Bookeraj - raj za pasionirane čitatelje

utorak, 20.09.2022.

Diane Setterfield: „Bellman&Black“

„Uhvaćen u trenutku dječačkog izazova, William Bellman svojom će praćkom jednim preciznim hicem oboriti i usmrtiti pticu sa stabla. No, riječ je o nimalo običnoj ptici: radi se o gačcu, pripadniku posebnog roda pernatih stvorenja čiji lepet krila odzvanja na gotovo svakoj stranici ove čudesne knjige.
Iako će ovaj kratki čin nasilja i okrutnosti brzo nestati iz Williamova sjećanja, ispostavit će se da gačci ne zaboravljaju tako lako. Godinama kasnije, uspješan poslovni čovjek, vlasnik obližnje predionice i sretno oženjen otac četvero djece, William, kao i svi oko njega, uvjeren je da ima sve. Da nema tajanstvenog stranca u crnom kojeg već godinama viđa na sprodovima, moglo bi se reći da ga ništa pod kapom nebeskom ne muči. No kad niz nevjerojatno tragičnih udesa njegovu sreću preko noći preokrene u neljudsku nesreću, William će, kako bi spasio nešto vrednije i od vlastita mu života, biti prisiljen sklopiti neobičan sporazum s tajanstvenim i još neobičnijim strancem.
I tako je rođen Bellman&Black, grandiozni poslovni pothvat koji će London baciti na koljena, a Williama uplesti u kovitlac neobičnih i čudesnih zbivanja te uvesti u vezu s gospodinom Blackom koja će mu obilježiti život do samog njegovog kraja.“


S ovako mračnom (slažem se, dickenskovski atmosferičnom) knjigom glupo je reći da sam se zabavljala čitajući, ali svakako me zaintrigirala. Gačac (eng. Rook) je ptica slična vrani, iz roda gavrana, i svakako ima zlokobnu simboliku (Poeov gavran itd.). Opis ove knjige sa stranice same autorice kaže da se radi o „genre-defying meditation about workaholism“), dakle, da u relativno neprikladnom (viktorijanskom) okruženju govori o radoholičarstvu. Moram priznati da me, dok sam čitala nije podsjetilo na radoholičarstvo, ti dijelovi knjige bili su možda najinspirativniji i najviše up-beat, kao filmske montaže u kojima se želi pokazati nekakav napredak – izgradnja kuće, bildanje kondicije (Rocky npr.) i slično.

Ostalo – čista gotika. Ako ste fan, rasturit ćete se od sreće. Ili nesreće, što god vas gotičare pali. U svakom slučaju, priča je to o životu, njegovom trajanju i sve što se u životu može dogoditi, lijepoga i ružnoga. I onda u konačnici, o smrti i o vlastitoj smrtnosti, o suočavanju s vlastitim prestankom života. Često mislimo o smrti i smrtnosti, ali teško možemo misliti o vlastitoj. Tako da, neke jednostavne, ali važne životne lekcije se mogu pročitati u ovom romanu.

Što se tiče lakoće čitanja, možete mi vjerovati da ja gotovo više nisam u stanju čitati ništa što nije čitljivo i pitko, pa je i ovo vrlo prohodno štivo, s krajem koji gotovo da je iznenađujuća stvar.

Doima se kao prava knjiga za onaj drugi, tamni i kišni dio jeseni, kad mrak brzo pada i kada se jeza uvlači u kosti. Preporučujem.

Oznake: diane setterfield, bellman&black, Dickens, gačac, jesen, gotika, knjige, čitanje

20.09.2022. u 15:42 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.09.2022.

Ephraim Kishon: „Kod kuće je najgore“ i druge knjige

Mjesecima me nije bilo na blogu, prvo i prvo zato što sam se zarekla, a onda porekla, da ću se ove godine nastojati suzdržati od veće kupovine knjiga (nešto kao novogodišnja odluka u smjeru štednje) i da ću više čitati iz kućne biblioteke, eventualno se ponovno učlaniti u knjižnicu, reaktivirati e-book reader...

Rekla i porekla, naravno. A Interliber još nije niti na vidiku. Pa onda nisam od sramote mogla B(l)ogu pred oči.

No ipak, čitala sam ponešto iz kućne biblioteke u travnju i u svibnju, prvo u nadi da ću za Kishona moći zainteresirati djecu. Međutim, prerano je, iako smo počeli s pričama kućne tematike.

Čitala sam dakle, iz kućne biblioteke: „Kod kuće je najgore“, „Nije fer, Davide“ (odakle potječe i moja najdraža Kishonova humoreska “Veleslika strica Morrisa“, u kojoj se potanko opisuje nesreća kada postariji stric kupuje „mladima“ umjetničko djelo, sliku naivnog slikarstva koja se njima nimalo ne sviđa. Opis te slike je maestralan:

„Slika je obuhvaćala cjelokupno prostranstvo od četiri četvorna metra, skupa s gotičko-baroknim zlatnim okvirom, a predstavljala je sveukupnu židovsku baštinu. Desno, u prvom planu, dizao se gradić. Dijelom u dijaspori, dijelom u bunilu bio je okružen s puno vode i puno vrlo plavog neba. Odozgo je sjalo sunce u prirodnoj velični, dolje su pasle krave i koze. Uskim puteljkom šetao je ravir s dva svitka Tore u rokama; slijedio ga je stanoviti broj učenika Talmuda, među kojima i nekolikočuda od djece, kao i dječak koji se uočio svog trianestog rođendana priprema za Bar Mizvu. U pozadini su se vidjeli vjetrenjača, skupina guslača, mjesec, jedna svadba i nekoliko poslenih majki kako peru rublje na rijeci. Na lijevog strani otvarala se pučina s obaveznim jedrilicama i ribarskim mrežama. Iz daljine su pozdravljale ptice i obala Amerike.
Nikad u svom životu nismo vijdeli takvo zgusnuće grozote, usto još u četvorinastom obliku, neoprimitivističkom stilu i tehnikoloru.
(...)
Kad je stric Morris, ponos obitelji moje žene, otišao, dugo smo sjedili pred tom uljanom strahotom i šutjeli. Pred nama je izranjala sva tragika židovskog naroda. >Bilo je kao da se naš skromni stan dupke napunio kozama, obblacima, vodom i učenicima Talmuda.“
)

Zatim sam čitala „Nema nafte, Mojsije“, „Još malo pa istina“, „Kita boli more“ (knjiga za turiste), pokušala čitati humoristički roman „Lisac u kokošinjcu“ koji sam ranije čitala, ali me nešto nije išlo ovog puta, i konačno okončala zgodu humoreskama Jaroslava Hašeka pod nazivom „Razgovor sa cenzorom.“

Onda su došle neki novi interesi, neke nove nabavke, jer do lipnja je krajnje vrijeme da čovjek odustane od novogodišnjih odluka, čak štoviše, i tako su Kishon i kućna biblioteka pali u drugi plan.

Pa poslušajmo što će dalje biti.

Oznake: ephraim kishon, humor, humoreske, nije fer, davide, židovi, obitelj, smijeh, knjige

11.09.2022. u 14:50 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 24.01.2022.

Liz Jensen: "Deveti život Louisa Draxa"

Ova knjiga je nabasala na mene slučajno, s nekog štanda s rabljenim knjigama. Šarene korice, veseli početak...

„Louis Drax nije kao ostali dječaci. On je izuzetan i čudan osmogodišnjak, i svake godine dogodi mu se strašna nesreća. Dosad je uspijevao preživjeti – doskočiti na noge poput mačke. Ali mačke imaju samo devet života, a Louis ih je potrošio osam, po jedan svake godine života.“

U prvom dijelu romana Louis piše u svoje ime – kako ide psihologu, Debelom Perezu, kako su mu se roditelji odvojili jer njegov otac puno izbiva kao pilot, kako ga u školi ne podnose... A onda...

„Na deveti rođendan Louis s roditeljima odlazi na piknik i padne s klisure. Pojedinosti su ovijene velom tajni. Louisova majka je izvan sebe od šoka, a otac mu je nestao. Louis je preživio, ali je u dubokoj komi i smješten je u kliniku kod doktora Pascala Dannacheta.“

Tada počinje: Louis je u komi u klinici, ali se oko njega i njegove majke počnu odvijati neobjašnjivi, zastrašujući događaji za koje se može reći da jedino mogu imati veze s njegovim nestalim ocem, zlikovcem.

Dakle, od jednog naoko bezazlenog romana od dvjestotinjak stranica nisam se dugo tako dobro isprepadala. Navodno postoji i filmska adaptacija iz 2016. godine, da sam naletjela, vjerojatno šok ne bi bio tako dubok i potpun. O Liz Jensen ne znam ništa, nikad nisam čitala ništa njezino, sve dok nisam naletjela na ovo, a ono što mogu reći uspoređujući s knjigama koje jesam čitala, jest da se radi o stilu i atmosferi kakvu zna stvarati Amelie Nothomb u svojim romanima. Duboko uznemirujuće. Zbilja duboko uznemirujuće.

Tko god se voli dobro prestrašiti čitajući, ovo je knjiga za njega.

Oznake: liz jensen, deveti život louisa draxa, knjige, čitanje, triler, horor

24.01.2022. u 13:34 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 28.09.2021.

