Povijest ljudske gluposti

nedjelja, 21.06.2020.

Nebeske bitke antičkih povjesničara

U svijetlu radarskih i infracrvenih snimka koje su F/A-18 Super Hornet američke mornarice snimili 2007 godine. I koji prikazuju njihove susrete s NLO-ima, a koje su proteklih mjeseci navodno procurile iz Pentagona (kažem navodno jer iz Pentagona ne curi ništa, osim ako nije namijenjeno da "procuri"). Želi vam prikazati da takva svjedočanstva, koja su jednake razine pouzdanosti, postoje još od antike.

Poznati judejsko-rimski povjesničar Josip Flavije piše u knjizi šest „Judejskih ratova“ da u 70-im godinama poslije Krista, kad su rimske vojske ulazile u Jeruzalem, jer su im dosadili mesijanski otpori, kako je nebo iznad Jeruzalema bilo prepuno „nebeskih brodova“ koji su kružili, te da su jeruzalemski svećenici u svojim svetištima čuli glas kako govori „mi odlazimo s ovog mjesta“. Sve to, kaže Josip Flavije, bilo bi teško za povjerovati, da nije bilo velikog mnoštva koje je tome svjedočilo.

Istu stvar nam priča i najveći rimski povjesničar Tacit (Publius Kornelius Tacitus) u petoj knjizi „Povijesti“ da u Jeruzalemu kad su dolazili Rimljani bješe neka bitka na nebu između „nebeskih kočija“ i da se čuo glas koji kaže „božanstva odlaze s ovog mjesta“.

Plinije Stariji (Gaius Plinius Secundus Maior) u 8 knjizi svoje „Naturalis Historia“, kaže da za vrijeme Cimbrijskih ratova (113-101 prije Krista) na nebu Umbrije (središnja Italija) vođena bitka između dvije flote „nebeskih kočija“ jedne koja je došla s istoka i druge sa zapada te je ona s istoka pobijedila.

Danas postoje mnoga viđenja nepoznatih letećih objekta od koji veliki dio možemo prepisati bujnoj mašti ljubitelja SF-a. Međutim, kako istu bujnu maštu možemo prepisati ljudima u antici i srednjem vijeku? Koji o objektima poput aviona ili, ne daj bože, „svemirskih brodova“ nisu mogli imati nikakvu predodžbu, pa ih stoga nisu mogli ni pojmiti. Predlažem također i ovaj link koji svjedoči o nebeskim ratovima nad europskim gradovima u 16 stoljeću, u doba kad je u tim razvijenim gradovima već postojale novine koje su događaj zabilježile.
- 06:26 - Komentari (9) - Isprintaj - #

srijeda, 17.06.2020.

Tko je bio Noa?

U „Apokrifi starog zavjeta“ jedne od najstarijih talijanskih izdavačkih kuća Utet, iz knjige o Enohu gdje se priča o „Noinoi apokalipsi“, u vezi Noinog rođenja kaže se sljedeće. „kad se rodi, njegova je koža bila bijela kao snijeg i roza kao ruža, kosa na njegovoj glavi bješe kao bijela vuna i lijepe bijahu njegove oči, te kad bi ih otvorio osvijetlio bi cijelu kuću i sva je kuća blistala“. Kad ga vidje njegov otac Lamek, preplaši se i pobjegne, te ode kod svog oca Metuzalemea i reče. Ja sam stvorio drugačijeg sina, nije kao ljudi, već izgleda kao sin anđela s neba, njegovo je stvaranje drugačije i nije poput nas“. Nakon čega posla svog oca njegovom ocu Enohu da potraži objašnjenje, tvrdeći da Noa nije rođen od njega već od anđela te da sumnja kako će se, u njegovim danima, dogoditi nekakvo „čudo“ na zemlji.

Enoh bijaše sedmi patrijarh po redu i onaj za koji stari zavjet kaže da je išao naprijed-nazad s Elohim, dok ga ovi nisu odveli sa sobom i nikad ga nitko više nije vidio. Iako ta loza vuče rodoslovlje od Adama do Isusa, Noa se ne smatra hebrejem. Rabini kažu da Hebreji znaju kako je po zakonu golotinja zabranjena, dok su svi ostali poput magaraca te ih tim zakonom treba učiti.

S obzirom na to da Noa, nakon svoje životne havarije, posadio vinograd i prvim vinom se napio te zaspao gol, i takvog ga sin pronađe, rabini smatraju da nije hebrej jer očigledno nije poznavao zakon. Noa uistinu nije bio hebrej. Noa je imao sina Sema, od kojeg potječu svi Semiti. Sem je, između puno ostalih sinova i kćeri, imao sina Evera, od kojeg, tek sada, potječu svi Hebreji.

