Bookeraj - raj za pasionirane čitatelje

srijeda, 07.06.2017.

Kako (i zašto) je propao Algoritam

Na pisanje o ovoj temi se spremam već neko vrijeme, jer ona ujedinjuje jednu veliku strast (moj svakodnevni posao) i dva ozbiljna hobija (knjige i ekonomiju).

Naime, u sjeni događanja s propašću Agrokora, u probleme su ušli i neki drugi gospodarski subjekti na našem tržištu, neki u vezi s krizom u Agrokoru (primjerice, Zvečevo koje je jučer objavilo pokretanje postupka predstečajne nagodbe), a neki posve nepovezano uz tu priču – Algoritam MK je takav primjer.

Da crni dani nisu daleko od Algoritma, mogao je vidjeti svaki laik koji bi ušao u bilo koji njihov prodajni prostor u trgovačkom centru – takvi, osim u situaciji da se očekuje neki bestseler, najčešće su zjapili prazni, s malim brojem zaposlenika koji se besciljno motaju uokolo.

Ono što je presudilo Algoritmu jest u prvom redu činjenica da nisu dovoljno ulagali u svoje druge prodajne kanale (web-shop i sl.) i širenje tržišta – s obzirom na to da je knjiga relativno trajan proizvod i ne ovisi toliko o trendovima za razliku od prehrambenih proizvoda ili odjeće, kao i da smo mi sami premaleno tržište, smatram da je trebalo aktivnije raditi na geografskom širenju tržišta, i diverzifikaciji prodajnih kanala. Algoritam se u tom smislu trebao ugledati na Amazon, a ne na Barnes & Noble.

(u tom smislu je i Mozaik knjiga, sastavnica Algoritma MK, bila u boljoj poziciji sa svojim Svijetom knjige, prodajnim katalogom i članskim programom koji obvezuje članove na kupnju – da sam u pravu, pokazuje i to da se upravo Svijet knjige prvi izdvojio iz Algoritma, jer sam dobila obavijest da klupski centar za Osijek prelazi u sastav i prostor nezavisne knjižare Nova. Iako, niti MK nije dovoljno ulagala u pregledan i funkcionalan web-shop).

Promašen poslovni model ogleda se i u za naše tržište preskupom sustavu lanca knjižara, koji se oslanja na književne blockbustere i blockbustere u području kompjutorskih igara, te na toj i takvoj prodaji bazira prihode namijenjene namirenju pretpostavljeno neopravdano visokih cijena zakupa u trgovačkim centrima više kategorije.

Cijenu Algoritmove inercije u pogledu ulaganja u fanove, društvene mreže i viralni marketing (toga je nešto bilo, ali premalo i prekasno), platili su, nažalost, dobavljači, nakladnici i autori, čija je povratna reakcija bila neposredni povod sada već jednomjesečnoj blokadi Algoritma, koja će gotovo neizbježno dovesti do stečaja. Četverogodišnje poslovanje s milijunskim gubicima ipak je vrlo vjerojatno bio stvarni uzrok nastale krize.

Međutim, stečaj Algoritma MK nije najgori scenarij koji se može dogoditi tom društvu s ograničenom odgovornošću. Naime, otvaranjem stečaja, svi nepovoljni ugovori sa zakupodavcima podložni su reviziji. Otvara se opcija kreiranja stečajnog plana, u kojemu bi se mogao (ovisno o postojećoj vrijednoj imovini i zalihama Algoritma MK) iznaći način namirenja vjerovnika te naposljetku stvoriti okvir za buduće održivo poslovanje u onom opsegu u kojem to naše tržište i prodajne mogućnosti dopuštaju.

(iako zakonska pretpostavka o postojanju stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje još nije nastupila s obzirom da Algoritam MK nije u blokadi dulje od 60 dana, a niti je propustilo isplatiti tri uzastopne plaće radnicima, postoji i stečajni razlog prezaduženosti, ako je imovina dužnika manja od postojećih obveza)

Drugi mogući put za spas Algoritma MK je kroz provođenje postupka predstečajne nagodbe, s gotovo istim postupkom, a treći je ovaj koji upravo gledamo, a koji se ukazuje kao najmukotrpniji – u uvjetima normalnog poslovanja nastojati se iskopati iz krize: Algoritam MK trenutno u blokadi ne može slobodno vršiti plaćanja dospjelih obveza, ne može isplaćivati plaće radnicima, ne može ulagati u razvoj novog poslovnog modela, a jedino što pokušava učiniti jest prenijeti dio poslovnica svojim dobavljačima pod dug, za što po medijskim napisima zaključujem da oni nisu dočekali kao prihvatljivu opciju.