Louis de Bernieres: "Crveni pas"

Malo prekidam pisanje o fantasyu i SF-u da bih vas ponovno upoznala s knjigom o kojoj sam možda već pisala, a možda i nisam. Louis de Bernieres je jedan od mojih najdražih pisaca, ima krasnu španjolsku trilogiju, a „Crveni pas“ je njegova knjiga za djecu i odrasle, temeljena na istinitoj priči.

„Tijekom jednog od svojih putovanja u zapadnu Australiju 1998. godine, Louis de Bernieres pronašao je brončani kip Crvenog psa i poželio doznati kome je posvećen. Nije morao dugo tražiti. Kilometrima uokolo svi su znali priču o Crvenom psu, „profesionalnom putniku“, simpatičnom izjelici koji je s uživanjem jeo sve: vrećice, štapove, leptire, perje i čarape, i koji je pronašao svoj vlastiti način transporta, auto-stopiranje širom Australije. Na svojim putovanjima sretao je različite ljude, sretne i nesretne, ljubazne i one manje ljubazne, a svima njima bilo je zajedničko jedno: svi su htjeli prisvojiti tog samostalnog, pametnog i hrabrog psa. No on je svoju slobodu bio spreman žrtvovati samo za jednog čovjeka, šarmantnog i mladog vozača čiji će ljubavni život patiti upravo zbog njega.“

Louis de Bernieres je prikupio sve priče koje su kolale o Crvenom psu i ukoričio ih.

Ovoga puta „Crvenog psa“ sam čitala svojoj djeci prije spavanja, uvijek po nekoliko poglavlja. I iako ima dijelova koji nisu baš za djecu (ružne, često i nepopravljive stvari koje su se dogodile psu i ljudima oko njega), mislim da im se svidjelo i sa zanimanjem su pratile dogodovštine Crvenog psa, koji se službeno zvao Tally Ho (ima taj jedan humoristični moment koji jako zabavlja djecu, a to je da pas koji jede jestive i nejestive stvari najčešće vrlo smrdljivo prdi, posebno u zatvorenim prostorima). Zapadna Australija je dio u kojemu su ljudi rijetko naseljeni, koji se i devedesetih godina još polagano kolonizirao i počeo eksploatirati, tako da je mjesta za jedno pseto – lutalicu tamo uvijek bilo. Crvenog psa su svi znali, znao se povesti u osobnim automobilima, pa se čak i vozio u autobusima, kamionima i drugim vozilima, ali se uvijek vratio kući.

Priča je kratka, dirljiva, pisana laganim jezikom tako da se može čitati, posebno namijenjena ljubiteljima pasa i drugih životinja, i svakako je preporučujem kao lagano štivo prije spavanja.

Oznake: louis de bernieres, crveni pas, Životinje, lutalica, Književnost, knjige, čitanje

28.09.2021. u 15:30 • 1 KomentaraPrint#

subota, 25.09.2021.

Ursula Le Guin: "Svijet se kaže šuma"

Ljeto sam provela čitajući SF i fantasy, počela sam upravo romanom (novelom?) iz naslova. Preporuku za „Svijet se kaže šuma“ sam dobila još davne 2006. godine od jedne divne žene od koje možda ovakvu preporuku ne bih nikad očekivala (nije univerzalno znana kao ljubiteljica SF-a), ali je knjiga u antikvarijatu kupljena (da ne kažem da prijevod naslova točno glasi: „Svet se kaže šuma“) još tada, i stajala je čekajući mene i pravi trenutak.

Pravi trenutak došao je ovo ljeto. Kako je to dobra knjiga! Za SF i općenito.

Nakon što su Zemljani uništili Zemlju, krenuli su kolonizirati druge planete, planete na kojemu još ima drveta, sada luksuznog proizvoda. Nalaze se na planetu koji nazivaju Novi Tahiti – većinom muškarci: drvosječe i vojnici koji ih čuvaju. Domoroci na tom planetu su navodno volonteri (ali volonteri koje drže u oborima preko noći), niski majmunoliki stvorovi zelenkastog krzna. Suočeni s ekocidom, „stvorci“, predvođeni Selverom, konačno se bune i postaju poput Zemljana koji su ih nekada porobljavali – nasilni i krvožedni, iako to prva izviđanja planeta ne bi nikada pretpostavila.

No strahota ekocida se ogleda upravo u tome – mijenjajući Šumu, mijenjate i život koji se na nju oslanja i koji u njoj izvire.

Meni je ovo bilo fantastično, distopija na razini „Sluškinjine priče“ (iako tek kratak roman), koja izaziva gnušanje i zabrinutost nad budućnošću i našeg planeta. Svakako čitati, s razumijevanjem!

(ne moram niti spominjati da je Ursula Le Guin autorica na koji naši nakladnici moraju svrnuti malo sustavnije oko i početi je ozbiljnije prevoditi: rođena je u Berkeleyu u Kaliforniji 21.10.1929. godine, diplomirala na Radcliffeu, a magistrirala na Kolumbiji, bila je udana za francuskog povjesničara Charlesa Le Guina. Umrla je 2018. godine, ostavivši opsežan opus fantasya i SF-a, iako je pisala i realističke romane i poeziju. Kaže se da je njezinim Hainish ciklusom SF žanr zakoračio u prostore visoke književnosti).

Oznake: ursula le guin, svijet se kaže šuma, ekocid, planet zemlja, šuma, knjige, čitanje, Književnost

25.09.2021. u 15:28 • 3 KomentaraPrint#

subota, 20.02.2021.

Oprez, čitanje u tijeku!

Osim knjiga o kojima sam pisala u proteklim tjednima, ponovno sam tijekom božićnih blagdana pročitala prvi dio Harrya Pottera, nadajući se da ću ga moći pročitati djeci (cijeli serijal filmova bio je dostupan na Netflixu do 31.12.), no djeca su imala noćne more od Harrya Pottera, pa sam obuzdala svoju vlastitu potteromaniju i zarekla se pričekati još neko vrijeme, i prvi dio, kad sam ga već počela, pročitala sama (ta blaga verzija OKP-a koju imam kaže da nije moguće ne dovršiti knjigu i ne završiti pjesmu koju sam počela pjevati).

Trenutno čitam drugi pokušaj jedne knjige i prvi pokušaj jedne druge knjige, koju suprug neuspješno gnjavi već sigurno godinu dana. Ranije sam, možda i prije par godina počinjala čitati knjigu Daniela Kahnemana: „Misliti brzo i sporo“, i koliko god mi je tematika fascinantna (kako odlučujemo, što utječe na naše odluke), nastojim je čitati sporo, po nekoliko odlomaka svaku večer, jer imam dojam da trebam biti maksimalno koncentrirana da bih pojmila o čemu govori, inače nema nikakvog smisla. Mogu potvrditi da sam odmakla dalje nego prvi put, pa se nadam da će ovoga puta biti uspješno, a onda ćete čuti u širinu i duljinu sve o njoj, vjerojatno s nekim zapanjujućim citatima.

Prvi pokušaj druge knjige jest roman „Zmajeve oči“ Stephena Kinga. Isto tako sam već sada odmakla preko polovice knjige, tako da očekujem uspješno okončavanje.

A vi, čitate li paralelno, više stvari odjednom? Možete li se vratiti knjizi jednom kada ste napravili značajnu, veliku pauzu?

Oznake: knjige, čitanje, stephen king, daniel kahneman, donošenje odluka, zmajeve oči, misliti brzo i sporo

20.02.2021. u 17:22 • 5 KomentaraPrint#

četvrtak, 08.10.2020.

Što se čita?

Godina je osobito povoljna za čitanje: došla je jesen, korona divlja, sad će i sezona gripe, gdje ćeš bolje vrijeme za samoizolaciju uz knjige.

Čitam nekoliko knjiga paralelno, jer je ovo jesen cjeloživotnog usavršavanja: pročitala sam "Kulturu ponašanja" bivše ravnateljice Državnog protokola Milade Privora, jer sam zaključila da je takvo nešto dobro uvijek imati na polici. Čitam "Mobere", jer mi treba za posao (voljela bih kad ne bih imala osjećaj da se radilo o završnom radu na visokoj školi, i kad bi bilo više primjera u njoj. Ali nažalost, tek se odnedavno počelo više govoriti o psihopatima i sociopatima na radnom mjestu). Čitam "Moć uvjeravanja" Mirele Španjol Marković jer bih voljela da na radnom mjestu imam uvjerljiviji javni nastup. Ponovno sam pročitala "Čudotvorca" Johna Grishama, jer tu knjigu volim gotovo od djetinjstva. Možda je ovo i moja jesen ponavljanja Grishama, tko zna.

Što čitate, kakva je vama čitateljska jesen?

Oznake: cjeloživotno obrazovanje, knjige, čitanje, john grisham, mobing

08.10.2020. u 15:13 • 10 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 21.05.2018.

Bookeraj i CeKaPe nagrađuju!

Ponedjeljci su obično dani za nove početke, pa počnimo iznova... i to promotivnom akcijom u suradnji bloga Bookeraj i Centra za kreativno pisanje:


Centar za kreativno pisanje i Bookeraj nagrađuju – prva osoba koja točno odgovori na nagradno pitanje dobit će 50% popusta na proljetnu radionicu pisanja kratke priče, poezije ili copywritinga te jednu gratis knjigu iz CeKaPe-ove biblioteke!
Centar za kreativno pisanje već 11 godina organizira radionice pisanja za djecu i odrasle, a CeKaPe-ovi su voditelji vrhunska imena domaće kulturne i književne scene. Nabrojite najmanje tri imena voditelja/ica radionica pisanja i odgovor pošaljite na info@cekape.com s naslovom Bookeraj i CeKaPe. Sretno!