Pa tko je bio onda Noa? Izgleda da nije bio Lamekov sin, tvrde da nije bio hebrej, očigledno nije bio u potpunosti ljudsko biće jer je bio plod zemljanke i „anđela nebeskog“. Ali, po opisu i čuđenju kojeg je izazvao, skoro da možemo sa sigurnošću reći da je bio prvi bijelac i to skandinavskog tipa. Jedna od razlika bijelaca u odnosu na sve ostale race je negativni rh faktor. Doduše taj faktor danas nose i ostale race zbog međusobnog miješanja, te svi zajedno u postotku od otprilike 15-18%. Dok svi ostali imaju pozitivnu rh, nazvanu još i ružnim imenom „majmunska rh“ je svi afrički primati imaju taj rh faktor. Znanstvenici tvrde da negativni rh faktor ne bi trebao postojati i nikome nije jasno odakle potječe, a mi možemo teoretizirati da su to ostaci/dokazi miješanja s onim koji su nas stvorili.
- 09:33 - Komentari (19) - Isprintaj - #

subota, 13.06.2020.

I od boga i od majmuna

Jedan od izvora sukoba u našem polariziranom društvu jest i pitanje dali je čovjek potekao od majmuna ili ga je stvorio bog. Pokušat ću u ovom postu dotaknut se nekih činjenica, kako bi uvidjeli da, koliko god bili blizu istini, nijedna skupina nije u pravu.

Čovjek je u srodstvu s afričkim primatima, u tome nema nikakve sumnje. Ali se od afričkih primata razlikuje po jednom bitnom segmentu. Svi afrički primati imaju 48 kromosoma, odnosno dva para po 24 kromosoma. Za razliku od svih afričkih primata, čovjek ima 46 kromosoma, odnosno dva para po 23 kromosoma.

Da bi bilo moguće da čovjek potječe od majmuna, moralo se, prirodnim putem, dogoditi nešto što je u prirodi istovremeno i vrlo rijetko i nemoguće. Moralo je dakle, u jednom primjerku tko zna kojeg afričkog primata, doći do spajanja dva kromosoma u jedan. Za što smo rekli da je vrlo rijetko, ali i nemoguće da ta jedinka, tu translokaciju gena i preživi.

Druga nemogućnost leži u činjenici da kad bi takva jedinka tu translokaciju i preživjela, skim bi se parila? Za tako nešto bi trebala još jedna nemogućnost kako je u istoj beskrajnoj prašumi, tu translokaciju preživjela još jedna jedinka iste vrste i suprotnog spola. Zatim su se te jedinke u toj prašume trebale preživjeti, naći se i začeti potomke, koji bi se potom parili... s kim? Međusobno sigurno ne, jer bi zbog osiromašivanje genetskog materijala, vrlo brzo iščezli.

U svemu ovome ipak postoji jedan „ali“. Sve je ovo ipak moguće u laboratorijskim uvjetima, i tu na scenu stupa „bog“.

S obzirom na to da živimo u kršćanskom svijetu, držat ćemo se biblije, bez obzira na to što svi stari tekstovi, takozvane mitologije, pričaju isto.

Kad je 1996 uspješno klonirana ovca Doli, postavilo se moralno pitanje kloniranja, zbog straha da ne počnu eksperimenti s ljudima. O pitanju moralnosti i etičnosti postupka pitane su mnoge vjerske ličnosti, filozofi, političari itd. Između ostali upitani su i rabini. Na pitanje moralnosti kloniranja, rabini su odgovorili „kloniranje za nas nije ništa upitno, poznajemo ga preko biblije od davnina. Pogledajte samo kako su stvoreni Adam i Eva“.
Biblija dakle kaže da je Elohim stvorio čovjeka dajući nešto svoje (što sadržava njegovu sliku! Upravo zbog toga je „bog“ stvorio čovjeka na svoju sliku) u nešto zemaljsko.

Jedina stvar u ljudskom biću (pa onda vjerojatno i u biću Elohima) što sadržava njegovu sliku jest DNK. a ono „zemaljsko“ kojem je dao svoj DNK-a je afrički primat, najvjerojatnije Homo habilis, odnosno prvi iz obitelji Homo koji je pokazivao neke konjunktivne sposobnosti.
- 08:57 - Komentari (19) - Isprintaj - #

utorak, 09.06.2020.

Fantastični psalam 24

Osim što se u ovom psalmu jasno napominje da je Jahve bog Jakovljev (!) i slavi njegove vojne vrline, izgleda da psalam jasno razlikuje zemlju i svijet. U prijevodu Daničić-Karadžić kaže se „Gospodnja je zemlja i što je god u njoj, vaseljena (svemir) i sve što živi u njoj“ što znači da je David, pisac ovog psalma, jasno znao da u svemiru postoji život.

Dakle osim što je Jahve bog Jakovljev a ne npr. Abrahamov, čiji se bog zvao El Shadai, s najvjerojatnijim prijevodom „Gospodar stepe“ i što slavi božje vojne vrline nepodobne za „boga ljubavi“. Ovaj psalam nam priča nevjerojatnu priču o tome kako bog sa svojom „slavom“ (a već smo u prijašnjim postovima obradili temu da se „slava“ prijevodi od pojma „kavod“ nepoznatog značenja a koja u svom korijenu ima pridjev „težak“ i koji pažljivim čitanjem biblije jasno ukazuje da se radi o letećem vozilu kojim se Jahve i ostali Elohimi premještali), ulazi u „dveri vječne“.

