27

nedjelja

veljača

2022

ŠTA JE OD CRTANIH SCENARIJA I BAJKI NAJČITANIJE?



Pričamo o bajkama i scenarijima od proleća 2019 godine, odnosno od zime 2019 kada je Dajana Diverno i počela da radi na scenarijima za crtaće? Sigurno vas zanima šta je ono što se najviše čita, što se najviše pretražuje, što najviše iskače?
I odgovor je ... -scenario za crtani film ''Ferlijeva Avanutra''.
Scenario za crtani film ''Ferlijeva Avatura'' od Dianne Diverno s svim glupostima ružičastog flaminga, princa Bernarda, Čarobne vile i ostalih... To je ono što se najviše vidi u pretragama i što se čini kao najzabavnije od svih ostalih crtanih filmova - iznad ''Bele Lisice'', 'Carstva četiri Vetra'' i ostalih.

Autorki Dajani Diverno želimo mnogo sreće u Londonu i Berlinu po pitanju svega toga, kako bi njen sin mogao otići na operaciju već za mesec.dva u Toronto, i nadamo se iskrenom uspehu svega tog

25

petak

veljača

2022

SCENARIO "LAVANDULA - OSVETA ČAROBNJAKA" - DAJANA DIVERNO


Scenario ''Lavandula - Osveta Čarobnjaka'' - Dajane Diverno jeste urađen i napisan kao rukopisno delo, u svesci malog formata, u junu 2021 godine, odnosno ubrzo nakon smrti Dajanine mame. Kao i svaki drugi radan čovek, tako je i ona rešenje od bola, našla u radu i to u prvih 40-dana od smrti bliske osobe..

Fantastično delo... Brilijantno delo.. Rekli bismo - najbolje ikad napisano delo od strane Dajane Diverno, nešto s čime se ništa ne može meriti.

Žao nam je što je istorijat tog dela takav, kroz tih 40 dana: ali ipak da ona nije zabeležila deo svog bola, makar i kroz kreativno stvaranje, u samoći, miru, tišini - sada ne bismo videli ovo - Lavandulu (svakako najgori lik kog je ikad smislila), potom Julien Deefan - brat od vetrova, dve maske, onda princ Gallant, najbolji čarobnjaci na svetu, Čarobna Vila..
Jedna tako dobra ekipa - da se mi čudimo.. mi se stvarno čudimo.. da ovaj crtani film već nije snimljen???

Hvala i autorki koja je deo svog bola podelila s nama, ali ipak - rad leči ljude.
Ukobinovati ''Rezidenciju Maski'', ''Belu Lisicu'', Carstvo Četiri vetra'', ''Merman Gianni'' i ''Lavandulu'' u jedno, novo pakovanje - to mogu stručnjaci, stvarno najbolji stručnjaci s perom .. poput Dajane Diverno...

GLAVNI LIKOVI U DELU SU:

Princ Gallant
Merman Gianni
Julien Defaan - brat vetrova
Lavandula
Čarobna Vila
Maska Ivan - zla maska
Maska Quamberdy - zla maska
Čarobnjak Gerdent - najbolji čarobnjak na svetu
Satar - određuje termine

i ostali




24

četvrtak

veljača

2022

POČINJE NOVI RAT U BLIZINI - HAJDE DA KONAČNO ODEMO ODAVDE!



Pošto je aktuelna tema rata u Ukrajini ili trećeg svetskog rata, kako pišu pojedini mediji, zanimalo nas je šta o svemu tome i trenutnoj aktelnoj situaciji misli i Dajana Diverno.

Za nju znamo da je rođena i odrastala u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, da je detinjstvo provela u ratu, gledajući tenkove koji su prolazili pored njene kuće, gledajući izbeglice koje su pristizale u grad i škole, slušajući let NATO-bombardera itd itd. Sada kaže da to svojoj deci uopšte ne želi, da planira da napusti ovu državu ili ovaj kontinent pre nego što se sve to ponovi ''u drugom pakovanju''.

To je njena lična i krajnja odluka.
Njen sin ima putne isprave, tako da je verovatno samo pitanje trenutka i odluke da li će dalji život nastaviti u Londonu (kao pisac i scenarista crtanih filmova) ili će posetiti najpre Oslo, ili će otići na durgi kontinent. Uglavnom, evidentno je da je – već viđena tema – rata – na ovim prostorima ili prostorima koji su vrlo blizu, više uopšte ne interesuje, niti će ikada više i interesovati – u bilo kom formatu, obliku, ideologiji i zamisli.