Uključite se, osvojite nagradu, a ja ću Vam idućih dana reći što sam sve čitala dok me nije bilo. Ako me želite čuti i ovako, uvijek rado odgovaram na mailove upućene via bookeraj.blog@gmail.com

Oznake: cekape, nagradna igra, kreativno pisanje, knjige, čitanje

21.05.2018. u 07:09 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 21.03.2018.

Opus Gradna

Nakon milijun godina nepisanja, nebloganja, nečitanja (sic!), evo me s jednom kratkom noticom u blogosferi: bacite oko na ponudu u maloj nakladničkoj kući Opus Gradna

Mala je to nakladnička kuća opće prakse, ali s naklonošću prema knjizi za djecu i mlade (na prvu mi se svidio priručnik "Želim znati više o hrani"), pa pogledajte, možda nađete nešto novo, nešto divlje, samo za sebe.

(a o tome što se događa kad imate dvije djevojčice ispod tri godine, pisat će tko preživi).

Oznake: opus gradna, knjige, čitanje

21.03.2018. u 18:02 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 07.06.2017.

Kako (i zašto) je propao Algoritam

Na pisanje o ovoj temi se spremam već neko vrijeme, jer ona ujedinjuje jednu veliku strast (moj svakodnevni posao) i dva ozbiljna hobija (knjige i ekonomiju).

Naime, u sjeni događanja s propašću Agrokora, u probleme su ušli i neki drugi gospodarski subjekti na našem tržištu, neki u vezi s krizom u Agrokoru (primjerice, Zvečevo koje je jučer objavilo pokretanje postupka predstečajne nagodbe), a neki posve nepovezano uz tu priču – Algoritam MK je takav primjer.

Da crni dani nisu daleko od Algoritma, mogao je vidjeti svaki laik koji bi ušao u bilo koji njihov prodajni prostor u trgovačkom centru – takvi, osim u situaciji da se očekuje neki bestseler, najčešće su zjapili prazni, s malim brojem zaposlenika koji se besciljno motaju uokolo.

Ono što je presudilo Algoritmu jest u prvom redu činjenica da nisu dovoljno ulagali u svoje druge prodajne kanale (web-shop i sl.) i širenje tržišta – s obzirom na to da je knjiga relativno trajan proizvod i ne ovisi toliko o trendovima za razliku od prehrambenih proizvoda ili odjeće, kao i da smo mi sami premaleno tržište, smatram da je trebalo aktivnije raditi na geografskom širenju tržišta, i diverzifikaciji prodajnih kanala. Algoritam se u tom smislu trebao ugledati na Amazon, a ne na Barnes & Noble.

(u tom smislu je i Mozaik knjiga, sastavnica Algoritma MK, bila u boljoj poziciji sa svojim Svijetom knjige, prodajnim katalogom i članskim programom koji obvezuje članove na kupnju – da sam u pravu, pokazuje i to da se upravo Svijet knjige prvi izdvojio iz Algoritma, jer sam dobila obavijest da klupski centar za Osijek prelazi u sastav i prostor nezavisne knjižare Nova. Iako, niti MK nije dovoljno ulagala u pregledan i funkcionalan web-shop).

Promašen poslovni model ogleda se i u za naše tržište preskupom sustavu lanca knjižara, koji se oslanja na književne blockbustere i blockbustere u području kompjutorskih igara, te na toj i takvoj prodaji bazira prihode namijenjene namirenju pretpostavljeno neopravdano visokih cijena zakupa u trgovačkim centrima više kategorije.

Cijenu Algoritmove inercije u pogledu ulaganja u fanove, društvene mreže i viralni marketing (toga je nešto bilo, ali premalo i prekasno), platili su, nažalost, dobavljači, nakladnici i autori, čija je povratna reakcija bila neposredni povod sada već jednomjesečnoj blokadi Algoritma, koja će gotovo neizbježno dovesti do stečaja. Četverogodišnje poslovanje s milijunskim gubicima ipak je vrlo vjerojatno bio stvarni uzrok nastale krize.

Međutim, stečaj Algoritma MK nije najgori scenarij koji se može dogoditi tom društvu s ograničenom odgovornošću. Naime, otvaranjem stečaja, svi nepovoljni ugovori sa zakupodavcima podložni su reviziji. Otvara se opcija kreiranja stečajnog plana, u kojemu bi se mogao (ovisno o postojećoj vrijednoj imovini i zalihama Algoritma MK) iznaći način namirenja vjerovnika te naposljetku stvoriti okvir za buduće održivo poslovanje u onom opsegu u kojem to naše tržište i prodajne mogućnosti dopuštaju.

(iako zakonska pretpostavka o postojanju stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje još nije nastupila s obzirom da Algoritam MK nije u blokadi dulje od 60 dana, a niti je propustilo isplatiti tri uzastopne plaće radnicima, postoji i stečajni razlog prezaduženosti, ako je imovina dužnika manja od postojećih obveza)

Drugi mogući put za spas Algoritma MK je kroz provođenje postupka predstečajne nagodbe, s gotovo istim postupkom, a treći je ovaj koji upravo gledamo, a koji se ukazuje kao najmukotrpniji – u uvjetima normalnog poslovanja nastojati se iskopati iz krize: Algoritam MK trenutno u blokadi ne može slobodno vršiti plaćanja dospjelih obveza, ne može isplaćivati plaće radnicima, ne može ulagati u razvoj novog poslovnog modela, a jedino što pokušava učiniti jest prenijeti dio poslovnica svojim dobavljačima pod dug, za što po medijskim napisima zaključujem da oni nisu dočekali kao prihvatljivu opciju.

Kroz narednih tridesetak dana ostaje vidjeti za koju će se opciju odlučiti uprava Algoritma MK.

Oznake: algoritam, stečaj, predstečajna nagodba, knjige, knjižare, čitanje

07.06.2017. u 12:31 • 11 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 13.02.2017.

Karen Joy Fowler: „Potpuno smo izvan sebe“

Kao prvo, čestitke Durici na tituli Blog tjedna!

Ponovno sam odustala od čitanja „Posljednjeg dona“ Maria Puza (ovdje stvarno obaram rekorde, u upornosti, kao i u odugovlačenju) u korist nove tri knjige koje sam kupila koristeći razne predvalentinovske popuste i akcije – osim knjige iz naslova, kupila sam i „Knjigu pretpostavki i nagađanja“ Erike Swyler o otkrivanju obiteljske povijesti cirkuskih artistica, i „Prašinu koja pada sa snova“ jednog od meni dragih autora, Louisa de Bernieresa, autora, između ostaloga, i „Mandoline kapetana Corellija“ i „Crvenog psa“.

Roman „Potpuno smo izvan sebe“ je dobitnik nagrade PEN/Faulkner za najbolji roman 2014. godine, blurbovi na koricama kažu da se čak radi o zasad najboljem romanu desetljeća, besprijekorno napisanom, sočnom i nenametljivom, ali istovremeno i vrlo inteligentnom. Karen Joy Fowler je postala poznata po svom prvijencu „Klub čitatelja Jane Austen“ (imam dojam da sam čitala, ali čini se da nisam), a ovaj joj je roman donio neočekivanu slavu i stručno priznanje.

Odugovlačim s detaljima o radnji, jer što vam više kažem o tome što se u romanu zbiva, veća je šansa da ću vam nešto upropastiti ako niste čitali. Glavna junakinja Rosemary je studentica, u lošim je odnosima sa svojim roditeljima, posebno ocem eksperimentalnim psihologom, nakon što joj je tijekom djetinjstva nestala prvo sestra Fern, njezina „uvrnuta druga polovica“, a potom i brat Lowell, kojega nije vidjela deset godina. Radnja se počinje zahuktavati nakon što Rosemary upozna eksplozivnu i performansima sklonu Harlow, koja joj na jedan podsvjestan način usadi u um potrebu da se razračuna sa svojom obiteljskom prošlošću prije nego što može krenuti u budućnost.

I to je sve što ću reći o radnji.

Nešto o iskustvu čitanja? Zaista, radi se o pitkom tekstu, radnji dovoljno misterioznoj i neobičnoj da nije predvidljiva pa stalno vuče na još, tako da sam i ja, sa svim obvezama i ometanjima koje sam imala tijekom vikenda, mogla pročitati ovu knjigu u tri poslijepodneva. Tijekom čitanja me knjiga obuzela, razmišljala sam o pročitanome, pa u čitateljsko-iskustvenom smislu mogu proglasiti roman „Potpuno smo izvan sebe“ autorice Karen Joy Fowler istinskim uspjehom.

Oznake: karen joy fowler, potpuno smo izvan sebe, knjige, čitanje, klub čitatelja jane austen

13.02.2017. u 09:52 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 06.02.2017.

