MALA DJELA

u sutonu života
skrivene bisere tražim.
Ko tragač iz riječnog blata
pabirčim listiće zlata.

Godine zrele slute,
što nekad nisam znala,
da ljubav vrijednima čini
djela neznatna, mala.

25.01.2023. u 09:14 | 6 Komentara | Print | # | ^

OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Ovogodišnja osmina, od 18. do 25. siječnja, održava se pod geslom: "Učite se dobrim djelima: pravdi težite!" Ovu rečenicu je odabralo i molitvene materijale pripremilo Vijeće Crkava Minnesote, SAD.
Kod nas u ovom ekumenskom molitvenom tjednu sudjeluju predstavnici šest Crkava koje djeluju na teritoriju RH, a to su katolička, srpska pravoslavna, makedonska pravoslavna, evangelička, reformirana kršćanska kalvinska i baptistička.
Sudionici polaze od osnova vjere koje su nam zajedničke, a to su Sveto Trojstvo, utjelovljenje Sina Božjega, Otkupitelja, i djelovanje Duha svetoga na one koji mu se otvore.
Gorljivi promicatelj ekumenizma Jure Zečević naglašava kako je sama činjenica da zajedno molimo plod Duha i znak jedinstva.
Na nama je da činimo što znamo, a plodovi će se vidjeti u dan koji On odabere.

Osobno sam odrasla u ekumenskom ozračju, u župi koja je, pored prevladavajuće latinske tradicije njegovala i glagoljaštvo, naslijeđeno iz vremena kad su Hrvati jedini u Rimskoj crkvi smjeli svoj jezik prakticirati u liturgiji. Naravno, s vremenom se narodni govor udaljavao od staroslavenskog (hrvatska inačica) u crkvenim knjigama, ali je glagoljaštvo bilo svojevrsna poveznica između istoka i zapada u ovom Predziđu kršćanstva.
Osim toga imala sam vjeroučitelja don Srećka Bezića koji nam je tumačio razlike i zajedničke elemente katolištva i pravoslavlja, posebno naglašavajući pobožnost istočne braće prema Bogorodici.
Zato donosim molitvu-pjesmu BOGORODICE DJEVO, skladbu Sergija Rahmanjinova, koju izvodi zbor splitskog Narodnog kazališta.
Riječi ove molitve su vrlo slične našoj ZDRAVO MARIJO.

bogorodice djevo raduj sja

22.01.2023. u 13:36 | 3 Komentara | Print | # | ^

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

Ovo je naslov jedne davne emisije zagrebačkog radija, a njime želim podsjetiti na događaje 1992. i 1998. koji su značajni za našu državu.
Prvi je priznanje Republike Hrvatske od strane 12 članica EZ, a nakon što se je prethodno priznale neke druge evropske države i,13. siječnja, Vatikan.
Za ovu posljednju malu ali utjecajnu državu je značajno što je ovom gestom pokazala posebnu privrženost hrvatskoj samostalnosti odstupajući od načela da neku državu prizna poslije ostalih, a kojeg se je drzala u novim vremenima dajući drugima prednost u kreiranju političkih rješenja.
Sjećam se tih dana kad smo naivno očekivali da će rat ubrzo prestati, a trajao je još više od tri godine.
U međuvremenu je, 30.siječnja 1995., pobunjenim Srbima bio predložen plan Z-4, kojim bi Republika Srpska krajina bila gotovo država u državi, ali to njihovo vodstvo nije prihvatilo, i srećom, nije, jer bismo se možda suočili s stremljenjima koja danas iznosi Milorad Dodik za Republiku Srpsku.
Na današnji dan 1998. završena je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, proces započet Erdutskim sporazumom 12. studenog 1995., odnosno povratak okupiranog istoka u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, čime su se izbjegle daljnje žrtve i omogućen povratak izbjeglica i prognanika u vlastite domove.
Naravno da je sve to bilo popraćeno poteškoćama jer su mnoge kuće i stanovi bili popunjeni novim stanarima ili srušeni, ali osnove su postavljene.
Još uvijek ima nerazjašnjenih zločina, neotkrivenih grobova i nestalih ljudi, ukratko rana koje nikad neće zacijeljeti, nedužnih koji ispaštaju i krivaca koji mirno šetaju, ali nikad se ne bih zadovoljila njihovim mirom, mirom grešnika...
Z-4 i Erdutski sporazum su bjelodani dokazi hrvatske volje da se stvari mirno rješavaju (Uostalom Tuđman i Kučan su još prije rata predlagali konfederativnu Jugoslaviju...) ali za dogovor je uvijek potrebno dvije ili više strana.
Daleko od toga da u Hrvatskoj teku med i mlijeko, ali svi smo mi kamenčići u mozaiku ove države i možemo polazeći od samih sebe doprinijeti njezinom napretku.
S takvim mislima želim svima radosno sjećanje na događaje današnjeg dana!

