Povijest ljudske gluposti

17.01.2022., ponedjeljak

Pametan, glup i arbitar


Nakon što par dana naša Anči nije bila ni na nebu ni na zemlji, napisala je jedan dobar post, jer sadrži jednu dobru fabulu.

Naša Donabelina međutim, nakon nekoliko dana vlastitog kaosa, nije mogla dokučiti dubinu narativa i glavnog pitanja, tko je magarac? Jeli magarac koji tvrdi da je trava plava, vakser ili antivakser?

U današnjem svijetu podijeljenih mišljenja i masno plaćene propagande i antipropagande, teško je dokučiti istinu, dajmo stoga jedan primjer...

Marijana Puljak je "pametna" žena, koja je oformila političku stranku pretencioznog imena "Pametno", kojim, očigledno, želi naglasiti (baš poput naše Anči) da je ona pametna.
I muž joj je pametan, navodno radi il je radio u CERN-u, te je za pretpostaviti da zna s brojkama, pa ga je pametna supruga stavila za blagajnika stranke.

E sad!! S obzirom na to da je Marijana pametna žena koja želi biti "in"i simpa,, a ne ozloglašen teoretičar zavjere čiji statusi ubijaju ikakvu političku karijeru, Marijana je pametno odlučila biti vakser i cijepiti se!

Nakon nekoliko običnih doza i one boster doze, Marijana je ipak bila pozitivna na corona virus i otišla u samoizolaciju.

Naravoučenje Marijanine priče je isto kao i ono Ančine priče, teško je dokučiti tko je magarac!

Cijepio se ili ne cijepio možeš biti pozitivan ili negativan. Cijepio se ili ne cijepio možeš biti prenositelj virusa i moraš u samoizolaciju. cijepio se ili ne cijepio, u današnjem svijetu uvijek ispadaš magarac!

Zato poslušajte svog vilima, ako ne želite dobiti virus, nemojte se testirat!! Nema testiranja, nema virusa.


15.01.2022., subota

U zavjetriniNije nuklearni nosača aviona ‘CVN-75 Harry S. Truman’ doplovio u međunarodne vode Jadrana, nekih 70 nautičkih milja od Dubrovnika, da bi Nas nasilu cijepio, jer je američki sud poništio Bidenov nalog obaveznog cijepljenja (valjda očekujući konačne rezultate valjanosti, sigurnosti i učinkovitosti cjepiva iduće 2023 godine).

Došao je kažu zbog Putina i Dodiga!

Od kad su demokrati na vlasti, glavni američki neprijatelj više nije Kina, za koju je Trump govorio da je ukrao posao Amerikancima i svim se snagama borio vratiti poslove u Ameriku. Biden smatra da Kinu valja ostaviti na miru jer daje veliku plaču njegovom sinu, a kako vojna industrija mora imati neprijatelja, sve je snage uperio prema Rusiji (koja nijednom njegovom sinu ne daje plaču).

S obzirom na to da je ukrainsko-ruska granica daleko od Jadrana, mogli bi zaključiti da je Dodig glavna američka prijetnja,, ali naravno nije, već je to igra šahovskim figurama u kojoj kralj mora (nosač) stoji na sigurnom u zavjetrini kršćanskog zida kojeg ni Turci nisu uspjeli probiti.

Pa ipak, američka prevlast na moru (pa onda i cijelim svijetom) koji su nosačima zrakoplova naslijedili od Britanaca i njihovih topovnjača, više ne igra.

Američki proturaketni sustavi mogu oboriti sve što leti do 4 maha, problem su sad već očigledni i provjereni ruski supersonični projektili različite vrste koje lete od 9 maha pa sve do preko 20 maha i s dometom dovoljnim da pogode svaki nosač aviona na bilo kojem moru.

To što je američki nosač aviona doša do Nas van sezone, moglo bi dati naslutiti da je situacija ozbiljna,, ali nije! baš kao ni sigurnost njihova nosača u zavjetrini dubrovačkih zidina. To samo Biden, između dvije popodnevne ćorke, pokušava zadovoljiti farmaceutsku industriju, kao i onu vojnu.


14.01.2022., petak

Virus dekadencije


Postoje razne teorije o padu Starog Rima, ali ono što znamo sigurno jest, da u to doba, kad je tada poznatim svijetom harao virus barbaricus, bogate su Rimljanke, da bi bile lijepe i IN, odlazile na špicu ili šetale gradom, držeći majmuna za ruku.

Virus barbaricus je bio čovjek, ratoboran od kad je svijeta i vijeka. Korona virus obitava u čovjeku otkad je svijeta i vijeka, a ratobornim ga je učinio čovjek zvani Kinez! Ili čovjek zvani Amerikanac! ustvari učenija ga je ratobornim čovjeka zvan i Kinez i Amerikanac, obzirom da je laboratorij u Wuhanu pod patronatom Rockefellerove zaklade.

Kinezi su nama zapadnjacima svi isti, a i da nisu kod njih ionako ne postoje dvije opcije.

Amerikanaca pak ima različitih! Stoga,, nije bilo koji Amerikanac sudjelovao u ovoj spački, već onaj koji sebe zove Demokrat, odnosno potomak onih istih demokrata koji su se, u doba Američkog građanskog rata, zalagali za status quo, odnosno za robovlasništvo.
Možemo zato reći da se demokrati nisu daleko odmakli od svoje iskonske prirode.

Postoje dakle različiti Amerikanci, pa u doba kad se još nije znalo da se mora šutjeti, kad Twitter i Facebook nisu znali da moraju cenzurirati, odnosno u doba početka pandemije pa do 08 kolovoza 2020 godine, Američki centar za prevenciju bolesti, napravio projekciju smrtnosti od covida, po kojoj proizlazi da...

od 0-19 godina starosti smrtnost je 0, 00003%
od 20-49 godina 0,0002%
od 50 do 69 godina smrtnost je 0,005%
od 70 naviše 0,054%

Bilo od barbara ili covida, u propasti civilizacija uvijek su sudjelovali ljudi, a kakve veze imaju propasti i virusi s dekadencijom, ne znam! Al je uvijek prisutna. Za razliku od Rimljanki, danas u doba novog virusa, bogate zapadnjake na špicu ili u šetnji gradom, nose psiće u Chanel torbicama, a meni, između psića u torbici i držanje majmuna za ruku, nema neke velike razlike.


05.01.2022., srijeda

Neki čudni knezovi

U kršćanskoj teologiji knjiga Danijelova je vrlo važna knjiga, dok se on smatra velikim prorokom. U židovskoj teologiji njegova je knjiga među manje važnim a on se uopće ne smatra prorokom.

Danijel međutim daje neke potvrde o Arhanđelu Mihaelu o kojem sam već pisao, ali očigledno nitko ne zna sve, pa sam i ja ovo propustio, a činjenice idu u prilog mojoj teoriji.

Dakle, u doba treće godine vladavine perzijskog kralja Kira, kraj rijeke Tigris, Danijelu se prikaza anđeo kojeg on opisuje ovako "podigoh oči da vidim, i gle, Čovjek (moram ovdje naglasiti važnost da unatoč daljnjem opisu, Danijel naglašava da je riječ o čovjeku) odjeven u lanene haljine, oko pasa mu pojas od zlata ofirskog, tijelo mu poput krizolita, lice kao munja, oči kao baklje ognjene, ruke i noge poput mjedi uglađene, zvuk riječi njegovih kao žamor mnoštva".

Nadalje taj "čovjek" progovori "Knez kraljevstva perzijskoga protivio mi se dvadeset i jedan dan, ali Mihael, jedan od prvih Knezova, dođe mi u pomoć. Ostavih ga nasuprot Knezu perzijskome".

Dakle u vrijem perzijskog kralja Kira, imamo kneza perzijskog, što je naravno zbunjujuće osim ako ne shvatimo podjelu vlasti koju vrše ljudi i niže rangirani oficiri Elohima. Obzirom na množinu a ne jedninu Elohima, jasna je i sukobljenost takozvanih anđela.

U knjizi Danijela 10,1 navodno postoji neko proročanstvo, ali ja ga ne vidim, tek da kažem da razgovor Danijela i anđela završava riječima "Znaš li zašto sam došao k tebi? Sad ću se vratiti da se borim protiv Kneza Perzije; a čim svršim, doći će Knez Grčke. Ali ću ti prije otkriti što je zapisano u Knjizi istine (nepoznato djelo-nepoznatog autora he-he). Nema nikoga tko bi se sa mnom protiv njih borio, osim Mihaela, Kneza vašega.

Ovdje saznajemo da osim kneza Perzije postoji i knez Grčke, za koju svi znamo, nije bilo kraljevstvo već skup suverenih gradova, pa je pojam "knez Grčki" time još dojmljiviji.

Hajdemo onda pretpostaviti da ovdje neimenovani anđeo, koji tvrdi da se bori protiv kneza Perziji, došao Danijelu reći da će ga u toj borbi zamijeniti knez Grčki, jer nema nikoga tko bi se s njim borio osim Mihaela, "kneza vašeg", odnosno kneza Hebrejskog.

Koje su implikacije rečenog? Iz biblije, povijesne knjige naknadno višekratno teološki dorađene, znamo da su Hebreji jedini narod pod direktnom vlašću jednog Elohima imena Jahve. Danijel, po mom shvaćanju pak implicira da je njegov narod, kao i opstali narodi, pod direktnom vlašću jednog kneza, odnosno "jedan od prvih Knezova" Arhanđela Mihaela, zvanog još i Mali Jahve i Apolon, odnosno knez Grčke a svi su ista osoba.02.01.2022., nedjelja

Blast from the past

Osim što je bio dobar glumac, Christopher Lloyd je bio i teoretičar zavjere znanu pod imenom "Blast from the past". Teoriju koju je sakrio ali i prikazao u svom najpoznatijem filmu Back to the Future.

Zavjera ili teorija Blast from the past odnosno eksplozija iz prošlosti, kaže da je prva eksplozija atomske bombe na zemlji, privukla vanzemaljce, baš kao što je u Star Trek franšizi, prvi let Warp pogonom privukao Vulkance (odnosno izvanzemaljce).
Nakon toga započinje svima poznata priča o padu NLO-a u Roswell New Mexico te bezbroj viđenja i otmica koje su prisilile Vladu SAD-a da pokrene Project Blue Book, a za koji danas znamo da je služio u svrhu zataškavanja fenomena.

Ovih je dana dementni Joe Biden potpisao zakon o novom uredu za NLO koji će istraživati čudne susrete s tajanstvenim letjelicama. Sve u svemu, čini se da je projekt Plava knjiga ponovo otvoren, iako pospani Biden zasigurno nema pojma zašto.

Novi ured ipak neće služiti u novu svrhu zataškavanja, jer da je tako, nikad iz Pentagona ne bi "procurile" snimke susreta njihovih najmodernijih lovaca s nepoznatim letjelicama.

Dakle, nakon što su hakeri prije više od desetljeća otkrili i objavili popis vojnog osoblja SAD-a koji (navodno) nije stacioniran na zemlji. Nakon što je Trump osnovao šesti rod vojske SAD-a, "Svemirske snage", Biden se dao u potragu za neprijateljem! Uredom koji mora istražiti jesu li čudne letjelice čije su snimke nedavno objavila američka vojska, nepoznata tehnologija iz Rusije, Kine (BiH, op.a.) ili potencijalno nešto više strano.

NLO-i su tako postali vruća tema u Washingtonu ali i „Lovaca na NLO“ koji su naveliko proslavili osnivanje novog ureda te pozivaju i Ujedinjeno Kraljevstvo da se očituje o vlastitim istragama o NLO-ima, budući da Ministarstvo obrane dosljedno govori da nema interesa za to pitanje.

Glasnogovornik UAP Media UK-a (Središnji izvor na temu UAP-a za britanske članove parlamenta, nacionalne i lokalne medije te privatne i javne organizacije) pozdravio je novu jedinicu. On je za Sun Online rekao: “S obzirom na to da je amandman NLO-a sada usvojen u zakon, jedno je sigurno – Vlada Sjedinjenih Država službeno istražuje desetljećima staro pitanje koje je naizgled počelo tijekom rađanja američkog nuklearnog doba."