Neke stvari naprosto joj više nisu zanimljive...

23

srijeda

veljača

2022

DAJANA DIVERNO U FORMI SLIKE ZA CRTANI FILM







22

utorak

veljača

2022

ODLAZAK DIANNE DIVERNO U LONDON SADA JE PITANJE DANA?



Kako saznajemo britanski premijer Boris Johnson je ukinio preostale koronamere koje su važile na području Velike Britanije. Tako da se nadamo da više nije obavezno ni PCR testiranje kao što je bio slučaj do sada..
Tako da naša autorica Dajana Diverno može slobodno otići u London. Tokom avgusta 2021 godine stupila je u kontakt s produkcijom za animirane filmove odatle, a s nekim ljudima je inače, uglavnom, u kontaktu. Takođe, tu je i izdavačka kuća, a kako čujemo i neko književno udruženje (ali vest još nije posve potvrđena). Uglavnom, s saradnicima iz Londona je u kontaktu proteklih meseci.
Drago nam je da je jesen 2021 godine, pored objavljivanja dela na Smashwords-u iskorištena i za neku vrstu ''proboja'' na području Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno u Londonu.
Verujemo da će se sada malo više pričati o bajci ''Zmajev Legionar i Kraljica Cveća'' (verovatno i o crtiću), očekivamo i vesti po tom pitanju, neko gostovanje i televizijsko gostovanje u Londonu od strane Dajane Diverno. Ujedinjeno Kraljevstvo je inače zanimljivo posmatrano s literarnog apsekta, s aspekta produkcije filmova i animiranih, vizuelnih mogućnosti, odnosno crtića. Verovatno će doći i do stvaranja drugih poslovnih mogućnosti za nju – ne zaboravite da ona ima 60 scenarija za filmove, i vrlo mnogo prevedenih dela na engleskom jeziku.
Što se teme Kanade tiče i lečenja njenog sina u bolnici, verujemo da ćemo imati nekih informacija u toku ove godine, jer su tamo trenutno aktuelni protesti kamiondžija, a nevakcinisanim putnicima nije dozvoljen ulazak u zemlju.
Tako da je trenutno aktuelan samo London i pitanje njenog odlaska tamo je stvarno već pitanje dana.

20

nedjelja

veljača

2022

PRINČEVI U NOVOM RUHU - (MUŠKI LIKOVI IZ ''BELE LISICE'' I ''LAVANDULE-OSVETA ČAROBNJAKA'')


Muški likovi iz bajki i crtanih filmova Dajane Diverno su u - novom ruhu. Naime princ Gallant (''Bela lisica'' i ''Lavandula - Osveta Čarobnjaka'') i princ Oxan (''Bela lisica'') su dobili noviji, savremeniji, moderniji izlged. Naime Dajana i Ejbi su vizuelno uredile muške likove iz ovih crtanih filmova, pa kako se dopadaju i njima (posebno Gallant) verujemo da će se izmene svideti i vama. Za novije verzije ove bajke štampanog izdanja u Skandinaviji, likovi će izgledati verovatno ovako.

(Na slici je Princ Oxan)
Svaki likovni autor ima neke likove koji su posebno zanimljivi, pa tako je recimo i Dizni svojevremeno voleo lik slončeta Damba.
Na stranu sad s temom Diznija, trudićemo se da aktivnosti autorice što više približimo i čitateljima u narednom periodu, posebno aktivnosit koje se tiču trenutačne posete zemljama u koje Dajana Diverno može otići - poput Norveške.

(na slici je Princ Gallant iz ''Lavandula - osveta Čarobnjaka'' i ''Bele Lisice'')
A ovako je to nekad bilo:



17

četvrtak

veljača

2022

ŠTA JE DO SADA OBJAVLJENO NA NORVEŠKOM JEZIKU?


