Učahurena stvarnost

29.10.2009., četvrtak

Šok, nevjerica, radost i ushićenje :)

Nekoliko zanimljivih (kako kome) stvarčica…

Within Temptation će za tjedan dana izdati novi album. U biti, radi se o live acoustic verzijama starih stvari, a vjerojatno će biti i koja nova (nadam se). Već neko vrijeme nisu izdali ništa novo (ako se ne računa DVD kojeg sam si jedva uspio kupiti, a da nisam, propucao bih se) pa će to biti baš lijepa promjena u mom životu. Najnoviji single možete pogledati i poslušati ovdje. Oni su JEDINI bend zbog kojih sam u stanju dati određenu svotu novca za original CD ili DVD. Inače me ni najmanje ne peče savjest prilikom desanta na torrent stranice. Kažu da je to krađa. Eto, ja to tako baš i ne osjetim, što ću mu ja.

Kad smo već kod krađe, instalirao sam si Windows 7. Ostao sam ugodno iznenađen brzinom rada jer sam bio uvjeren da moj jadni kompić neće biti u stanju ni okašce otvoriti nakon što ga opteretim s tim razvikanim i „teškim“ operativnim sustavom.

Ono što mi se kod nove generacije operativnih sustava sviđa jest nečija očita namjera da računala s Windowsima približe i krajnjim korisnicima (pri tom misleći na babu u Gračacu ili tetu Friziku iz Predečeva Lijevog). Instalacija je tekla u dva jednostavna pitanja: kako i gdje. Točnije, „želite li upgrade ili čisti install“ te „gdje želite instalirati“. Nakon toga, samo jednom su me Windowsi pitali gdje živim kako bi znali prilagoditi format datuma, vremena, vremenske zone i tipkovnicu mojim potrebama (ipak nisu svemoćni). Nakon toga, preuzeli su kontrolu nad mojim sirotim Fujitsuom i rade to savršeno pristojno. Sami se pobrinu za drajvere koji nedostaju, ne daju mi da opterećujem sistem s Aero efektima (oni koji su ikada vidjeli Vistu na JAKIM računalima vjerojatno su primijetili da su prozori prozirni i mutnjikavi, da se sve nekud presijava, migolji, skakuće, leprša i valjucka = Aero) koji, iskreno, samo odvlače pažnju. No ipak su mi ostavili dovoljno vizualnih poslastica u obliku tečnih i raskošnih animacija, zanimljivih promjena u sustavima datoteka i organizaciji informacija. Najbolje otkriće je redizajnirani pasijans :)

Tako. Igram se sa Sedmicom, ona se igra mnome; igramo se zajedno i baš nam je lijepo. Jedino se nadam da mi se neće zaključati nakon nekog vremena jer iako divlji aktivator za sada radi i oni se predstavljaju kao aktivirani i „sasvim ok“ Windowsi uvijek se može dogoditi da dundo Gates zapapri preko Interneta nekim zlim dodatkom koji će me baciti u očaj. Sorry, Billy, ipak nemam 1200 kuna za tu ljepotu zvanu Windows 7. Sviđaju mi se. There I said it.

Toliko o novotarijama. A sada. NEĆU SE TAKO IGRATI!!! Danas sam na predavanju iz animalne fiziologije doživio istovremeno i prosvjetljenje i razočaranje. I ekstazu i tešku depresiju. Pitam se sada ima li uopće smisla biti živ. O čemu se radi?

Učili smo o akcijskom potencijalu, prenošenju električnih impulsa kroz tijelo preko živčanog sustava. S početka je sve bilo u redu i gladnim ušima sam pratio predavanje, upijajući sve detalje fiziologije živčanih stanica. Nisam ni primijetio da se tri pasja skota najčešće spominju. Natrij. Kalij. Kalcij. Tri prokletinje zbog kojih mi se više ne živi. Evo zašto.