15.01.2023. u 14:00 | 3 Komentara | Print | # | ^

Na izmaku božićnog vremena

NE IDI

Na srmenom karu od snova
u djetinjstvo ušo si moje
dok snježna bijaše duša.
Ostani ispod mog krova,
sve ti povjeravam svoje
dok zlo nas vrijeme kuša.

Ne idi iz ovog stana,
strah me, jer noć je gluha
i zle se moći roje,
i budi s neba mana
svima što željni su kruha
a mraka i smrti se boje.

Takni ledena srca,
kamene mekšaj ćudi,
ukloni zatora sjene,
dok pravda zgažena grca,
utjeha blaga budi
za slomljene majke i žene!

Maleno Božansko dijete,
ne daj da majčina duša
dionik bude strahota,
dok herodi pustoše, prijete,
ne daj da zloduh ih kuša,
budi im luč života!
(1993.)


Danas i sutra se preklapaju božićni blagdani po gregorijanskom i julijanskom kalendaru.
Želim da na nam novorođeni Isus osvijetli životne staze u ovim teškim vremenima kad se pokušava slavit Božić bez Boga, sebičnost umjesto ljubavi, kad i mi, kršćani, zaboravljamo vrijednosti koje nas povezuju i naglašavamo ono što nas dijeli, nasjedajući tako varkama oca laži koji je mrzitelj čovjeka od početka. Tako propuštamo priliku biti sol zemlje i svjetlo svijeta, na što smo pozvani ne svojom snagom nego kao kanali Božje ljubavi.
Neka nas Duh potakne na dobro da možemo s uvjerenjem poželjeti jedni drugima MIR BOŽJI, jer Krist se uistinu rodio pa nek se rađa i u našim srcima.

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI !!!

07.01.2023. u 04:42 | 5 Komentara | Print | # | ^

SRETAN BOŽIĆ
Evo konačno i Badnjaka.
Ove godine su se po prvi put održavale mise zornice u našoj župi, doduše,.samo ovaj zadnji tjedan u adventu.
Zahvaljujući zaovi Seki mogla sam i sama sudjelovati i tako upotpuniti duhovnu pripremu za dragi blagdan Božića .
U materijalnoj pripremi sam svjesno preskočila neke detalje, ali, s pomoću Božjom i suradnjom muža, sve što je važno na vrijeme je obavljeno.
Danas sam s nevjestom i unukom okitila bor, dok je "on" sredio struju, pa se sad polako spremam za ponoćku.
Godina na izmaku nije bila bez problema, pa i tuge, jer sam izgubila dragoga brata koji je u našoj obitelji utemeljio "betlemarstvo" u vrijeme kad je gro ukrasa bio domaće izrade, a prijatelji su s divljenjem gledali naše elektrificirane kućice Kasnije smo se i mi ostali uključili do vremena kad je jedna cijela soba bila Betlem osvijetljen samo zvjezdanim svodom .
Nešto od tih čari godinama sam oponašala u svom novom domu, ali već duže vremena nemam snage za veće projekte, sad radim jednostavan bor sa svjećicama i male jaslice, koje ipak moraju biti ispod bora,.jer kakav je to rođendan bez Rođenoga?!
Nema među nama nekih dragih osoba, život donosi neplanirane probleme, ali što nas ne uništi to nas ojača, tako da su sada moji Božići manje "čarobni" ali dublje proživljeni.

Želim svima sretan i blagoslovljen Božić!
Posebno puno ljubavi i mira u srcu, koji se u krugovima širi i obogaćuje sve oko nas!

24.12.2022. u 19:51 | 6 Komentara | Print | # | ^

USUSRET BOŽIĆU

Evo nam i četvrte nedjelje došašća.

Želim svima koji slave Božić da ga dočekaju
s mirom u duši i otvorena srca za onoga kome nije bilo mjesta u svratištu.
A dočekujući njega budimo susretljivi prema ljudima koji su nam postavljeni na životni put, od ukućana, susjeda, onih koje susrećemo na poslu ili na bilo kojem mjestu.
Pokažimo i solidarnost i prema onima koji su daleko ali se možemo povezati dobročinstvima duhovnim i tjelesnim.
U ove dane nas zna uhvatiti briga da nećemo stići napraviti sve što bismo htjeli za pravi božićni ugođaj. Sa televizije nas bombardiraju "savršenim" poklonima, čarobnim ugođajem, pompom i sjajem, a što je sa onom da nije važno koliki je dar, nego da je od srca?! I nije važno da je prepuna trpeza, bitno je da smo zajedno.
Zastanimo malo i razmislimo je li potrebno sve ono što smo zamislili ili se poput Marte brinemo za mnogo toga, a samo je jedno potrebno: svoje snage povjeriti Gospodinu pa će nas on prosvijetliti da prepoznamo prioritete, učinimo što je zaista nužno i moguće, a tu svakako spada duhovna priprema za ovaj veliki blagdan .