Ulazimo polako i u četvrtu godinu od kako je aktuelna tema prevoda na norveški jezik autorke Dianne Diverno. Od maja 2019 godine se počelo s nekim prevodima, najpre bajke, a potom i romani. Prevode na norveški jezik je radila Marina Veljković. Do sada je objavljeno 7 različitih izdanja, a to su sledeća dela:

1. HVITREV - Bela lisica - objavljena je 2019 u ''Fire eventyr'' na CD-disku i kao e-book 2021 u okviru: Smashwords, Apple, Mondadorestori, Barnes And Noble...
https://www.barnesandnoble.com/w/hvitrev-dianna-diverno/1140162615

https://books.apple.com/us/book/hvitrev/id1585897527


2. WICKY OG SPIDEY - WIcky I Spajdi - objavljeno tokom 2021 godine u okviru Smashwords
https://www.smashwords.com/books/view/1110348



3.VIOLO - Den Vakreste Loven I Hele Verden - objaveljno na norveškom jeziku na ''Smashwors'' tokom 2021 i na CD-disku ''Fire eventyr'' tokom 2019 godine


https://www.smashwords.com/books/view/1107731


4. Prinsessa Gloria I Den Magiske Skogen . Objavljeno tokom 2019 godine u okviru ''Fire eventyr'' i kao e-book u okviru Smashwords'' tokom 2021 godine

https://www.smashwords.com/books/view/1104019

5. FYRA VINDARS RIKE - Objavljeno tokom 2021godine u okviru ''Smashwords'' na švedskom jeziku


https://www.smashwords.com/books/view/1101163


6. FERLYS EVENTYR - Objavljeno tokom 2021 godine u okviur ''Smashwords''

https://www.smashwords.com/books/view/1100625


7. MASKENES BOSTED - Objavljeno tokom 2019 godine u okviru ''Fire eventyr'' i 2021 godine na ''Scribd''

https://www.scribd.com/document/520486828/Maskenes-Bosted-Dianna-Diverno

Do sada bajke nisu objavljene u štampanim izdanjima, niti su promovisane u Norveškoj. Pored bajki prevedeni su i romani: ''Samba Do Smrti'', ''Tajne Strasti Grofice Razaski'', ''Zabranjena Ljubav'', ''Tajne Markize De Šampanj'', ''Komodo''... Tu su i crtani filmovi (12 kom) i tri fantasy-gotik filma.. Nadamo se nekim obavestima o poseti Norveškoj u narednim danima, stvarno ima mnogo tog što treba promovisati i na čemu se treba raditi.

16

srijeda

veljača

2022

MOŽE SE POSETITI I LONDON, BEZ OGRANIČENJA


Sudeći po onom što saznajemo, već par dana unazad se može putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo i London, što se za našu autoricu Diannu Diverno čini vrlo poželjnom aktivnosti povodom njenog posla. Već prvih sati 2022 godine, govorili smo o tome da se treba videti način daljeg rada povodom realizacije crtanih filmova s produkcijom koja postoji u Londonu, kao i realizacija i štampa njene bajke s izdavačkom kućom iz Londona. Kao i dalji rad i tema novelizacije dela.
Sada se može videti da je za rad u Londonu i posetu povodom posla, dovoljno uraditi običan test, da nema više potrebe za karantinom, niti dokazima o vakcinaciji.

Tako da za sada su aktuelne sledeće zemlje za našu autoricu : Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Švedska, a naše je da vidimo šta će i kako će od skoro 95 prevoda na engleskom jeziku i 37 prevoda za Skandinavske zemlje biti ponuđeno izdavačima i filmskim produkcijama, kao i produkcijama koje se bave animacijom. Dajani preporučujemo da se, svakako, u tim zemljama učlani i u neke književne klubove. Ona je veoma zanimljiv autor, sigurno bi bilo lepo videti i njene posete tim klubovima. Objavljeno je puno tog tokom 2021 godine, ima šta i da se promoviše..
A moguća je i međunarodna saradnja, tipa filmskih studija animacije iz Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva ili Švedske.

15

utorak

veljača

2022

POJEDINI SCENARIJI ZA ANIMIRANE FILMOVE DAJANE DIVERNO


Scenariji Dajane Diverno koji su najpre napisani za animirane filmove, kasnije su dobili u svoje predstavljanje kroz bajke. Objavljeni su na više jezika, u više različitih multimedijalnih izdanja. Recimo ''White Fox'' je sve drugo samo ne obična bajka. To je i scenario za crtani film, scenario za fantasy-gotik film, potom bajka, pa prolazi i kroz proces novelizacije da postane roman za tinejdž populaciju. Jednaku sudbinu u vezi - novelizacije - s tim literarnim biserom dele i ''Zmajev Legionar i Kraljica Cveća'' i ''Carstvo Četiri Vetra''.

A koji su to još scenariji, čije smo likove mogli da vidimo predstavljene na jednoj skupini.

