tepam da ne krepam

27.06.2018., srijeda

bitno da je živa glava...

Tu sam narode, još sam živa...ne dam se. Dugo me nije bilo i svašta-nešto se izdogađalo, ali tu sam sada i polako ćemo redom ...treba se prvo sve posložiti i u glavi i u životu, ali u svakom slučaju - čitamo se!

Pusa od Male

Oznake: Preslagivanje


24.12.2017., nedjelja

Čestitka

"Hvaljen Isus, čestitam vam Badnjak, Adama i Evu. Kucilo se, macilo se, prasilo se, janjilo se, jarilo se, ždribilo se, kotilo se, leglo se. Koliko ima na nebu zvizdica, toliko bilo u domu pilića!"

Puno zdravlja, sreće ljubavi i para želi Vam svima Mala sa obitelji!

Oznake: Božić


27.11.2017., ponedjeljak

Praznovjerje i običaji - part two

Ajmoo, drugi dio! Kaže Dragi da sam nešto fulala u prvom dijelu i to prije venčanja ili poslije vjenčanja, a to je sex! E sad, kako se pravilno sexati i dobiti željenog nasljednika ili nasljednicu? Pa ovako...

SEX I MUŠKA DJECA:

Ako žena inicira sex, rodit će se muško dijete. (uspjelo - zagarantirano, komada dva)
Sex za vrijeme mlađaka, otvorenih očiju ( ha ha)
Nakon sexa žena treba leći na lijevu stranu kreveta, a za vrijeme sexa glava joj mora biti okrenuta u smjeru sjevera (jooj upiša se od smijeha. Žene- kompas u ruke)
Muškarac mora biti obuven . (ne ne , čarape se ne računaju,znači čizme, cipele itd. ...nešto mi na pamet pada i kaubojski šešir, ali ne znam zašto:)))

SEX I ŽENSKA DJECA:

Ako muškarac inicira sex, roditi će se djevojčica. (zato valjda i ima više žena na svijetu)
Sex za vrijeme punog mjeseca.
Nakon sexa žena treba leći na desnu stranu kreveta. (ništa ne spominju kad je poprijeko)

Ako se sexate stojeći neće biti potomaka. (mnogi su se tako zajebali)
Sex petkom garantira puno potomaka. (otud valjda ono - petak dan za metak)


PUNI MJESEC:

Tko nema para neka za vrijeme punog mjeseca otvori novčanik i devet puta izgovori mjesecu "Napuni ga!" (Samo napomena: slijedeći puni mjesec će biti 03.12.2017. Kažu da se od sumraka treba udarati po džepovima)

Ako imate bolesnika u kući, maknite ga od sjaja mjeseca jer mu produžavate bolest 28 dana.

Ako mjesec pocrveni bit će rata.

Seliti se treba samo u dane punog mjeseca kako bi kuća bila puna.

Žetvu obavljati petkom ili u dane punog mjeseca da bi iduće godine ambar isto bio pun.

Ljudi su oduvijek bili opčinjeni mjesecom pa čak su i sadili prema mijenama mjeseca. Danas možete naći i sjetveni kalendar na internetu, a da funkcionira - funkcionira. Čak postoji i lunarni kozmetički kalendar.

SVETA LUCIJA,BOŽIĆ I NOVA GODINA:

Na Sv. Luciju sijemo žito da bi predvidjeli sreću za iduću godinu jer je žito simbol plodnosti i obilja.Što je pšenica gušća i zelenija i godina će biti plodnija. Poslije Božica ne bacajte ju u smeće nego je dajte pticama ili kokama. Prije su se djeca darivala baš na Sv. Luciju, a ne na Sv. Nikolu pa evo vam iskupljenja ako ste nasljedniku darivali šibu. Pošto do Božića ostaje 12 dana, predviđalo se i vrijeme za 12 mjeseci iduće godine. Djevojke su znale zapisati 12 imena momaka na papirić i svaki dan jedan papirić baciti u vatru, a onaj koji ostane biti će joj "suđen". Isto tako na Sv. Luciju počeo bi se praviti "tronožac za otkrivanje vještica". Svaki dan se trebalo nešto malo raditi na stolcu i nije smio sadržavati eksere, a trebao se dovršiti na Badnje veče. Na ponoćki bi se trebalo popeti na stolac i one žene koje se okrenu - e to su vještice. Momak bi odmah trebao potrčati kući i bacati sol ili mak putem da ga vještice ne sustignu jer svako zrnce moraju pokupiti. To je već postala urbana legenda, a pošto smo mi kršćani, barem se zadnjih 45 godina nitko nije popeo na tronožac... (ali svi to očekuju...)

U Slavoniji, na Badnjak postoji običaj "položaja" ili "kukurikanja". "Položaj" je muško dijete koje vam kuca na vrata u ranu zoru, klečeći na jednom koljenu i govori: "Hvaljen Isus, čestitam vam Badnjak, Adama i Evu. Kucilo se, macilo se, prasilo se, janjilo se, jarilo se, ždribilo se, kotilo se, leglo se. Koliko ima na nebu zvizdica, toliko bilo u domu pilića" ili "Kukuriku ko- ko da , ko šta ima neka da, ko šta nema, neka sprema". Domaćin bi položaja posuo raznim žitaricama - kukuruzom, ječmom, zobi i već što bi se našlo u domu priređeno za tu priliku, a svakako bi se to dijete darivalo. Ako je iz bliže obitelji, dobilo bi oko vrata kobasicu, novaca i bombona. U nekim mjestima i ženska djeca bi išla "položajit" jer bi iduće godine bilo više kokica u dvorištu nego pijetlova.

Tko na Badnjak i Božić jede mak, iduće mu godine slijedi puno novaca (pravit će se masnica i to bogata! ...i rezanci s makom))

O Božiću jesti ono što ide unazad (perad), a za Novu što ruje naprijed (svinjetina, janjetina i ostale mljac živuljke) jer takva će biti i slijedeća godina.

Za Novu godinu puno galamiti da se zli duhovi uplaše i otvoriti vrata da Stara ode, a Nova što prije uđe!

Još jedan od načina je taj kako ništa ne smije izaći, baš ništa, čak ni smeće, ne smije napustiti dom prvi dan godine.

Poljubac za Novu godinu trebao bi biti od partnera, da bi i u idućoj godini bili bliski.

Prvi čestitar u kući treba biti muškarac, a ako žena pokuca na vrata otjerajte je! (Dragi već zamišlja puničin izraz lica ha ha)

Na prvi dan Nove godine trebalo bi jesti grah ili grašak da bi se cijele godine imalo novaca. (prakticiram oduvijek, ako ga ne volite - barem ga pristavite, dobro dođe nakon blagdanskog gošćenja).


Pusa od Male


Oznake: običaji


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.