Kroz narednih tridesetak dana ostaje vidjeti za koju će se opciju odlučiti uprava Algoritma MK.

Oznake: algoritam, stečaj, predstečajna nagodba, knjige, knjižare, čitanje

07.06.2017. u 12:31 • 11 KomentaraPrint#

utorak, 17.01.2017.

Okupljanje čitatelja Harryja Pottera povodom izlaska nove knjige Harry Potter i ukleto dijete – petak 20.1.2017., Zagreb, Rijeka i Osijek

Prenosim obavijest za medije iz e-maila koji sam dobila od Algoritma:

Poštovani,

s veseljem Vas pozivamo na veliko druženje čitatelja Harryja Pottera povodom izlaska najnovije knjige o najpoznatijem čarobnjaku HARRY POTTER I UKLETO DIJETE u nakladi Algoritma. Autori knjige su J.K. Rowling, John Tiffany i Jack Thorne, a prevoditeljica knjige je Dubravka Petrović. Harryju Potteru nikad nije bilo lako pa nije ni danas dok nastoji pronaći ravnotežu između uloga prezaposlenog djelatnika Ministarstva magije, supruga i oca troje djece školske dobi.
I dok je Harry prisiljen uhvatiti se ukoštac s prošlošću koja odbija ostati gdje joj je i mjesto, njegov najmlađi sin Albus mora se boriti s teretom obiteljskog nasljeđa koje nikad nije želio. U zlokobnom stapanju prošlosti i sadašnjosti, otac i sin otkrit će neugodnu istinu: tamu ponekad pronalazimo na sasvim neočekivanim mjestima...

Osma priča o Harryju Potteru ujedno je i prva priča namijenjena izvođenju na kazališnoj pozornici. Ova posebna verzija teksta koja se koristila na glumačkim probama upoznala je čitatelje širom svijeta s nastavkom putovanja Harryja Pottera i njegovih prijatelja i obitelji odmah nakon svjetske praizvedbe drame na londonskom West Endu 30. srpnja 2016. godine.

Algoritam u suradnji s prvom udrugom ljubitelja Harryja Pottera u Hrvatskoj, Ministarstvom Magije Hrvatska te klubom ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike, Klubom Titan Atlas, vas poziva u petak 20.1.2017. s početkom u 18 sati u knjižare u Zagrebu (Gajeva 1), Rijeci (Korzo) i Osijeku (Avenue Mall).
Pripremili smo kvizove, cosplay i Harry Potter teatar u sklopu kojeg će se izvesti mala predstava prema knjizi. Torterie Macaron pripremit će tematske slastice. Najbolje plasirane u kvizu nagrađuje CineStar Cinemas Hrvatska darovima iz filma Čudesne zvijeri i gdje ih naći. Najbolje kostimirane nagrađuje Inverzija Harry Potter figuricama.

Također, u svim Algoritam MK knjižarama posjetitelji će se na datum izlaska knjige imati priliku fotografirati te tako sudjelovati u velikom darivanju. Posjetitelji su pozvani da fotografiju s #harrypotteriukletodijete objave na svom Facebooku, Twitteru ili Instagramu. Najkreativniju fotografiju nagrađujemo atraktivnim poklon paketom Ministarstva Magije Hrvatska, CineStara Cinemas Hrvatska i Algoritma.

Veselimo se Vašem dolasku!

Srdačno,

Oznake: harry potter i ukleto dijete, j.k.rowling, druženje čitatelja, predstavljanje knjige, algoritam

17.01.2017. u 09:52 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 22.11.2016.