Scenario ''Wiky i Spidey'' - likovi iz scenarija


Scenario ''Princeza Glorija U Čarobnoj Šumi'' - likovi iz scenarija


Scenario ''Rezidencija Maski'' - likovi iz scenarija


Scenario ''Zmajev Legionar I Kraljica Cveća'' - likovi iz scenarija


Scenario ''Ferlijeva Avantura'' - likovi iz filma


Scenario ''Carstvo Četiri Vetra'' - likovi iz scenarija


Scenario ''Vajolo - Najlepši Lav Na svetu'' - likovi iz scenarija




13

nedjelja

veljača

2022

WHITE FOX - DIANNA DIVERNO


''White Fox'' (''Bela lisica'') scenario za crtani film i bajka, napokon viđeni i kao scenario za film autorice Dajane Diverno. Sve smo do sad videli iz tog ceremonijala od bajki i crtića.. Sve sem ''Bele lisice''. Sada vidimo likove koji su iz bajke i crtanog filma prebačeni u likove za film. Doduše ovo je rađena kompjuterska verzija ali možete videti da je Pečurka Ety postala neki drugi lik, jednako kao i štiglići i medved. Zanimljive ideje naše autorice o kojima je razmišljala nekoliko meseci, napokon su dobile i epilog - sliku vidite. Na slici su inače: Bela Lisica, Princ Oxan, Princ Gallant, Markiza Leonora, potom pečurka kao Duh vode, Stara Veštica i ostali... Autorica ima celu ovo zamisao viđenu kroz realnije stvari za film, ne ovako, ali nama je drago da se po prvi put i ovo predstavlja, makar u ovom formatu.

Zanimljiva priča, zanimljive sadržine, stara već 3 godine, nikako da vidi i svoj filmski epilog. Nordijska tema koju treba veoma lepo odraditi, tema o kojoj se dugo priča, ali koju autorica nije htela urediti ''s brda, s dola''.

Posvećeno Dajaninom ocu koji je uvek zvao ''lisica'' ili ''belka''

NAKON DVOGODIŠNJE ODSTRANJENOSTI IZ POSLOVNOG, DRUŠTVENOG ŽIVOTA – LEPA JE PONOVNA PRIČA O NORVEŠKOJ

I nakon dvogodišnje odstranjenosti iz poslovnog i društvenog života, možemo reći kako je lepa ponovna priča o Norveškoj u životu naše književne autorice.
Ne znamo da li nam verujete, ali zaista je tako ... Od jeseni 2018 godine Dajana Diverno obožava da priča o Norveškoj, to je tema koja je opušta (u poslovnom, društvenom, seksualnom, emotivnom i raznim drugim smislima) – nju, ali i njene poznanice koje dosta tog znaju o Skandinaviji. I ako bismo rekli da nam je dvogodišnji status posmatrača korona-gripe bio nametnut, ipak to ne znači da nećemo strpljivo sačekati da i tema ovog svega prođe.
Saznali smo da će ove nedelje da se vidi tačan datum posete toj zemlji i, svakako, nadamo se da nećemo videti ono što smo videli pre 2 godine u januaru 2020 godine.
Tako da smo sad u fazonu mistik-gotik-filmova ''Bele lisice'', ''Carstva Četiri vetra'', prevedenih romana o motorima ili strastima, i bajki (i promocije objavljenih dela od pre pola godine). A uistinu je zanimljivo sad sve videti kroz lik recimo princa Oxana, princa Gallanta, markize Leonore, teme zanimljive nordijske mitologije i zaboravljenih, zakopanih, vikinških brodova, sve to obavijeno mističnom aurom – koju ne bismo možda ni primetili da nije reč o Dajani Diverno.
Svakom nametnutom statusu dođe kraj – a tako i svemu ovom...


A ovako je to bilo 2019 godine..

10

četvrtak

veljača

2022

ŠTA BI SE MOGLO VIDETI U SKANDINAVIJI OD RADOVA DIANNE DIVERNO?


U zemljama Skandinavije, odnosno u Norveškoj i Švedskoj, šta bi se moglo videti od literarnih radova Dajane Diverno?