Dakle,, Blast from the past!26.12.2021., nedjelja

Don't Look Up


Don't Look Up je parodija svijeta kojeg upravo živimo. U ovoj filmskoj komediji s vrhunskim glumcima, smiješni detalji su upravo oni koji ne bi trebali biti smiješni.
Smiješno je kako se naše društvo ponaša suočeno s pogibelji, smiješno je kako političari reagiraju, iako dobro znamo njihove prioritete i da oni upravo zato tako reagiraju.
Smiješno je kako znanost reagira, iako sposobna prepoznati istinu, podvrgava se politici i medijima. A mediji se i dalje bave trivijalnostima, a one koji pokušavaju biti preglasni, postaju teoretičari zavjere, ravnozemljaši...

Ovaj film je definitivno za pogledati pa ga neću ovdje prepričavati, ali u njemu se događa upravo ono što se u svijetu baš danas događa. Svijet koji lažima politike, znanosti i medija sprječava ljude da pogledaju gore i vide istinu, pa mnogi pravovjerni, uvjereni u istinu znanosti, medija i lopova kojim su dali svoj glas, uporno gledaju u svoje cipele, iako je katastrofa već jasno vidljiva na nebu.

Jedini spojler koji ću Vam dati je onaj očigledni,, iz katastrofe se, naravno, spase idioti koji su je prouzrokovali. Svemirskim brodom i njegovim kriogenim komorama, čekaju da brod automatski pronađe naseljiv planet i to mu uspijeva nakon više od 22.000 godina, ali novca koji im je davao moć na zemlji i bez ikoga kome mogu lagati, te onako goli, bez kandža i ralja, kakve ih je bog stvorio, ubrzo stradavaju od povećih kokoši.

24.12.2021., petak

Rusija u Matrixu

Cijelo djetinjstvo sam proživio u pošalici "vidjet ćete Vi kad Vam Rusi zavrnu pipu". Pod Vi se naravno misli na Europu koja tada još nije bila u uniji već u Europskoj zajednici za ugljen i čelik i tek se približavala Europskoj ekonomskoj zajednici. Dok su neki proroci govorili da će se Europa ujediniti tek kad se otkrije Atlantida.

U kakvoj god zajednici bila, Europa je oduvijek ovisila o dotoku ruskog plina kao energenta za svoju industriju kojom, zahvaljujući njenoj jeftinoći, mlati pare i tim se parama naoružava za eventualni rat protiv te iste Rusije. I naravno i unatoč Gretinom bjesnilu, za još uvijek hladne europske zime.

Sve u svemu, svi smo ušli u neki besmisleni matrix svijet. Svijet u kojem je nažalost snimljen i četvrti nastavak kultnog serijala. nastavak kojeg čekam dva desetljeća,, i napokon dočeka! Baš poput ruskog zatvaranja pipe.

Volio bi da sve to nije dogodilo, jer je boca plina skočila sa 100 kn, na 160 kn. Ali taj sam problem riješio kupnjom indukcijske ploče za kuhanje. Ipak problem s četvrtim filmom Matrix, ne mogu nikako riješiti, pa da tu četvrtinu dosadnog i besmislenog nastavka trilogije koju obožavam, nekako zaboravim.


17.12.2021., petak

Vakserimam nitko nije ravan


Gotovo je! Čak i ja sam primoran pokloniti se i skrušeno priznati da je vakserska argumentacija neumoljiva i neoboriva.

I dosad su bili moćni, i dosad su imali sve financije svijeta, moć cjelokupne svjetske političke elite i moć korumpirane svjetske znanosti.

Ali nedavno neočekivano pojačanje podiglo je snagu njihove argumentacije do nebeskih visina, a njihovu cjelokupnu inteligenciju za neviđenih 100%

Stoga... svi skrušeno spustimo pogled prema zemlji u prisustvu njegovog veličanstvapardon... njegovog veličanstva Zekanovića!!


13.12.2021., ponedjeljak

Ratzingerov kod

Kad su papu Ratzingera, nakon svog "odreknuća" 2013 godine, pitali zašto još nosi bijelu (papinsku) odoru, Ratzinger je odgovorio da u ormaru nije našao nijednu drugu boju. obzirom da je od toga prošlo 9 godina i da se Ratzinger još kiti papinom bjelinom, postoji dvije mogućnosti; ili su svi vatikansko/rimski krojači oboljeli od covida i sličnih boleština,, ili je u pitanju nešto drugo.

Irski biskup Sveti Malahija je u 12 stoljeću, tijekom posjeta Rimu, imao viziju svih budućih papa, te je svakog opisao kratkom latinskom frazom, te taj spis pohranio u vatikansku pismohranu. Ti navodno njegovi spisi su pronađeni 1590 i poznati su pod naslovom Proročanstvo papa.

S obzirom na to da su objavljeni tek u 16 stoljeću, za autentičnost proročanstva papa koji su do tada već bili mrtvi ne možemo imati nikakve vjerodostojnosti, ali evo što je rekao za neke buduće pape...

Papa Pavao VI., koji je vladao od 1963. do 1978. je opisan u proročanstvu kao Flos florum (cvijet cvjetova). Njegov osobni grb je nosio tri ljiljana. Njegov nasljednik, papa Ivan Pavao I., je označen frazom De medietate Lunae ([onaj koji je] od pola mjeseca, ili polumjeseca). Izabran je 26. kolovoza 1978., dan nakon posljednje četvrtine mjeseca i vladao samo mjesec dana. Papa Ivan Pavao II. je rođen 18. svibnja 1920. na dan potpune pomrčine Sunca. Njegova proročanska fraza je De labore Solis (onaj koji je, od porođaja Sunca). Nakon Ivana Pavla II., u proročanstvu su navedena još samo dvojica papa. Fraza koja se odnosi na papu Benedikta XVI. je Gloria Olivae odnosno "slava masline" što je objašnjeno njegovim imenom Benedikt, jer u velikoj benediktinskoj kongregaciji postoje i tzv "Maslinari" ušli u kongregaciju 1960 i koji u svom grbu imaju granu masline.A posljednja fraza, koja se odnosi na posljednjeg papu, je najduža i glasi; In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oues in multis tribulationibus: quibus transactis ciuitas septicollis diruetur, & Iudex tremędus iudicabit populum suum. Finis. Prijevod: Usred golemog progona, na prijestolje Svete rimske crkve će sjesti Petar Rimljanin, koji će napasati svoje stado tijekom mnogih stradanja, nakon čega će grad sedam brda biti uništen, i strašni Sudac će suditi svome narodu.

Dakle, nakon Joseph Alois Ratzinger, na vatikansku stolicu je treba zasjesti posljednji papa čije bi ime, na neki način, utjelovio Malahovo proročanstvo o Petrusu Romanusu secundus (drugi rimski kamen), a što se izborom pape Franje nije dogodilo.

Danas se mnogi povjesničari, povjesničari crkve, poznavaoci kanonskog prava, latinisti itd. bave pitanjem jeli Bergoglio pravi papa ili je to i dalje Benedikt XVI.? Jeli Bergoglio nelegitimni papa, zajedno sa svim kardinalima koje je izabrao a koji će birati sljedećeg papu?

Kao poznati i priznati latinist, papa Ratzinger je koristio latinski jezik na specifičan i sebi svojstven način, te mnogi tvrde da se u tim njegovim spisima krije nekakav kod, odnosno "Codice Ratzinger" kako bi nam ostavio neke skrivene poruke.

Kad je Benedikt XVI. 28. veljače 2013 pročitao svoju ostavku na službenom vatikanskom latinskom jeziku, u toj izjavi navodno postoje povijesne, kanonske i gramatičke greške koje jedan priznati latinist poput Ratzingera nikad ne bi učinio, što dovodi do sumnje da se ostavka nikad nije dogodila i da nije važeća.

Ratzingerov tekst koji je sadržavao više od 40 formalnih gramatičkih grešaka od kojih dvije vrlo ozbiljne, je u međuvremenu ispravljen i može se naći na vatikanskom portalu te preveden na mnoge jezike.

Osim što po kanonskom pravu, jedan službeni dokument na latinskom mora biti gramatički ispravan da bi bio važeći, a da ispravljen tekst nije ispravio Ratzinger, već tko zna tko, daje naslutiti da Ratzingerova ostavka nije važeća. Međutim u ispravljeno tekstu je došlo i do promjene značenja. U originalnom Ratzingervom tekstu se pravi jasna distinkcija između dva latinska izraza od kojih je prvi "ministerium" koji se prevodi s ministarstvo, a drugi je "munus" koji se prevodi kao "titula, položaj ili investitura (svečano postavljanje, oblačenje).

Na vatikanskom portalu uz "ispravljen" latinski tekst, postoje i prijevodi na sve značajnije jezike svijeta i u svim tim prijevodima se ne pravi razlika između ta dva pojma i oba bivaju prevedena kao "služba", odnosno kao praktična papinska funkcija. Ali "munus" ili titula, položaj i investitura nije "papinsko obavljanje posla", već sveta titula, koje se Ratzinger ni u jednom trenutku nije odrekao. Papinski položaj i investitura koja mu do dan danas dozvoljava nošenje papine odore, dok jasno izražava da se odriče ministeriuma, odnosno praktičnog položaja uloge pape.

Papa se zbog toga nikad nije odrekao Vatikana, već u njemu i dalje obitava, papa, kao što smo rekli, i dalje nosi papinsku odoru i nadalje se potpisuje s Patre Patrum, odnosno skraćenicom PP za koju kažemo da je osobna za vladajućeg papu. Također je intervenirao nekoliko puta da bi ispravio Bergoglia po svim onim pitanjima koje izražavaju stavove pravog pape.

Zašto je Ratzinger morao primijeniti ovu strategiju? Prije Ratzingerove "ostavke" zbio se slučaj kad je papa u Loretu prolazio kroz špalir kardinala i biskupa, kojim je pokušavao pružiti ruku ali nitko ili malo tko je njegov pozdrav prihvaćao. Iz tog doba je poznata i afera VatiLeaks koja dokazuje da je papina korespondencija bila presretana i kontrolirana, što dokazuje da je bio omražen među viskom crkvenim prelatima.
Papa se tako našao u poziciji da više nije mogao vršiti svoju papinsku ulogu, te se u jednom svom pismu jednom prijatelju kardinalu, koje je kasnije objavljeno, pozivajući se na svoju "ostavku", rekao "što sam trebao učiniti?" i daje mu jedan jako zanimljiv primjer Pija XII. koji je ostavio odredbu; u slučaju da papa završi kao zarobljenik nacista, odmah bi izgubio svoju ulogu.

Ovdje svakako fascinira ime pape Pija XII. kojeg je Ratzinger izabrao kao primjer, okolnosti koje su mu prijetile, i činjenica da mu je prijetilo zarobljeništvo, ukazuju na Ratzingerov položaj i osjećaj u njemu kao pape koji je spriječen u vršenju dužnosti.

U jednom intervju 2016 godine, novinar podsjeća Ratzingera na Malahijeva proročanstva i pita dali je on možda posljednji papa, na što Ratzinger odgovara "sve je moguće...", što je čudno u trenutku kad u svetoj stolici sjedi Bergoglio.

10.12.2021., petak

Tako puno ili tako malo


Dvije vijesti sam zatekao jutros na portalima, jednu sam znao otprije, a drugu sam znao oduvijek. međutim, kad se te dvije vijesti jave jedna pokraj druge, onda je lako uvidjeti svu ludost ovog svijeta.

Prva vijest kaže da se već neko vrijeme pokušava sagraditi "Zeleni zid", odnosno zid širine 15 kilometara oko saharske pustinje i koji bi bio dug 7 700 kilometara, taj bi zeleni zid mogao spasiti čak 100 milijuna hektara zemlje i stvoriti poslove za 10 milijuna ljudi.

Iako su Senegal i Etiopija polučili dobre rezultate, ostale zemlje zbog ekonomskih i političkih razloga, nisu. Pa ipak početkom 2021. godine donatori su na susretu u Parizu obećali 19 milijardi dolara za program, što je ulilo nadu da će – bez obzira na poteškoće na putu – ovaj projekt biti dovršen do 2030. godine. Podsjetimo ovdje da je opustinjavanje planeta (Sahara se svake godine proširi za 48 kilometara) najveći ekološko/klimatskih problema na zemlji, problem koji uistinu prijeti našoj cjelokupnoj civilizaciji i svim kontinentima.

