3. listopada 2016. Paška sirana proslavila je svoj 70. rođendan. Veliki je to jubilej kojeg je trebalo i dostojno proslaviti, baš onako kako je prenio bloger Elvis na blogu "Komuniststar".
Dok sam bio dio tima koji je vodio portal BNB napisao sam tekst "Paški sir – ususret mužnji", 14.studenog 2009., donio nekoliko eksluzivnih fotografija, a kao doprinos proslavi donosim taj tekst u cijelosti, uz neke sitne ispravke.
Nije moguće razumjeti način života Pažana a da se ne osvrnem na sva bogatstva koja su podarili svom narodu, pa i šire. Spomenimo samo one najistaknutije: «paški sir», «paška čipka», «paška nošnja», «paška sol». Spomenuta bogatstva sigurno nisu jedini predstavnici paške posebnosti.
Idemo ususret mužnji pa bi valjalo nešto kazati o «paškom siru». Ni «bravi» više nemaju onu ulogu, koju su nekada imali. Danas se mužnja može planirati. Zoveš veterinara, umjetno oplodi ovce i eto janjaca kada Ti srce poželi. Možeš točno u datum odrediti kada ćeš početi sa «mužnjom». Za Božićne blagdane već ima mlade janjetine, a neposredno za tim i mladog sira (zamak), skute, a oni koji vole i sirotve sa podancima. Prije nego se ozbiljno prišlo izradi ove delicije paški sir je zauzimao glavno gospodarsko mjesto u mnogim paškim obiteljima.
Danas se govori da je «Paška sirana» onaj gospodarski subjekt koji vuče gospodarstvo cijelog otoka. Od zapošljavnja, plasmana proizvoda u turizmu, i na nova evropska tržišta, dobivanjem tzv.(izlaznog broja), što je dozvola za izvoz paškog sira. S tom tvrdnjom moramo se složiti i dati punu podršku tom paškom gospodarskom zamašnjaku. Sigurno je, da u tehničkom smislu je to vrhunac proizvodnje. Jednako tako je sigurno, da Europska unija postavlja svoje kriterije, na europskom tržištu, koje treba ispoštovati i sačuvati brand koji paški sir nesporno ima, i zauzima visoko mjesto među ovčijim sirevima.
Međutim ovdje se treba sjetiti svih onih koji su udarali temelje toj sada već respektabilnoj tvornici sira. U paškoj sirani se dugo vremena sir proizvodio onako kao što se radio u domaćinstvima. Više-manje, sve se to radilo ručno, kako paški čobani kažu «pocinjajući».
Dali se može danas kazati da je ovaj glagol uistinu primjerno upotrebljen, jer se paški sir sve više proizvodi u tvorničkom smislu. Pored «Paške sirane», kao najvećeg proizvođača sira, na otoku ima i nekoliko manjih sirana, koje jednako tako zauzimaju visoka mjesta u proizvodnji ovčijeg sira. Bez obzira što je ovaj sir podlegao visokoj tehnologiji i automatizaciji, i danas je kvalitetan jednako onako kao na početku svoje izrade prije mnogo stoljeća.
Ne postoji u Hrvatskoj gurman a jednako tako i šire, mogli bismo slobodno reći i svjetski, koji u svojim pričama o hrani, zaobiđe “PAŠKI SIR”. Paški sir je jednostavno jedinstven, a takvim ga upravo čini nekoliko bitnih čimbenika. Kao prvo su mikro-klimatski uvjeti. Jake zime, sa burom koja raznosi sitne kapljice morske soli po paši, blaga proljeća te toplo i suho ljeto.To je vremenski period kada se “pravi” paški sir. Na Pagu se najrađe spominje “majski sir”, upravo radi tada bogate i raznovrsne ispaše.