Pre svega bitno je napomenuti da od 10. Februara 2022 godine Švedska ukida sva ograničenja i za putnike EU koji dolaze u posetu Švedskoj, tako da nisu potrebni testovi, potvrde, sve te teme s vakcinacijom. Kako je autorica rekla i obećala da će posetiti zemlju koja ukine prva ograničenja, tako da je vrlo verovatno da će posetiti ovu Skandinavsku zemlju na severu. Prevode je uradila Marina Veljković.
Prevodi koje ime su uglavnom na norveškom jeziku, međutim to ne utiče na to da se ne mogu ponuditi švedskim izdavačima i švedskim filmskim produkcijama i produkcijama animacije.

Šta je to što bi se moglo ponuditi?

Pre svega sve su to literarni radovi koje smo već pominjali na ovim stranama. Tako imamo 10 bajki koje se nalaze u ''10 EVENTYR'', potom 1 kriminalistički film s primesama misterije po imenu ''Kruzer'' (taj scenario je objavljen u ''The second anthology''), i 3 fantasy filma a to su: ''Bela lisica'' (objavljen u ''The Second Anthology''), ''Handalf I Ostrvo Lavlje Kandže'' i ''Carstvo Četiri Vetra''

Od knjiga su ovde: ''Samba Do Smrti'', ''Zabranjena Ljubav'', ''Tajna Markize De Šampanj'', ''Tajne Strasti Grofice Razaski'', ''Priča Plave Mumije'' , ''Poljupci Na Mostru Uzdaha'', ''Fatalna Prismotra'', ''Francuski Poljubac'', ''Poslednje Venčanje'' i ostali. Sve skupa ih ima 11.

A tu su i svih 12 crtanih filmova - ''Ferlijeva avantura'', ''Rezidencija Maski'', ''Mister Štroco''....

Do sada je u okviru ''Smashwords-a'' objavljeno 6 literarnih dela na norveškom i švedskom jeziku, dok je ''Hvitrev'' objavljena i na drugim internet sajtovima - Apple, Barnes And Noble, Scribd, Mondadoristore...

07

ponedjeljak

veljača

2022

DANAŠNJI DAN JE IDEALISTIČAN - U LIKOVIMA FILMA ''WHITE FOX" - "Hvitrev''


Nakon ko zna koliko vremena, bavimo se sad opet znanom temom ''White fox''. Od leta 2019 godine ta tema periodično iskače, a tako je i ovaj put. Posebno sad, jer je i razlog poseban jer je reč o tome da se radi razrada ideje za fantasy film na osnovu bajke i crtanog filma. Temu smo već pominjali, više puta, ali nikad do sada sama autorica Dajana Diverno nije bila toliko zainteresirana za ovaj film kao sad. Pre svega, verovatno bi, pretpostavljate bilo reč o nekom nordijskom fantasy filmu s efektima mitologije, idealizma, mistike i svega drugog zabavnog za ideal mistik-gotik-priče na osnovu jedne bajke. U Norveškoj ima vrlo mnogo filmskih produkcija.
Sada vidite idejnu verziju sporednog lika teme ''White fox'' a to je prince Gallant, odnosno brat glavnog junaka - Oxan. Do sada nismo periodično predstavljali likove iz teme, nije kasno da počnemo...
Naime reč je o tome, krajem novembra 2021 godine pominjali smo lečenje Dajaninog sina u Torontu ili u Nemačkoj odnosno u Austriji. Odabir je pao na Toronto...
Pored novca kog je bitno skupiti za operaciju, tu ulaze i stvari poput tog da se trebaju raditi dalji poslovi poput objavljivanje knjiga, snimanje filmova i drugo. Za sada bitno je da se deo novca skupio, ostalo će možda kroz kredit..Ali se nadamo da će deo novca biti vraćen kroz razradu nekog filma tipa ''White fox'' u duhu naučne-fantastike s efektima gotike, idealizma, mistike, ljubavnih primesa i svega drugog što je današnjoj omladini zabavno i zanimljivo..Takođe se nadamo da će sama autorica uspeti svoje planove da sprovede kako je i mislila.
U vezi Norveške - zanimljivo je pogledati činjenicu da je krajem 2019 godine tu bio jedan običan CD s 4 bajke ''Fire eventyr'' a sada vidimo - 4 scenarija za fantasy filmove, 10 bajki, 11 romana i 12 crtanih filmova. To je svega 37 projekata Dajane Diverno za Norvežane..