17.12.2022. u 20:48 | 14 Komentara | Print | # | ^

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Današnja misna čitanja upućuju nas na sliku strpljivoga Spasitelja, koji čeka naš odgovor na ponudu spasenja. Moguće je prihvatiti oproštenje u posljednji čas, kako je učinio desni razbojnik na Golgoti, ali ne znamo hoćemo li biti u stanju i imati vremena za realizirati svoju "kalkulaciju" jer možda ćemo mislit kako smo dobro prošli, i "Bogu i vragu", ali to onda ne bi bilo iskreno kajanje, dapače kalkulacija može biti grijeh protiv Duha svetoga, a taj po svojoj prirodi nije plod ljudske slabosti nego oholosti, umišljanja da smo pametniji od Stvoritelja i da ga možemo nadmudriti. Odričemo mu poznavanje ljudskih srdaca koja može samo on usrećiti.
Ako svjesno odlažemo predanje u njegove ruke za zadnji čas odričemo se predokusa raja već na ovom svijetu, jer veće sreće od mirne savjesti i srca ispunjenog ljubavlju nema.
Nekad nam se čini da utjeha, unatoč molitvi, ne stiže, ali stići će u času kad Bog odredi. Kušnje nas jačaju.
Zato je i u Došašću potrebno malo stišati buku i prigušiti sjaj, osloboditi se pretjeranih briga za materijalno i dati mjesta u svom srcu za velikog Slavljenika.
Danas je i nedjelja Caritasa, osvrnimo se na one oko sebe kojima je potrebna hrana, odjeća, topla riječ, jer sveti Ivan evanđelist kaže: " Kako možeš ljubiti Boga kojega ne vidiš, ako ne ljubiš bližnjega svoga kojega vidiš?!"
A ljubav treba pokazati i prema sebi, jer smo najviše za sebe odgovorni i mjera smo ljubavi prema bližnjemu (Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!)
Ljubav je bezgranična i ne treba se bojati da je neće doteći za nas ako ljubimo bližnje ili obratno. Ona se dijeljenjem umnaža.
Dobro je posvijestiti da najprije trebamo uvažavati i pokušati shvatiti ljude s kojima živimo i svaki dan se susrećemo, a ne da plačemo nad sudbinama emigranata ili gladnih u Africi a sa prvim susjedom ili srodnikom živimo u doživotnoj svađi, jer najveće žrtve nisu postovi, molitve i sudjelovanje u humanitarnim akcijama, najteže je živjeti život koji nam je namijenjen iz dana u dan, život pun briga koje nismo željeli koje ne razumijemo, ali BOG ZNA.
Bilo nam blagoslovljeno preostalo vrijeme pripreme srca za udomljenje malenog Božića!

11.12.2022. u 12:38 | 4 Komentara | Print | # | ^

DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA

KRSTITELJ

Gle čovjeka što uokolo hoda
u kostrijeti! Ta kakva je to moda!?

Skakavci hrana, desert divlji med,
pustinjom kroči on u nedogled.

Heroda kori. Kako je direktan!
Zar ne zna bit' politički korektan?!

Taštine nema, ne teži za slavom.
Iskrenost svoju platio je glavom!

Danas se pali druga adventska svijeća, znak priprave za Božić, simbol svjetla koje nam osvjetljava put u Kraljevstvo, koji je uzak i sklizak, nasuprot širokom, blještavom koji vodi u propast.
Stavljeni smo pred izazov kojim putem krenuti.
Sveti Ivan Krstitelj nas opominje da pripravimo svoje putove i poravnamo staze za Gospodinov dolazak.
I u običnom životu svaki uspjeh traži odricanja od lagode, od brzog i bučnog doživljaja zadovoljstva koje kratko traje a slabi našu volju za rad i učenje, koji su preduvjet postignuća.
Lijepo je vidjeti da se ljudi druže i vesele, ali, barem za one koji se smatraju kršćanima, ne smije priprava za Kristov rođendan proći bez Slavljenika, kao što lijepo kaže pjesma nastala ovih dana "Vratite nam malog Isusa".
Zato, barem u svom domu, kad palimo adventski svijeću, uputimo molitvu Njemu da nas obdari ljubavlju i hrabrošću za prave odabire, a nagrada u vidu duhovnog zadovoljstva i predokusa Raja već na ovom svijetu neće izostati!

