Povijest ljudske gluposti

nedjelja, 05.05.2024.

Spašavanje vojnika Benjamina

Benjamin Netanyahu traži od SAD-a da spriječi izdavanje naloga za hapšenje, koje bi Međunarodni kazneni sud (ICC) moga izdati vezano sa genocidom u Gazi.
U tu svrhu je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel osudio haaški sud jer se usudio čak predložiti da Netanyahu treba odgovarati za navodne zločine protiv čovječnosti, tvrdeći da je Netanyahu u ovom slučaju iznad zakona.

Kako vrana vrani oči ne kopa, glasnogovornik State Departmenta se u bijesu malo zalijeće s ulogom stručnjaka za međunarodno pravo pa uvodi nepostojeću kategoriju “apsolutnog diplomatskog imuniteta”.
Jedino na što država ne-članica ICC-a, a u ovom slučaju to su SAD-e i Izrael, može utjecati je da se na njihovom teritoriju ne mogu provoditi istrage, ali mogu na teritoriju Palestine, čija je samouprava potpisnica Rimskog Statuta.

SAD-e ne mogu spasiti vojnika Benjamina ako nalog za hapšenje bude izdat i ako se vojnik Benjamina nađe u bilo kojoj zemlji potpisnici Rimskog Statuta.
Baš kao što nisu a i dalje ne mogu, spasiti George W. Busha i Dick Cheneya od hapšenje u zemljama potpisnicama UN-ove Konvencije protiv mučenja
a u kojoj spada i Hrvatska.
- 12:59 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.