S druge strane Zastupnički dom američkog Kongresa je odobrio Pentagonu proračun od 778 milijardi $, što je čak 25 milijardi više no što je zatražila Bidenova administracija. Za proračun je glasalo 363 zastupnika, a samo 70 ih je bilo protiv, što pokazuje da financijski zahtjevi Pentagona imaju široku potporu s obje strane političkog spektra, i među republikancima i među demokratima, toga se treba sjetiti svaki put kad mi u Hrvatskoj naivno navijamo za američke Demokrate ili Republikance, kad mislimo da su bolji Biden ili Trump.

Vojni proračun SAD-a je veći nego zbroj deset zemalja s najbogatijima vojnim proračunima, te Amerika uistinu nema potrebe za tim, ali poveznicu moramo uvijek tražiti u riječima Američkog predsjednika Eisenhowera, koji je na odlasku poručio Amerikancima "čuvajte se vojne industrije".

Ako bi s 19 milijardi $ projekt zeleni zid moga biti dovršen do 2030,, zamislite koliko bi se dalo napraviti oko dezertifikacije, gladi u svijetu, ekološkim problemima, dopremanju pitke vode onim koji je nemaju,,, i tako još nadugo... sa samo jednim godišnjim vojnim proračunom SAD-a.

01.12.2021., srijeda

Simbol hrvatske kravate

Nije nikakvo čudo da su kravatu osmislili Hrvati i s njom zarazili cijeli svijet. Nije također nikakvo čudo da su je osmislili hrvatski vojnici, dok su ratovali za Francuze.

Hrvati su, nakon toga, ratovali za Beč, Budimpeštu, Beograd i Brisel, s kravatom ili bez nje. Pa kakav je to simbioza hrvatske kravate i hrvatskog bojevanja?

Hrvati su poznati kao dobri vojnici, činjenica od koje naš narod nikad nije imao veliku korist. Hrvati su poznati po činjenici da su uvijek ratovali u tuđim vojskama. Po nekima, samo ime Hrvat, znači "ratnik", dok je Napoleon izjavio da bi s vojskom Hrvata zauzeo cijeli svijet (ili tako nekako).

Po službenoj povijesti, došli smo da otjeramo Avare, ne zato što su zauzeli slavonsku ravnicu pogodnu za konjički nomadski narod, već zbog njihovih ljetnih upada u Dalmaciju i pljačkanje romanskih gradova. Zaustavili smo Turke u prodoru prema Europi , te u svim tim ratovima borili se za druge i ginuli za tuđi interes, a zašto smo i za koga ginuli u Domovinskom ratu, povijest će tek pokazati.

E pa zašto onda kravata? Kravata je samo odrezana ular, uzda, povodac ili kako god hoćete, od strane gospodara koji zna da nećemo nigdje otići i da ćemo uvijek slijepo slušati. Svoju (a u biti tko zna čiju) državu, nakon jednog krvavog rata, smo imali puni sedam godina, te jedva dočekali novog europskog gospodara. Svojom smo "kravatom" zarazili sve narode svijeta, pa nije čudno da su se Švicarci, na svom referendumu, odlučili za kovid potvrde.

28.11.2021., nedjelja

Svi smo mi Arawaka

Kad je Kristoforo Kolumbo na Bahamima upoznao pleme Arawaka, zapisao je u svoj dnevnik "dobrovoljno su trampili s nama sve što su imali, ne nose oružje i ne poznaju ga. Kad sam im pokazao mač, zbog neznanja, uhvatili su ga za oštricu i ozlijedili se. Bit će dobri robovi, možemo ih sve pokoriti s pedeset ljudi i natjerati ih da rade sve što želimo".
Kolumbov mentalitet je vrlo europski mentalitet, proizašao iz opresivne političke i religiozne strukture Renesanse. Kraljevi i svećenici s apsolutnom moći, vladaju masama koja ju nema.Kad je Plenković upoznao Hrvate, jer ih kao pripadnik zlatne komunističke mladeži nije poznavao, rekao je "ove ću cijepiti s pet ljudi", te je oformio stožer, pri tome se nije uopće potrudio da ga oformi po slovu zakona i ustava.
Jer mentalitet strukture vlasti je isti i s njim se borimo i dan-danas. A ono što učimo iz povijesti i čujemo od mejnstrim medija je dominantno kulturno opravdanje takvog ponašanja.26.11.2021., petak

Da? I što sada?

Samo zbog Ypsilonke, jer to nju zanima, jučer sam kuhao paštašutu a danas ću sočivo.

Zbog svih ostalih a naročito zbog Litterule koja je postavila zanimljivo pitanje, morat ću proširiti odgovor i iskoristiti našeg magu (čisto alegorično), koji ne želi učiti, da objasnim pojam ili dva.

Dakle mago; 1801. godine engleski naučnik Thomas Young dokazao je osobinu svjetlosti (fotona) da se ponaša poput vala time što je, u principu, osvijetlio dupli otvor. Rezultat ovog eksperimenta su bile linije na pozadini na kojoj se vidjelo svjetlo koje je prošlo kroz otvor. Intenzitet svjetla je bio najveći u sredini i slabio je simetrično s obje strane. Ovo je bio prvi dokaz da svjetlo ima osobine vala.

Dakle svjetlost odnosno foton je dualitet čestica (i čestica i val) koji prolazi kroz sve otvore na pregradi i ostavlja trag na pozadini. problem je što se to događa i kad ispalimo samo jedan foton, i taj foton, kojeg smatramo česticom, opet prođe kroz sve otvore i ostavi trag iza svakog od njih. Još nam se pri tome ruga "vidi, ja sam samcat, a prošao kroz sve rupe".

To je fizičarima diglo tlak, pa da ne ispadnu blesavi, stavili oni detektore fotona na svaki otvor, da vide točno kroz koji će proći (to ti se, moj mago, zove promatranje). I gle čuda, kad promatraš, foton se pravi Englez i postane čestica te prođe kroz samo jedan otvor, ostavljajući na pozadini samo jedan trag, onaj iza otvora kroz koji je prošao, to se moj mago zove utjecaj na eksperiment promatranjem.

Ali mago nije običan mago, on je jedan od onih super-maga koji pita "da? I što sad?), što je sasvim legitimno pitanje.

Dugo se u psihologiji smatralo da kad psihoanalizom pacijent postane svjestan uzroka svojih problema, automatski postane izliječen. Ali to nije tako.

Kad bi naš mago (čisto alegorično) došao kod psihologa i požalio da svaku noć piša u krevet, i kad bi psiholog nakon dugotrajne psihoanalize došao do spoznaje, kako se to dešava zato što ga je majka po noću zaključavala u sobu (zbog; recimo mjesečarenja) pa mu toalet nije bio dostupan. Mago bi, kao super-mago, odnosno kao osoba visokog intelekta, sasvim legitimno pitao "da! I što sad? Ima li tu kakvih tableta? Sirupa?

Stoga Litterula, iako možda možemo znanstveno dokazati da je vrijeme i naša stvarnost tek iluzija, moramo se prisjetiti Einsteinovog pojma "tvrdoglava iluzija", iluzija koju znanstvena spoznaja (barem za sada) ne može razbiti, pa čovjeku ne preostaje drugo nego da pita "da? I što sada?".

25.11.2021., četvrtak

Sablasno djelovanje na daljinu


Zagrobni život


Zagrobni život je sam po sebi oksimoron, jer ono što ode u grob, ostaje u grobu! Ono što preživi, niti ne ode u grob. Zanima nas stoga, odakle taj pojam?

U vrijeme prvih kršćana, odmah nakon Isusove smrti, ljudi su živjeli jako teškim životom. da bi mogao pojesti koricu kruha, morao si raditi od jutra do mraka. a većina onog što si proizveo, porezima i daćama, odnijela bi ti vlastita država, okupatorska država (Rim) i vlastito svećenstvo.

Prvi kršćani su stoga, obećani raj nebeski, za koji im je Isus kazao stvoriti ovdje na zemlji nakon njegovog povratka, očekivali odmah, ne u nekoj dalekoj budućnosti, a najmanje nakon smrti. Postoji iz tog doba i molitva koja kaže "hajde dođi! Čekamo te! Požuri". kako Isus nije dolazio, crkva je morala premjestiti raj zemaljski u raj nebeski, ali je još dugo ostalo uvjerenje da će mrtvi ustati iz groba (možete li zamisliti taj horor?).

Fizičari su zakon!


Život poslije smrti bi bio točniji opis, mada i ovdje moramo ispraviti pojam smrti, jer riječ je o smrti našeg tijela, hardvera koji nas održava u ovom postojanju, a ono što ostaje nakon ove stvarnosti je softver.

Softver, kojeg možemo zvati duša, je naša osobna bit, naša esencija i nimalo ne liči na naš sadašnji vlastiti (osobni) doživljaj sebe i svijeta. Naša duša je sačinjena od onoga od čega je sačinjena naša, i sve druge stvarnosti,, od vječne energije s dodatkom besmrtne božje svjesnosti, dodatak kojim možemo manipulirati energijom oko sebe.
duša je dakle besmrtna jer je sačinjena od energije, što potvrđuje Einsteinova jednadžba E=mc2. A svjesnost zato što je utvrđeni skup podataka, što bi također potvrđivala Einsteinova jednadžba da ju je imao hrabrosti sadržati u originalnoj verziji E2=m2c4 i koja bi tako obuhvaćala sve energije i sve stvarnosti.

Nije stoga religija ta koja može objasniti puteve naše duše, već to mogu samo fizičari. Nije zaništa Albert Einstein na pogrebu svom prijatelju rekao "Besso je otišao s ovog čudnog svijeta malo prije mene. To ne znači ništa. Ljudi poput nas… znaju da je razlika između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti samo tvrdoglavo uporna iluzija.“, Jer naš uobičajeni način razmišljanja se temelji na vjerovanju da je svijet objektivno mjesto nezavisno od promatrača, ali naravno nije! Što je fizika i eksperimentalno dokazala utječući promatranjem na rezultat eksperimenta, a da o "sablasnom djelovanju na daljinu" koja ukazuje na nelokalnost svemira,, i ne spominjemo.


19.11.2021., petak

Zelena laž


S obzirom na to da nemamo teoriju nastanka svemira koja bio zadovoljila i gravitaciju i kvantnu mehaniku, znanstvenici se igraju s mnogim teorijama njenog nastanka, onu o velikom prasku svi znamo, ali ima ih još.
Avi Loeb direktor Harvardskog odjela za astrofiziku je u američkom izdanju "Znanost" od 15 listopada, dodao jednu novu, odnosno da je svemir stvoren u laboratoriju.

Neće ovo biti tema današnjeg posta ali je sasvim dobar početak za ono što Vam želim reći. Profesor Loeb smatra da u svemiru, prepunom života, postoje civilizacije koje se mogu kategorizirati abecedom.

Zemaljska civilizacija bi po toj kategorizaciji bila u rangu C civilizacije, odnosno civilizacija koja nije u mogućnosti preživjeti smrt vlastite zvijezde. Nasuprot našoj, civilizacija B bi bila ona koju jest u stanju preživjeti gašenje vlastite zvijezde, odnosno civilizacija koja bi, na ovaj ili onaj način, preživjela bez energije koje matično sunce daje. Civilizacija A je pak ona, i tu se vraćamo na početak posta i teorije nastanka svemira, koja može stvoriti svemir u laboratoriju. Implikacije te pomisli su zaista ogromne, poput vjerskih (tko ili što je bog?) ili znanstvenih, odnosno gdje su njene granice? Ili misaonih, odnosno gdje su granice naše mogućnosti shvaćanja? Bioloških, koje su krajnje mogućnosti mozga? itd.

Ali kao što rekoh, nije ovo današnja tema. Današnja tema je zelena laž koju nam promovira mala Greta i svi oni koji je financiraju. Mišljenja sam da naša civilizacija nije tipa C, jer osim što ne može preživjeti smrt vlastite zvijezde, sama uništava svoj okoliš, pa pretpostavljam da bi je ipak trebalo spustiti stepenicu niže i okarakterizirati kao civilizacija tipa D.