Nadamo se da će od svega uspeti pronaći nešto zanimljivo

04

petak

veljača

2022

U SAMOSTALNOJ REŽIJI TOKOM 2021.. – DIANNA DIVERNO


Moguće je da će nam elitno-književna ekipa zameriti što ovo nismo pomenuli već u prvim danima 2022 godine, ali nismo smatrali trenutačno neophodnim u prvim danima ove godine. Tako da o ovim temama pričamo, naknadno, odnosno sada.
Preko je potrebno napraviti jednu zanimljivu paralelu ono što je rađeno 2021 godine, najbolje bismo rekli ono što je rađeno od avgusta 2021 godine, kada je Dajana Diverno odlučila da ubaci u treću brzinu, takoreći.. U samostalnoj režiji...

Dajana Diverno je od avgusta 2021 godine veoma aktivna na ''Smashwords''. Izdavačka kuća za e-publishing, osnovana 2008 godine od strane Mark Coker smeštena u United Stetes, California u Los Gatos. Objavili su dela na desetina hiljada pisaca, između ostalog i naša autorka je tu zastupljena s svojih 20-kusur dela. Izvrstan broj, i to na nekoliko jezika. Fantazija! Zahvalni smo ljudima iz Kalifornije koji su omogućili da se u kratkom vremenskom razdoblju objavi više od 20 književnih dela. Istina je da postoji još 180 prevoda koje treba objaviti, odnosno još 9 puta toliko (ali o tom neki drugi put)

Krajem avgusta 2021 godine Dajana Diverno je upoznala mister Farrell londonskog animatora iz ''Cutting factory'' i pokrenuta je ideja o crtanim filmovima, ima ih 12. Objavljeni su video prilozi na platformi Youtube, koji su uklanjani-postavljani, pa su onda uistinu opet uklonjeni i postavljeni. Ne znamo ni sami zašto, izbrisani su pregledi i drugo.. ali nebitno. Što se Londona tiče, britance znate, engleze još bolje (manite preglede, ''papir svašta trpi'' takoreći, kad bismo pogledali koje nabuloze su tek istrpeli princ Čarls i drugi po papirima i novinama; mudrom dovoljno.), trgovci su no1 – bili i ostali – reč je o tome da se crtani filmovi i fantasy filmovi Dajane Diverno odrade. Da li će novac biti skupljen putem konkursa ili kako god, nebitno – bitan je rad. Također, za one koje zanima i jedna mala tajna. Reč je o tom da je bIlo potrebno skupiti pare za lečenje Dajaninog sina, zato su izašli u susret u svakom pogledu...Bitno pomenuti, Cutting Factory net radi na relaciji Berlin-London-Los Anđeles i uistinu su savršena produkcijska kuća za bilo koji crtać i fantasy film, kog naša autorica ima u ogromnom broju..
Sledeća zanimljiva stavka Dajaninog rada iz 2021 godine glasi – vratićemo se hitro opet na Veliku Britaniju, Englesku i London, reč je o ''Zmajevom legionaru i kraljici cveća '' i izdvačkoj kuću ''Austine Macauley Pubisher' koji žele ovo delo u štampanom obliku objaviti i promovirati u United Kingdom , United States i Canadi.
A tu je bilo reči i o novelizacijama autorkinih radova - bajki i crtanih filmova - koje bi se plasirale na svetsko književno tržište.

Tokom čitave godine 2021 aktuelna je tema bila i o Autism - Son Rise programa i mister Kaufman iz Massachusettsa poodom njenog sina i skoro svakodnevni pozivi da dođe i bude tamo. Operacija se vrši u Torontu, ali to nije daleko od Son-Rise. Takođe i jedno vreme je bila aktuelna i tema Canade i eventualnog daljeg rada i boravka tamo, ali mislimo da ćemo odgovor na tu temu tek videti..
Takođe, tokom leta 2021 godine bilo je dosta zanimljivih poziva našoj autorici da dođe u Nemačku (gde joj žive komšije (Frankfurt, Sajam knjiga) i rođeni brat – blizu Hamburga), ali mislimo da je ono tijekom decembra 2021 godine odlučila da aglosaksonski deo svet preuzme prevagu. Ne može se istovremeno trčati po Austriji i Nemačkoj , ili Velikoj Britaniji, Kanadi i United States... Ili-ili...
Smatramo potrebnim da se realna paralela postavi, kako bi se zabune izbegle u budućim koracima, barem za sada, dok ne prođe tema filmova-operacije i ostalog što je za nju no1....

Šteta samo što je prisutna tema smarajuće žaborkečine koronavirusa, pa se ne može isplivati iz tema, ne samo Dajana, nego uopšte bilo ko ko je iole malo normalan.