Putopisno predavanje "Glas iz Sahare" u Algoritmu

Prenosim obavijest za medije koja mi je stigla mailom:

O životu u izbjeglištvu, nedostatku pitke vode i pustinjskom maratonu, Damir Vujnovac ispričat će svoju putopisnu priču uz obilje atraktivnih fotografija.

Zaljubljenik u pustinje i jedini hrvatski predstavnik na ovogodišnjem saharskom maratonu Damir Vujnovac predstavit će zagrebačkoj publici život naroda Saharawi u izbjegličkim kampovima na zapadu Alžira i neobičnu sportsku priredbu - maraton koji se trči pustinjom između izbjegličkih kampova.

Upoznavši ljude koji već četrdeset godina u izbjeglištvu sanjaju povratak u domovinu, pokrenuo je akciju "Dječji glas iz Sahare" s ciljem čuvanja pisane dječje riječi Saharaca i prikupio dječje radove iz škola u kampovima te ih priprema za tisak u trojezičnom (arapski - hrvatski - engleski) izdanju.

U četvrtak, 24.11.2016., s početkom u 19 sati, iz Algoritam MK Megastorea u Bogovićevoj ulici zajedno putujemo u najveću pustinju svijeta, na humani i humanitarni događaj koji Saharcima život znači.

Veselimo se Vašem dolasku!

Oznake: putopis, putovanje, Sahara, pustinja, Alžir, maraton, algoritam, predavanje, fotografije

22.11.2016. u 10:39 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 19.10.2016.

A sada obavijesti iz Algoritma!

Prvo obavijest o održavanju četvrtog po redu Harry Potter pub kviza u Osijeku:

15.10.2016., Osijek. U Osijeku je održan četvrti po redu Harry Potter pub kviz. Zajedničkim snagama organizirali su ga Algoritam, Sanja Srdić i Barbara Spasović uz pomoć Vladimira Cvetkovića Severa i Aleksa Curaća Šarića koji su kviz vodili. Vrijedne nagrade za prvo, drugo i treće mjesto osigurali su: Here be Dragons, Ministarsvo Magije Hrvatska, Roomescape Osijek, Cineplexx Hrvatska, Zmajska pivovara, Vladimir Cvetković Sever i Algoritam.
Kviz je održan u Pepermint Cafeu, a u hostelu Tufni održan je tematski Harry Potter tulum.
Kviz će iduće gostovati u Rijeci, Zagrebu i Splitu.
Za Harryja sve je krenulo s pozivom. Pozvan je u Hogwarts, najpoznatiju školu vještičarenja i čarobnjaštva, jer Harry Potter je zapravo prirodno nadaren čarobnjak, kao što su bili i njegovi roditelji. On je čak i više od toga: u svijetu čarobnjaka Harry Potter je legenda! Njegove pustolovine i avanture njegovih prijatelja imamo priliku pratiti kroz sedam iznimnim knjiga. J. K. Rowling izmaštala je intrigantnu priču koja je uveseljavala čitatelje diljem svijeta već s prvom stranicom, a tako je ostalo i do danas.


A zatim i o jednoj promociji knjige u izdanju Algoritma:

Poštovani,
dobrodošli u Knjižnicu Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, u petak, 21. 10. od 17 h, gdje će biti predstavljen roman "Vještica" Venka Andonovskog, koji se zbiva u Gradecu, 1633 godine.

Roman će uz autora predstaviti prevoditelj i naš vodeći makedonist Boris Pavlovski i urednik, Kruno Lokotar.
FBook događaj: https://www.facebook.com/events/617678675077366/

Milan Kundera napisao je o "Vještici" (integralan tekst u prikvačmentu):
(…)

Ako govorim o Hermanu Brochu i Carlosu Fuentesu, mora se reći da roman Venka Andonovskog pripada također trećem dobu u historiji romana, u kojem pisac odbija da se povinuje tradicionalnoj formi romana kao nužnosti. U Vještici, Andonovski ne samo da želi opisati okruženje i život lika, nego i da shvati nepojmljivo. Naime, neshvatljivi masakr žena (pola milijuna žena) koje su bile optužene za vještičarenje i poslane na lomaču. Ono o čemu on govori, nije samo masakr, već tajna masakra, koji se, za nevjerovati, dogodio u Europi, u toj istoj Europi kojoj se obično divimo zbog racionalnosti, znanosti, kritičkog mišljenja, i koju s toga smatramo jedinstvenom.