Novosti iz GISKO

Sovkove rođendanske priče i akcija darivanja novorođenih beba

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek organizira pričanje priča pod nazivom "Sovkove rođendanske priče" koje će se održati u srijedu, 08. veljače s početkom u 17.00 sati u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice, Europske avenije 24.
Gradska i sveučilišna knjižnica daruje besplatni upis za bebe rođene 08. veljače 2017. godine. Sve bebe rođene 08. veljače 2017. godine ostvaruju pravo na besplatan upis u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek, kada se obilježava rođendan Knjižnice. Roditelji trebaju donijeti rodni list na uvid, temeljem kojega će beba dobiti iskaznicu koju može koristiti tijekom prve godine života, kako u središnjoj knjižnici, tako i u svim ostalim područnim odjelima.
Čestitamo i vidimo se u knjižnici!

Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Odjel za rad s djecom i mladima GISKO 031/211-472


Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viši knjižničar

Oznake: GISKO, Osijek :), bebe, rođendan, knjige, čitanje, Knjižnica

06.02.2017. u 09:57 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 09.11.2016.

Još malo obavijesti iz GISKO-a

Dani austrijske kulture, Dan Brača i niže cijene upisa u četvrtak 10.11.2016.

OBAVIJEST

Koncept, koji je skromno započet 2010. godine u Osijeku, vrlo je pozitivno primljen, a kulturni program nailazi na dobar odaziv. Austrijski kulturni forum Zagreb s velikim angažmanom i u suradnji s partnerima iz Osijeka, svake godine razvija i organizira uvijek raznolik kulturni program. Namjera je kroz Dane austrijske kulture nadovezati se na bliske povijesno-kulturne veze između Austrije i Slavonije, Beča i Osijeka te ovaj odnos bogat tradicijom iskoristiti za suvremeni kulturni i društveni dijalog. Stoga, cilj nije nostalgično promatranje zajedničke prošlosti, već zajednička europska budućnost u kulturnom prostoru Podunavlja.
7. dani austrijske kulture u Osijeku
10. studenoga – 17. studenoga
Otvorenje: 10. studenoga u 19 sati

• KONCERT OTVORENJA
10. studenoga 2016. – 19.00 h
Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Županijska 9
Trio "Square Waltz"
Handmade Music from Vienna
• IZLOŽBA
Otvorenje: 11. studenoga2016. - 19:00 h
Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
"Coupé International Vol. Three: Eva Engelbert & Maja Marković"
Kustosi: Michael Strasser i Vanja Žanko
• FILMSKI PROGRAM
12. – 13. studenoga2016
Kino Urania, Šetalište V. Hengla 1
12. studenoga 2016. – 11.00 h "Mali vitez Trenk" (A. Power, 2015., 75 min)
12. studenoga 2016. – 18.30 h "Black Brown White" (E. Wagenhofer, 2011., 102 min)
12. studenoga 2016. – 20.15 h "Disati" (K. Markovics, 2011., 90 min)
13. studenoga 2016. – 17.00 h "Dječja magija" (R. Rieser, 2016., 71 min)
13. studenoga 2016. – 18.30 h "Macondo" (S. Mortezai, 2014., 98 min)
• IZLOŽBA
Otvorenje: 12. studenoga 2016. – 19.00 h
HDLU, Galerija Kazamat, Vatroslava Jagića 2
Christoph Meier & Dino Zrnec - „Izazovi prostornosti“
• LIKOVNA RADIONICA ZA DJECU
15. - 16. studenoga 2016. – 11.00 do 12.30 h
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek - Austrijska čitaonica, Europska avenija 24
"Slikanje i crtanje – Moj grad…"
Voditelj: Željko Jančić Zec
• IZLOŽBA
Otvorenje: 15.studenoga 2016. – 17.00 h
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek - Austrijska čitaonica, Europska avenija 24 Željko Jančić Zec: "Sloboda"
• PREDSTAVLJANJE KNJIGA
17. studenoga 2016. – 17.30 h
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek - Austrijska čitaonica, Europska avenija 24
"The Long Shots of Sarajevo, 1914-2014. Ereignis - Narrativ – Gedächtnis"
Hg.: Vahidin Preljević und Clemens Ruthner, Tübingen: Francke 2016
"Wechselwirkungen. Austria-Hungary, Bosnia-Herzegowina and the Western Balkans, 1878-1918"
Hg.: Clemens Ruthner u.a., New York: P. Lang 2016

Sudjeluju: prof. dr. Vahidin Preljević (Filozofski fakultet Sveučilišta u Sarajevu) i prof. dr. Marijan Bobinac (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Plakat

Ulaz je za sve priredbe besplatan.
Veselimo se Vašem posjetu!

Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Austrijska čitaonica GISKO 031/211-233
• Austrijski kulturni forum Zagreb
Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen Farkaš, viša knjižn.

OBAVIJEST

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2016. organizira niz aktivnosti pod nazivom "Dan Brača U GISKO-u". Aktivnosti će biti održane u četvrtak, 10. studenog, 2016. godine, s početkom u 17.30 sati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek.
• Predstavljanje monografije "Sutivan: kulturna povijest" 17.30 – 18.30 sati (Urednici: Dražen Katunarić i Franjo Mlinac) – American Corner
• Otvorenje izložbi: "Dekodirani Brač" (autor Stipe Surać) i "Sutivan kroz povijest" (arhiva Narodne knjižnice Sutivan) 18.30 – 19.00 sati – izložbena aula na katu
• Filmske projekcije dokumentarnog materijala o Sutivanu i Braču 19.30 – 20.30 sati – American Corner


Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona:

• Studijska čitaonica GISKO 031/211-233Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.


OBAVIJEST

Povodom Mjeseca hrvatske knji
ge 2016., u četvrtak, 10. studenoga 2016. godine korisnici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek koji obnove upis, plaćat će cijenu godišnje individualne članarine te godišnje obiteljske članarine 10,00 kn manje. Obnova upisa moći će se tijekom dana, u radnom vremenu Knjižnice, ostvariti na svim odjelima i ograncima.

Cijena upisa iznosit će:
Godišnja individualna članarina
djeca, redovni studenti, umirovljenici 50,00 kn
redovni članovi 70,00 kn
Godišnja obiteljska članarina 90,00 kn


Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona:

• Posudbeni odjel za odrasle GISKO 031/211-233Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.


Oznake: GISKO, Osijek :), knjige, čitanje, Mjesec hrvatske knjige, listopad

09.11.2016. u 08:27 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 08.11.2016.

Poziv na promociju knjige hrvatske poduzetnice Marije Hipp

Prenosim mail koji sam primila jučer (i inače informacije o knjigama lete kao lude ovih dana, jer nakon okončanja Mjeseca knjige, evo nam i mjeseca Interlibera, nakon kojega slijedi mjesec Pulskog sajma knjiga...)

"Poštovani,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje prve 3D interaktivne knjige “Dobro ili loše, Google ili Strina” autorice Marine Marije Hipp,
koje će se održati u četvrtak, 10.11.2016., u 17:30 sati, na zagrebačkog sajmu knjige Interliber, paviljon broj 6.

Uz brojne poznate goste i ljubitelje knjige, u svijet Marine Marije Hipp uvest će vas cijenjena autorica projekta “Čitaj knjigu” gospođa Alis Pečarić Marić, zajedno sa producenticom Sanjom Matajom Raos.

Više informacija šaljemo u privitku ovog maila.

Veselimo se druženju s Vama."


"LICE I NALIČJE USPJEŠNE PODUZETNICE

Poznata poduzetnica Marija Hipp napisala je knjigu Dobro ili loše, Google ili Strina. Knjiga spada u kategoriju «osobni razvoj». Mnogi će se odmah zapitati kakve veze imaju poduzetništvo i osobni razvoj. Velike. Naglašava to autorica kroz cijelu knjigu. Bez usmjerenog i dobrog osobnog razvoja nema ni dobrog poduzetništva . Što je u stvari uspjeh pitanje je koje se proteže kroz cijelu knjigu.
Knjiga pokazuje drugo lice emocije, ega i energije.
Izgledaju li svi onako kako ih zamišljamo ili nas netko uvijek ponovno iznenadi. Kako biti uspješan u poduzetništvu a istovremeno obraćati pozornost na osobni razvoj. Uz posao razvijati i sebe. Kako najčešće vidimo poduzetnike. Većinom , vrlo često, kao hladne ljude koje ne zanima ništa drugo osim novca? Možda u njima ima nešto više od želje za gomilanjem materijalnih dobara. Želja za promjenom postojećeg stanja. Saznat će te puno o tome ako pročitate knjigu Dobro ili loše, Google ili strina.
Bez osobnog razvoja nema i ni dugoročno dobrog poduzetništva. Kratkoročno da. Mnogi „zablistaju“ , zarade nešto na brzinu i to ih dovede u velike probleme. Ne znaju se nositi s uspjehom, materijalnim dobrima , nisu duhovno spremni. Takvi obično naprave probleme svima oko sebe a da uopće nisu svjesni što se događa. Emocije i Ego pobjesne, dignu veliku prašinu i naprave gustu maglu u umu.
Čovjek koji ima velika materijalna dobra a nema prijatelja ni porodicu ne živi u skladu. Nije i ne može biti bogat. Pravo bogatstvo je u skladu duhovnog i materijalnog . Kada nema sklada nema ni bogatstva samo patnja. Ima nekih mudrih izreka koje kažu da i bogati plaću. Nitko to ne može sporiti. Treba samo gledati sapunice koje to najbolje prodaju širokim masama.
Sve su to pitanja koja nikako ne trebamo zanemariti. Nema uspjeha ni u životu kao ni u poduzetništvu ako ne rastemo zajedno.
Ovo je priča o poduzetnici koja je shvatila važnost osobnog razvoja kroz poduzetništvo. Cijeli život svi koji je dobro ne poznaju gledaju na nju sasvim drugačije. Vide je samo kroz materijalno. Kako će je vidjeti kada pročitaju tekstove napisane iskustvom i srcem pokazat će vrijeme.

