Nekad smo znali veselo polemizirati...
31.01.2005.

Ovaj put se uglavnom slažem...


Novi list, nedjelja, 30,siječnja 2005. Kolumne, komentari

Kad dobra ideja poluči lošu posljedicu Snježana Prijić - Samaržija


Mnogi od nas, koji vjeruju u autonomiju pojedinaca i potrebu širenja prostora njihove slobode i prava, sve češće se suočavaju s pitanjem kako je moguće da dobre ideje u praksi ne ispadaju kako bi trebale. Liberalizirano školstvo se, umjesto očekivane nesputane kreativnosti, izvrglo u nasilje učenika nad učenicima i profesorima. Ako s fakulteta zabrinuto poručuju da učenici dolaze svake godine sa sve manje znanja, nameće se zaključak da su novostrečena prava i slobode nekom čudnom logikom stvari smanjile i kvalitetu rada i rezultata.
Mislili smo da je vrijedno boriti se protiv seksualnog uznemiravanja na poslu, a nismo ni sanjali da će to uništiti pristojnost, humor i društveni život. Kolege sa američkih sveučišta, gdje se ta vrsta slobodarskih pregnuća bolje uhvatila nego kod nas, žale se kako se boje kolegici pridržati kaput, ispričati vic ili predložiti spoj jer nikada ne znaju koja će ih tužiti da se osjetila neugodno, ucijenjenom ili žrtvom mačizma. Zato se, za svaki slučaj, prave da ih ne vide, ne pomažu im nositi knjige i kada su nasamo uvijek ostavljaju vrata soba otvorenima. Vjerovali smo u političku korektnost, a umjesto uzajamnog uvažavanja sve se izvrglo u netolerantnu hajku nadmenih misionara protiv nepravovjernih.

Neokonzervativizam

Najgore je u cijeloj priči to da se mnogim mojim istomišljenicima sve to smučilo, pa sada s cinizmom otpuhuju na spomen ljudskih prava i postaju neokonzervativci. Ugledni američki publicist i sociolog Irving Kristol u knjizi »Neokonzervativizam«, prevedenoj nedavno i kod nas, prognozira da će proteklo stoljeće liberalizma biti zamijenjeno stoljećem konzervativizma upravo zato jer su se liberalne vrijednosti kompromitirale u praksi. Kristol sugerira da mora biti nešto pogrešno sa liberalnim idejama autonomije, ljudskih prava, seksualnih sloboda, socijalne pravde, multikulturalizma ako su umjesto očekivanog društvenog procvata stvorile toliko korova. Tako dolazimo do ključnog pitanja: što je dovelo do zloupotrebe liberalnih ideja? Ili, kako je moguće da je dobra ideja izazvala loše posljedice?
Neke neželjene posljedice naprosto su posljedica banalne činjenice da su stoljeća konzervativizma stvorile okoštale psihološke i društvene mehanizme koji zbog funkcioniranja u liberalnijim okolnostima dovode do krivih spojeva. Ako su učenici stoljećima motivirani strogim pravilima i sankcijama, nije neobično da se ne snalaze s novim slobodama. Školski sustavi u kojima je ponašanje kontrolirano strogim izvanjskim pravilima, doveli su do stvaranja psihološkog mehanizma koji motivaciju ne nalazi u sebi, nego se rukovodi strahom, izbjegavanjem kazne i frustracije. Inventivnost se u tim situacijama obično svodi na zadovoljavanje vlastitih interesa i želja traženjem rupa u strogim pravila sustava. Zbog toga se i novi prostori slobode tumače primarno kao slabosti sustava koje treba iskoristiti, a ne kao prostor za samokontrole i samoinicijative. Drugim riječima, moći ćemo objektivno govoriti o ispravnosti liberalnih vrijednosti tek kada budu prakticirane toliko dugo koliko i konzervativne.