Ali u ovom sjajnom polifonom djelu, u kojem raznolikost narativnih procesa iznenađuje i raduje čitatelja, prisjećanje na vještice i vradžbine je konstantno praćeno i obogaćeno pričama koje su smještene u suvremeni život, tako da Vještica postaje veliki roman o Europi. Prošlost i sadašnjost Europe.



Više o zagrebačkoj izvedbi drame Majka Tereza Venka Andonovskog:

http://www.cekate.hr/?p=26124

(inače: "prikvačment" :)

Oznake: algoritam, knjige i čitanje, Harry Potter, Pub kviz, Osijek :), knjižnica bogdana ogrizovića, vještica, venko andonovski, Milan Kundera, kruno lokotar, Makedonija

19.10.2016. u 08:41 • 1 KomentaraPrint#

petak, 01.04.2016.

Stephen King: "Djevojčica koja je obožavala Toma Gordona"

(nije prvoaprilska!)

Dakle. Dugo nisam čitala Kinga, možda čak od ljeta prije dvije i pol godine kad sam pročitala zbirku njegovih kratkih priča. Ipak, šmucajući se više po stanu nego inače (i nama domaćicama su bili uskrsni praznici), ustanovila sam da imam niz njegovih knjiga koje nisam još čitala. Čak štoviše, ne samo njegovih, s obzirom da sam kupila sigurno šezdesetak knjiga iz Algoritmove Najbiblioteke, a možda sam dvije trećine pročitala (neke, poput serijala krimića o knjižaru autora Johna Dunninga, sigurno ću ponoviti). Tako da od mene možete očekivati još zastarjelih preporuka osim ove i prethodne.

A King kao King... “Djevojčica koja je obožavala Toma Gordona” me prestravila tako da sam jednu večer morala ostati budna, pročitati knjigu do kraja i onda pola noći drhtati od straha pred mogućnošću da ću se jednom izgubiti u šumi, jer upravo se to dogodilo glavnoj junakinji, devetogodišnjoj Trishi McFarland, koja je na izletu s majkom i bratom odlutala sa staze, pa odlutala još malo više u krivom smjeru, prešla granicu savezne države Maine u saveznu državu New Hampshire, i provela dva tjedna sama u šumi.

Jedino društvo u borbi protiv prirode na život i smrt predstavljale su joj bejzbolske utakmice koje je slušala na svom walkmanu, stoga svojevrsni lajtmotiv cijeloga romana je njezina ljubav prema bacaču Tomu Gordonu, s kojim povremeno razgovara i koji vodi malu djevojčicu kroz šumske predjele, sprječavajući da je njezin smrtni strah nadvlada.

Ja vjerojatno nisam najveći fan Stephena Kinga, nisam čitala “Dark Tower” i ne zna se hoću li, ali pročitala sam dovoljno Kingovih romana da mogu reći da je i ovaj roman neporecivo kingovski – napetost koja se može rezati nožem, čudovišta iz naših noćnih mora koja izviruju iz mašte tako da kasnije ne možemo odrediti gdje je stvarnost prestala, a počeo košmar... Ako se želite dobro preplašiti, bilo koji Kingov roman, pa i “Djevojčica koja je obožavala Toma Gordona”, predstavljaju prokušani recept s kojim nećete pogriješiti.

Oznake: stephen king, djevojčica koja je obožavala toma gordona, šuma, bejzbol, algoritam, najbiblioteka

01.04.2016. u 08:25 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 30.03.2016.

Bill Tancer: "Klik"

Uzela sam desetak dana za brzinsko čitanje nekoliko knjiga o kojima ću pisati u narednih par postova - prva od kojih je knjiga iz naslova, koju sam gnjavila neko dulje vrijeme, i čije se čitanje definitivno nije isplatilo, zatim sam čitala vrlo zgodan “Baby Owner's Manual” (priručnik za vlasnike beba), koji zaslužuje da ga se i vizualno poprati, jer je izrađen kao za bilo koji drugi uređaj, s uputama za rukovanje i savjetima za održavanje, te “Djevojčicu koja je obožavala Toma Gordona” Stephena Kinga, s obzirom da sam ustanovila da imam niz naslova iz Algoritmove Najbiblioteke koje uopće nikad nisam pročitala (sad čitam “Raj” Lize Marklund).