Mnogi se naravno neće složiti i ustvrditi da je zeleni pokret jak, da će kad-tad savladati korporacijsku pohlepu, da se dogovara svjetsko smanjenje emisije CO2, što je naravno korak u krivom smjeru jer CO2 nema veze s klimatskim promjenama, da je već donesen "zeleni plan" koji će, snagom budućih svjesnijih generacija, nadvladati, itd.

Ali što je to zeleni plan?

Norveška je već danas napredovala svojim nacionalnim zelenim planom, veliki postotak energije dobivaju iz "obnovljivih izvora" većina vozi električne aute, zrak je čist, livade zelene i sve je bajno!

Ali ima jedan mali ALI!! Zelena tehnologija se bazira, ne samo na rijetkim metalima, poput zlata, srebra, kositra, platine, već i na onim koji su toliko rijetki da se nazivaju egzotični, poput europija, samarij,gadolinija, koji imaju fizičke i kemijske karakteristike za pokretanje zelene tehnologije poput električnog auta.

Današnji električni auti se proizvode od tantala, germanija, magnezija, cerija, tungstena, taj se auto ne može pokretati bez neodimija a da o njegovim baterijama, na koje odlazi pola težine auta, i ne pričamo i ne mogu se izrađivati bez kobalta ili grafita, litija itd.

Svi ti metali su potrebni i za ostala zelena čuda, poput vjetroelektrane ili solarne ploče. Današnja proizvodnja struje pomoću obnovljivi izvora iznosi tek 7%, ali se do 2050 planira da njena proizvodnja iznosi 50% što znači da će uporaba egzotičnih metala eksplodirati.

Sreća naša (europska) što se egzotični minerali iskopavaju daleko od naših gradova, pa daleko od očiju, daleko od srca. Kobalt se uglavnom rudari u Kongu, Australija, Čile i Bolivija imaju bogata nalazišta litija, Indonezija je glavni proizvođač tantala, cirkonija i kositra, a da o Kini i njenim strateškim rezervama egzotičnih metala i ne pričamo, pogotovo kad je riječ o grafitu.

Ipak da bi shvatili "zeleni plan", kojim se europski političari toliko hvale, kao veliku zelenu laž, treba shvatiti rudarenje u svojoj biti, sliku koju ostavlja u prirodi, zagađenje zemlje i voda te bolest rudara i okolnog stanovništva.
Rudarenje bez ogromnih količina vode i teških metala koje zajedno završavaju u otpadnim vodama je nezamislivo. U Postinjama Čile ta se voda donosi nauštrub građana kojim voda nedostaje jer najveći rudnik bakra u Čileu troši 2.000 litara vode u sekundi, sva ta voda naknadno završi kao otpadna voda. Unatoč svemu tome, količina bakra se u zemljinoj kori iscrpljuje i sve ga je manje i teže za rudariti. Smatra se da je naša C ili D civilizacija do sada proizvela između 8.000.000 do milijardu tona bakra, a za novi zeleni plan treba će isto toliko u samo sljedećih 30 godina, odakle?

Da! Norveška je zeleni raj kojeg Greta želi svima, ali očigledno ne i sirotinji na južnoj polutki zemaljske kugle, koje je bog prokleo bogatstvom rijetki metala.

15.11.2021., ponedjeljak

Novice

Katastrofa se dogodila, covid19 je ubio tri snježna leoparda u zoološkom vrtu,, i ne! Nije istinita antivakserska provokacija, kako ih je ubilo globalno zatopljenje.

Da bi se izbjegla opća panika, iz pouzdanih izvora doznajem da je zataškano kako se u susjednom kavezu, dogodila još stravičnija tragedija.

Navodno su u susjednom kavezu zaražena i tri jednoroga, i ne! Nije istinita antivakserska provokacija kako se tragedija dogodila zato što su zoološke vlasti zabranile djevojčicama trljenje jednorogovih rogova.

Za dvije čarobne životinje nije bilo spasa a trećem mlade veterinarke danonoćno trljaju rog, iz kojeg nažalost nikako da poteće duga.

Glupi antivakseri su se počeli skupljati ma Markovom trgu, strogo branjena policijom tražeći " Isti tren raspuštajte Stožer, raspišite izbore", uspoređujući anemičnog idiota,, pardon, "premjera!" s dr. Mengele.

Anemični idiot,, pardon "premjer" je odgovorio da nema "raspuštanja" ni novih izbora. te reagirao tako da pošalje vojsku dizati šatore i postavljati krevete za nove "kovid bolesnike", dokazujući tako da on nije nikakav doktor a najmanje dr. Josef Mengele, već kancelar,, pardon "premjer" Joseph Goebbels,, pardon,, ma jebiga!!!

U međuvremenu se po bolnicama ubijaju od posla,, pogledajmo kako to izgleda u Dubrovniku.


10.11.2021., srijeda

Vaš vilim o cijepljenju ;)

Cijepljenje je van svake sumnje najveći izum i najveće postignuće u medicini otkad su vračevi kamenog doba prizivali duhove za pomoć u izlječenje člana svog plemena, sve ostalo je povijest ljudske pohlepe i bezobzirnosti.

Da bi shvatili problem cijepljenja, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu, prisjetimo se jedne usputne ali dobro poznate činjenice - cjepivo protiv bjesnoće kojim smo po zakonu dužni cijepiti svog četveronožnog ljubimca traje tri godine, pa ipak, dužni smo svake godine izdvojiti 150 kuna za ovu pohlepu veterinarskih stanica. Cjepivo protiv Humanog Papilloma virusa (HPV), djeluje oko pet godina, a daje se djevojčicama od 12-13 godina, stoga i nema nikakvog učinka u razdoblju za koje pretpostavljamo da bi ove djevojčice trebale postati seksualno aktivne. Treba također naglasiti da 95% žena koje se zaraze virusom HPV, nikad ne dobiju rak grlića maternice, pa mnogi stručnjaci, umjesto ovog dokazano opasnog cjepiva (uzrokuje neplodnost i smrt, pa je Japan 2013. povukao svoju preporuku mladim osobama da se cijepe protiv HPV-a), preporučuju redovit papa test, kako bi se otkrila mogućnost raka maternice.

Kad stoga govorimo o nepovjerenje u imunizaciju, govorimo o nepovjerenju u pohlepnu farmaceutsku industriju, također govorimo o nepovjerenju prema podmićenim doktorima koji je bezrezervno zastupaju, a ne o sumnji prema imunizaciji samoj po sebi.

Zanimljivo je da roditelji koji se protive cijepljenju svog djeteta, u pravilu se protive cijepljenju svog drugog djeteta, a iz očitog razloga što su s prvim preživjeli tešku traumu zbog nuspojava koje je cjepivo izazvalo. Nisu stoga to roditelji koji se informiraju na internetu i pokušavaju prodati neku svoju pamet, već roditelji s iskustvom kojeg nikom ne bi poželjeli.

Kad stoga govorimo o nepovjerenju (ili prevelikom povjerenju) u imunizaciju, govorimo o nepovjerenju u liberalni sistem u kojeg se „svi“ kunemo, govorimo o nepovjerenju u sustav ponude i potražnje, u sustav tržišne ekonomije, u kapitalistički sistem koji svima dozvoljava bogaćenje, i koji stoga ne poznaje sentimentalnost ni društvenu odgovornost prema ikome osim prema sebi.

Kad stoga govorimo o odgovornosti roditelja koji ne žele cijepiti svoje dijete, pa onda spominjemo njihovu odgovornost prema ostatku društva, trebamo govoriti i o odgovornosti svih segmenta društva prema ovom pitanju. Odgovornosti farmaceutske industrije čiji je jedini cilj stjecanje profita, i koje stanovništvo doživljava kao mušterije kojim se proizvod mora prodati, željeli i trebali oni to ili ne. Odgovornosti službene medicine koja a priori podržava farmaceutsku industriju pod opće poznatom parolom kako je imunizacija spasila milijune života, kao da netko sumnja u to, kao da svi mi to ne znamo pa nam trebaju autoriteti u liku doktora da nam to objasne.

Nitko zdrave pameti ne sumnja u imunizaciju per se, ali svi pomalo sumnjamo u proizvod napravljen po sistemu ekonomske logike po kojem mora biti što jeftiniji u proizvodnji a što skuplji na tržištu, sistem koji nam stoga kaže da je sigurnosno ispitivanje proizvoda preskupo, pa mnoge farmaceutske industrije unaprijed traže zaštitu od odgovornosti u slučaju eventualnih nuspojava. Sumnjamo u logiku da se proizvod nameće silom zakona, kako bi se prodao u što većim količinama. Pokušajte samo na tren zamisliti tu logiku da posjedujete industriju s proizvodom kojeg po sili zakona svi moraju kupiti, zamislite da još posjedujete i ekskluzivu na tržištu, pa možete određivati cijene po želji, tko to ne bi poželio? I gdje je tu zdrava pamet?

Moramo stoga na kraju govoriti i o odgovornosti države prema svom narodu, odgovornosti kojom nameće bockanje naše djece, proizvodima o kojima nemaju nikakve stručnosti da ga ocjenjuju, pa te ocjene prepuštaju pojedincima i institucijama u debelom sukobu interesa, priklanjajući se tako opće prihvaćenim stavovima onih koje doživljavamo kao autoritete jer su u većini, pa su onda “u pravu“. Mada svi znamo da je kroz povijest, većina uglavnom bila u krivu, i redovito u sukobu interesa.

Mogli bi ovdje lukavo i neutralno pozvati javnost na jednu duboku javnu raspravu kojom bi odlučili što je najbolje za društvo (koje je cijepljenje uistinu potrebno i koja su cjepiva dokazano sigurna), pa ipak znamo da to ne bi imalo nikakvog efekta, obzirom da bi se u toj raspravi sukobilo ono što se u društvu uvijek sukobljava, sukob vlastitog interesa protiv nekakvih tuđih interesa. Najbolji je stoga društveni izbor pojačan nadzor farmaceutskih (i svih drugih) proizvoda na tržištu, pojačana edukacija stanovništva, ali ne edukacija koja se pretvara u propagandu i nametanje mišljenja, već ravnopravni pristup javnosti svih zastupljenih mišljenja. Te svakako izbjegavanje bilo kakve prisile kojom roditelji gube svoja elementarna roditeljska prava nad djecom. A sve pod parolom da su necijepljena djeca opasnost za ostalu djecu. Jer, kojom je to logikom jedno necijepljeno dijete u razredu opasnost za svoje cijepljene kolege? Zar ne osjećamo da nas takvim argumentima prave budalama? Pravo pitanje za stručnjake je otkuda se necijepljena djeca uspijevaju zaraziti u sredini u kojoj je bolest skoro pa iskorijenjena? A također, u svjetlu aktualne panike koja je nastala zarazom ospica, pitanje, otkad je takva relativno benigna zaraza postala sveopća opasnost za društvo?

Tko uostalom može sumnjati da pobude roditelja po ovom pitanju nisu iz čiste ljubavi i zabrinutosti prema svom djetetu, također tko uopće može sumnjati da interesi struke nisu, između ostalih poštovanih razloga, ekonomski? Za koliki postotak doktora možemo reći da su pošli u medicinu iz čisto humanih i altruističkih razloga, a koliko iz novčanih? Za koliki postotak roditelja, s druge strane, možemo reći da žele zlo svom djetetu? Ne bi li država morala uskladiti tu logiku pri donošenju odluke?

Mnoge bolesti u zapadnom svijetu su, zahvaljujući imunizaciji, iskorijenjene, ali se cijepljenje djece protiv njih i dalje nastavlja. Mnogi neprovjereni proizvodi se olako, po sili zakona, nameću. Politika cijepljenja mora stoga biti usklađena tako da podržava informirani izbor građana, i da država uspostavi bolji sustav nadzora cjepiva, sustav koji bio pod strogim nadzorom nekakve institucije za sprječavanje sukoba interesa.

08.11.2021., ponedjeljak

Vječna Sarina ljepota

Za Adama i njegove nasljednike, biblija kaže da, osim što su imali dug život, također su imali povlasticu da u određenoj ranoj dobi svog života prestanu stariti, te su tako provodili mladenački život bez bolesti, a umirali bi u snu kad bi došlo njihovo vrijeme.

