje u ''8 eventyr'' na norveškom jeziku, a prevod je uradila Marina Veljković. A predviđeno je i izdanje ''8 fairy tales and 8 screenplays'' u narednom periodu.
Scenario ''Mister Štroco'' Dajane Diverno je na prodaju svima koji su zainteresovani za ovu zanimljivu temu za decu, koja je istorijski smeštena u 1880 godinu u Parizu. Takođe, autorka se nada da će prodaja uslediti u što skorijem vremenu, kako bi se mogla platiti operacija ultrazvukom u Beču ili Torontu za lečenje njene mame.
Ovih dana sigurno će doći i do dodatnih prezentacija i predstavljanja, kako scenarija za animirane filmove, tako i za scenarije za filmove rađene po romanima.

A na slici, za sve one koje zanima, vidimo slikara Armanda, mačka Štrocu u šetnji, kao i Madam Baterflaj i Majzu.

06

utorak

travanj

2021

NOVI SAJT NA ENGLESKOM JEZIKU


Ovih dana je započet rad na novom sajtu Dajane Diverno, na engleskom jeziku. To je sajt www.dianna-diverno.weebly.com
Sajt prati teme scenarija, bajki, romana autorke. Kao što će se pratiti i aktuelna izdanja. Predviđen je i da prati temu prodaje scenarija kako bi se prikupio novac za lečenje i operaciju njene mame (koja boluje od Parkinsonove bolesti), kao i za lečenje njenog sina.
Sajt će biti na engleskom, norveškom i verovatno još jednom jeziku. Trenutno je u fazi izrade

05

ponedjeljak

travanj

2021

VAJOLO - NAJLEPŠI LAV NA SVETU - BAJKA U NOVOM RUHU


Bajka ''Vajolo - najlepši lav na svetu'' autorke Dajane Diverno polako poprima i novo ruho. Kada se krajem 2019 godine, tj početkom 2020 godine predstavila bajka ''Violo - najlepši lav na svetu'' - priča o lavu s ljubičasto-plavom grivom, tada su slike bile predstavljene i obrađene kroz dva programa. Sada neke slike dobivaju nešto drugačiji oblik, barem za verziju objavljivanja dela na internet knjižarama.
Tako sad vidimo lik Čarobne vile, jedini lik pored sove Gerija, koji se pojavio u sva četiri dela scenarija koji prate temu Plavog jezera i Smaragdne šume. Više detalja o svemu sledi uskoro, a sada da vidimo i još nekoliko lepih slika u novom ruhu.





Bajka i scenario su posvećeni Dajaninom sinu Džastinu

03

subota

travanj

2021

LIKOVI IZ PET SCENARIJA DAJANE DIVERNO


Na slici vidite likove iz pet scenarija Dajane Diverno, a to su: ''Princeza Glorija u čarobnoj šumi'', ''Vajolo najlepši lav na svetu'', ''Carstvo četiri vetra'', ''Ferlijeva avantura'' i ''Viki i Spajdi''. Neobično je videti likove i setiti se da je pre nekoliko meseci to bila samo ideja na papiru u svesci.

Po prvi put vidimo prikazano i na jednom mestu skoro svih 10 scenarija za crtane filmove Dajane Diverno.

Takođe, treba da se izradi sajt na engleskom, norveškom i najverovatnije još jednom jeziku. Sajt je predviđen da prati sve što se tiče rada autorke u svetu književne reči. Zbog trenutnog stanja s putovanjima, rad na sajtu se odlagao. Trudićemo se da vesti o tome ispratimo i na ovim stranama

02

petak

travanj

2021

VAJOLO - NAJLEPŠI LAV NA SVETU - DAJANA DIVERNO

Scenario i bajka za najmlađe po imenu ''Vajolo najlepši lav na svetu'' - predstavlja zapravo drugi deo grupe bajki i scenarija. Prvi deo je ''Princeza Glorija u čaronoj šumi'', ''Vajolo najlepši lav na svetu'', potom ''Ferlijeva avantura'' a onda sledi i ''Carstvo četiri vetra''. Do sada smo imali prilike predstaviti sva ta dela na neki svojstven način.
Delo ''Vajolo - najlepši lav na svetu'' posvećen je Dajaninom sinu Džastinu. On ima jedan oblik autizma, a kako je danas svetski dan autizma - bitno je da se podsetimo onog što je posvećeno i njemu. Nadamo se skoroj prodaji scenarija.

01

četvrtak

travanj

2021

NAJAVE DAJANINIH CRTIĆA I NA BILBORDIMA


Senzacionalna vest za crtiće Dajane Diverno koji su trenutno u fazi rada - ali najavljeni su na bilbordima u nekim gradovima širom sveta. Tako imamo ovde najavu ''Zmajev legionar i kraljica cveća'', potom ''Carstvo četiri vetra'' i jednu antologiju bajki na norveškom jeziku.
Zaista smo oduševljeni s činjenicom da se nalaze na bilbordima i jedva čekamo da ih vidimo na velikim ekranima u kinima.

Da li smo uspeli da vas zavaramo sada na 1. April?
Možda i jesmo. Dakle, reč je o aplikacijama i uređivanju slika na Pixiz-u.
Malo šale nije na odmet.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.