“Klik” je naslov koji je preveden i objavljen u sklopu Algoritmove biblioteke Facta, a podnaslovljen je kao “Što milijun ljudi rade na internetu i što to govori o njima”(kod nas je objavljena 2010. godine, a u izvorniku 2008. godine).

Dakle, ovo je školski primjer kako neke knjige ne treba čitati kad im prođe vrijeme – to se pogotovo odnosi na svijet informacijskih tehnologija kakav ova knjiga obrađuje, koji se brzo mijenja, zbog čega gotovo sve spoznaje iz ove knjige ili više nisu: a) istinite; b) relevatne; c) nepoznate (čak štoviše, radi se o opće poznatim stvarima glede interneta).

Autor Bill Tancer je generalni direktor globalnih istraživanja u Hitwiseu, tvrtki koja prikuplja i analizira podatke o ponašanju na internetu – on tvrdi da ti podatci predstavljaju najrelevantniji izvor statističkih pokazatelja o ljudskom ponašanju jer su anonimni i jer su tako obimni, zbog čega valja pretpostaviti da su i najtočniji, te predlaže da se navedeni podatci upotrijebe u marketinške i prodajne svrhe (kao što znamo, u godinama koje su uslijedile, njegove su sugestije itekako prihvaćene i gotovo su se svi tržišni subjekti naglavce bacili u online istraživanje tržišta i promocije svojih proizvoda, na ovaj ili onaj način).

Nadalje, on govori o ponašanju Amerikanaca na internetu kroz tri P – pornografiju, pilule (radi se, dakako, o Viagri) i pokeru – sada je već poznat statistički podatak da je petak najčešći dan za posjet stranicama s pornografskim sadržajem (prema porastu broja pretraga), a da nedjeljom taj broj opada; autor pretpostavlja da je to zbog perzistiranja kršćanske tradicije u Americi. Osim toga, u začecima popularnosti društvenih mreža (govorimo o vremenu kad je Yahoo rulao, kad Google još nije bio tako moćan, Myspace je bio u silaznoj putanji, a Facebook je tek počinjao, dok nekih drugih društvenih mreža praktički da i nije bilo), autor je primijetio da porastom popularnosti društvenih mreža opada interes za pornografiju, pa valja pretpostaviti da se i ovaj trend nastavio u narednih osam-devet godina.

Osim toga, analiza ponašanja na internetu može vam reći kada se traže maturalne haljine (iznenađujuće, u siječnju), kako donosimo i provodimo novogodišnje odluke i kako internet eliminira kognitivnu disonancu zbog kojega su ostali statistički instrumenti nepouzdani.

Da sam kojim slučajem ovu knjigu pročitala do kraja kad sam je kupila i kad je bila aktualna, vjerujem da bih puno više profitirala od nje u spoznajnom smislu, nego što je to sad slučaj. Sada, ovu knjigu možete čitati samo ako se tek uvodite u svijet informacijskih tehnologija i potrebno vam je nešto povijesne pozadine, ili kao zgodan podsjetnik na to kako je mapa interneta izgledal prije nepunog desetljeća i koliko smo se promijenili kao korisnici u tom vremenu.

Oznake: bill tancer, KLIK, internet, it, algoritam, facta, najbiblioteka

30.03.2016. u 21:31 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 11.06.2015.

Velika Algoritmova dobrotvorna akcija za djecu i mlade

Dobila sam putem maila informaciju, pa prosljeđujem svim zainteresiranim dobročiniteljima: hrvatska izdavačka kuća Algoritam u suradnji s uličnim festivalom Cest is d'Best i zagrebačkim ljetnim festivalom Ljeto na Štrosu, organizira veliku dobrotvornu akciju za pomoć domovima za nezbrinutu djecu.