U prijevodu Tomislava Dretara zovu se „portali starodrevni“. Znanstvenici koji su taj psalam tumačili direktno sa starohebrejskog kažu da njihove imenice jasno razlikuju ta vrata ili portale kao one u koje se ulazi „ovdje“ i one kojim se izlazi „na nepoznato mjesto“.

Sve to asocira na egipatsku mitologiju koja nam priča o putovanjima boga Ra, gdje se kaže da je svojim brodom ulazio u tunele i putovao velikom brzinom koja nije ovisila o njemu i njegovom brodu.

Ovo nas pak podsjeća na Rosenberg-Einsteinov most , a portali starodrevni na zvjezdana vrata (Stargate) kojim se tim „mostovima“ putuje.

Psalam 24,1
Psalam. Davidov. Jahvina je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive.
Psalam 24,2
On ga na morima utemelji i na rijekama učvrsti.
Psalam 24,3
Tko će uzići na Goru Jahvinu, tko će stajati na svetom mjestu njegovu?
Psalam 24,4
Onaj u koga su ruke čiste i srce nedužno: duša mu se ne predaje ispraznosti, i ne kune se varavo.
Psalam 24,5
On blagoslov prima od Jahve i nagradu od Boga, Spasitelja svoga.
Psalam 24,6
Takav je naraštaj onih koji traže njega, koji traže lice Boga Jakovljeva.
Psalam 24,7
"Podignite, vrata, nadvratnike svoje, dižite se, dveri vječne, da uniđe Kralj slave!
Psalam 24,8
"Tko je taj Kralj slave?" "Jahve silan i junačan, Jahve silan u boju!
Psalam 24,9
"Podignite, vrata, nadvratnike svoje dižite se, dveri vječne, da uniđe Kralj slave!
Psalam 24,10
"Tko je taj Kralj slave?" "Jahve nad Vojskama - on je Kralj slave!
Psalam 24,9
Vrata, podignite glave! uzdignite se, vrata portali starodrevni! :: da uđe on, kralj slave!
- 09:42 - Komentari (13) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.06.2020.

Psalam 82

Psalam 82 je jedan od onih psalma koje nikad nećete čuti u nedjeljnoj propovijedi, jer spada u one bisere koji razotkrivaju ljudsku glupost. Glupost koja ne posustaje čak i kad je istina jasno napisana.




Elohim ustaje u skupštini "bogova", usred "bogova" sud održava.

"Dokle ćete sudit` krivo, ić` na ruku bezbožnima?
Štitite slaba i sirotu, vratite pravicu jadniku i siromahu!
Izbavite potlačenog i ubogog: istrgnite ga iz ruku bezbožnih!
Ne shvaćaju nit` razumiju, po mraku hodaju: poljuljani su svi temelji zemlje.
Rekoh doduše: "Vi ste bogovi i svi ste sinovi Elyonovi!
Ali ćete k`o svi ljudi umrijeti, past ćete kao svatko od velikih!

Ustani, Elohim, i sudi zemlju, jer si s pravom gospodar svih naroda.


Psalam 82 kojeg citiram je uzet iz Jeruzalemske biblije, jedna od poštenijih u svom prijevodu. Psalam priča jednostavnu dogodovštinu gdje Elion (Višnji) presjeda skupštinom Elohima ("bogova") i zamjera im za nepravedno vladanje u njihovim kraljevstvima na zemlji. te također napominje da, iako ih ljudi zbog njihove dugovječnosti tako doživljavaju, u biti nisu besmrtni, te da će jednom, poput njih, umrijeti.
- 10:24 - Komentari (16) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.06.2020.

Nembo kid

Činjenica da je Supermen u Italiju uveden pod imenom Nembo kid je jedna zanimljiva, ali za ovaj post, totalno nebitna priča. Činjenica da su Supermena izmislili dvoje židova Jerry Siegel i Joe Shuster je za ovaj post ipak vrlo zanimljivo.

Onih 0,5% koji su moj blog pratili od početka, bit će puno lakše pratiti. Za ostale moramo na brzinu pripomenuti da se u hebrejskom originalu starog zavjeta, pojavljuju imenice Elohim kao množina i El kao jednina, a koja predstavljaju bića koja su došla s nepoznatog djela neba, a s izuzetnim moćima (nebitno je pritom što pažljivim čitanjem otkrivamo da su te moči čisto tehnološke prirode).

Kao poznavatelji svoje kulture i povijesti, Jerry Siegel i Joe Shuster nam predstavljaju biće s izuzetnim moćima, koji dolazi s“Kriptona“, ili u prijevodu s „nepoznatog mjesta“ (kriptirano= skriveno, nepoznato). Dok su originalna imena njihovih junaka Kal El, odnosno „El lagan i brz“, a njegova oca Jor El, odnosno „El svjetlosti ili svjetlost El-a“.

Kao da nam ovo dvoje židova želi poručiti i pomalo se narugati što smo cijelu plejadu Elohima, često nominiranih vlastitim imenima, sveli na jednog jedinog i nazvali ga Bog.
- 10:10 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.