03

četvrtak

veljača

2022

GIZELLA KARES – BAJKE KAO IDEAL KOJI KONFROTIRA KONZERVATIZMU


Pošto imam priliku da poznajem Dajanu Diverno već gotovo dve decenije, mogu reći kako sam imala priliku da posmatram kako se razvijao i njen književni duh tokom minulog perioda, dela koja su stvarana, nadopunjavala su jedno drugo kroz nastavke, kroz nove oblike, a sve to je bilo obavijeno divnom prevodilačkom formom svih tih literarnih bisera, formom koja prati njen aktuelni rad već skoro sedam ili osam godina svakodnevno; dok je pre to bilo samo u određenim talasima, ali ne stalno.


Dajana Diverno nam se sada prikazuje i kroz drugu formu, formu koja joj je od samog starta njenog rada bila malčice nedostižna.

Ne zbog tog što ona ne zna pisati; baš naprotiv, mogu reći da je reč o jednoj o najplodonosnijih panonskih književnica, već je reč o tome da je to tema – bajke i scenariji za crtane filmove – nešto na čemu je ona htela raditi tek kad postane velemajstor u književnosti. Tako mi je sada zanimljiv i ovaj njen neobičan izlet u svet bajki i crtanih filmova, smešten u vreme korone, period koji nas je sve zatvorio i okrenuo same sebima; dok ona u ovom periodu korona-konzervatizma deluje poput junaka koji grabi ideale bajki, koja se tom nametnutom konzervatizmu svakako usprotivljuje u, svom stilu, indvidualističkog bunta književnice koja nikad nije poštovala određene konvencije ili pravila.


Njen stav s kojim ide kroz život da ima pravila, njena lična pravila kojih se pridržava, kao i normi koje su znane samo njoj. Osobe poput Dajane Diverno teško je ukalupiti u neki kalup, jer ona ni u jednom kalupu neće hteti dobrovoljno ostati, a ni u jedan kalup se čak ni kao vrstan umetnik ne uklapa.

Što je i dobro; norme koje je postavila sebi, najpre su bile osporavane, a sada, tokom vremena kad nam je svima dopustila da je upoznamo kakva je zaista, sad nam više nisu toliko strane individualistične, niti nešto što bi se strpalo u formu plastične karakterizacije nečeg što bih nazvala standardnom, građanskom, staromodnom statičnosti. Te norme su sad nešto s čime se ona kao ostvareni umetnik vodi, pa kroz literarno, neočekivano čudo i mi smo došli dotle da sad opravdano možemo reći da je uistinu pisala o svima i svemu, strukture pustolovnih romana, karakterizacija kriminalističkih dela kojih ima u izobilju, istorijski efekti fantastičnih romana koji prate i istorijska stvarna zbivanja, konačno su nas doveli do njenih bajki i crtanih filmova kojima je pristupila, verujem najpre polako, pomalo plašljivo, suptilno, onako kako velemajstori u komponovanju prilaze dirkama svojih najboljih (kasnije) svetski, znanih melodija.

I to je ono što je zanimljivo u čitavoj ovoj priči – da li je već i 2008 godine kroz neostvareni pozorišni komad ''Princeza Glorija u čarobnoj šumi'' moglo da se nasluti da je to bio samo ''glasnik'' svega ovog što vidimo sada, čak i kroz mogući rad u Londonu (putem izdavačke kuće Austin Macauley i ''Zmajev legionar i kraljica cveća''), i kuda sva ideja njenih zamisli vodi – ostaje nam da damo tome zaključak tek kroz neko određeno, vremensko razdoblje, koliko je i potrebno da prođe, pre nego što se konkretno može dati ocena čitavoj ovoj strukturi visokoautentičnog stvaralaštva, koje pored bajki i scenarija prati i rad u vidu animacije, vizuelnih efekata; što nam Dajanu prikazuje i drugom svetlu, za koje možda i do pre pet ili deset godina nismo ni mogli znati da ćemo imati prilike videti.



