Povijest pizze hehe..

27.03.2025.



Najpoznatije jelo u povijesti vuče svoje korijene
još iz antičkog doba kada su drevni Feničani, Grci i Rimljani u
brojnim prilikama blagovali plosnatu lepinju oplemenjenu
mediteranskim začinskim biljem i češnjakom. Čak se i vojska
perzijskog kralja Darija hranila zapečenim tankim tijestom
sa sirom i datuljama, a kroz vrijeme su brojne mediteranske zemlje
razvile svoju verziju nadjeva koju su stavljali na tanko tijesto.



Važna prekretnica u povijesnom razvoju pizze odigrala se
dolaskom rajčice u Europu iz južne Amerike 1522. godine.
Rajčica se dugi niz godina smatrala otrovnom i koristila kao
ukras u vrtovima, no siromaštvo i glad su natjerali stanovnike
Napulja da ju dodaju na tijesto te je stvorena prva pizza nalik
današnjoj.



Pizza je vrlo brzo zaživjela te je tijekom 17. i 18.
stoljeća prehranjivala siromašne Napuljske obitelji, a prodavala
se na otvorenim štandovima. U 18 stoljeću pizzi počinju
dodavati i sir mozzarellu koja se dobivala od mlijeka bivola, a glas
o Napuljskom specijalitetu se toliko proširio da su u grad hrlili
brojni znatiželjnici željni da isprobaju "jelo seljaka"
pripremljeno od strane majstora za pečenje pizza tzv. Pizzaioli.



Rođenje moderne pizze Moderna pizza započinje svoj
uspon 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa
svojim suprugom Umbertom, posjetila Napulj i zatražila tada
najpopularnijeg pizzaiolija Raffaele Espositoa da joj pripremi
svoj specijalitet. Rafaele, koje mnogi nazivaju ocem pizze,
osmislio je pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim
bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na
talijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila, a u njenu čast
dobila je naziv "pizza margherita" i do dan danas
najpopularnija je pizza na svijetu.



Potkraj 19. stoljeća proširio se broj dodataka pizzi pa se tako
puni rajčicom, češnjakom, slanim inćunima, gljivama, maslinama,
kobasicama i sirom, a konzumira tijekom cijelog dana. Ipak i
dalje ostaje popularna tek u Italiji, sve dok masovnom emigracijom
Talijana u SAD, nije zakoračila na američko tlo. Doseljenici
Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe
u lokalnim pekarama, no 1905. godine Gennaro Lombardi
otvara prvu pizzeriju u New Yorku. Zanimljivo je da Lombardijeva
pizzeria postoji i danas i iako nije na istoj lokaciji i
dalje koristi originalnu peć iz 1905. godine.



Nakon povijesne 1905. godine u SAD-u se otvara još pizzerija,
no pizza je godinama bila prihvaćena tek u talijanskim krugovima.
Tek nakon 2. Svjetskog rata kada su se američki vojnici vratili iz
Italije i zaželjeli okusa pizze, ona postaje popularna kako u SAD-u
tako i u zapadnim zemljama Europe. Amerikanci počinju pizzu
doživljavati kao brzu i zabavnu hranu osobito nakon što su je
počele promovirati i zvijezde talijanskog porijekla
(Frank Sinatra, Joe DiMaggio). Sve to dovodi do otvaranja
lanaca pizzerija poput Pizza Huta. Slijedi automatizacija i
serijska proizvodnja, a noviteti poput dostave pizze na adresu
i smrznutih pizza dovode popularno jelo do svakog kućanstva.



Jeste li znali? Godine 2009. Europska unija donijela je odluku
za zaštitu originalne Napuljske pizze Neapolitan (Napolitana).
Ta je pizza odredbom postala dio europske baštine i sve pizzerije
koje pripremaju originalnu pizzu Neapolitan moraju poštivati
stroge standardne glede sastojake i upotrebljavati samo
San Marzano rajčice i mozzarellu od svježeg bivoljeg mlijeka.


<< Arhiva >>