04.12.2022. u 11:04 | 2 Komentara | Print | # | ^

DOŠAŠĆE

Padaj s neba roso sveta,
padaj s rajake visine!
Vapijahu starog svijeta
duše čiste, pravedne!
Otvori se, zemljo mila,
da iz tvoga plodna krila
u taj sretan, blažen čas
svemu svijetu nikne spas!

Ovo je početak najpoznatije adventske pjesme, a odražava čežnju starozavjetnih pravednika za Spasom, Mesijom.
Pred kršćane se svake godine postavlja potreba pripreme za istinsko slavljenje rođenja Bogočovjeka, koji je uzeo lik od praha zemaljskoga, preko tijela Marije iz Nazareta .
Ujedno obnavljamo vjeru u njegov dolazak u slavi, na kraju vremena, kao i susret s njim svakog pojedinca na kraju ovozemaljskih dana.
U današnjoj poslanici Rimljanima sv. Pavao kaže da ostavimo djela tame i zaogrnemo se svjetlošću, da budemo umjereni u svemu kako nam srca ne bi ogrezla u porocima i tako ostala zatvorena za pohod Spasitelja.
Advent ili došašće je vrijeme sabranosti, a liturgijska boja je ljubičasta, kao u korizmi. Svijeće koje se pale simboliziraju Život koji čeka da mu se otvorimo.
Bilo nam plodonosno ovo došašće!

27.11.2022. u 15:27 | 3 Komentara | Print | # | ^

SVETA CECILIJA

Jučer je bila svetkovina svete Cecilije, mučenice za vjeru.
Slave je pjevači i drugi glazbenici kao svoju zaštitnicu.
Još sveti Augustin je rekao da tko pjeva dvostruko moli, a jedan od naših najpoznatijih filmova se zove Tko pjeva zlo ne misli.
Nijedna umjetnost ili vještina nije svima dostupna u svakom trenu i na svakom mjestu kao glazba. Nije važno je li svjetlo ili tama, jesmo li na radnom mjestu ili u bolesničkom krevetu, i u najtežim trenucima možemo u mislima pjevušiti, čak i ljudi koji nemaju sluha vole pjevati "za svoju dušu".
Neiscrpan je repertoar, od brojalica do opernih arija, od repa do roka, od gange do šansone, svatko može u pjesmi ili svirci naći ono što mu odgovara.
Jezik glazbe je univerzalan, melodija nas dira i pobuđuje različite osjećaje, podsjeća na neke događaje.
U zajednici vjernika se osjećamo kao jedno i imamo pravo pjevati svi, a zbor samo predvodi, to nije koncertna izvedba nego molitva.
Molimo zagovor svete Cecilije da tako doista i bude, a svima koje (i koji!?) su jučer slavile imendan želim svaku sreću i mir.
Jučer se nisam javila zbog nekih problema, ali za dobre misli i želje nikad nije kasno.

23.11.2022. u 07:32 | 2 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2023  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2023 (4)
Prosinac 2022 (4)
Studeni 2022 (4)
Listopad 2022 (2)
Rujan 2022 (1)
Kolovoz 2022 (1)
Lipanj 2022 (5)
Svibanj 2022 (4)
Travanj 2022 (6)
Ožujak 2022 (2)
Siječanj 2022 (1)
Prosinac 2021 (4)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (3)
Rujan 2021 (2)
Kolovoz 2021 (3)
Srpanj 2021 (1)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (5)
Travanj 2021 (2)
Ožujak 2021 (5)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (5)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (6)
Rujan 2020 (4)
Kolovoz 2020 (4)
Srpanj 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (4)
Travanj 2020 (8)
Ožujak 2020 (8)
Veljača 2020 (7)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (7)
Studeni 2019 (5)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (3)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (3)
Svibanj 2019 (5)
Travanj 2019 (6)
Ožujak 2019 (6)
Veljača 2019 (4)
Siječanj 2019 (3)
Prosinac 2018 (8)

Opis bloga

Rođena sam u Makarskoj 1942. a od 1982. živim sa obitelju u Drnišu i Siveriću.
Blog sam otvorila na nagovor mlađeg sina u prvom redu radi objavljivanja pjesama a onda i radi komunikacije s ljudima koji to žele.
Nastojim biti korektna sugovornica, koja stoji iza svojih riječi i nikoga ne vrijeđa, a to očekujem i od drugih.
Albina Tomić, r. Srzić