Na drugo mjesto je svakako “paška prirodna-SOL”. I na treće mjesto je način izrade. Paški sir se isključivo dobiva od ovčijeg mlijeka, za 1 kilogram sira potrebno je 5-6 litara ovčijeg mlijeka. Prije sam napomenuo da se paški sir “pravi”, po paški “pocinja”. Ovaj glagol je uistinu primjerno upotrebljen, kod individualnih proizvođača sira. I danas oni na jednaki način i sa istim oruđem i alatom pocinjaju paški sir, tako da se svakom kolutu poklanja posebna pažnja. Kada se sir izvadi iz rupičastog kalupa, nakon što je bio pod pritiskom “pizom”, valja ga se u pašku “grezu” sol i započinje sušenje ili “zorenje” sira. Prve dane ga se i nekoliko puta okrene, a kada on počinje poprimati zlatno-žutu boju, dovoljno je i jednom dnevno. Sir se stavlja u hladniju i vlažniju prostoriju da bih očuvao svoju masnoću i kvalitetu. Dobro je napomenuti da je svaki kolut toga sira i zaštićen znakom koji se stavlja na sir prilikom njegove izrade radi zaštite. Svaki individualni proizvođač ima i svoj zaštitini znak.
Već sam naprijed spomenuo skutu kao dodatni proizvod prilikom izrade sira. I svi je rado volimo, ili u bijelu kavu, ili u kolačima, savijača od skute. Međutim preporukom jedne koja nije paškinja, i o kojoj sam već pisao na ovim stranicama, dobio sam recept za skutu kao desert. Skuta se izreže na nešto deblje fete, pospe se sa šećerom u prahu i zalije žličicom-dvije «maraskina». Probajte ! Nećete požaliti.
Paškom siru sva su objašnjenja nepotrebna i nepotpuna. Njime su darivani mnogi veliki ljudi od Pape Ivana Pavla II, Predsjednik Tuđman, Mesić,Tito. U njemu je uživao Žarko Dolinar svjetski prvak u stolnom tenisu veliki zaljubljenik u Grad Pag, u Americi u NBA poznati trener «Notre Dame» Deger Phelps, mojim posredstvom, pa da dalje ne nabrajam jer tu kraja nebi bilo.
Na upit novinara nakon koncerta održanog u Splitu 25.travnja 1985, dali bih se opet vratio, čuveni svijetski rock glazbenik Mark Knopfler frontman poznate rock-grupe, “Dire Straits”, odgovorio je:
“ svakako zbog ovih predivnih ljudi i predivnog grada, ali i zbog još jedne stvari koju sam prvi puta u životu provao , a to je PAŠKI SIR. Božanstven je !”
Branimir Maričević
Rijeka; 14.studenog 2009.
< | listopad, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Ovaj Blog isključivo će se baviti Gradom Pagom, njegovim govorom, ljudima i običajima.
Najvećim dijelom, fotografije na blogu, moje su autorsko djelo.
Fotovremeplovom - "PAG - ISTO, A DRUGAČIJE"
prikazujem usporednicu svojih fotografija nekada i danas.
www.branimirpag.webs.com
www.ivo.palcic.hr
www.komuniststarfotomkll.blogspot.com
www.ross-ros.blogspot.com
www.pag-foto.info
www.fotobard.blog.hr
www.takvismoazac.blogspot.com
Želja da zabilježim riječi koje se upotrebljavaju u svakodnevnoj komunikaciji u mom Pagu motiviralo me da se fotografijom - fotogovorom izrazim, sjetim i "DA SE NE ZABORAVI", a što je najvažnije sačuva jezik koji je posljednjih desetljeća toliko ugrožen.
Preko ovih riječi želja mi je potaknuti druge, poglavito one starije Pažane da mlađe naraštaje podučavaju svojem jeziku kako bi time mogli razmišljati o podrijetlu Pažana.
Davajući time važanosti starog paškog govora ne treba shvatiti kao omalovažavanje značaja i uloge književnog standardnog jezika. Bez književnog jezika ne bi bilo ni nacije, ali ne treba raditi dileme da li književni ili mjesni govor, nego afirmaciju jednog i drugog kao bogastvo jedne lokalne sredine.
Svega ca je bilo sada više nica. Ma vavik ostaje starinsko nan "CA". Kad nas je mat zvala dok smo bili dica, brižna je pitala: "je nan triba ca?". Rivon i pijacon zvoni poput zvonca najslaja nan ric materinsko "CA". Nikomu ne dajmo da se u nju paca i da ki povridi domaće nan "CA". I u tujen svitu di ki štrapaca nek ne zaboravi naša paško "CA".