Dječje bolesti

Nema ničeg posebnog lošeg u liberalnim vrijednostima što je dovelo do zloupotrebe. Ne mogu zamisliti stvar, društvenu praksu ili ideju koja se ne može zloupotrijebiti. Iskrenost je neupitna vrijednost, pa se ponekad pod krinkom iskrenosti iskazuje nepotrebna okrutnost. Trasplantacija organa spasila je i produžila mnoge živote, ali je dovela do trgovine organima i odurne prakse da siromašni prehranjuju obitelji prodajući bubrege. Solidarnost koju je svijet iskazivao za žrtve tsunamija, nerijetko je bila samo licemjerno dokazivanje vlastite važnosti i kvazi-plemenitosti.
Nećemo zato, slijedeći neokozervativističku logiku, tvrditi da ni iskrenost ni solidarnost nisu prave vrednote. Ne može se poreći da praksa liberalizacije pati od dječjih bolesti. Ima onih kojima je borba za ljudska prava tek unosna sinekura. Naježim se ponekad i od pomisli da dijelim uvjerenja s nekim patetičnim i ostrašćenim borcima za ovo i ono. Točno je da će neki agresivni aktivisti mnoge normalne ljudi otjerati od dobrih ideja. Ipak, zbog liberalizacije društva mnogi će imati više šansi, a manje frustracija, u nastojanju da žive kako žele. Iako svaka revolucija pojede neku svoju djecu prije nego što njezine ideje zapravo zažive, bila bi užasna šteta da loši potjeraju dobre u drugi tabor. Povremenoj tjeskobi unatoč, treba širiti prostore borbe.

20:20 - Komentiraj ( 1 ) Print NF
Tjeralica
13.01.2005.

100000 DM po glavi ! Nekad su glave zbilja vredile...

20:27 - Komentiraj ( 6 ) Print NF
Kalupi, kalupi, kalupi...
12.01.2005.

Živcira me što je i moj blog nekako uniformiran, jebiga uvjetovan je, dakle sličan svakodnevnom životu. Imam problema s normama odijevanja, nisam ni predebeo, ni premršav, no valjda previše razmišljam. Shvatam što društvo od mene želi, ali mi nije jasno zašto društvo kao pametnije, ne želi popustiti (stara poslovica to sugerira). Nikad ne bih bio dobar predsjednik, nikad dugo ne bih mogao biti u odijelu, zarobljen kravatom. Traže se bezglavi, bogati muškarci i žene s «atributima», to je hrvatska inačica isto tako glupog američkog sna. Kao društveni outsider nemam ništa protiv, samo mi nije jasno zašto to netko od insidera napokon ponosno ne prizna. Mislite da nisu tako glupi?! Ma jesu :)!

19:04 - Komentiraj ( 10 ) Print NF
Danas se predajem
11.01.2005.

"Totalni promatraču - totalno si prozret."
Gustav Wangenheim, "Mišolovka", 1931

00:00 - Komentiraj ( 8 ) Print NF
Povratak velikog masturbatora
09.01.2005.

Danas sam surfajući obišao jednu od njemačkih stranica bogatih reprodukcijama «umjetnost za sve». Zanimljivo da je uvjerljivo najtraženiji umjetnik Salvador Dali. Vidim na stranicama jednog vrhunskog blogera, da su posjetitelji oduševljeni Dalijevim slikama koje ukrašavaju njegov blog. Prije desetak godina bio sam na jednoj njegovoj izložbi, negdje u Italiji, dvorana je bila skoro prazna. U Kölnu, u muzeju suvremene umjetnosti Ludwig, prije dvije godine na maturalnom putovanju mog razreda, učenice su uglavnom relativno hladno prolazile pored slika ovog velikog majstora, a zadržavale se kod nekih i meni osobno dražih umjetnika kao što je npr.Yyes Klein (pogledajte logo kod Papalagi). Što je uzrok očitom ponovnom rastu popularnosti Salvadora Dalija? Mislim da što je društvo bolesnije, tim više će nove generacije tražiti «duhovnu» utjehu u njegovim djelima. I kod njega je bila tanka granica između genijalnosti i ludila...

18:49 - Komentiraj ( 7 ) Print NF
Izopačeno
08.01.2005.

