Bookeraj - raj za pasionirane čitatelje

srijeda, 30.11.2016.

Adventske obavijesti iz GISKO-a

Čarolija Adventa u Igraonici

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek poziva vas da dođete na Čaroliju Adventa u Igraonici i uživate u sadržajima i programima koje smo za vas pripremili.
• Kada? Ponedjeljak – petak: 17.00-18.30 sati
- Srijeda: 11.00 – 11.30 sati Prstići pričaju (priče za malene 0-3 god.)
- Subota: 11.00 – 12.00 sati
• Gdje? Igraonica i igroteka Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
Tjedni raspored aktivnosti:
• PONEDJELJAK: Igrodan (društvene igre, lego kutić, kuhinja i trgovina)
• UTORAK: Kreativni adventski kutak (likovne radionice za djecu i mlade)
• SRIJEDA: Pričaonica (za male i velike) Božične priče!
• ČETVRTAK: Lutkarska predstava "Sv. Nikola" (0-9 god.) – 01. prosinca 2016. godine 18.00 sati PETAK: Izrada božičnih čestitki – 16. prosinca 2016., 17.00 sati (Igraonica i igroteka GG)
Ciklus GISKO adventskih radionica 12.-16. prosinca 2016. godine prema planiranom rasporedu u središnjoj knjižnici i svim ograncima
• SUBOTA : čitanje naglas – Čitateljski izazov! 03. prosinca 2016. Čizmice sv. Nikole!; 10. prosinca 2014. Priča o sv. Luciji!; 17. prosinca 2016. – 10.00 sati Adventska radionica Rotaract cluba
Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Odjel za rad s djecom i mladima GISKO 031/211-472

Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.



Predavanje "Celijaklija danas"

Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (HDPGHP), stručno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ) u suradnji s udrugom građana CeliVita organizira predavanje pod nazivom "Celijaklija danas" koje će se održati u četvrtak, 01. prosinca 2016. godine s početkom u 17.00 sati u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
Predavanje je organizirano uz potporu Osječko-baranjske županije.
Glavni će gost i predavač biti dr.sc. Zrinjka Mišak, pedijatar gastroenterolog iz Referentnoga centra za dječju gastroenterologiju i prehranu, Klinika za dječje bolesti Zagreb, potpredsjednica Stručnoga društva te predstavnici udruge CeliVita iz Zagreba i Osijeka.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona:

• Posudbeni odjel, Odsjek za odrasle GISKO 031/211-233



Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.

Oznake: Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, obavijest, vijest dana, Advent

30.11.2016. u 08:45 • 0 KomentaraPrint#

petak, 25.11.2016.

Fannie Flagg: "Posljednji susret cura s benzinske"

Postajem sve starija.

Iako to osjetim po tome kako sam sve ranije sve umornija, kako se sporije oporavljam od napora i kako me povremeno znaju boljeti leđa kad se ustanem, vidim da sam starija i po tome da mi se sve više sviđaju knjige koje voli moja mama. Najnoviji prijevod autorice slavne po svojim „Pohanim zelenim rajčicama“, pod naslovom „Posljednji susret cura s benzinske“, jedan je takav primjer starenja.

U središtu je radnje gđa Sookie (Sarah) Poole, supruga zubara Earla Poolea, koja će konačno uzeti zasluženi odmor nakon što je u dvije godine poudavala tri kćeri, od kojih jednu čak dva puta. Hranit će ptice koje se okupljaju u fontanama u njezinom dvorištu i planirat će zasluženo putovanje sa svojim ljubaznim, iako ponešto klempavim suprugom. U svemu tome sreću joj kvari samo svakodnevno zanovijetanje njezine majke, devedesetogodišnje Lenore, koju su ona i njezin brat potajice prozvali Krilata Pobjeda.

Dakako, sve dok ne dobije preporučeno pismo koje joj otkriva da njezino porijeklo nije ono koje je mislila da jest, i da na obiteljski grb svoje obitelji Simmons zapravo ne polaže nikakvo pravo.

Paralelno, pratimo priču o doseljavanju jedne poljske obitelji u grad Pulaski u Wisconsinu (Pulaski i jest bio grad naseljen isključivo poljskim doseljenicima) – Stanislaw Jurdabralinski u Pulaskiju je upoznao svoju suprugu Linku, zajedno su imali četiri kćeri i sina, otvorio je benzinsku postaju, a njegova neukrotiva kći Fritzi postala je vješta pilotkinja i izvodila je akrobacije u zraku. Početkom Drugog svjetskog rata, ona i njezine sestre uključene su u ratna zbivanja tako što su iz tvornica premještale gotove zrakoplove u vojne baze kako bi muški piloti njima mogli letjeti u rat (do sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća se negiralo postojanje WASP-a, ženske zrakoplovne postrojbe, i tek su im se tada počele priznavati ratne zasluge).

