Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Karen Joy Fowler: „Potpuno smo izvan sebe“

Kao prvo, čestitke Durici na tituli Blog tjedna!

Ponovno sam odustala od čitanja „Posljednjeg dona“ Maria Puza (ovdje stvarno obaram rekorde, u upornosti, kao i u odugovlačenju) u korist nove tri knjige koje sam kupila koristeći razne predvalentinovske popuste i akcije – osim knjige iz naslova, kupila sam i „Knjigu pretpostavki i nagađanja“ Erike Swyler o otkrivanju obiteljske povijesti cirkuskih artistica, i „Prašinu koja pada sa snova“ jednog od meni dragih autora, Louisa de Bernieresa, autora, između ostaloga, i „Mandoline kapetana Corellija“ i „Crvenog psa“.

Roman „Potpuno smo izvan sebe“ je dobitnik nagrade PEN/Faulkner za najbolji roman 2014. godine, blurbovi na koricama kažu da se čak radi o zasad najboljem romanu desetljeća, besprijekorno napisanom, sočnom i nenametljivom, ali istovremeno i vrlo inteligentnom. Karen Joy Fowler je postala poznata po svom prvijencu „Klub čitatelja Jane Austen“ (imam dojam da sam čitala, ali čini se da nisam), a ovaj joj je roman donio neočekivanu slavu i stručno priznanje.

Odugovlačim s detaljima o radnji, jer što vam više kažem o tome što se u romanu zbiva, veća je šansa da ću vam nešto upropastiti ako niste čitali. Glavna junakinja Rosemary je studentica, u lošim je odnosima sa svojim roditeljima, posebno ocem eksperimentalnim psihologom, nakon što joj je tijekom djetinjstva nestala prvo sestra Fern, njezina „uvrnuta druga polovica“, a potom i brat Lowell, kojega nije vidjela deset godina. Radnja se počinje zahuktavati nakon što Rosemary upozna eksplozivnu i performansima sklonu Harlow, koja joj na jedan podsvjestan način usadi u um potrebu da se razračuna sa svojom obiteljskom prošlošću prije nego što može krenuti u budućnost.

I to je sve što ću reći o radnji.

Nešto o iskustvu čitanja? Zaista, radi se o pitkom tekstu, radnji dovoljno misterioznoj i neobičnoj da nije predvidljiva pa stalno vuče na još, tako da sam i ja, sa svim obvezama i ometanjima koje sam imala tijekom vikenda, mogla pročitati ovu knjigu u tri poslijepodneva. Tijekom čitanja me knjiga obuzela, razmišljala sam o pročitanome, pa u čitateljsko-iskustvenom smislu mogu proglasiti roman „Potpuno smo izvan sebe“ autorice Karen Joy Fowler istinskim uspjehom.


Post je objavljen 13.02.2017. u 09:52 sati.