Zanimljivo je da su meni najdraži slikari oni koje je Hitler najviše mrzio i svrstao ih u tkz. izopačenu umjetnost. To smatram komplimentom, nekom vrstom potvrde da imam dobar instikt za prave vrijednosti. Čitam danas podatke o uništenim umjetničkim djelima u vrijeme nacionalsocijalizma u Njemačkoj i ne mogu vjerovati. Na prvom mjestu je Kirchner, njegovu sliku sam objavio uz prethodni post, na drugom mjestu s 590 uništenih slika je Beckmann čiju sam «Veliku scenu umiranja» pripremio za danas. Slika mi je super, s prikazom različitog izražavanja emocija u tom ozbiljnom trenu, mada bi ovdje možda i jadni nacisti sa svojim pojednostavljenim svjetonazorom našli argumente za pridjev koji uvijek upotrebljavaju kad nešto ne razumiju, onaj iz naslova današnjeg posta.

12:46 - Komentiraj ( 5 ) Print NF
Vojnički autoportret (Kirchner)
07.01.2005.

Ja sam izgledao još smješnije. Svi drugi su mi u tim uniformama izgledali još gluplje. I žene mi u tim odorama izgledaju odurno. U principu me uniforma asocira na smrad. Nisam fetišist smrada. Nemam ništa protiv profesionalaca. Oni sanjaju svoj san i to im pravo neću osporiti. Ni protiv njihovih žena...Bez brige.

19:32 - Komentiraj ( 2 ) Print NF
Majmun, Sizif i ja (logičnim slijedom)
06.01.2005.

Nisu mi jasni ti što propagiraju logiku kao znanost. Nije mi logično. Astronomija je utemeljena na mjerenjima pomoću teleskopa. Feyerabend je dokazao da su mjerenja pomoću teleskopa znanstveno niškoristi, pučki rečeno jednostavno pogrešna. U svim bivšim socijalističkim državama domaćice suše rublje na zraku t.j. na balkonima, terasama, vrtovima... Na Zapadu smatraju to uglavnom primitivnim, iznositi donje rublje u javnost. Prvih godina nakon pada berlinskog zida to mi je služilo kao pouzdani orijentir gdje se nalazim. Sad to više nije stopostotno sigurno jer se obitelji sele. Logika se predavala i na Istoku, i na Zapadu, ako hoćete i na Balkanu. Ja iskustvom učim!


16:53 - Komentiraj ( 8 ) Print NF
Život piše blog
06.01.2005.

Dieses Mädchen, 10 Jahre alt, Name Sophia Michl, Eltern: Edeltraud und Norbert Michl, liegt in Phuket im Krankenhaus und vermisst seine Angehörigen.
Ova djevojčica leži u gore navedenoj austrijskoj bolnici , liječnici i osoblje traže njenu rodbinu. Ukoliko imate poznanike u Austriji molim proslijedite fotku, možda je netko prepozna.

14:07 - Komentiraj ( 2 ) Print NF
Blog kultura-Diogen i Herkul kao prethodnici
05.01.2005.

Jedna od prihvaćenih definicija blogova je da su oni internetski dnevnici. Dnevnici su opet po prihvaćenoj definiciji bilježenja privatnih često dosta intimnih dnevnih događanja. Znači blogovi često služe egzibicioničkom, besramnom izbacivanju intime u javnost (barem oni najbolji). Izjednačavanje privatnog i javnog- Diogen bi bio vrhunski bloger. Problem je jedino u tome, da bi na njegove provokacije vjerojatno rijetko tko danas odgovarao, eventualno bi mu poslali policiju. I život bi nesmetano tekao dalje.

11:40 - Komentiraj ( 5 ) Print NF
život bez trgova
03.01.2005.

Imali smo izbore za predsjednika. Vjerojatno su, barem djelomice, vani u dijaspori namješteni. Učimo od razvijenog svijeta. Najsmješniji ili najžalosniji mi je poziv oštećenog predsjedničkog kandidata da narod u dvadeset sati izađe prosvjedovati na glavne gradske trgove (tribute to Ukraina;). Konzultiram se s poznatim ljudima, rijetko tko zna koji je «glavni gradski trg»u njegovom gradu osim zagrepčana koji imaju svog konja. Ne izlazim, hladno je, a i mrak je ovdje prevelik.

20:21 - Komentiraj ( 3 ) Print NF
Mamurna poslanica
01.01.2005.