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige Dobro ili loše, Google ili Strina, u četvrtak, 10.11.2016., u 17.30 sati, na Zagrebačkom velesajmu, u sklopu zagrebačkog sajma knjiga INTERLIBER, paviljon broj 6.
Kao gošće ovog predstavljanja za medije biti će cijenjena autorica sve raširenijeg brenda i stranice ČITAJ KNJIGU, gospođa Alis Pečarić Marić, te Sanja Mataja Raos.

Izdavačke kuće Izvori i Romb posjetite na štandu 15 b, paviljon 6 Zagrebačkog Velesajma.

O AUTORICI:
Marina Marija Hipp diplomirala je 1987. godine u Zagrebu, studij Socijalnog rada. Neposredno pri-je rata dobila je prvi posao u Centru za socijalni rad, Osijek.
Nakon par godina, spletom okolnosti, napušta posao u državnoj službi i kreće u poduzetničke "vode”.
Vlasnica je poduzeća Romb d.o.o. Našice, koje vrlo uspješno posluje skoro 23 godine. Okušala se u različitim poslovima i uvijek uspješno. Kako ona kaže, negdje je zaradila novac, a negdje vrijedno životno iskustvo. Sve ima svoju vrijednost. Možete je googlati i naći na raznim listama ali to vam neće reći ništa o njoj. Na internetu ima svega kako ona kaže.
Tko je ona, osim uspješne poduzetnice? Kakva je druga strana medalje i kako gleda na svijet oko sebe, saznat će te ako pročitate knjigu.
I da. Ovo j drugačija knjiga. 3 D knjiga. Zašto ? Kako je drugačija i što znači taj 3D u knjizi bez sliči-ca? Saznat će te samo ako je pročitate.

Oznake: marija hipp, dobro ili loše, google ili strina, alis pečarić marić, sanja mataja raos, romb, izvori, Interliber, sajam knjiga, knjige, čitanje, poduzetništvo, osobni razvoj

08.11.2016. u 11:23 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.09.2016.

Što se pročitalo

Vrijedno čitajući u proteklih mjesec dana, mogu vas izvijestiti o barem tri, ako ne i četiri nova naslova za mojim čitateljskim pojasom.

Trebalo mi je neko vrijeme, ali pročitala sam “Cara Oceanskog perivoja” autora Stephena L. Cartera - radi se o križancu obiteljske sage i kriminalističkog trilera, prvijencu za čije se pravo objavljivanja održala aukcija, okončana iznosom od čak četiri milijuna dolara.

Osim toga, novoprevedeni John Green, s romanom za mlade pod naslovom “Obilje Katherina”, svidio mi se zbog svog uobičajeno šarmantnog stila.

A naravno, nisam propustila niti “Karijeru zla”, treći naslov iz serijala o detektivu Cormoranu Strikeu i njegovoj partnerici Robin Ellacot, iz pera J. K. Rowling, koja piše pod pseudonimom Robert Galbraith.

I da, prelistala sam “Stotku”, vodič kroz predmete koje svaka žena sa stilom mora imati, pri čemu je žena sa stilom autorica Nina Garcia (autorica “Male crne knjižice stila” ili tako nečega), a ilustrator je Ruben Toledo.

I dalje pokušavam pročitati “Simor” autorice Doris Pandžić (zaslužuje da joj se posvetim, a nikako ne nalazim stanje uma koje bi se moglo opisati kao compos mentis), “Posljednjeg dona” Maria Puza, Ugrešićkino “Zabranjeno čitanje”, “Započnite vlastiti biznis s manje od 1.000 USD” autora Willa Davisa, a počela sam i “Trk” autorice Ann Patchett... za svakog ponešto, pa stay tuned!

Oznake: knjige, čitanje, update

15.09.2016. u 09:39 • 1 KomentaraPrint#

petak, 18.03.2016.

Nina George: "Mala pariška knjižara"

Njemačka spisateljica Nina George je autorica mlađe generacije (rođena je 1973. godine) koja od 1992. godine radi kao slobodna novinarka i spisateljica. Od 2005. godine do 2010. godine bila je kolumnistica Hamburškog večernjeg lista. Za svoj roman “Mondspielerin” je 2011. godine dobila književnu nagradu De LiA (za najbolji ljubavni roman njemačkog govornog područja), a za kratki kriminalistički roman “Igra njezinog života” je 2012. godine dobila nagradu Glauser.

Roman “Mala pariška knjižara” (u izvorniku: “Das Lavendelzimmer” - “Soba boje lavande”) govori o vlasniku knjižare na brodu, svojevrsne pariške turističke atrakcije, koja je pod nazivom “Književna ljekarna” usidrena na obali Seine. Međutim, u pustom životu koji knjižar Jean Perdu vodi, postoji zaključana soba boje lavande, u kojoj je doživio svoju posljednju ljubavnu priču s Manon, koja se zbila prije dvadesetak godina, iako je njegovo ljubavno razočaranje jednako gorko kao i prvog dana nakon što ga je ostavila.

Okidač za početak radnje predstavlja doseljenje izvjesne Catherine u stan preko puta njegovog, koja nakon bračnog brodoloma skuplja ostatke svog života (i namještaj, jer ju je njezin bivši suprug ogulio do kože). Kako je Perduova specijalnost preporučivanje knjiga koje liječe bolesti duše, on i Catherine brzo pronalaze zajednički jezik. Ali jedno slučajno pronađeno pismo, koje Perdu nije imao snage pročitati nakon što ga je Manon napustila, natjerat će glavnog junaka ovog romana na životno putovanje francuskim kanalima, tijekom kojega će i sam pokušati svoj život usmjeriti u pravom smjeru, nakon što je dvadeset godina živio zadržavajući dah.

Lajtmotiv književne apoteke oduševljava – postoje knjige za plakanje, i knjige protiv nesanice, knjige za razmišljanje i niz drugih knjiga koje liječe manje i veće duševne tegobe i tjeskobe, neke od njih pomažu svima, a neke su napisane samo za jednu osobu.

“Vi trebate sobu, samo za sebe. Ne previše svijetlu, i mladu mačku koja će vam praviti društvo. I ovu knjigu (“Otmjenost ježa” Muriel Barbery), koju ćete čitati polako. Kako biste se usput odmorili. Mnogo ćete razmišljati, a možda i plakati. Nad sobom. Zbog godina. Ali poslije će vam biti bolje. Znat ćete da ne morate umrijeti, iako se čini da biste trebali zato što momak nije bio pristojan prema vama. Ponovno ćete voljeti samu sebe i nećete se smatrati ružnom i naivnom.”


Rekavši ovo, moram ustvrditi i sljedeće – čini mi se da ostatak knjige nije dostojan ovog lajtmotiva (ili se radi o knjizi koja meni osobno ne govori ništa, niti liječi neke moje manje ili veće duševne tegobe). Radnja je prilično spora, imitirajući tako sporo plutanje broda-knjižare francuskim riječnim kanalima, a konačno razrješenje me se dojmilo nekako zbrzanim i zbog toga čudnovatim.

Ipak, proglašavam ovaj književni pokušaj nelošim, a posebno ga preporučujem onima kojima je ljubavni rastanak trajno slomio srce, onima koji žude za novim početkom i onima koji traže opravdanje za novu ljubavnu priču.

Oznake: nina george, mala pariška knjižara, knjige, čitanje, Francuska

18.03.2016. u 08:42 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 16.03.2016.

Veliki popis knjiških popisa

Naišla sam na blog Amerikanke Anne, koja se nazivlje Modern Mrs. Darcy – na svom zgodnom, vizualno dojmljivom blogu, ona piše o knjigama i čitanju, ali i o ženama moje dobi (tridesete), majkama, poduzetnicama i suprugama. Uglavnom, na taj me blog dovela preporuka na Pinterestu o “20 life-changing non-fiction book that you can finish in a day”.

A onda sam na tom blogu i ostala, listajući tekstove i tražeći (kao što obično u pisanim tekstovima tražimo) nešto za sebe. Primjerice, ova je blogerica napisala knjigu pod naslovom “How She Does It” (“Kako im to uspijeva”), koja sadrži intervjue sa ženama koje uspješno balansiraju obiteljski život i karijeru.

Između ostalog, blogerica se potrudila u jednom tekstu kompilirati za nas sve dobre popise knjiga, podijelivši ih po kategorijama: “knjige koje ne možete ispustiti iz ruku”, “knjige za osobni razvoj”, “knjige za čitanje u određeno doba godine”, “knjige koje ste trebali pročitati u srednjoj školi”, “najbolje knjige” “knjige za razmišljanje i poticanje diskusije” i “knjige za djecu”.

Totalna zabava, navratite!