Ta kazivanja se u potpunosti slažu s grčkom mitologijom o zlatnom dobu i prvim ljudima, koji su također dugo živjeli, nisu starili niti obolijevali i umirali su u snu kad bi im došlo vrijeme.

Nakon što je izgubio prva dva sina, Adam "upozna" Evu i dobije trećeg, te mu nadjene ime Šet, za kojeg biblija kaže da je po sličnosti, bio isti Adam. obzirom da je za razliku od svoje braće, Šet doživio dob kad Adamiti prestaju stariti, dogodio se mali problem. Kad bi Adam i Šet ulazili u šator radi kakve skupštine ili bilo kojom drugom prigodom kad su bili prisutni njihovi potomci, ovi ne bi znali kome odati počast, jer nisu mogli razlikovati Adama od Šeta.

Ipak, kao posljedica činjenice da Adamiti nisu starjeli, najzanimljivija priča je ona o Sari, Abrahamovoj ženi.

Abraham je upoznao Saru kad joj je bilo tri godine, jer Sara je došla Abrahamu s dojiljom, a znamo da su stari Hebreji imali odnose s djevojčicama od tri godine i jedan dan, pa je sasvim logično zaključiti, da je Sara s tri godine došla na udaju za Abrahama koji je tada imao trinaest godina.

U jednom trenu Terah povede svoga sina Abrama, svog unuka Lota, sina Haranova (koji je rano umro), svoju snahu Saru, ženu svoga sina Abrama, pa se zaputi s njima iz Ura Kaldejskoga u zemlju kanaansku. Kad stignu do Harana, ondje se nastane. Terah dosegnu dvjesta i pet godina te umrije u Haranu.

Nakon očeve smrti i u dobi od 75 godina (Sarinih 65) Abraham ode iz Harana do mjesta Šekema, gdje živješe Kanaanci, te prateći pašnjake i izvore vode, polako pomicao svoj šator prema Negebu. nakon čega u zemlji Kanaanskoj nastupi glad i Abraham, kao mnogi adamiti poslije njega, ode u Egipat.

Problem ove priče je što ne znamo koliko dugo je Abraham švrljao po zemlji Kanaanskoj dok ne dođe do Egipta, možda 2-3 godine. možda 5,, ali jedno je sigurno, kad je Sara došla u Egipat, sigurno je bila starija od 65 godina!!

Iako starija od 65 godina, njenu ljepotu primijetiše faraonovi dvorjani i oficiri, koji je preporučiše Faraonu, koji je naravno želi upoznati. Priču dalje znamo, oženi je! Sazna da je ipak Abrahamova žena! U strahu od Abrahamovog boga otpusti je i kao naknadu (mada ni kriv ni dužan) nagradi Abrahama velikim bogatstvom.

Ista priča se ponovila kad se Abraham nastani u Gerari u dobi od 99 godina (Sarinih 89 godina) i kad Abimelek, kralj gerarski, vidje Saru i u uvjerenju da je Abrahamova sestra, uzme je sebi. Bit ove priče nije u činjenicu da je Abraham provodio svoju ženu zbog bogatstva, što svakako jest, već u činjenici da je Sara i s 89 godina bila toliko lijepa da je zaludjela još jednog kralja. A to svakako ne bi bilo moguće da Adamiti nisu bili blagoslovljeni mladošću sve do svoje smrti.

Sara je umrla u dobi od 127 godina a Abraham sa 175 godina. Iako za Abrahama možemo reći da je uistinu prostituirao svoju ženu radi bogatstva, za Saru definitivno ne možemo reći da je prostitutka jer se svaki put pošteno ženila i bila je uistinu Abrahamova sestra, kćer istog oca ali druge majke, baš kao što je bio običaj kod starih patrijarka, a koji su te običaje uzeli od svojih bogova Elohima.


02.11.2021., utorak

Tko ih iskopa,, mamu mu!


(izvještaj s izleta)

Kad prilaziš Imotskom iz pravca Zagvozda (gvozd=prašuma, Zagvozd=selo iza prašume s imotskog gledišta, iz dobrog našeg starog jezika u doba kad su nas pošteni ljudi još uvijek zvali Iliri), te pogledaš malo gore s lijeve strane, vidiš te dvije ogromne jametine i shvatiš da nisu s božje strane (i nisu).
Mnogi će vrtjeti svoje teorije o tome kako su nastale, ali i Vi sami znate da će Vam tek vilimstvor otkriti pravu istinu Modrog i Crvenog jezera i kakve veze ima njihovo stvaranje s najbogatijim ljudima na svijetu.

Kad je bog odlučio nastaniti ovaj svijet sebi sličnima, znao je dvije stvari..
prva; bez vode nema života,, i druga; voda koja ne teće,, usmrdi se!

Zemlja je tada još nalikovala na biljarsku kuglu, onu bijelu s kojom gađaš one šarene s brojevima,, bog je stoga mora oformiti ogromne planinske masive s kojih će ta voda teći, postaviti na njima izvore, prokopati potočiće, rječice, rijek i rječetine koje bi punile akumulacijska jezera,, pardon, "koje bi punile jezera!" te nadalje stvoriti protok i ušća do najdubljih ambisa oceana iz kojih se vadio materijal za Alpe, Himalaje, Karpate itd.

Da bi u tome uspio, bog je bio prisiljen stvoriti holding!

U holdingu su radili njemu slični, odnosno raja koja ništa ne radi džabe. A posla je bilo!! Kao što sam opisao, i otegao se nadugo i naširoko,pa su ti prvi njemu slični, vjekovnim mukotrpnim radom i zaradili ogroman novac, jer bog plača punom šakom brade,, a kako je bog dobar te su prijevoz i prehrana bila plaćeni a kockarnice još nisu bile izmišljene, ti prvi njemu slični, stvorili su i ogromnu ušteđevinu.

Sigurno se pitate kakve veze imaju Modro i Crveno jezero s ovom pričom?

Problem je bio što je bog, osim sebi sličnih, zaposlio i par svojih zemljaka, kojim se Imotska Krajna silno svidjela, pa da ne bi stalno seljakali, odlučiše tamo, ka fol, nešto raditi.
Počeli su tako kopati jamu koju danas zovemo Crveno jezero, ali kad su uvidjeli da su iskopali 6 metara ispod razine mora, shvatili su da su pretjerali, te počeli kopati drugo,, odmah do nje!

Taman su počeli, kad se pojavi Bandić,, pardon! "kad se pojavi bog" te zbunjeno upita svoje zemljake "kakve su to jame? "A mi kopaše a nitko se ne žali.. pa nastavili",, rekoše zbunjeni zemljaci, ali bog je bio neumoljiv "toga nema u nalogu" reče "nema šanse da vam grad,, pardon! "da vam ja to platim".

Iz tog doba su nastali uvjeti za život i vlasnici 99% zemljinog blaga koje danas poznajemo kao "vladare u sjeni" dok su ekspoziture imena Rockefeller ili Rothschild samo njihovi kontakti s vanjskim svijetom,, dok je bog otišao dalje svojim poslom.

Pokraj svojih jama ostala je neplaćena sirotinja, nemajući drugog izbora postali su prosjaci, a i njihovi sinovi.

01.11.2021., ponedjeljak

Kad ovo napišem,, odoh na izlet!!


Želim vidjeti jesu li, u ovom svijetu drastičnih promjena, ona dva Imotska oka promijenila boju.
Nisu doduše nikad ni bila nešto posebno crveno ili plavo, al je jedno bilo plitko, a drugo duboko i to je ono bitno što se nije promijenilo i što mi pruža utjehu, jer želim vidjeti neku konstantu u svijetu koji se mijenja, a to danas možeš jedino u nedirnutoj prirodi.

Možda bi netko pomislio da bi danas trebao posjetiti svoje najmilije... al moji najmiliji svoja posljednja počivališta su razbacala po dalekim krajevima, a i kad bi poduzeo taj put,, znam da ih tamo ne bi našao, i to je nešto što mi također pruža utjehu jer je konstanta koja se ne mijenja u ovom suludom svijetu.

Želio sam danas, kao i uvijek, pisati o ljudskoj gluposti,, o liječnicima koji gaze Hipokratovu zakletvu u ime nove pandemijske religije,o ljudima koji slave rock zvijezdu Gretu koja viče na one koji je financiraju i s kojim se druži, i poručuje da se klima mijenja, a obični ljudi je slave jer znaju da je u pravu i da se klima oduvijek mijenjala, s Gretom i bez nje.

Ali ne! danas idem na izlet, popit ću sa ženom usput negdje kavu, pojest štogod, zagledati se u duboko crveno oko i saći do plitkog plavog...
i neću pomisliti na mrtve, jer mrtvi imaju vremena,, neću pomisliti na medicinsku umjetnost koja se odrekla vlastite opreznosti, a u ime jedne hitnosti koja ju je podigla do nivoa svećeništva, nivoa jedne religije,, a najmanje ću pomisliti na malu Gretu (iako bi možda trebao), tog velikog projekta koji mijenja svijet pred našim naivnim očima.

25.10.2021., ponedjeljak

Izgubljeni u brojevima


Dr. Kary B. Mullis,, znalac!!


Dr. Kary B. Mullis, koji je preminuo 7. kolovoza 2019. u 74. godini, jasno je izjavio da se nijedna infekcija ili bolest ne može precizno dijagnosticirati PCR-RT.

„PCR je proces. Ne govori vam da ste bolesni”. “Mjerenje nije točno”. Mullis je opisao PCR-RT kao “tehniku” a ne kao “test”. To je korisna tehnika koja omogućava „brzu amplifikaciju malog dijela DNK“.


Svjetska zdravstvena organizacija izgubljena u matematici


Najviši vrh SZO je ovo objavio tijekom posebne sjednice 34-članog izvršnog odbora SZO u ponedjeljak, 5.10. samo se činilo da to nitko nije razumio. Zapravo, činilo se da to ni oni sami nisu u potpunosti razumjeli.

Na sjednici je dr Michael Ryan, šef SZO za hitne slučajeve, otkrio da vjeruju da je otprilike 10% svijeta zaraženo Sars-Cov-2. Ovo je njihova “najbolja procjena” i ogroman porast u odnosu na broj zvanično priznatih slučajeva (oko 35 milijuna).
Doktorica Haris, glasnogovornica SZO, kasnije je potvrdila cifru, navodeći da je zasnovana na prosječnim rezultatima svih širokih studija seroprevalencije sprovedenih širom svijeta.

Koliko god da je SZO to pokušavala da predstavi kao lošu stvar – dr Rajan je čak rekao da to znači da je „ogromna većina svijeta i dalje u opasnosti“, – to je zapravo dobra vijest. I još jednom potvrđuje da virus nije tako smrtonosan kao što su svi predviđali.

Globalna populacija ima otprilike 7,8 milijardi ljudi, ako je 10% zaraženo to je 780 milijuna slučajeva. Globalni broj smrtnih slučajeva koji se trenutno pripisuje infekcijama Sars-Cov-2 je 1.061.539.
To je stopa smrtnosti od infekcije IFR) od otprilike 0,14%. U skladu sa sezonskom gripom i predviđanjima mnogih stručnjaka iz cijelog svijeta.

0,14 % je 24 puta niže od “privremene brojke” SZO od 3,4% u svibnju brojka je korištena da se opravdaju blokade i druge drakonske politike.


U stvari, s obzirom na preveliko prijavljivanje navodnih smrtnih slučajeva od Covida-19, IFR je vjerojatno čak niži od 0,14 % i mogao bi pokazati da je Covid-19 mnogo manje opasan od gripe.

Niko od mejnstrim medija nije se pozabavio ovim. Iako su mnoge medijske kuće prenijele riječi dr. Ryana, svi su pokušali da to predstave zastrašujućim naslovom i da šire paniku.

Očigledno ni oni, ni SZO, nisu bili u stanju da urade jednostavnu matematiku koja nam pokazuje da je ovo dobra vijest. I da su skeptici Covid-19 sve vrijeme bili u pravu.


Gordan Lauc (luđak ili genije?)