Gizella Kares
Budimpešta


Prevod teksta s madjarskog jezika Januar 2022 godina

02

srijeda

veljača

2022

JEDNA DNEVNIČKA STRANA DAJANE DIVERNO ZA NET

Juče me pitala tetka, tatina rođena sestra da li sam unajmila stan u Londonu? Zbog produkcijske kuće, izdavače kuće, književnog kluba.. I ostalih stvari povodom skupljanja novca za crtiće..
Rekla sam da još nisam… Ima vremena za to, Johnson još nije ukolonio ’’embargo’’ za nas nevakcinisane, tek 11 Veljače 2022 godine , kao planira.. Mada je i to pod pitanjem? Ne znam zašto, kome treba više dokazivanja povodom ovog sr…

Tu su i Norvežani i Danci.. Tri brata mi žive u Danskoj, bila je i sestra, i mamina rodbina također je tamo desetljećima.. Neko bi rekao ’’Pa srećo šta ćeš tu? Što nisi u Danskoj? Lep život, zdrava ishrana, sreća – to liči na tebe – ko preslikano!’’

Zanimljivo je da mnogo više stvari znam o Norveškoj, o fjordovima, naftnim platformama, trenutnom političkom scenom, kraljici Maud, dekorativnim, inspirativnim spomenicima s nagim ljudima, najboljem parku ruža na svetu, Oslu.. Da, Oslo, je posebna pesma… Ustvari, ako zanemarim Veliku Britaniju i Nemačku (gde mi je rođeni brat i gde mogu otić’ svaki sekund), najviše znam o Norveškoj… Čak i s prijateljicama najviše pričam o tome (ukoliko zanemarim činjenicu da jednoj od njih muž radi i živi u Norveškoj, pa znam i kako koji vrabac proleti; kafiranje ima svojih prednosti)
Dakle, jedna dnevnička strana za net ili deo stranice.. Neobično zvuči, da to može biti i prikazano.. Ljudi me ne znaju, uglavnom.. Vide opise onog što nisam, čuju o meni.. ono što nisam..
Mogu pričati o Norveškoj i bajkama koje čekam promovisati…
Mada bih opet pričala o onoj knjizi koju treba objaviiti u Londonu i promovirati na svim britanskim, engleskim i kanadskim televizijama...

I s prijateljicom Marinom iz Beograda sam pričala o Norveškoj i Danskoj u zadnjih par dana.. Ali jasno je da se uvek vraćamo na London i filmsku, produkcijsku kuću. Nekako kao da svi očekuju da se desi – čudo. I moram priznati da se osećam pomalo kao osoba pod tremom, ali tu negde. Prošlo je toliko mnogo vremena od kad smo John i ja osmislili ideju crtića, da se sad već pitam da li nas je ova žabokrečina od teme koranavirusa možda i prekrila ili imamo šanse izniknuti dalje.. Ako ne i zbog nas (kao idejnih tvoraca kompanije u vezi crtića u Londonu) onda zbog onog osnovnog – mog sina i njegovog lečenja u Torontu....

01

utorak

veljača

2022

SERIJAL S AUDREY MCLIAM TAKOĐER U PONUDI


Kriminalistički serijal u četiri dela autorice Dajane Diverno, čija je glavna protagoniskinja agent Audrey McLiam, biće takođe u ponudi britanskim, televizijskim i filmskim kompanijama. Naravno, ukoliko se stvari tijekom februara promene, pa se autorica opredeli i za to da poseti Veliku Britaniju.
Četiri dela predstavljaju: ''Vapaj orhideje'', ''Marokanska princeza'', ''Treća kapija'' i ''Zatvaranje kruga''. Dela su do sad predstavljena kao romani, prva dva s spiska, i kao scenariji u dve ''Antologije scenarija''.

Dobra zamisao da se pored crtanih filmova, ponudi i ovaj kriminalistički serijal. Britanci su poznati po dobrim zapletima kriminalističkih serija, ovo bi bilo zanimljivo snimiti.

Da se svakako podsetimo i radnje prva dva dela u kratkim crticama:
- nakon smrti rođene sestre Kimberly, glavna junakinja Audrey McLiam otkriva u sebi da poseduje sposobnosti profajlera. I uz pomoć prijateljice, koja je britanskog plemićkog porekla, Audrey se kasnije seli u London. Ovde završava obuku u specijalnim jedinicama i postaje tajni agent britanske, obaveštajne službe. Tokom svog rada bavi se rešavanjem slučajeva međunarodnog kriminala i islamskog terorizma.
Do sada ova dela nisu objavljena na drugim jezicima. Ostali likovi serijala su: Kimberly McLiam, Travis McLiam, Dylan Cruise, Kayle Browse, inspektor Hasstings, pomoćnik u policiji Jones, agent Wilson i ostali...
Romani pripadaju imaginaciji, objavljeni su pre 15 godina.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.