"SLIKOVNI RJEČNIK"
1.LOKVA
2.GUŠTERNA
3.DOMIJANA
4.UŽAL ili GROP
5.ZIKVA
6.TRGATVA
7.KJUKA
8.CIMITAR
9.MAŽININ
10.LESA
11.KOMIN i NAPA
12.LUMBRELA
13.AFITANCA
14.TORKUL
15.PEMEDEVOR ili POMIDOR
16.ŽMUJ(L)
17.ŠTERIKA
18.ŠUFERIN
19.LUMACA
20.LUMIN
21.SUKVICA
22.BULAMAN
23.ŠPAHER
24.LEROJ
25.BOTUN
26.KABAN
27.BARJAK / BANDIRA
28.SALBUN
29.ANGURJA
30.ULICA
31.PEŠKARIJA
32.FRITE - FRITULE
33.ŠANTUL
34.CIVERA
35.FUNTANA
36.DIDE
37.GALOPER-GAROFUL (KALOPER)
38.VALIŽA
39.BRIMENICE
40.BERTVOLIN ili BRITVULIN
41.FERŠE
42.BUL
43.MULTA
44.ŠJALPA
45.CIMAT (SE)
46.BOKET(IĆ)
47.PAJPA
48.STAĆICA
49.TORKUL drugi del
50.FACOL - FACOLIĆ
51.GALETICA
52.CRIŠNJA
Posljednje vrijeme često imamo priliku čitati o slavnim i poznatim ljudima iz određenih hrvatskih regija. Tako su i hrvatski otoci dali puno zaslužnih Hrvata koji su obilježili povijest Hrvatske.
Slobodan Prosper Novak napisao je knjigu: "101 Dalmatinac i poneki Vlaj" za koju autor navodi, da je iz nostalgije i znatiželje napisao ovo djelo.
Moj interes prema ovom djelu bio je, da li je gospodin Novak našao kojeg Pažanina koji bi bio zaslužan da bude uvršten među svim tim Dalmatinskim velikanima.
Pažanin Bartol Kašić, pisac prve gramatike hrvatskog jezika, zaslužio je da bude prikazan u tom djelu.
Ova ideja Slobodana Prospera Novaka, bila je poticaj pronaći 101 Pažanina koji zaslužuju biti predstavljeni javnosti svime onime po čemu su posebno bili prepoznatljivi.
Biti će predstavljeni svi oni koji su rođeni u gradu Pagu ili koji su po roditeljima Pažani, a zaslužuju da budu dostojno prezentirani.
101 PAŽANIN
1. KAŠIĆ BARTOL
2. GRUBONIĆ PETAR
3. MATASOVIĆ VID
4. MRŠIĆ IVAN
5. TUTNIĆ IVAN
6. MIŠOLIĆ BENEDIKT
7. PALČIĆ ANTUN
8. CAPPO ANTE
9. RAKAMARIĆ FRANE PETAR
10. TRASONICO PETAR
11. SLOVINJA IVAN
12. RUIĆ MARKO LAURO
13. FABIJANIĆ DONAT
14. MEŠTROVIĆ ŠIME
15. BULJETA STJEPAN
16. PORTADA NIKOLA
17. VALENTIĆ IVAN
18. MIŠOLIĆ JURAJ
19. NAGY JOSIP
20. RUMORA PETAR
21. KAŠIĆ IVAN
22. KARAVANIĆ BLAŽ
23. MIRKOVIĆ IVAN
24. PORTADA NIKOLA-kan.
25. BUDAK FRANE
26. BUJAS ŽELJKO
27. BENZIA ANTE
28. ŠMIT LJUBINKO
29. VIDOLIN FRANE
30. FESTINI ANTE-MADONA
31. VALENTIĆ NIKOLA
32. CRLJENKO JOSIP
33. KUSTIĆ ŽIVKO ANTE
34. TIČIĆ IVAN
35. KAURLOTO STJEPAN
36. PORTADA LOVRO
37. PARO GEORGIJ
38. RAKAMARIĆ IVAN
39. SABALIĆ STJEPAN
40. PALČIĆ JURAJ
41. TIČIĆ VILIM
42. TRAVAŠ DAVOR
43. VIDOLIN FRANE
44. ZEMLJAR ANTE
45. PASTORČIĆ IVAN
46. PARO DUŠAN
47. VIDOLIN ANTE
48. FABIJANIĆ MIHOVIL
49. PERNAR ANTE