Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Uspavani div

Četrdesetih godina prošlog stoljeća, američka je industrija bila kolos, za kojeg se japanski admiral Jamamoto, bojao da su ga probudili napadom na Perl Harbor.

Ono što je taj "uspavani div" tada učinio, broj oružja, aviona, brodova, i brzina kojom su gradili nosače aviona, graniči s nevjerojatnim. Danas je taj uspavani div zaspao za vjekove, jedina industrija koja još radi punim kapacitetom, je štamparija FED-a.

FED je, za potrebe rata u Ukrajini, odštampao dodatnih 61 milijardu dolara, koji još nisu odobreni od kongresa, ali nemam sumnje da će biti upravo ovih dana, ako ne i danas.

Što bi Zelenski, uz uvjet da mu se svi ti novci iskrcaju na njegov radni stol i uz uvjet da mu se nekako zabrani kupovina kokaina, mogao s njim učiniti?
Bi li mogao naći još pola milijuna Ukrajinaca da ginu za njegovu stvar? Bi li mogao naći dovoljno kompetentnih pilota, da koriste ono malo f16 koji su im poklonjeni?
Bili mogao kupiti projektile za sustav Patriot, za kojim u posljednje vrijeme toliko čezne? Granate od 155 mm?

Amerika je, u industrijskom kontekstu i u odnosu četrdesete godine prošlog stoljeća, postala "Mini-Me". Projektile Patriot za kojim Zelenski čezne, Amerika proizvodi od 200 do 275 komada godišnje, tenkove više ne proizvodi, a granate od 155 mm, koje Ukrajina trenutno zahtjeva u milijunskim brojkama, Amerika proizvodi 20.000 godišnje.

Ipak, taj novac neće otiči Zelenskom na stol već, kako je rekao državni sekretar Blinken na Capriju u Italiji, u američku vojnu industriju, strateški raspoređenu u 40 Saveznih američkih država, i u svim tim državama otvoriti radna mjesta, kojim se nijedan američki senator, kojem je stalo do reizbora, neće protiviti.

Što se dogodilo Americi? Jednostavno je zaspala u dubokom i opravdanom uvjerenju da Rusija nije prijetnja.
Rusija uistinu nije bila prijetnja, sve dok nisu odigrali majdansku predstavu s kolačima i državnim udarom nad demokratski izabranom vladom, probudili ruskog uspavanog industrijskog diva.



Post je objavljen 20.04.2024. u 11:12 sati.