Imamo stanicu. Živčanu. Nekakvu. Miruje. U određenom trenutku ona proizvodi akcijski potencijal. Što je to? To je osnovni način komunikacije u živčanom sustavu. Akcijski potencijal ovisi o tri bitne stvari. Prvo, mora postojati koncentracijski gradijent iona. Laički, s jedne strane membrane mora biti više iona, a s druge strane manje tih istih. Kao direktan rezultat toga, te kao druga bitna stvar, proizlazi elektrokemijski gradijent. Kao što svi vjerojatno već (ne) znate, ioni su negativno ili pozitivno nabijene čestice. Stoga, ako imamo KONCENTRACIJSKI gradijent, logično je da ćemo imati i razlike u nabojima s jedne i druge strane. Dobro. Treća važna stvar za akcijski potencijal su ionski kanali u membranama koji čitavu stvar uopće i omogućavaju.

No da skratim ovu inače veoma zanimljivu i uzbudljivu pričicu i da prijeđem na stvar koja mi se nimalo ne sviđa. ZAŠTO neuron prenosi impuls? Zašto? Zato što natrij ulazi u stanicu, a kalij iz nje izlazi = akcijski potencijal = podražaj… Koji se širi preko aksona do drugog neurona, pa do trećeg, četvrtog, inog. Nije bitno. Poanta je u tome da je osnovni razlog zašto je neuron proveo električni impuls migriranje iona natrija i kalija (i kalcija, koji djeluje kao „potiskivač“ balončića s neurotransmiterima u sinapsama, a to su vam mjesta gdje dva neurona međusobno komuniciraju, a komuniciraju preko neurotransmitera koje na komunikaciju tjeraju ioni kalcija). Da nema izlaženja natrija iz stanice te ulaženja kalija u stanicu, naši neuroni ne bi provodili impuls.

Vidite, SVE što jedan neuron u našem mozgu radi čitav svoj život jest izmjena koncentracije natrija, kalija i kalcija. NIŠTA VIŠE!!!

Sad vi meni recite možete li vjerovati da sve što vi jeste, sve što vas definira, sve što vas veseli, rastužuje… Sve što vas tjera da volite ili da se ljutite. Vaša sposobnost da percipirate tekst koji čitate, da čujete umirući promet na ulici, da osjetite kako vam je vruće… Vaše umijeće lijepog govorenja, vaš talent u crtanju ili skladanju. Osjećaj ugode kada vaša osjetila dodira osjete kožu voljene osobe… Kada se puknete u nožni palac i u svome umu krešete sve poznate i nepoznate osobe… SVE TO REZULTAT JE IZMJENE JEBENOG NATRIJA, KALIJA i KALCIJA!!!

Volite jer je natrij ušao, a kalij izašao. Vidite jer je natrij ušao, a kalij izašao. Sanjate jer je natrij ušao, a kalij izašao! KAKO JE TO MOGUĆE??? Kako je moguće uzeti JEDAN neuron, staviti ga sa strane, izoliranog, i promatrati ga te shvatiti da on sam nema pojma što radi. Taj jedan neuron NEMA POJMA što radi, što je on, što se događa… No uzmite sve vaše neurone i odjednom ćete znati tko ste, što ste, kako ste i gdje ste??? Kako je moguće da čista SUMA izmjene natrija i kalija ima sposobnost samosvijesti???

Gdje se to dogodilo nešto i na kojoj su razini živčani impulsi prestali biti akcijski potencijal i pretvorili se u osjećaj usamljenosti ili depresije? Pitao sam to isto pitanje profesoricu nakon predavanja koja je do sada već valjda shvatila da će do kraja semestra morati odgovarati na filozofska pitanja… Rekla mi je da će mi u jednoj rečenici odgovoriti na moje pitanje. Rekla je: „Odgovor na vaše pitanje ja predajem na idućoj godini čitav semestar!“ Eh, upisujem neurofiziologiju dogodine bezuvjetno! :)

Recite mi vi, možete li uopće vjerovati da se sve svodi da izmjenu natrija i kalija te gurkanje kalcija? SVE! Sve ono što vas čini osobom… Ma sve što vas čini sposobnim da reagirate na vanjske ili unutarnje podražaje! SVE se svodi na natrij, kalij i kalcij.

Još uvijek sam u šoku. Ne znam hoću li se ikada oporaviti. Moram saznati kako… Gdje je izmjena natrija i kalija prestala biti izmjena i pretvorila se u sliku, zvuk, osjećaj? Grozno… Zar nije biologija DIVNA? =) :D

- 22:43 - Vaše neprocjenjivo mišljenje (7) - Ubij još jedno drvo! - Dovedi se baš tu

<< Arhiva >>