Ma naravno da mi se ova knjiga nevjerojatno svidjela – kao i sve knjige Fannie Flagg, topla je, obiteljska, vješto koncipirana i lako čitljiva – što više možete poželjeti u kratkim zimskim danima?

Oznake: fannie flagg, posljednji susret cura s benzinske, američki jug, Poljska, drugi svjetski rat, zrakoplovstvo, žene

25.11.2016. u 12:08 • 3 KomentaraPrint#

utorak, 22.11.2016.

Putopisno predavanje "Glas iz Sahare" u Algoritmu

Prenosim obavijest za medije koja mi je stigla mailom:

O životu u izbjeglištvu, nedostatku pitke vode i pustinjskom maratonu, Damir Vujnovac ispričat će svoju putopisnu priču uz obilje atraktivnih fotografija.

Zaljubljenik u pustinje i jedini hrvatski predstavnik na ovogodišnjem saharskom maratonu Damir Vujnovac predstavit će zagrebačkoj publici život naroda Saharawi u izbjegličkim kampovima na zapadu Alžira i neobičnu sportsku priredbu - maraton koji se trči pustinjom između izbjegličkih kampova.

Upoznavši ljude koji već četrdeset godina u izbjeglištvu sanjaju povratak u domovinu, pokrenuo je akciju "Dječji glas iz Sahare" s ciljem čuvanja pisane dječje riječi Saharaca i prikupio dječje radove iz škola u kampovima te ih priprema za tisak u trojezičnom (arapski - hrvatski - engleski) izdanju.

U četvrtak, 24.11.2016., s početkom u 19 sati, iz Algoritam MK Megastorea u Bogovićevoj ulici zajedno putujemo u najveću pustinju svijeta, na humani i humanitarni događaj koji Saharcima život znači.

Veselimo se Vašem dolasku!

Oznake: putopis, putovanje, Sahara, pustinja, Alžir, maraton, algoritam, predavanje, fotografije

22.11.2016. u 10:39 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 17.11.2016.

Rose Tremain: „Boja zlata“

Informativno o romanu: u izvorniku je ovaj roman naslovljen kao „The Colour“, što je naziv kojim su novozelandski kopači zlata nazivali taj plemeniti metal.

Informativno o autorici: Rose Tremain je objavila romane „Restoration“, koji je ušao u uži izbor za književnu nagradu Booker, te „Music and Silence“, koji je osvojio književnu nagradu Whitbread, te roman iz naslova, koji se, kao i njegovi prethodnici, odlikuje sjajnom psihologizacijom likova i povijesnom tematikom.

Radnja romana „Boja zlata“ odvija se na Novom Zelandu sredinom 19. stoljeća, gdje upravo stiže novovjenčani par, Harriet i Joseph Blackstone, vodeći za sobom i Josephovu majku Lilian. Cilj: bolji život u novom svijetu. Harriet je bivša učiteljica i bivša usidjelica koja se zasitila služinskog života i poželjela slobodu i divljinu. Joseph je bivši aukcionar stoke, koji je iz Engleske pobjegao pod još nerazjašnjenim okolnostima, ali to prema Harrietinom mišljenju mora biti nešto prilično ozbiljno. Lilian Blackstone pak ne može vjerovati da je morala napustiti svoj udobni život u Engleskoj i zamijeniti ga životom u potpunoj divljini, za koju se trojac, uselivši se u tek dovršenu kuću od ćerpiča, pokazuje potpuno nesposobnim već prve zime, kada im od iznenadnog snijega ugiba krava.

Joseph ubrzo u njihovom potoku otkriva zrnca zlata i odlučuje poći za zlatnom groznicom na drugi kraj otoka, nadajući se da će se vratiti kao bogat čovjek, ostavivši tako svoju suprugu i majku same u borbi protiv prirodnih elemenata. Ipak, Harriet nalazi saveznike u najbližim, iako danima udaljenim susjedima Tobyem i Dorothy Orchard, te njihovim sinom Edwinom, kojega pratimo u njegovom vlastitom odvojku priče s njegovom maorskom dadiljom Pare (u ovom dijelu priče autorica uvodi mistične elemente iz maorske mitologije, koji djeluju osobito uvjerljivo u kombinaciji sa zastrašujućom prirodom protiv koje čovjek nema nikakve šanse).

Čitajući ovaj roman, vrlo sam se lako mogla uživjeti u to kako strašno mora biti kad ste sami u prirodi i izloženi elementima (u tom sam se smislu sklona složiti s likom Dorothy Orchard koja kaže da smo mi ljudi primorani stvarati svoje male, zaštićene svjetove, poput svojih domova i svojih zajednica, jer se jednostavno nismo u stanju nositi s neumoljivom žestinom prirode), i divila sam se hrabrosti svih onih koji su se našli u nepoznatom i borili se za opstanak.