The big list of book lists

Oznake: blog, knjige, čitanje, žene, poduzetnice, majčinstvo, popis knjiga

16.03.2016. u 11:48 • 3 KomentaraPrint#

petak, 18.09.2015.

Ostvarenje sna: voditi knjižaru

Britanski Guardian je nedavno izvijestio o samostalnoj knjižari po imenu Open Book, smještenoj u malom gradu Wigtownu u Škotskoj, koju putem servisa AirB'n'B možete iznajmiti i voditi za samo 150 funti tjedno. Wigtown je, kažu, grad nezavisnih malih knjižara i njihovih vlasnika (pri čemu se misli na knjižare koje nisu dio većeg lanca knjižara), a Open Book je projekt kojim su građani željeli privući nove posjetitelje u svoj mali grad, te dopustiti novopečenim voditeljima knjižare da stave svoj osobni pečat na vođenje knjižare.

LINK


Što mislite o ovoj ideji? Čula sam komentare tipa: „samo je to još falilo: da nekome plaćam da radim za njega“, ali organizatori kažu da je 150 funti tjedno namijenjeno pokriću troškova radi održavanja poslovanja knjižare i da se ustvari ne radi o „radnom odmoru“, već o nastojanju popularizacije malih knjižara, knjige i čitanja, te gradića Wigtowna.

Iskreno, meni se sviđa. Mogu zamisliti da umjesto tradicionalnog odmora na plaži negdje na hrvatskoj obali radije biram ovakvu varijantu odmora, čak ne ni zato što se radi o prodaji knjiga, pristala bih ja i na neku drugu tematiku, ali čini mi se da bih tijekom odmora radije radila nešto drugo i sasvim drugačije nego što radim i kako živim ostatak godine (iako to baš i nije bilo pravilo kroz gotovo deset godina godišnjih odmora koje sam imala dosad).

No zašto pričamo o godišnjim odmorima? Do idućeg godišnjeg odmora mora proći još gotovo čitava godina dana, pa o tome što ćemo raditi tijekom godišnjeg još dugo možemo samo sanjati.

Oznake: airbnb, Knjižara, knjige, čitanje, škotska, wigtown, guardian, godišnji odmor

18.09.2015. u 13:40 • 4 KomentaraPrint#

subota, 25.07.2015.

Knjige ili spavanje?

Oznake: knjige, spavanje

25.07.2015. u 14:11 • 3 KomentaraPrint#

subota, 18.07.2015.

Knjige ili kućanski poslovi?

Oznake: kućanski poslovi, knjige

18.07.2015. u 14:10 • 5 KomentaraPrint#

subota, 11.07.2015.

Knjige su za vikende

Oznake: vikend, knjige

11.07.2015. u 14:08 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 29.06.2015.

Zašto je dizajn knjige važan

Danas vam donosim jedan neobičan sadržaj: TED govor Chipa Kidda, grafičkog dizajnera koji je u Alfredu Knopfu bio zadužen za izradu mnogih kultnih naslovnica knjiga, između ostalog i „Jurassic Parka“ Michaela Crichtona. Govor je prilično duhovit, a govornik, u najmanju ruku, neobičan.

Dizajn knjiga je važan jer predstavlja prvi kontakt čitatelja s knjigom, u mom slučaju je nerijetko to bio jedan od najvažnijih razloga zašto sam se odlučila za neku knjigu ili autora. Chip Kidd je u pravu: način na koji knjige izgledaju, kako mirišu i kako leže u ruci, jedan je od nezanemarivih razloga njihove nevjerojatne privlačnosti i danas, kad bi ih vrlo lako mogle zamijeniti e-knjige, a to se ipak ne događa.

Oznake: dizajn, knjige, e-knjige, ted talk, michael crichton, jurassic park

29.06.2015. u 16:23 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 11.06.2015.

Velika Algoritmova dobrotvorna akcija za djecu i mlade

Dobila sam putem maila informaciju, pa prosljeđujem svim zainteresiranim dobročiniteljima: hrvatska izdavačka kuća Algoritam u suradnji s uličnim festivalom Cest is d'Best i zagrebačkim ljetnim festivalom Ljeto na Štrosu, organizira veliku dobrotvornu akciju za pomoć domovima za nezbrinutu djecu.

Na štandovima Algoritma postavljenima:

• na Zrinjevcu od 03.06.-10.06.2015. godine u sklopu festivala Cest is d'Best, kao i
• na Strossmayerovom šetalištu od 12.06.-19.06.2015. godine u sklopu Ljeta na Štrosu,

mame, tate, bake, djedovi, ujne i stričevi – možete za sebe i svoje mališane kupiti knjigu, a drugi primjerak knjige istog naslova Algoritam daruje domovima za nezbrinutu djecu u Zagrebu. U knjizi koju darujete zajedno s Algoritmom, možete napisati i posvetu, jer tada dar zaista dobiva na značenju.

Oznake: algoritam, dobrotvorna akcija, djeca i mladi, domovi za nezbrinutu djecu, knjige

11.06.2015. u 08:46 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 02.06.2015.

Velika Algoritmova dobrotvorna akcija za djecu i mlade

Dobila sam putem maila informaciju, pa prosljeđujem svim zainteresiranim dobročiniteljima: hrvatska izdavačka kuća Algoritam u suradnji s uličnim festivalom Cest is d'Best i zagrebačkim ljetnim festivalom Ljeto na Štrosu, organizira veliku dobrotvornu akciju za pomoć domovima za nezbrinutu djecu.

Na štandovima Algoritma postavljenima:

• na Zrinjevcu od 03.06.-10.06.2015. godine u sklopu festivala Cest is d'Best, kao i
• na Strossmayerovom šetalištu od 12.06.-19.06.2015. godine u sklopu Ljeta na Štrosu,

mame, tate, bake, djedovi, ujne i stričevi – možete za sebe i svoje mališane kupiti knjigu, a drugi primjerak knjige istog naslova Algoritam daruje domovima za nezbrinutu djecu u Zagrebu. U knjizi koju darujete zajedno s Algoritmom, možete napisati i posvetu, jer tada dar zaista dobiva na značenju.

(ovu obavijest ponovit ću na blogu još i 11.06.2015. godine kako vam ne bi promaklo)

Oznake: algoritam, dobrotvorna akcija, djeca i mladi, domovi za nezbrinutu djecu, knjige

02.06.2015. u 08:44 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 07.01.2015.

U nove radne pobjede!

Kao prvo, svima sretni svi protekli blagdani, želim nam da nas 2015. godina obori s nogu u pozitivnom smislu, ako nikako drugačije, a ono kvalitetom i/ili brojem naslova koji su nas primamili na čitanje.

Kao drugo, u 2014. godini je, barem što se tiče ovog bloga, bilo ponešto fušarenja, osobito pred kraj godine, kad su se zahuktale i neke druge, izvanblogovske-izvančitateljske obveze: priprema obiteljskog Božića, novogodišnje putovanje u (blisko, ali ipak) inozemstvo, predbožićni domjenci, kupovina darova... sve to već i sami znate.

U svoju obranu ipak moram reći da je nekoliko mojih novogodišnjih čitateljskih odluka, iznesenih u postu od 03.01.2014. godine – „Novogodišnje čitateljske odluke za 2014. godinu“, tijekom 2014. godine uspjelo biti ostvareno – pročitala sam Sagu o Otorijima australske spisateljice Lian Hearn u pet knjiga te dosad objavljene i prevedene dijelove serijala „Pjesme leda i vatre“ (poznatijeg po prvom nastavku serijala „Igra prijestolja“) Georgea R. R. Martina (kojih je bilo šest, odnosno sedam).

Obećanja o tome da ću u idućoj godini biti bolja blogerica, da ću više postati (a samim time i više čitati), da ću više sudjelovati u blogosferi, više se družiti, više komentirati – vjerujem da vam je takvih obećanja (što vlastitih, što tuđih) već i previše.

Stoga, u prošloj godini - što je bilo, bilo je (a bilo je svega – bolesti, smrti, selidbe, promjene posla, privikavanja na novi grad, ali i putovanja, radosti, i kraja jednog tužnog razdoblja, i sretnih početaka); 2015. godinu započinjem ispočetka, Ameri bi rekli, „clean slate“, a novogodišnje čitateljske odluke ove godine neću donositi. Neka umjesto njih, na kraju ove godine svjedoče djela, a ne prazne riječi.

Oznake: novogodišnje odluke, čitanje, knjige, clean slate

07.01.2015. u 21:30 • 6 KomentaraPrint#

srijeda, 17.09.2014.

Mali poduzetnički intermezzo

Za odmor od fantasya, danas vam nudim mali poduzetnički intermezzo, koji će vas iz svijeta knjige i čitanja uvesti u svijet ekonomije i poduzetništva. Da prijelaz ne bi bio prenagao pa da se ne biste prepali, za početak ćemo se zadržati u blizini knjiga, uz tekst sa Entrepreneur.com o četiri poduzetnička književna klasika kojima se razvija uspjeh. U prvom redu, autorica se kune u knjigu Hala Elroda, koja se u prijevodu zove „Čudesno jutro: Ne-tako-očita tajna za transformaciju života prije osam ujutro“ (to sam samo ja prevela naslov, nema je u hrvatskom prijevodu) – poanta knjige je da oni koji snuzaju (riječ je moj izum: snoozaju) svako jutro, time poručuju svemiru da bi radije bili u besvjesnom stanju nego proživjeli još jedan dan. Možete si zamisliti o kakvim se naslovima radi. No, držim da postoji statistička vjerojatnost da literatura o samopomoći s obzirom na svoju brojnost i raznovrsnost zacijelo nekome i pomogne (osim toga, u protivnom se ne bi radilo o jednom od najunosnijih žanrova u svijetu knjige i čitanja). Provjerite i druge naslove!