Jedan od fb pratitelja ovog genija je upitao "što treba učiniti da pandemija stane te hoće li biti dovoljno to što je dva puta cijepljen".
Lauc mu je odgovorio: "Neće. Realizacija prodajnih planova Pfizera zahtijeva da se cijepite svakih 6 mjeseci (tj. za sada 6, možda uskoro smanje na svaka 3 mjeseca), a morate cijepiti i djecu. Uskoro će izaći i turbo buster doza (što god to bilo) koja će biti nešto skuplja, ali će sigurno biti puno bolja".

22.10.2021., petak

Djeca i psi

Brazilski Vrhovni sud je ovih dana (11. 10.) zabranio djelovanje kršćanskih misionara u još uvijek skrivenim plemenima u dubinama amazonske prašume.

Mi umišljamo da je uništenje starosjedioca Južne Amerike započeto s konkvistadorima i nastavljeno s Pedro Cabralom i njegovim nasljednicima završilo prije nekoliko stoljeća. Ipak priča ima svoj nastavak, pa tako imamo informaciju da je sto tisuća južno američkih Indiosa pogubljeno između 1957 do 1969 od strane ljudi željnih bogatstva njihovog teritorija, među kojima se ističu Nelson Rockefeller i Ranieri di Monako poznat po ženidbi popularne glumice Grace Kelly.

Preživjeli, uglavnom žene i djeca, su zatvoreni u centre za reedukaciju, vođenih od protestantskih misionara, a koji su u biti bili koncentracijski logori za prisilne radove i javne kuče.

Dakle, posao misionara se nastavljao sve do ovih dana u režiji evangeličke crkve (koja je 2020 dobila svog čovjeka, evanđelskog misionara Ricarda Lopesa Diasa u državni ured za poslove sa indiancima), a kako bi reeducirani indianci napuštali svoja sela i odlazili u gradove, u korist političara s predsjednikom Bolsonarom na čelu, koji bi dolazili u posjed i iskorištavali bogatstvo njihovog teritorija.

Jomo Kenyatta, Predsjednik Kenije odmah poslije kolonijalizma je jednom izjavio "mi smo bili ovdje, vlasnici svoje zemlje, poslije su došli misionari sa biblijom ispod pazuha, i naučili su nas moliti gledajući prema nebu,, mi danas imamo bibliju, a oni našu zemlju".

Ali što piše u toj bibliji kojom misionari otimaju bogatstva trećih zemlja u korist bijelih konkvistadora i kolonijalista?

Mateo 10/5 i 6 Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Misionari bi stoga trebali imati na pameti ove Isusove riječi i znati da je Isus opetovano ponavljao da je on došao samo zbog doma Izraelova, a svi ostali su za njega...

Mateo 15/21-27 Isus zatim ode odande i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta! Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: Udovolji joj (u prijevodu grčke biblije piše "potjeraj je") jer viče za nama. On odgovori: Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova. Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: Gospodine, pomozi mi! On odgovori: Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.

...pa iako psići zvuči simpatično, Isus ponavlja "Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova" koji su bili djeca kojoj on daje kruh, svi ostali su psi! Ako stoga današnji misionari osjećaju potrebu da šire "radosnu vijest" nek je šire tamo gdje ih je Isus poslao, i neka kucaju na vrata Židova, jer Isus pravi jasnu razliku, s jedne strane su "djeca" a s druge "psi".

Netko bi mi mogao protusloviti jer u evanđelju po Marku 16/15 piše I reče im: Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Ipak svi biblijski znalci znaju da evanđelje po Marku, završava poglavljem 16 i stihom 8,, sve ostalo je dodano kasnije. U petom stoljeću je evanđelje po Marku imalo četiri različita kraja a prvi oci crkve kao Sveti Jeronim, Sv.Euzebije ili Sv.Origena nisu poznavali te stihove, jer oni su napisani kad se Isusova riječ širila, ne tamo gdje ju je on pripovijeda, već u Rimu i Ateni.

16.10.2021., subota

Mletačka podmetanja u nizozemskoj izvedbi


Prvo pisano slovo o doseljenju Slavena na naša područja, izašla su iz pera Nizozemca Johannesa Meursiusa, jedne nizozemske tiskare, u Nizozemskoj državi koja je bila obilato financirana od mletačkih bankara, koji su u tu svrhu 1609. godine osnovali Amsterdamsku mjenjačku banku.

Porfirogenetova knjiga De Administranto Imperio (O upravljanju carstvom) je ustvari redakcija Konstantinovih spisa u izvedbi Johannesa Meursiusa iz 1611 koja je očigledno naručena i financirana od treće strane koja je oduvijek imala aspiracije na istočnu obalu Jadrana, i kojma su, kao kasnije Habsburgovcima, Mađarima, Talijanima (i da dalje ne spominjem), smetala autohtonost njenih stanovnika.

Gdje su danas spisi iz kojih je Johannesa Meursiusa napravio svoju redakciju (barem od poglavlja 29-36), teško je reći, mada ne bi napravili veliku grešku kad bi posumnjali na Vatikansku biblioteku. Ipak dubrovački benediktinac i povjesničar Mavar Orbin (Mavro Orbini) je to Porfirogenetovo djelo imao u rukama, ali pod nazivom Fodera, ivra, ac societates imperii Romani (Savezi, prava i društva Rimskog carstva) pri čemu se u dataciji na 959 godinu, poziva na Arpotaca Burdegalefea, danas nepoznatog učenjaka.

U svom djelu Il regno de gli Slavi, hoggi corrottamente detti Schiavoni (Kraljevstvo Slavena, danas iskrivljeno rečenih Skjavona, Pesaro, 1601.) Mavar Orbin se poziva na Porfirogenetovo djelo, ali nigdje ne spominje doseljenje Slavena, što bi, obzirom na njegovo podrijetlo, bila jedna od važnijih stavki.

Da je De Administrando Imperio krivotvorina, posumnjao je još jedan dubrovački benediktinac učenjak i anikvar Matija Anselmo Bandurović (Anselmo Banduri) u svom djelu Imperium orientale, sive Antiquitates Constantinopolitanae in quatuor partes distributae (Istočno carstvo, iliti carigradske starine u četiri dijela podijeljene, Pariz, 1712.)

Podrijetlo Slavena je bilo neupitno ilirsko što se lijepo vidi kod svih učenjaka koji do tada ne spominju nikakvo doseljenje po Meursiusovoj krivotvorini, od Antona Vrameca (1538.-1588.) Juraja Šižgorića (1420.-1509.), Marka Marulića (1450.-1525.), Vinka Pribojevića (XV. st. – 1532.), Dinka Zavorovića (1540.-1608.). Doseljenje Slavena ne spominje ni Toma Arhiđakon (13./14.st) iako nije bio njihov ljubitelj, a Hrvate je, isto kao i pop Dukljanin, uvijek stavlja u Ilirski kontekst.

Kako antiautohtonisti ne mogu u narodu naći svog prvaka, izmislili su Ivana Lučića Trogiranina i njegovog djela De regno Croatiae et Dalmatiae (O kraljevstvu Hrvatske i Dalmacije) a čije se djelo u potpunosti oslanja na Meursiusvo De Administranto Imperio. Ali Ivan nikad nije bio Ivan, Lučić nikad nije bio Lučić niti je tip ikad bio Trogiranin (čovjek se jednostavno nikad tako nije potpisao), riječ je o Nizozemcu Ioannis Lucii čije je knjiga štampana (a gdje drugdje) u Amsterdamu 1666. godine.02.10.2021., subota

Kratka povijest

Kratka povijest po šumerskim glinenim pločicama od kojih se mnogima diže kosa na glavi

-prije 450000 godina na Nibiru, udaljenom članu sunčevog sustava (?) polako dolazi do gašenja života i propadanja atmosfere (vilim komentar; vilim se ne slaže ;))

- prije 445000 godina Enki se spusta na Zemlju i uspostavlja prvu "stanicu" - Eridu u južnoj Mezopotamiji s prvenstvenim ciljem iskopavanja zlata iz voda Perzijskog zaljeva (zapis govori o zlatu kao rješenju problema s atmosferom na Nibiru). (vilim komentar; vilim se ne slaže ;))

- prije 430000 godina Zemljina klima se popravlja i ona je prihvatljiva na Bliskom istoku; još Anunnakija stiže na Zemlju uključujući Enkijevu polu-sestru Ninhursag koja je bila "Chief Medical Officer"

- prije 416000/415000 godina iskapanje zlata posustaje, Anu i Enlil dolaze na Zemlju. Iskapanja se sele u južnu Afriku. Enlil preuzima kontrolu na postojećom stanicom, a Enki mora poći u Afriku (uspostava Larse)

- prije 400000 godina grade se stanica za slijetanje (Sippar), "Mission Contol Center" (Nippur), metalurški centar (Shuruppak). Zlato dolazi brodovima iz Afrike; ono se šalje u orbitu gdje se čuva i možda obrađuje a potom šalje brodove koji periodično stižu sa Nibiru.

- prije 380000 godina prvi sukob Nefilima između sebe; pobjedu odnose sljedbenici Enlila

- prije 360000 godina gradi se još gradova i centara (Bad-Tibara)

- prije 300000 godina pobuna Anunnakija u rudnicima zlata. Enki i Ninhursag stvaraju prvog primitivnog radnika kroz genetsku manipulaciju čovjekolikog majmuna (Homo Erectus). Nakon sto je riješen problem reprodukcije, Homo Sapiens počinje da se siri.

- prije 250000 godina sirenje Homo Sapiensa na druge kontinente

- prije 200000 godina život na Zemlji ponovo doživljava pad zbog novog ledenog doba

- prije 100000 godina klima se zagrijava... Anunnaki (biblijski Nefilim) izazivaju gnušanje Enlila jer se upuštaju u odnose sa ženama na Zemlji

- prije 75000 godina novo ledno doba... Cro-Magnom preživljava

- prije 49000 godina oni nastali razmnožavanje Anunnakija i Zemljana vladaju Shuruppakom pod patronatom Enkija i Ninhursag. Enlil to ne želi i razmišlja o tome kako se riješiti ljudi.

- prije 38000 godina Annunaki postaju svjesni da će pri sedmom prolazu od onda izazvati promjene na Zemlji. Europski neandertalac nestaje; samo Cro-Magnom preživljava.

- prije 13000 godina prolazak Nibiru blizu Zemlje izaziva plimni val i ogromne promjene. Enlil zahtijeva da Anunnaki navedeno ne kažu Zemljanima, ali Enki krši zapovijed i daje instrukcije Ziusudra/Noah da sagradi brod (sposoban i da bude pod vodom). Anunnaki promatraju potop iz svog broda. Po potopu Enlil se slozi da se preživjelom ljudima da znanje o agrikulturi... Kako se voda povlači polako, počeci agrikulture se bilježe na visoravnima. Enki pak pokazuje kako pripitomiti životinje

- 10500 p.n.e. dolazi do nove podijele teritorija između Anunnakija. Sinai ravnica se koristi kao novo sletno mjesto, a kontrolni centar sad se nalazi na planini Moriah (budući Jeruzalem)

- 9780 p.n.e. Ra/Marduk, Enkijev prvi sin, dijeli vladavinu nad Egiptom između Ozirisa i Setha [u Egipatskoj mitologiji Ptah je Enkli]

- 9330 p.n.e. Seth zatvara Ozirisa i nastavlja solo vladavinu nad dolinom Nila

- 8970 p.n.e. Horus osvećuje svog oca Ozirisa i počinje "First Pyramid War". Seth bježi u Aziju

- 8670 p.n.e. protiveći se kontroli nad svim svemirskim postajama na Zemlji od strane Enkijevih sinova i kćeri, Enlilovi nasljednici pokrenu "Second Pyramid War". Pobjednik Ninurta prazni Veliku piramidu i odnosi opremu. Ninhursag, polu-sestra Enkija i Enlila, vodi mirovnu konferenciju te se postavlja nova podjela kao rezultat. Vladavina na Egiptom prelazi sa Ra/Marduk dinastije na Thotha

- 7400 p.n.e. kako se era mira nastavlja, Anunnaki daju neke nove prednosti čovječanstvu; počinje neolitičko doba. "Polubogovi" vladaju Egiptom (ne cisti Nefilimi već miks njih i ljudi)