Tri je popodne, mobitel je proradio, heroji(ce) noći se bude. Svima želim što lakši mamurluk, osjećam da su noćas bile prekrasne po nadahnutim porukama koje šalju. Zanimljivo da mi se javlja potpuno drukčija ekipa od one koja mi je čestitala božić. Kad bih sve zbrojio, mogao bih umišljati da imam četrdesetak prijatelja, što duhovnjaka, što hedonista. Zadovoljan sam i želim ispunjenje svih (i onih najprljavijih ;) želja posjetiteljkama i posjetiocima (obojici;) mog bloga!

15:34 - Komentiraj ( 6 ) Print NF

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga
Nikakav, užasan, histeričan, drzak, bezobrazan, poučan, programiran za rušenje granica hm, hm, hm... Sredstvo za trošenje vremena, kojeg ionako ima previše, also uopće nema...

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Bez prerada

Važno zbog debila koji ne znam zašto posjete ovaj blog: "ovo djelo je plod fikcije. svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna je." Rečenica ima pravnu valjanost !

Goran Kauzlaric | Create Your Badge

Instagram

nachtfresser@gmail.com

Pirat urednik na fejsu :P
Web Nachtfresser

IZBOR POSTOVA 06.2004. - ?
od najstarijih do danas, barem po jedan mjesečno, odozdo prema gore
2019
Institucija slobodnog blogera (ogled o Böllu)
Aktivizam Grete Thunberg
Odakle ocean u pjesmi?
Vrelo Bosne i Jajce
Sarajevski ćevapi, dame i uspomene
Snježni Benkovac na brdu
Pulski zalasci
Kosa i sram
2018
Sa Sloterdijkom u Puli
Uzoran učenički dom
Tko otvara vrata Bukowom mačku
Djevojčica iza žice
Starac i (r)evolucija
Neotuđena crtica
Trešnjevački teatar
Intimni otvori depresivnih ljudi
Modna osvježenja
Kupac ružnog limuna
Međupost
2017
Pao stoljetni park
Budimo na mi
Poderane čarape
Pijača bez leda
Ostaj mi dobro Berlinu moj
Iskustvo i stil
Sedacija, odlasci, promatračica života
Nitko ne vrijedi više od dvije minute
Kud plovi ovaj put
Srcamo se
Vareš, imenovanje prošlosti
Popravljač
2016
Božić kod Dolores
Blog arhiva, genijalno
Varešarije
Obrobljeni plimom
Nestanak Wagnerovog psa
Poezija koja to nije s teletinom na pratećoj slici
Preko crte
Djevojka sa sajma u Opicini
Predvečerje u Trstu
Labinski bijenale industrijske umjetnosti
Dresirani i slobodni
Projekt bicikl
2015
4000. post
Forever Lolita
Vječno vraćanje dupeta
O potrebi za bloganjem
Blogerska subota
U pokretu
Gromovi love golotinju
Nisam mislio na Pariz
New York, Jack i ostali mitovi
Sipa i čokolada
Čudnovati su putevi Googleovi
Svakodnevni samoslici
Nachtfresser, 3700.post
2014
Pljeskavica i čaj
Istup Anne Helm
Ravnateljice über alles
O fotografiranju i svinjama
Život
Večer s berlinskim piratima
Posljednja marenda
Fuck the System!
Izlet u Opatiju
Kandidat broj 5 liste 16 za EUP
Nek nam živi bezuvjetni temeljni dohodak
Nagnuće berlinskog piratskog broda
Tišina hotelskih soba
S visina Svetog Križa
Avionska dijagnoza obrazovnog sustava
2013
Dame i gospodo, Astrid Kuljanić
Dekadencija
Odjeb ljetu gospodnjem dvijetisućetrinaestom
Naš mali šareni štand
Anonymous MMM u Rijeci
Profesor budala
Roštilj bez jahte
Krivo mi je zbog mog starog
Što radi piratska stranka ?
Bloger za EU parlament
Izbor postova
Shitstorm
2012
Sanjam knjige u Puli
Taštine
Sjećanje
Proteze Auschwitza danas
Blogeri 2004-2011
Prošao još jedan...
Prelijep dan u Zagrebu
Blogersko pušenje privatnosti
Napad Svetle Yordanove
Čitajte "Bolju polovnjaču"
Ostajte tamo, stižemo
2011
2500. post
Čestitka vjetrom raspršena
Predsjedniku ima tko da piše
Isšljivan
A meni se popodne spava
Smrt u Opatiji
Povratak u Ništa
Dijalog jednog blogera i Igora Mandića
Hrana naša svagdanja
Jučerašnji prosvjed u Rijeci
Civilizacija baterija
Hotel Montree
2010
Snijeg u Rijeci
Obzor
Vodice, bajka s pogledom na more
Cambridge i karavane
Otočna opuštanja
Berlin : balkanska galerija
Repovi rata
Dan divljanja maturanata
Abrutissement, načelo zatupljenja
Igramo se okvirima
Nacisti u Dresdenu
Boje budimpeštanskog Ludwiga
2009
Sa(n)jam knjige Pula 6.12.2009
Prođe još jedna fešta
a je još uvijek u krugu
U najjačem sastavu
Muzej, multikulturalnost, beskućnici...
Poučak o golom
Divlji Balkan
Gorski Kotar devetog svibnja
Londonerica u palanci
O bocama i maslinovom ulju
Prozori
Ha,ha, Amy je zakon
2008
Tako je zborila Gudrun Ensslin
Priznanje
Onako usput
Blog i grob
Govor mržnje na blogu.hr
Razgovor studentica pred Humbolt univerzitetom
Nogometno bratstvo Španjolske, Hrvatske i Koreje
Prosvjed, turisti i sunčani Korzo
Rasaditi
Dobro se žega
Politička korienitost
Osamstoprvi post, mali osvrt
2007
Ekološki fašizam
Masturbacijo, sretan rođendan !
Van Goghova zvjezdana noć
Radni dan jedne Berlinerice
Dani bez neta
Petak trinaesti
Razredni izlet u vodni centar Atlantis-Ljubljana
Guščija pašteta
FBK u Rijeci, jel se kome štucalo :P
Rasulo
Izletila zbog marihuane
Moja Paris gola u novinama
2006
Manta, vraaaaaaaaaati se
O blogu "Pjesmarije" (autora NF)
Igra revolveraša
Idealisti s oružjem
Ceremonija oproštaja s praznicima
Jedna Ljudmila
Zadaća (dječja bolnica)
Irokez u školi
Moji prijatelji
Coool
Prva klasa
O ovcama i nadi
2005
Kenningari i druge učenosti
Uvijek iznova, deja vu
Moj Uerige
Ostavština
Pred maturalac
Moj Raščupanko
Sjećanje na Radovića
Pišanje u Harteri
Samoubojstvo u štali
Montaža tv stolića i sretnije budućnosti
Pivo
Nekad smo znali veselo polemizirati...
2004
Inventura 2004.
Sjećanje na vrt (Paul Klee)
Razrednik
Isplazit jezik
Kamere oko nas
O fašistima, Sloterdijku, Walseru i meni
Skins&Teacher