Na štandovima Algoritma postavljenima:

• na Zrinjevcu od 03.06.-10.06.2015. godine u sklopu festivala Cest is d'Best, kao i
• na Strossmayerovom šetalištu od 12.06.-19.06.2015. godine u sklopu Ljeta na Štrosu,

mame, tate, bake, djedovi, ujne i stričevi – možete za sebe i svoje mališane kupiti knjigu, a drugi primjerak knjige istog naslova Algoritam daruje domovima za nezbrinutu djecu u Zagrebu. U knjizi koju darujete zajedno s Algoritmom, možete napisati i posvetu, jer tada dar zaista dobiva na značenju.

Oznake: algoritam, dobrotvorna akcija, djeca i mladi, domovi za nezbrinutu djecu, knjige

11.06.2015. u 08:46 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 02.06.2015.

Velika Algoritmova dobrotvorna akcija za djecu i mlade

Dobila sam putem maila informaciju, pa prosljeđujem svim zainteresiranim dobročiniteljima: hrvatska izdavačka kuća Algoritam u suradnji s uličnim festivalom Cest is d'Best i zagrebačkim ljetnim festivalom Ljeto na Štrosu, organizira veliku dobrotvornu akciju za pomoć domovima za nezbrinutu djecu.

Na štandovima Algoritma postavljenima:

• na Zrinjevcu od 03.06.-10.06.2015. godine u sklopu festivala Cest is d'Best, kao i
• na Strossmayerovom šetalištu od 12.06.-19.06.2015. godine u sklopu Ljeta na Štrosu,

mame, tate, bake, djedovi, ujne i stričevi – možete za sebe i svoje mališane kupiti knjigu, a drugi primjerak knjige istog naslova Algoritam daruje domovima za nezbrinutu djecu u Zagrebu. U knjizi koju darujete zajedno s Algoritmom, možete napisati i posvetu, jer tada dar zaista dobiva na značenju.

(ovu obavijest ponovit ću na blogu još i 11.06.2015. godine kako vam ne bi promaklo)

Oznake: algoritam, dobrotvorna akcija, djeca i mladi, domovi za nezbrinutu djecu, knjige

02.06.2015. u 08:44 • 0 KomentaraPrint#

subota, 30.05.2015.

Velika Algoritmova dobrotvorna akcija za djecu i mlade

Dobila sam putem maila informaciju, pa prosljeđujem svim zainteresiranim dobročiniteljima: hrvatska izdavačka kuća Algoritam u suradnji s uličnim festivalom Cest is d'Best i zagrebačkim ljetnim festivalom Ljeto na Štrosu, organizira veliku dobrotvornu akciju za pomoć domovima za nezbrinutu djecu.

Na štandovima Algoritma postavljenima:

• na Zrinjevcu od 03.06.-10.06.2015. godine u sklopu festivala Cest is d'Best, kao i
• na Strossmayerovom šetalištu od 12.06.-19.06.2015. godine u sklopu Ljeta na Štrosu,

mame, tate, bake, djedovi, ujne i stričevi – možete za sebe i svoje mališane kupiti knjigu, a drugi primjerak knjige istog naslova Algoritam daruje domovima za nezbrinutu djecu u Zagrebu. U knjizi koju darujete zajedno s Algoritmom, možete napisati i posvetu, jer tada dar zaista dobiva na značenju.

(ovu obavijest ponovit ću na blogu još i 02.06.2015. godine i 11.06.2015. godine kako vam ne bi promaklo)

Oznake: algoritam, dobrotvorna akcija, djeca i mladi, domovi za nezbrinutu djecu, Zagreb

30.05.2015. u 08:39 • 3 KomentaraPrint#

subota, 29.11.2014.

Izvještaj s Interlibera 2014.

Ove godine, za promjenu, kao i radi osiguranja vlastitog čitateljskog kredibiliteta, nisam propustila Interliber. Ali, umalo i jesam – odlaskom na Zagrebački velesajam u nedjelju kasno poslijepodne očekivala sam da ću biti tek jedan od rijetkih zagriženih posjetitelja koji će se još motati među štandovima u Paviljonima 5 i 6 – ali kako sam bila u krivu! Naime, područje u krugu od pola kilometra od ulaska na Velesajam bilo je pokriveno najrazličitijim vrstama letaka, papirnatog i plastičnog smeća (na taj prizor sam bila šokirana sve dok se nisam sjetila da je u tjedan dana na Interliber došlo milijun autobusa srednjoškolaca i studenata iz cijele Hrvatske, neki profesori i tko zna koliko još Zagrepčana), a ljudi su se u gomilama još naveliko šmucali po prostoru sajma.