- 3800 p.n.e. urbana civilizacija započinje u Sumeru po uspostavi gradova od strane Nefilima (počevši sa Eridu i Nippurom). Anu dolazi na Zemlju. Novi grad, Uruk (Erech), sagrađen je u njegovu cast. On pak gradi hram u cast njegove unuke Inanna/lshtar

- 3760 p.n.e. Čovječanstvu je prvi put dano da samostalno vlada i upravlja. Kish je prvi takav grad. Počinje kalendar u Nippuru. Nagli razvoj civilizacije

- 3450 p.n.e. Vladavina nad Sumerom prelazi na Nannar/Sin. Marduk proglašava Babylon "Gateway of the Gods." Dolazi do incidenta opisanog kao "The Tower of Babel incident" u mnogim zapisima. Anunnaki stvaraju nekoliko jezika kojima će ljudi govoriti (???). Marduk/Ra se vraća u Egipat i svrgava Thoth i proganja manjeg brata Dumuzia. Dumuzi slučajno stradava; Marduk biva zatvoren živ unutar Velike piramide, no oslobađa se kroz skriveni izlaz i odlazi u egzil (vilim komentar; po Sitchinu, Murdok se skriva u piramidi)

- 3100 p.n.e. 350 godina kaosa završava postavljanjem prvog Egipatskog faraona u Memphisu

- 2900 p.n.e. vladavina nad Sumerom prelazi na Erech. Inanna dobiva kontrolu nad trećom regijom; početak civilizacije u dolini Hindusa

- 2650 p.n.e. Enlil polako gubi strpljenje s ljudima

- 2371 p.n.e. Inanna se zaljubljuje u Sharru-Kin (Sargon). On uspostavlja novi glavni grad Agade (Akkad). Akadijsko carstvo počinje

- 2316 p.n.e. ponovo sukob The Marduk-Inanna. Završava kada Nergal, Mardukov brat, doputuje iz južne Afrike i nagovori Marduka da napusti Mezopotamiju

- 2291 p.n.e. Naram-Sin vlada Akadom. Ulazi u Sinai dolinu te okupira Egipat (na nagovor Inanne)
- 2255 p.n.e. Naram-Sin osvaja Nippur. Anunnaki napadaju Agade i Inanna bježi. Sumer i Akkad okupirane su trupama vjernima Enlilu i Ninurti

- 2220 p.n.e. Sumerska civilizacija se ponovo uspinje zahvaljujući vladarima Lagasha. Thoth pomaze kralju Gudei da sagradi ziggrat za Ninurtu

- 2193 p.n.e. Terah, Abrahamov otac, rođen je u Nippuru

- 2180 p.n.e. Egipat je podijeljen; sljedbenici Ra/Marduk ostaju na jugu; faraoni koji mu se protive zauzimaju drugu polovicu

- 2130 p.n.e. Inanna pokušava povratiti vlast u Erechu, ali ne uspijeva

- 2123 p.n.e. Abraham rođen u Nippuru

- 2113 p.n.e. Enlil dodjeljuje "Lands of Shem" Nannaru; Ur je proglašen glavnim gradom nove imperije. Nippurski svećenik Terah, Abrahamov otac, stiže u Ur. Ur-Nammmu počinje svoju vladavinu nazivajući se Zaštitnikom Nippura.

- 2096 p.n.e. Ur-Nammu umire u bitki. Ljudi smatraju da je njegova smrt izdaja od strane Anua i Enlila. Terha sa svojom obitelji kreće za Harran.

- 2095 p.n.e. Shulgi preuzima tron Ura. Postaje ljubavnik Inanne i pada pod njen utjecaj.

- 2048 p.n.e. Shulgi umire. Marduk kreće u područje Hitita.

- 2047 p.n.e. Amar-Sin (biblijski Amraphel) postaje kralj Ura. Abraham ide u Egipat, ostaje 5 godina i potom se vraća.

- 2041 p.n.e. Pod vodstvom Inanna-e, Amar-Sin čini koaliciju Kraljeva Istoka te kreće na Canaan i Sinai. Vodnja napada Khedor-la'omer. Abraham ga blokira.

- 2038 p.n.e. Shu-Sin mijenja Amar-Sina na tronu Ura i Imperij se raspada.

- 2029 p.n.e. Ibbi-Sin mijenja Shu-Sina.

- 2024 p.n.e. Vodeći svoje sljedbenike, Marduk maršira na Sumer i postavlja sebe na tron u Babilonu. Borba se siri na centralnu Mezopotamiju. Enlili zahtijeva da se Marduk i Nabu kazne; Enki se protivi, ali njegov sin Nergal prelazi na stranu Enlila. Kako je Nabu poslao svoje Canaanitske sljedbenike prema svemirskoj stanici (Sinai), Anunnaki dozvoljavaju korištenje nečega sto izgleda kao nuklearno oružje (biblijsko uništenje Sodome i Gomore; opis opisuje gljivu, reakcije ljude izložene radioaktivnosti te dan danas se mogu naci povećana radioaktivnost terena). Nergal i Ninurta uništavaju svemirsku stanicu i gradove Canaanita.

- 2023 p.n.e. vjetar raznosi radioaktivni oblak po Sumeru. Ljudi umiru, životinje nestaju, voda je zatrovana.

01.10.2021., petak

Koncept dobra i zla


U mjesecu filozofije, vilim će Vam filozofirati o ljudskoj gluposti,, jer o čemu drugom bi Vam vilim mogao filozofirati??
Nedavno je naš kolega, koji je nekad bio Tome Juda, ustvrdio da je Sotonina najveća pobjeda što nas je uvjerio da ne postoji...

To je naravno besmislena izjava koja se proteže kroz tisućljeća, pa je tisućljećima i slušamo. Besmislena je zato što svi koji vjeruju u boga, vjeruju i u vraga, odnosno vjeruju u koncept dobra i zla.

Kako vjerujemo da postoji vječni bog, koji je u svojoj dobroti stvorio nebo i zemlju, tako moramo vjerovati da postoji Sotona koji je u ovaj svijet donio zlo, jer to nije mogla učiniti beskrajna božja ljubav!

Ostaje ipak činjenica da nije Sotona stvorio nebo i zemlju. Zemlju u kojoj vlada hranidbeni lanac i nebo gdje asteroidi neprekidno uništavaju sve što pogode, gdje supernove uništavaju sve u svojoj okolici. Jer taj svijet kaosa i krvoločnosti je stvorio "bog".

Sumnjam da je bog stvorio hranidbeni lanac zato što je volio veselje svojih stvorenja kad zabiju zube u vrat svoje žrtve i osjete ugodu tople krvi,, isto tako sumnjam da je bog stvorio ovakav svijet jer voli gledati strah i bol žrtve dok mu predator zabija kandže u tijelo.

Ostaje dakle filozofsko pitanje, jeli svijet koji nas okružuje, plod zakona fizike onih 95% svemira koji nam izmiče detekciji i njene prirode u svom iskonskom izdanju. Ili je bog stvoritelj iznad ljudske koncepcije dobra i zla, kojeg su ljudi, u borbi protiv svojih strahova, ugledali u ovom stvaranju.

29.09.2021., srijeda

Želite vidjeti boga? Vilim će Vam ga pokazati!

Bog, vječni, svevideći, sveznajući, svemogući... Kako ga zamišljati? kako ga shvatiti? Kako si ga predočiti? kao atom? kao univerzum? Kao hrpa špageta


u pastafarijanskoj vjeri koja nalaže da se stalno nosi cjediljku na glavi?Naši stari su ga ipak zamišljali kao Broj 1 iz stripa Alan Ford..


dakle, kao starca na kotačima..

Pa evo na što je taj tip ličio..Drahma (četvrtina šekela) kovanica iz persijske pokrajine Judeja Medinata, predstavlja Jahve kako sjedi tronu. Kolo simbolizira tehnologiju, a ptica, kao kod Odina, radio-komunikaciju.

zatimJahve, kerubini i koloEzekiel, kerubini, kolo, Jahve, vatra i vjetar koji uništavaju gradJahve na svom tehnološkom (kavod i ruah) prijestolju i sila kojom ratuje.

Jahve bi trebao biti naš bog,, a Isus njegov sin, čudno je međutim da ga Isus nikad nije spomenu imenice, dapače, rekao je "mog oca nitko nije upoznao" a njegovo ime je obznanio samo apostolima.

28.09.2021., utorak

Godina bez ljeta

"What a mistake I made" bi rekao maleni talijanski Bersaljer iz popularne humoristične serije All'o, All'o, poznat po svojoj "krepanoj kokoši" na glavi. Isto bi mogao reći i ja, kad sam kvisku obećao post o erupcija Krakataua 1883.

Krakataua je erumpirao 26./27. kolovoza 1883. godine i erupcije iz ta dva dana smatra se najsnažnijim ikad zabilježenim vulkanskim eksplozijama. Erupcija je bila snage veće od 13.000 atomskih bombi kakve su bačene na Nagasaki i Hirošimu. Iz grotla vulkana je izbačeno 19 prostornih kilometara vulkanskog materijala i 25 prostornih kilometara kamena. Eksploziju se čulo čak 3600 km dalje u srcu Australije u Alice Springsu prema istoku te na 4780 km dalekom Mauricijusu. Iz vulkana se do 80 km uvis podigao oblak prašine koji se godinama nije razišao. Kružio je oko Zemlje prouzročivši smanjenje ljetnih temperatura i spektakularne zalaske sunca diljem svijeta. Otok se zbog izbačena materijala urušio u vlastito grotlo, stari pričaju da se tih godina, na noćnom nebu Zagreba mogla vidjeti Aurora Borealis.

Prošle su godine otkad sam se zanimao za te priče, pa su mi se činjenice malo pobrkale, jer post na koji sam mislio, govori o vulkanu Tambora.
Tambora je 2,722 metra visok vulkan na otoku Sumbawa u Indoneziji, poznat po erupciji iz 1815.g. koja je bila jedna od najvećih vulkanskih erupcija u povijesti, i koja je pridonijela klimatski anomalijama 1816.g. zbog čega je ta godina nazvana "godina bez ljeta". Erupcija 1815.g. čula se je do 2000 km udaljenih naselja na otoku Sumatra, dok je stup vulkanskog pepela bio vidljiv s otoka Borneo, Sulawesi, Java i Molučkih otoka. Zbog uništavanja poljoprivrednih usjeva u široj regiji, do čega je došlo zbog izbacivanja vulkanskog pepela, nastupila je glad i došlo je do pojave bolesti. Prema procjenama, ukupan broj žrtava je bio oko 71,000 ljudi, dok je broj stradalih izravno od erupcije iznosi oko 11,000-12,000.

Kao izravna posljedica erupcije Tambora, godina bez ljeta se u Americi i Europi označava neobično hladna 1816. godina. Od početka meteorološkog dokumentiranja je to, do danas, najhladnija godina. U Sjedinjenim Američkim Državama također poznata kao Eighteen hundred and froze to death. Dok su siječanj i veljača do neke mjere bili "standardni", u ožujku je počelo da zahladnjenje. U travanj i svibnju je neprestano padala kiša. U lipnju i srpnju je u SAD-u svake noći mrzlo. U New Yorku je palo oko metar snijega. Europu je pogodilo veliko nevrijeme a mnoge rijeke su bile preplavile. U Europi je u kolovozu počelo da mrzne što je dovelo do velikih šteta u poljoprivredi. 1817-te su cijene žitarica bile deset puta veće nego 1816-te.

Tek 1920-te je američki naučnik William Humphreys postavio danas široko prihvaćenu hipotezu za taj klimatski fenomen. Prema njemu je vulkan Tamboru (Mount Tambora) u današnjoj Indoneziji bio kriv za godinu bez ljeta. Nakon erupcije tog vulkana od 5. do 15. travnja 1815. godine je došlo do takozvanog fenomena vulkanske zime. Sve to zahvaljujući pepelu i prašini koju je navedena erupcija izbacila u atmosferu i koji su spriječili prolazak sunčevih zraka do Zemlje.