SUPERCOOL ;P
< siječanj, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Veljača 2021 (24)
Siječanj 2021 (31)
Prosinac 2020 (20)
Studeni 2020 (12)
Listopad 2020 (6)
Rujan 2020 (5)
Srpanj 2020 (29)
Lipanj 2020 (26)
Svibanj 2020 (31)
Travanj 2020 (29)
Ožujak 2020 (32)
Veljača 2020 (28)
Siječanj 2020 (26)
Prosinac 2019 (24)
Studeni 2019 (22)
Listopad 2019 (27)
Rujan 2019 (28)
Kolovoz 2019 (27)
Srpanj 2019 (26)
Lipanj 2019 (30)
Svibanj 2019 (29)
Travanj 2019 (27)
Ožujak 2019 (30)
Veljača 2019 (28)
Siječanj 2019 (31)
Prosinac 2018 (31)
Studeni 2018 (30)
Listopad 2018 (30)
Rujan 2018 (30)
Kolovoz 2018 (31)
Srpanj 2018 (30)
Lipanj 2018 (29)
Svibanj 2018 (30)
Travanj 2018 (30)
Ožujak 2018 (31)
Veljača 2018 (29)
Siječanj 2018 (31)
Prosinac 2017 (32)
Studeni 2017 (30)
Listopad 2017 (31)
Rujan 2017 (29)
Kolovoz 2017 (28)
Srpanj 2017 (34)
Lipanj 2017 (29)
Svibanj 2017 (31)
Travanj 2017 (29)
Ožujak 2017 (31)
Veljača 2017 (30)