Što se tiče dojmova – Interliber mi se čini da nije ni veći ni manji nego što je to bilo prije pet-šest godina (može biti i više od toga, zadnji put sam na Interliber dolazila u organizaciji Studentskog zbora dok sam studirala) kad sam ga zadnji put posjetila, ali mi se čini da je raznovrsnost daleko manja – najveći interes je bio na štandovima na kojima je pisalo – „rasprodaja“, ili još bolje „velika rasprodaja“, kao i na štandovima prodavača starih knjiga koje možemo vidjeti po trgovima i tržnicama svih hrvatskih gradova (kao primjerice, u Zagrebu kod Glavnog kolodvora). Ovi izlošci (koje mogu vidjeti svakoga dana u bilo koje vrijeme) nisu me osobito zanimali, pa sam tražila nešto iznimno.

Naime, sa žalošću utvrđujem da se za promjenu moram složiti s Miljenkom Jergovićem koji je za Jutarnji napisao tekst o Interliberu, jer se i meni osobito svidio samo izlagački prostor Frakture i pozornost koju su urednici, odnosno vlasnici ove izdavačke kuće poklanjali svakom kupcu i posjetitelju. Svi ostali me nisu fascinirali – Algoritam je imao standardnu postavu, Profil također, VBZ i Mozaik knjiga rasprostrli su se u dva paviljona u kojima su izlagali posve iste stvari, Lumen je bio zgodan, ali ne objavljuje meni zanimljivu literaturu (iako sam po narudžbi jedne djevojčice kupila „Šuplji grad“, drugi nastavak romana „Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu“), iako moram reći da je njihov izlagački prostor bio vizualno dojmljiv u kombinaciji narančaste i crne boje; Znanje se bacilo na izlaganje Knjiga dostupnih svima, koje možete pribaviti na svakom bolje opremljenom kiosku; Školska knjiga... je Školska knjiga, nisu mi zanimljivi. Sysprint me pomalo iznenadio, jer su prije pet-šest godina bili prilično respektabilan mali izdavač, koji je svojim jeftinim, meko ukoričenim reizdanjima klasika i lektirnim naslovima napravio revoluciju među nakladnicima, ali mi se čini da na tom uspjehu nisu gradili dalje i afirmirali se s drugim inovativnim idejama. O Nakladi Ljevak nemam što reći, njihova izdanja sam vrlo slabo čitala, iz nekog, i meni nepoznatog razloga mi nikad nisu sjeli – na Interliberu su imali razumno velik izlagački prostor, s ozbiljnim sniženjima, i imala sam najbolju namjeru kupiti nekoliko knjiga kod njih, čak sam ih držala i u rukama, ali sam se onda ohladila, vratila knjige i produžila dalje.

No naravno da sam nešto i kupila, ali bila sam skromna (više iz razloga kronične besparice u posljednjih par mjeseci nego zato što sam postala razumna pod stare dane), uz već spomenuti „Šuplji grad“, po narudžbi sam kupila i „Jesenji valcer“ Mirjane Krizmanić kod VBZ-a – na štandu Vuković&Runjić (nezainteresirani izlagači, usput) kupila sam humoristični roman „Razmjena“ Davida Lodgea, kod Frakture knjigu „Ispričat ću ti priču“ Jorgea Bucaya, s obzirom da imam drugi dio, „Računaj na mene“, ali ga nisam htjela čitati dok ne pribavim i prvi dio, a kod antikvarijata Biblos sam kupila dvije knjige o grčkoj mitologiji i grčkim junacima koje predstavljaju dragu uspomenu iz djetinjstva. I to je to.

Sad kad bolje razmislim, možda sam i postala nešto razumnija pod stare dane.

