Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Pobratimstvo sa stranim agentima

Nemam pojma što je Tin želio reći s Pobratimstvo lica u svemiru, jeli mislio na vanzemaljce, ili na pobratimstvo sa stranim agentima.
Jučer je u Gruziji donesen zakon o stranim agentima. Zbog toga su šake letjele i u parlamentu, baš kao i na ulici. Protivnici zakona se očigledno ne žele pobratimiti sa stranim agentima, već žele da oni i dalje vrše utjecaj na njihovu zemlju zamaskirani, bez lica i imena.

Doneseni zakon je nova verzija sličnog prijedloga zakona koji je prvi put predložila vladajuća stranka u ožujku 2023. i koji je prošao samo prvo čitanje prije nego što je odložen nakon nereda u Tbilisiju. Zakon bi zahtijevao od organizacija i pojedinaca s više od 20% stranih sredstava da se registriraju kao 'agenti stranog utjecaja' i otkriju svoje donatore.

Novo izdanje dobilo je samo manje izmjene, pri čemu je naziv 'agenata stranog utjecaja' zamijenjen s 'organizacija koja pomaže interesima strane sile', dok klauzula o otkrivanju financiranja ostaje na snazi.

Prosvjedna lica s Tbilisijevskih ulica, koja ne žele da se registriraju agenti stranog utjecaja i otkriju njihovi donatori, pa da tako pomažu interesima strane sile, morat će narednih dana zamaskirati i svoja lica, da ne bi bila optužena po novom zakonu i platili kaznu.

Iako prosvjednici taj zakon zovu "ruskim zakonom", valjda zato što ga i Rusija ima, valja napomenuti da isti zakon imaju i SAD-e i to još od 1938 godine, a ima ga također i Australija (i vrag će ga znati tko još).

I Europska unija priprema zakon o stranim agentima, mada su najviši europski zvaničnici oštro kritizirali vlasti Gruzije zbog pokušaja da donesu takav zakon.

EU u okviru borbe protiv stranog utjecaja u tom bloku radi na zakonu koji će primorati nevladine grupe, konzultantske kuće i akademske institucije da prijave svako financiranje izvan EU.
Predsjednica Europske komisije Ursula fon der Lajen je u govoru o stanju Unije rujnu prošle godine najavila paket za „obranu demokracije“, čime je pod vodstvom potpredsjednice Komisije Vere Jurove počeo rad na zakonu o stranom utjecaju.

Dakle, ono što je u EU "obrana demokracije" u Gruziji je nedemokratski napad na demokraciju, ili ruski zakon, ili što već, jer sile (i nepravde) ne žele da se na njih vrši potajni utjecaj, dok mali to moraju trpjeti.



Post je objavljen 02.05.2024. u 10:49 sati.