4 Entrepreneurial Cult Classics To Cultivate Success

Još uvijek se motamo oko knjige, ali ovoga puta ne čitajući, već pišući: 5 načina na koji pisanje knjige može pomoći vašem poslu. Recimo, da skužite čime se vi uopće bavite (da bolje definirate ono čime se bavite), da se reklamirate, da steknete klijente... Na mnoge načine vam pisanje knjige može pomoći u poslu.

5 Ways Writing a Book Can Help Your Business

A sad – infografika! Najvolije volim infografike, jer tamo samo gledam slike i ne moram ništa misliti (a najgore mi je kad moram misliti): kako, prosječno gledajući 500 najbogatijih ljudi troše svaku minutu svakog svog dana. U prosjeku, ustaju se u 6:15 da bi 45 minuta vježbali prije posla. Tada se 50 minuta spremaju i u prosjeku 25 minuta putuju na posao. Negdje dva i pol sata svakog radnog dana provedu na sastancima, a nešto manje od dva i pol sata provedu pišući mailove i SMS-ove i telefonirajući. Nakon posla, druže se s obitelji i prijateljima nešto manje od dva sata i idu spavati malo prije ponoći (i tako svaki dan, dodajem ja koja bih na otprilike isti način mogla opisati svoj dan, osim što nisam na listi 500 najbogatijih ljudi na svijetu).

How Fortune 500 Spend Every Minute of the Day

Oznake: poduzetnici, knjige, infografike, najbogatiji ljudi svijeta

17.09.2014. u 20:52 • 2 KomentaraPrint#

subota, 23.08.2014.

Testirajte se!

BBC vjeruje da ste od navedenih 100 nabrojenih knjiga, vi pročitali samo 6. Uvjerite ih u suprotno (testirala sam se – stranica vam dopušta da lijepo poklikate sve pročitane knjige, a kasnije svoj rezultat možete podijeliti s prijateljima na Facebooku – neću vam reći koji sam rezultat postigla, ali definitivno bolji od onoga što misli BBC).

Books Challenge

Kad ste već tu, provjerite li i jeste li kul, u čitateljsko-štreberskom smislu, dakako. Knjige poput „Lovca u žitu“ ili „Straha i prijezira u Las Vegasu“ označit će vas kao pravog štovatelja književnog kula.

25 Books That Define Cool

Na kraju svim srednjoškolcima poklanjam link na korisnu infografiku na temu Shakespeareova ubijanja likova u svojim dramama – vrlo jednostavno i poučno!

Shakespeare's Deaths And Murders - Infographic


Oznake: knjige, čitatelji, Shakespeare

23.08.2014. u 14:37 • 2 KomentaraPrint#

petak, 31.01.2014.

Lagani ponoćni zalogaj uz knjigu

Potaknuta Zlicinim komentarom da sigurno postoji i tekst tipa: što grickati uz koji žanr literature, nisam niti provjeravala postoji li takvo nešto, već sam se sama dala u razmišljanje što bi valjalo grickati tijekom čitanja. Evo rezultata ovih dubokoumnih i zamornih promišljanja:

1. Krimići/trileri – uh, to je bilo lako: umjesto grickanja noktiju, svakako valja jesti kokice, kao jedan od mojih najdražih snackova, i piti kavu, kako bi čovjek ostao budan do kraja dobrog page-turnera kakvih među krimićima ima sijaset.

2. Ljubići – preporučujem vino (po mom je ukusu crno, ali žene su poznatije po tome da nemilice truse bijelo) i čokoladu (također, po mom ukusu je tamna, ali svakako čokolada – čokoladni kolač s više čokolade i preljevom od čokolade). Velika bombonijera puna pralina. Guilty pleasure, ako me razumijete.

3. Putopisi iz egzotičnih krajeva – rooibos čaj (podsjeća na Mme Ramotswe i „Prvu damsku detektivsku agenciju“), datulje, citrusno voće, banane, indijski oraščići... druga sugestija kaže: jedi lokalnu kuhinju onoga geografskog područja o kojem čitaš, radi atmosfere.

4. Povijesni romani – iz nekog razloga, razmišljajući o povijesnim romanima, zamišljala sam neku utješnu hranu – za mene je najutješnija hrana tost s maslacem i čaj od kamilice. Jer dobra stara vremena obično i jesu – utješna. Može biti i nešto drugo, poput salenjaka ili sacher-torte: nešto što je baka pravila.

5. SF – ne znam zašto, ali asocira me na artificijelne slatkiše: gumene bombone, one kisele gumene zmije i prah koji pucketa kad ga istresete u usta. Uz to: gazirano bezalkoholno piće, najbolje coca-cola.

6. Fantasy – kad sam došla u sjeverozapadnu Hrvatsku, domoroci su me upoznali s pićem koje se naziva gverc/gvirc, a radi se o medovini, odnosno alkoholnom piću na bazi meda. Upravo to piće asocira me na fantasy romane (vjerojatno i zato što se prodaje na renesansnim festivalima). Umjesto gvirca, može biti i tamno pivo, a uz to sušeno voće: bademi, orasi i lješnjaci, kao i neki suhi keksi (asocijacija: lembas), te tvrdi sirevi poput edamera, trapista ili goude.

7. Ratni romani – kruh i voda, ili bolje, samo voda (druga opcija je grah iz konzerve, sendviči s mesnim nareskom iz konzerve na trajnom dvopeku).

8. Horori – junk-food, jer su horori obično trashy – čips, coca-cola, pizza. Osim ako se radi o viktorijanskom hororu, tada zaboravite na hranu jer vam od jeze obično nestane apetit.

9. Knjige za mlade – jabuka. Zdrava hrana i napici bez šećera, jer smo u pubertetu samosvjesni i ne volimo kako izgledamo. Ta hrana, dakako, mora biti ekološka i ne smije biti testirana na životinjama.

10. Pustolovni romani – na pustolovne romane koje sam čitala u djetinjstvu (Julesa Vernea, Marka Twaina...) najviše me podsjeća jeftini kukuruzni smoki koji je postao užasno tvrd i žilav čim ste otvorili vrećicu. Uz to – cedevita.

Ove su prehrambene sugestije tek plod moje mašte i mojih asocijacija, pa se slobodno nadovežite vlastitim gastronomskim iskustvima i idejama.

Oznake: hrana, knjige, grickalice, napitci

31.01.2014. u 09:57 • 16 KomentaraPrint#

srijeda, 01.01.2014.

Što smo dobro čitali u 2013. godini

Kao prvo – svima želim sretnu 2014. godinu, da vam pilići rokću, a mačići laju i da vam novogodišnje odluke potraju barem do Valentinova. Držim da 2014. godina nužno mora biti bolja od godine koja u sebi sadržava nesretni broj 13, ali valja pričekati pa vidjeti.

Ovo doba godine obično se vezuje uz rekapitulaciju događanja u protekloj godini, pa ovaj moj post neće biti nikakva iznimka (kroz koji dan možete očekivati i da vas izvijestim o svojim čitateljskim novogodišnjim odlukama s obzirom da se ovo doba godine obično vezuje i uz rezolutno donošenje odluka kojih se u najvećem broju slučajeva nećemo držati).

Moram priznati da je za mene 2013. godina u čitateljskom smislu bila u najmanju ruku eklektična – bilo je mjeseci kad sam pisala i čitala na razini svoje ranije čitateljske produkcije, i to osobito u kolovozu i rujnu, ali primjećujem i da sam u ožujku, svibnju i srpnju napisala tek po dva posta. Ipak, u svakom mjesecu postojala je bar po jedna knjiga koju bih vam mogla posebno preporučiti.

Idemo redom:

Siječanj 2013. (7)

Sadie Jones: „Otpadnik“ – radi se o mračnom i dirljivom obiteljskom romanu, odnosno romanu odrastanja.

Veljača 2013. (7)

Diane Setterfield: „Trinaesta priča“ – fama koja se razvila oko ove knjige je posve opravdana;
Eduardo Mendoza: „Čudesno putovanje Pomponija Flata“ – ništa ne volim više nego kad se pisac s humorom odnosi prema geniju Rimskog carstva;
Sue Townsend: „Adrian Mole i nemoćne godine“ – ovo je definitivno bila godina velikog comebacka Adriana Molea u moj život.

Ožujak 2013. (2)

Steve Martin: „Kako je ugodno uz mene“ (odnosno „The Pleasure of My Company“) – ponovit ću još jednom, Steve Martin se razvija u boljeg pisca nego što je ikada bio glumac.

Travanj 2013. (6)

Gemma Malley: „Deklaracija“ – nepriznati biser anti-utopijskog romana, pisan za djecu, ali i za odrasle;
Iain Pears: „Slučaj smjerokaza“ – konačno jedan pametno pisani krimić, koji me istovremeno prilično napatio.