Oznake: interliber 2014, ransom riggs, šuplji grad, dom gospođice peregrine za čudnovatu djecu, fraktura, Lumen, vbz, mozaik knjiga, algoritam, Profil, školska knjiga, znanje, antikvarijat biblos, jorge bucay, ispričat ću ti priču, računaj na mene, david lodge, razmjena

29.11.2014. u 09:02 • 3 KomentaraPrint#

petak, 25.04.2014.

Još linkova za dokone umove

Nikad nisam čula nijednog strastvenog čitatelja govoriti da jednostavno ne zna što bi čitao, odnosno da nema što čitati. Čak suprotno, svi koje znam žale se da nemaju vremena za sve ono što bi htjeli pročitati (žale se i na nedostatak volje i energije, ali najviše na nedostatak vremena).

No, dopuštam da postoje i strastveni čitatelji koji zaista ne znaju što bi čitali, pa su upravo njima namijenjene sljedeće preporuke:

1. Algoritam me opet obavijestio o novim naslovima u svibnju. Tako će se u tom mjesecu izdavačke snage Algoritma okrenuti naslovima za mlade (tzv. young adult fiction), pa ćete moći kupiti i pročitati dvije knjige koje su mi se učinile zgodnima:

a) Colleen Hoover: „Bez nade“ („Hopeless“)

- radi se, koliko shvaćam, o romanu odrastanja dvoje ozloglašenih mladaca
- zanimljivo je da je autorica počela karijeru kao e-book pisac, da bi se tek nedavno vinula do liste bestselera New York Timesa
- pretpostavka je da je prilagođenije starijim (problematičnijim) klincima, nego onima mlađima

b) Kim Harrington: „U njezinim očima“ („Clarity“)

- roman prati mladu djevojku koja razotkriva zločine svojim nadnaravnim moćima
- slijedi nastavak koji će biti naslovljen „Opažanje“

2. Ako vam žanr knjiga za mlade i nije među najdražima, slobodno birajte između 100 legalnih sajtova s kojih možete skidati besplatne knjige, i to jednim jednostavnim klikom na link ispod.

100 legal sites to download literature

Oznake: algoritam, colleen hoover, bez nade, kim harrington, u njezinim očima, 100 legal sites to download literature

25.04.2014. u 14:38 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 14.04.2014.

Algoritam mi preporučuje

Svaki mjesec dobivam novi newsletter od Algoritma, u kojem mi preporučuju svoja nova izdanja (ovaj put u travnju). Između ostaloga, tu su roman autorice Sapphire pod naslovom „Guraj“ (u izvorniku: „Prescious, Push!“), koja tematizira odrastanje nepismene crne djevojčice u zlostavljačkom okruženju, u kojem u vrlo ranoj dobi postaje majka, a tijekom radnje romana to se sprema postati i po drugi put. Međutim, uz pomoć izvan obitelji Prescious (to je ime glavne junakinje) uči čitati i pisati, čime joj u život ulazi novi tračak svjetla.

Isto tako, Algoritam preporučuje knjigu Paula Krugmana: „Odmah okončajmo ovu krizu“, u kojoj umjesto drastičnih mjera restrikcija i štednje preporučuje poticanje potrošnje i trošenja.

Kako vidite, čitaćeg materijala nikako ne nedostaje, ali već godinama nedostaje – vremena! (Vremena, vremena, vremena amo, jer utjehe nema… u novcu?)

Oznake: algoritam, sapphire, trudnoća, paul krugman, recesija

14.04.2014. u 14:31 • 8 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



< rujan, 2022  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (6)
Listopad 2021 (2)
Rujan 2021 (2)
Srpanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (4)
Travanj 2021 (3)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Prosinac 2020 (7)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Siječanj 2020 (1)
Travanj 2019 (1)
Svibanj 2018 (2)
Ožujak 2018 (1)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (6)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (11)
Listopad 2016 (4)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (8)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (2)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (6)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (8)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Na ovom blogu čitajte o knjigama - mojim knjigama, Vašim knjigama, najnovijim knjigama, starim knjigama, zanemarenim knjigama, o autorima knjiga i novostima iz književnosti.


Hit Counter by Digits


Za sve informacije, pitanja, primjedbe, komentare, uvrede i drugo kontaktirajte me na bookeraj.blog@gmail.com