7 najzdarvijih vrsta voća hehe..

03.06.2025.



1. Limun
Limun spada u porodicu citrusa i tradicionalno se koristi kao lijek
u nizu zdravstvenih tegoba. Kao i drugo voće iz porodice citrusa,
limun obiluje vitaminom C i drugim antioksidansima.
Antioksidansi doprinose borbi protiv slobodnih radikala i
oksidativnog oštećenja koje se smatra uzročnikom niza bolesti.
Također, flavonoidi iz limuna i drugih citrusa imaju antibakterijsko,
antikancerogeno i antidijabetičko djelovanje.
Citrusi, uključujući limun, sadrže aktivne komponente imena
fitokemikalije koje doprinose zdravlju, a u njih se ubrajaju vitamin C,
folna kiselina, kalij i pektin.



2. Jagode
Jagode su mnogima najdraže voće, a ovo sočno, crveno voće
bogato je vlaknima, vodom i mnogim vitaminima. Dodatno,
jagode sadrže antocijanine, flavonoide koji doprinose zdravlju
srca, baš kao i vlakna i kalij koje također dobivamo
konzumacijom jagoda.
Jagode i drugo bobičasto voće sadrže flavonoid imena
kvercetin koji je prirodno antiupalno sredstvo.



3. Naranče
Naranče su slatke, uvijek dostupne i bogate vitaminima i mineralima.
One su jedan od najboljih izvora vitamina C: samo jedna srednje
velika naranča opskrbljuje vas s preko 100% dnevnih
potreba za vitaminom C.
Vitamin C u ljudskom tijelu djeluje kao snažan antioksidans
te je neophodan za normalno funkcioniranje imunološkog
sustava koji jača pomažući apsorpciju željeza iz
namirnica biljnog porijekla.
Pektin koji nalazimo u narančama je vlakno koje održava zdravlje
crijeva tako što na sebe lijepi potencijalno opasne kemikalije
koje se povezuje s razvojem karcinoma i drugih bolesti.
Naranče su bogate i vitaminom A neophodnim za zdravlje
kože i očiju te vitaminima B-kompleksa koji doprinose
pravilnom funkcioniranju živčanog i reproduktivnog
sustava te stvaranju crvenih krvnih zrnaca.



4. Limeta
Limeta je gorko voće iz porodice citrusa koje obiluj vitaminom
C te snažnim antibakterijskim i antioksidativnim djelovanjem.



5. Grejpfrut
Na tržištu nalazimo žute, narančaste i crvene grejpfrute,
a koju god vrstu odabrali opskrbit ćete se vitaminima i mineralima.
Flavonoidi iz grejpfruta pomažu u borbi protiv nekih vrsta karcinoma
te upalnih procesa i pretilosti. Studija koju su proveli Hung i sur.
potvrdila je da furanokumarini koje nalazimo u grejpfrutu pomažu
u borbi protiv oksidativnog stresa i tumora te doprinose
zdravlju kostiju.



6. Kupine
Kao i ostalo bobičasto voće, i kupine su bogate
antocijaninima koji doprinose zdravlju. Kupine su bogate i
vlaknima koji doprinose zdravlju crijeva i srca.



7. Jabuke
Jabuke je jako jednostavno uključiti u prehranu, a da biste
iskoristili njihovu punu vrijednost uvijek ih jedite s krom, ali
kupujte ekološki uzgojene. Jabuke imaju visok udio vlakana
pa doprinose zdravoj probavi i održavanju željene težine.
Pektini koje nalazimo u jabukama održavaju zdravlje crijeva.
Studija koju su proveli Koutsos i sur. potvrdila je povezanost
između redovne konzumacije jabuka i sniženog rizika od
kardiovaskularnih bolesti, nekih oblika karcinoma i dijabetesa.
Jabuke imaju i visok udio kvercetina, flavonoida koji se
povezuje s antikancerogenim djelovanjem.




<< Arhiva >>