Svibanj 2013. (2)

Scott Turow: „Pravne pogreške“ – krimić koji tematizira spašavanje ubojice kojeg očekuje smrtna kazna (u svibnju sam pročitala i „Mrvicu čudesno“ Dawn French, ali s odmakom od pola godine primjećujem da to i nije bio osobito bombastičan roman).

Lipanj 2013. (10)

Deborah Moggach: „Hotel Marigold“ – nakon pogledanog filma, pročitala sam i roman i doista mi se svidjela tema britanskih penzionera u staračkom domu u Indiji;
Sue Townsend: „Žena koja je legla u krevet na godinu dana“ – doista popularan roman ove godine, i ponešto mračniji nego što bi čovjek očekivao od Sue Townsend;
Doris Lessing: „Kako sam preživjela“ – ovim sam romanom očarana i pola godine kasnije jer proganja svojom suvremenošću.

Srpanj 2013. (2)

Mario Vargas Llosa: „Raj iza drugog ugla“ – dala sam šansu ovom razvikanom autoru i nisam se pokajala.
Michal Viewegh: „Sjajne zeznute godine“ – ove sam godine, dakle, obnovila i poznanstvo koje traje od razdoblja moje osnovne škole – sjećanje na „Sjajne zeznute godine“ mi je jednako svježe kao kad sam je prvi put čitala.

Kolovoz 2013. (12)

George Orwell: „1984.“ – samoj sebi djelujem kao Jelena Seljača kad pomislim, a osobito kad javno izjavim da sam na pragu svog trećeg desetljeća prvi put pročitala ovo kultno djelo, i da sam još uvijek opčinjena njime;
Jane Austen: „Emma“ – pročitavši ovaj roman, besramno sam izjavila kako je sad zacijelo došlo vrijeme da se posvetim čitanju svih romana Jane Austen...;
Stephen King: „Mrkli mrak, bez zvijezda“ – četiri doista jezive priče o običnim ljudima u bizarnim situacijama;
J.K. Rowling: „Prijevremeni izbori“ – globalna čitateljska publika jedva je dočekala novi roman najsjajnije književne zvijezde, odsada očigledno i knjiga za odrasle. Nije iznevjerila;
Orhan Pamuk: „Muzej nevinosti“ – malo dosadan, ali ne kako je bio u „Zovem se Crvena“.

Rujan 2013. (11)

Anthony Bourdain: „Sirove slasti“ – piše s toliko strasti i znanja o hrani da mu čovjek lako oprašta povremenu bahatost;
Amy Tan: „Stotinu skrivenih osjetila“ – moja ljubav prema Dalekom Istoku i dalje u cvatu;
Karen Thompson Walker: „Doba čuda“ – najbolji prvijenac 2013. godine.

Listopad 2013. (7)

Julian Fellowes: „Snobovi“ – zapravo nije toliko dobar koliko je razvikan, zbog Downton Abbeya;
Eduard Pranger: „Ples na žici“ – ove smo godine predstavljali i knjigu kolege blogera;
Gary Vaynerchuk: „Ekonomija zahvalnosti“ – ekonomski priručnik 2013. godine.

Studeni 2013. (9)

Melanie Gideon: „Kvaka braka“ – ljubić 2013. godine;
Timothy Ferriss: „Četverosatni radni tjedan“ – visokoprimjenjivo pomagalo za poboljšanje kvalitete života;
C.K. Stead: “Rizik“ – razlog zbog kojeg mi je ovaj roman ostao u sjećanju kao nenormalno pitak, još mi uvijek izmiče.

Prosinac 2013. (8)

Sebastian Fitzek: „Terapija“ – u 2013. godini ovo je roman koji me najviše prestrašio – tiskano umiranje od straha;
John Green: „Greška u našim zvijezdama“ – najveće ridanje u 2013. godini;
Lian Hearn: „Mač u tišini“ – prva knjiga Sage o Otorijima, zajamčena zabava za početak 2014. godine.

I evo ga – ovako je izgledala moja knjiška 2013. godina. Gledajući u obilatost i duljinu ovog popisa (a izdvojila sam tek najupečatljivije od pročitanog), mogu se nadati da će u čitateljskom smislu 2014. godina biti barem jednako dobra.

Oznake: 2013. godina, knjige

01.01.2014. u 08:11 • 19 KomentaraPrint#

nedjelja, 22.09.2013.

I drugi su blogeri ovih dana pisali o knjigama...

Kako sama nisam pisala, o knjigama, a niti uopće, zaključila sam da sam zacijelo štafetu podsvjesno predala drugima koji su nastavili širiti Riječ (o knjizi) među narodima i narodnostima blogosfere.

Tu je u prvom redu cool bloger Eduard Pranger (E.P.), koji se osvrnuo na konačno donesenu odluku o tome da književna nagrada Kiklop pulskog Sajma knjiga pripada Nives Drpić za „Golu istinu“. Prijepor oko toga odnosi li se ta književna nagrada na kvantitetu ili kvalitetu prevagnuo je u korist kvantitete, i sad treba Nives Celzijus dostojno uručiti nagradu. Na jednak se način neki dan održala promocija knjige Aleksandra Stankovića (pretpostavljam da se radi o knjizi kolumni koje sam i sama čitala), na kojoj se okupila sva estradna krema i društvena elita, pa u tom smislu E.P. komentira društvenu pojavu – profanizaciju i estradizaciju umjetnosti.

Kao što sam rekla i kod E.P.-a, imam svoje mišljenje o tome, ali se bojim pridavati ovoj pojavi više značenja nego što je dosad imala, jer to kulturi može samo štetiti, ne i koristiti (radi se zapravo o raspravi ispod svake razine, gdje su argumenti posve jednostavni, pa ih se može samo ponavljati sve glasnije).

U svakom slučaju, upućujem vas na blogera E.P.-a koji pita: u čemu je točno razlika između knjige Nives Celzijus i knjige Aleksandra Stankovića?

Esej: katran, perje - licemjerje

Nadalje, svidjelo mi se što kaže Ina's Playground koja u postu "Pauza za čitanje?" kaže kako je njezina prijateljica zaključila da ako pušači na radnom mjestu mogu nekoliko puta dnevno uzeti pauzu za cigaretu, zašto strastveni čitatelj ne bi nekoliko puta dnevno mogao uzeti pauzu za čitanje nekoliko stranica knjige?

U ovom kratkom postu pročitajte i preporuke za „Večeru s Anom Karenjinom“ i „Ples sa zmajevima“.

Pauza za čitanje?

Za kraj, obavještavam vas da sam naišla na jedan osvježavajući, mladenački blog koji se, između ostaloga, bavi i mojom omiljenom temom, pa tako u tekstu „'Ko o kome, ja o knjigama“ blogerica Croatian idiot govori o vlastitim književnim izborima (činjenici da je pala pod utjecaj manije za vampire-litom, i strahu da možda nije najbolje razumjela neko djelo „visoke književnosti“ iako studira kroatistiku), iz čega iščitavam blogeričino vlastito otkrivenje, odnosno strah da nije toliko načitana koliko je mislila.

Ovome moram odgovoriti: vjerojatno nisi, nitko nije. Potraži listu „1000 knjiga koje morate pročitati prije nego što umrete“ i pokušaj vidjeti koliko si od navedenih 1000 knjiga zapravo pročitala. Ja sam zapanjeno zaključila da se radi o tek jednom manjem dijelu (možda 150, uvrh glave 200 naslova), ali ne odustajem. I da – tvoji su komentatori u pravu: kad bude vrijeme za teške knjige, čitat ćeš ih. Možda je upravo sad došlo vrijeme.

'Ko o kome, ja o knjigama

Oznake: blog, knjige, čitanje

22.09.2013. u 13:19 • 7 KomentaraPrint#

četvrtak, 17.01.2013.

Samo najava

U knjižnici sam ovaj tjedan podigla, redom:

1. Diane Setterfield: "Trinaesta priča"

2. Zlatko Crnković: "Knjige mog života"

3. Enrique Vila-Matas: "Dublineska"

4. Michal Viewegh: "Roman za muškarce"

5. Eduardo Mendoza: "Čudesno putovanje Pomponija Flata"

Ne mogu vam opisati koliko sam zadovoljna svojim ovomjesečnim izborom (istodobno vam najavljujem da su upravo ovo knjige o kojima ćete čitati ovog mjeseca, ali pošto još uvijek čitam "Dvije kule", ovu hrpicu još nisam niti dotakla).

Što preporučujete, koja je najbolja? Kojim redoslijedom krenuti?

Oznake: Knjižnica, knjige

17.01.2013. u 19:35 • 8 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.< rujan, 2022  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (6)
Listopad 2021 (2)
Rujan 2021 (2)
Srpanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (4)
Travanj 2021 (3)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Prosinac 2020 (7)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Siječanj 2020 (1)
Travanj 2019 (1)
Svibanj 2018 (2)
Ožujak 2018 (1)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (6)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (11)
Listopad 2016 (4)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (8)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (2)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (6)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (8)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Na ovom blogu čitajte o knjigama - mojim knjigama, Vašim knjigama, najnovijim knjigama, starim knjigama, zanemarenim knjigama, o autorima knjiga i novostima iz književnosti.


Hit Counter by Digits


Za sve informacije, pitanja, primjedbe, komentare, uvrede i drugo kontaktirajte me na bookeraj.blog@gmail.com