Mary Shelly i njen suprug Percy su 1816-te, u takozvanoj godini bez ljeta, s prijateljem Lord Byronom proveli zajednički odmor na Ženevskom jezeru. Zbog hladnog kišovitog vremena, njih troje su po cijeli dan pisali strašne priče od kojih je 1818-te nastao Mary Shellyin roman Frankenstein or The modern Prometheus. Kako sama priča započinje na sjevernom polu, Mary je bila inspirirana hladnoćom tog ljeta a samo ime Frankenstein je vjerojatno preuzeto iz njemačkog sela Frankenstein (danas poljski gradić Zabkowice Slaskie). Na svom putovanju u Švicarsku, 1816., Mary Shelley je odsjela u blizini tog sela.

Bez erupcije Tambore, ne bismo imali ni Frankensteinovo čudovište, pa sad, za dobro ili za loše. Vulkan Tamboru nije kriv za Napoleonove muke u Rusiji i pohod na koji je krenuo 1812, ali već spomenuti američki naučnik William Humphreys kaže da je hlađenje klime trajalo sve do 1819. godine i da su drugi vulkani bili aktivni u tom periodu te tako doprinijeli općem zahlađenju. Drugi vulkani su mogli biti aktivni i prije 1812 i doprinijeti da se Napoleonovo ratovanje i kasnije povlačenje odvija na temperaturama od -40 stupnjeva Celzija, a što je vjerojatno bio jedan od uzroka poraza i nevjerojatnog broja od pola milijuna umrlih (od gladi i smrzavanja) francuskih vojnika.

Ideja je da ovom pričom upozorim zagovaratelje klimatološke panike koju živimo ovih dana. Klima, kao u ovom slučaju, ovisi o vulkanima, zatim morima, morskim strujama, putanji zemlje oko sunca i sunčevim pjegama, te je u svojoj biti podložna teoriji kaosa, odnosno teoriji Efekt Leptira, koji kaže, "Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi". Nema matematike koja može predvidjeti klimu, osim naravno, u vrlo kratkom razdoblju. Jedino čemu se možemo pouzdati je proučavanje klimatološke povijesti, a ona nam kaže da je promjena stalna.


24.09.2021., petak

Pelcovati se ili ne? Drugi dio


Nakon što je kolega Stjepan Šuman objavio svoj post Pelcovati se ili ne? Dobio je samo jedan komentar kolegice Lastavice, koji glasi

"Govori jasno i glasno, ali ima dosta grešaka. Navodno su jedno leukociti, drugo limfociti. Limfociti su samo jedna podvrsta leukocita. Navodno se antitijela IgM proizvode za 30 dana, sporo. Netočno, proizvode se već za 7-8 dana, brza su i pokazuju da je infekcija u tijeku, a nakon 30 dana ih uglavnom više nema. Antitijela IgG se proizvode sporo, pamte i nalaze se i mjesecima nakon infekcije. . Ako pravi ove greške, koje zna svaki student medicine, što s ostalim podacima?¨


I tu je kolegica Lastavica u pravu, jer određivanjem IgM i IgG antitijela u krvi test može pokazati da li ste bili u kontaktu s virusom. U slučaju da ste bili u kontaktu s virusom, najčešće se prvo razvijaju IgM, a zatim IgG antitijela.
Međutim, kontekst videa u postu "pelcovati se ili ne?" je, po mom skromnom mišljenju drugačiji i ukazuje na nešto drugo. IgG antitijela su i po kolegici Lastavici, pa i u dotičnom videu, opisani kao antitijela koja pamte, odnosno ona koja su već upoznala virus i znaju se nositi s njim, i to je bit izlaganja u videu. Mikrobiolog profesor Sucharita Bhakdija poručuje da bi se trebali cijepiti da nalazi krvi ukazuju na IgM antitijela što bi pokazivalo da imuno sustav ne prepoznaje virus.

Ali činjenice su suprotne, sve grupe koje su provodile eksperiment, su dokazale da svi cijepljeni su reagirali na IgG antitijela nekoliko dana nakon cijepljena što je neoborivi dokaz da postoji upamćena reakcija na nešto što je imuno sustav prepoznao. SARS-CoV-2 nije stoga drugačiji od ostalih korona virusa koje naše tijelo pozna, i zna se s njime boriti.

21.09.2021., utorak

Pošteni Mirko

Nije da me briga, nit mi život mijenja, al čudni svati se nadvili na blog, te jesu ovo, te nisu ono i što ti ja znam. Više ne znaš tko je blogi jer, je ili nije blogi, je il nije admin,, ka fol, jesam admin, nisam admin, nekad bio admin, nekad bio Tome Juda, sad sam i dalje Tome Juda al ne znam koliko je sati. Adriano koji voli Karenjinu, pa neki Adriano koje,, vrag će ga znati dal je voli il ne voli, pa neki tko je bio Adriano koji je volio Karenjinu ili je to bio onaj koji vrag će ga znati kakve veze ima s Karenjinom, a jadna Karenjina šuti, trpi i piše pjesme.
Zatim neki imaju 5-6 blogova a ne znaju što bi pisali i na jednom, pa ti komentira jedan, pa drugi, a ti ne znaš je l' to prvi, drugi ili neki sasvim treći???
Sve u svemu, najpošteniji je Mirko sa svojih tisuću i jednom reinkarnacijom, jer kad Mirko piše!!! Znaš da je Mirko he-he.

18.09.2021., subota

Dobri ljudi

Države i vlade su oduvijek tražile dokaz vjernosti i poslušnosti. Kad su Turci zauzeli Bosnu, davali su veliko tehnološko dostignuće, željezni plug, u zamjenu za prelaza na Islamsku vjeru, oni koji su ostali vjerni kršćanstvu, nisu dobivali željezni plug, već samo veče poreze. Preplašeni većim porezom, dobri ljudi su pohrlili po željezni plug.

U doba kraljice Elizabete mogao si biti vjeran papi i Vatikanu, ali ne džabe. Elizabeta je bila posljednji Tudor, iako se njen otac Henrik VIII, sjekirom i vjerom, borio da se to ne dogodi. Pa ipak, Tudori su nestali, mnoge žene ostale bez glave, ali protestantska vjera je preživjela, pa su je mnogi dobri ljudi, bježeći od troškova, prihvatili.

Isto se događalo u fašizmu i komunizmu, kad su dobri ljudi prijavljivali Židove i kulake u zamjenu za bolji posao, bolju plaću i bolji građanski status. Sjećam se kad su poslije a i tijekom Domovinskog rata, mnogi članovi partije pohrlili u crkve i postali veliki domoljubi, jer su se bojali stigmatizacije ili su se nadali da će opet biti na onoj strani tarabe, gdje je livada zelenija (nada im se ostvarila).

Danas je novo doba, vjera i partija više ne igraju ulogu, danas moraš svoju vjeru i ideologiju usmjeriti prema znanosti koja prijeti globalnim zatopljenjima i to dokazivati kupnjom električnog automobila, veganstvom i solarnim pločama na krovu, te sve ostalo što Greta kaže,, jer Greta nije samo znanstvenik, ona je vrhonaravni znanstvenik.

Danas moraš vjerovati medicini, virusu i cjepivu, moraš se prvi cijepiti i to dokazivati certifikatom, inače češ postati žrtva dobrih ljudi i desiti će ti se ovo...


15.09.2021., srijeda

Prekretnica 1300

Vrč ide na bunar dok se ne razbije, tako je sa svim stvarima, pa čak i s dobima. Srednji vijek možemo opisivati svakojako, ali ako ga želimo sažeti u dvije rečenice možemo reći, srednji vijek je bio doba rasta, pogotovo populacije I TEMPERATURE POGODNE ZA POLJOPRIVREDU, BAŠ KAO OVA DANAS.

Početkom 1300 godine stanovništvo Europe je bilo naviklo i na blagostanje i na glad, jer svaka godina je bila uvjetovana rodom žita, živeći u svijetu gdje je kruh (i vino) temelj prehrane i namjernica dovoljno jeftina da prehrani i sirotinju.

Četrnaesto stoljeće je dakle doba Dantea, Boccaccia, Petrarke... globalnog svijeta koji ide tragovima Marca Pola, stoljeće trgovanja, ulaganja i profita, ali i doba kad nazadna poljoprivreda više ne može prehraniti porast populacije.

Kako nema novih inovacija u poljoprivredi, jedino rješenje se vidi u proširenju obradivih polja na račun šuma, ali kako su i šume potrebne, vlasti donose zakone o zaštiti šuma, pa se poljoprivreda širi u brda sve do visine od 1500 metara, gdje su prinosi mali, ali glad ne daje izbora. Nove poljoprivredne površine zahtijevaju radnu snagu i prisiljava seljaka na rađanje djece, koje pak treba prehraniti i sve je to krug bez kraja i konca.

Dakle vrč ide na bunar dok se ne razbije, a u 14 stoljeću se uistinu razbio. Od 1315 do 1317 u Europi vlada malo hladno doba, klima je poludjela tri godine zaredom u cijeloj Europi nema žita i cijena kruhu skače 20 puta. Prijašnjih godina kad je žito slabo rodilo, a vlast koja nije željela gledati kako ljudi umiru na cesti, kupovali bi žito u Rusiji ili Turskoj, te ga prodavali po političkoj cijeni, al sad žita nije bilo skoro nigdje, klimatsko ludilo se proteglo kroz cijelo 14 stoljeće, ali nikad više kao te tri godine.

Možda je baš bjesomučna potraga za žitom dovela 1347, s crnog mora, brod u Messinu s kojim dolazi kuga. Danas se ne zna koja je bolest u pitanju, zvali su je kuga jer je to pojam kojeg su upotrebljavali za sve zarazne bolesti koje su se brzo širile. 1348 kuga se proširila na cijelu Italiju,, 1349 dolazi do Londona i ubija trećinu stanovništva Europe rješavajući tako problem gladi, i društvo počinje ponovo napredovati.

Pa ipak, 14 stoljeće ne bi zvali stoljećem katastrofa da su problemi nestali sredinom stoljeća. Kuga, tko zna koja i tko zna kakva se ponovila 1361, ovaj put ne ubija ogromnu populaciju kao prva kuga ali svejedno ubija jako puno ljudi među kojom najviše djece koja se rodila poslije prve kuge te nisu imunizirani ni na koji način, te porast stanovništva biva ponovo potisnut. Nova kuga se ponavlja 1371-74 zatim 1381 te 1399. Početkom 1400 stanovništvo Europe prepolovljeno, problem gladi je riješen, klima se stabilizira a manjak radnika povećava cijenu rada.

14 stoljeće je stoljeće dvostrukog papinstva koje zbunjuje kršćane od Sicilije do Skandinavije, stoljeće stogodišnjeg rata u kojem bogati kraljevi plaćaju basnoslovne svote plaćenicima bez kojih nema rata i koji su posjedovali uvježbane ratne konje čija je cijena ekvivalent jednom Ferrariju, skupocjeni oklop i višegodišnja uvježbanost koja nema cijenu, ali se cijena dogovori kao i pri svakoj potrebi. Kraljevi ostaju bez novaca i ne vračaju bankama posuđeno jer ih na to nitko ne može natjerati i banke propadaju. a plaćenici nastavljaju raditi za svoj račun ono što najbolje znaju, napadati, pljačkati i uništavati.

Pa ipak iz takvog stoljeća, ILI UPRAVO ZBOG NJEGA, Europa ulazi u doba prosperiteta. U Italiji započinje renesansa s Leonardom , Michelangelom, Raphaelom, Donatellom, Giottom, Botticellijem, Tizianom i širi se Europom. Papir, jeftin izum 13 stoljeća u 15 stoljeću dobiva tiskarski stroj, znanje se širi kao i blagostanje.

Što se u biti bitno dogodilo u toj prekretnici 14 stoljeća? Pa dogodio se pad stanovništva koji je omogućio ekonomski i društveni napredak. Dogodilo se upravo ono što se dogodilo u 20 stoljeću kroz dva svjetska rata iza kojih je uslijedio neslućeni napredak. Čovjek se stoga rado priupita, ne nastupaju li te krize svaki put kad napredak zastane? Jesu li te krize prirodne? Božje? ILI ORGANIZIRANE I ORKESTRIRANE POPUT, NESUMNJIVO, OVE DANAS s plandemijom, klimatološkom panikom, odnosno toplim dobom koje, kao što smo vidjeli, povoljno za poljoprivredu i huškanja na rat u trenutku kad se vojske povlače sa svih većih ratišta u svijetu? Pri tome misli čak i na ovu krizu iz 14 stoljeća.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.