Kad sam otvarala prvu stranicu ovog romana, nisam očekivala što će me zateći između korica – stoga preporučujem, zbilja je uvjerljivo, brutalno i snažno.

Oznake: rose tremain, boja zlata, novi zeland, maori, kopači zlata, zlatna groznica, priroda

17.11.2016. u 09:14 • 4 KomentaraPrint#

utorak, 15.11.2016.

Ann Patchett: "Trk"

Nakon „Bel Canta“, u biblioteci Zlatka Crnkovića kao pedeset i šesti naslov našao se i drugi roman autorice Ann Patchett pod naslovom „Trk“ (u izvorniku: „Run“). Radi se o obiteljskoj priči koja mi je tek slučajno došla pod ruku, i koju sam ustvari dugo čitala, misleći da me se neće dojmiti, iako tek sad uviđam da mi njezini dijelovi još uvijek pomalo odzvanjaju glavom.

U središtu je radnje jedna neobična, okrnjena obitelj, sastavljena od oca, umirovljenog političara, po imenu Bernard Doyle (a po nacionalnoj pripadnosti Irca) i njegove dvojice posvojenih sinova afroameričke rase, Teddya i Tipa. Naime, kad je Doyleova supruga Bernadette bila živa, htjela je imati veliku obitelj, ali osim sina Sullivana nisu mogli imati više djece, stoga su posvojili male crne dječake – prvo jednoga, a onda zbog toga što je na tome inzistirala njihova biološka majka, i drugoga. U međuvremenu je Bernadette umrla, dječaci su odrasli, Sullivan je u bavljenju humanitarnim radom odselio u Afriku, a Doyle je bdio nad svojom djecom želeći za njih velike stvari. Stoga nije bio zadovoljan što je Tip umjesto politike, prava ili medicine izabrao ihtiologiju (znanost o ribama), a Teddy je pod utjecajem majčinog brata, svećenika Sullivana, razmišljao o Katoličkoj crkvi.

No uobičajeni tijek stvari za obitelj Doyle se mijenja nakon što Tipov život spasi nepoznata crnkinja podmetnuvši svoje tijelo pred jureći auto nakon Tipovog neopreznog stajanja na cestu. Sama, nakon što joj majku (i Tipa) odvozi vozilo hitne pomoći, ostaje dvanaestogodišnja djevojčica, njezina kćer. Doyle preuzima brigu o djevojčici, Sullivan se nenadano vraća iz Afrike i cijela situacija postaje prilično zbrkana, posebno kad čitatelj dozna da su djevojčica i njezina majka dugo živjele u blizini Doyleovih i znale sve o životima dječaka.

Iako ovakvo prepričavanje fabule može stvoriti dojam da se radi o kaotičnom i dinamičnom romanu, ova je knjiga ustvari introspektivna – promatrajući iz pozicija jednog po jednog lika, otkrivajući njihove intimne želje i težnje, njihove karakterne osobine i njihove načine razmišljanja, autorica uspijeva dočarati obiteljski život kakav on doista jest, sa svim svojim manama i vrlinama, s razočaranjima u svoje najbliže i u želje koje imamo za njih.

Čudna neka priča, moram priznati, priča kakvu zaista ne znam kome bih preporučila, ali tko god je dohvati u ruku, ostat će iznenađen.

Oznake: ann patchett, trk, zlatko crnković, obitelj, obiteljski odnosi, Roditelji i djeca

15.11.2016. u 09:11 • 4 KomentaraPrint#

nedjelja, 13.11.2016.

Robert Galbraith: „Karijera zla“

Treći po redu roman o detektivu Cormoranu Strikeu je sve ono što možete pročitati na koricama:

„Vraški pametna zagonetka s neočekivanim obratima na svakom uglu, „Karijera zla“ ujedno je napeta priča o muškarcu i ženi na raskršću u privatnom i profesionalnom životu. Ovu knjigu nećete moći ispustiti iz ruke.“


Neće vas iznenaditi da ja i dalje mislim da je Robert Galbraith, muško utjelovljenje J.K. Rowling, sjajan autor, i da mi se ovaj detektivski serijal, s detektivskim parom u glavnim ulogama, neopisivo sviđa. Cormoran Strike je neobičan lik: bivši vojni policajac, omražen među kolegama vojnicima zbog svoje funkcije, svoje neumoljivosti i svog karaktera, nakon nesreće u kojoj je ostao bez noge postaje privatni detektiv. I Robin Ellacott, crvenokosa djevojka koja se nakon vlastite nesreće povlači u sebe i sa studija psihologije, da bi jednom slučajno, kao zamjena za tajnicu, uletjela u posao sa Strikeom. Ima zaručnika od kojega se sve više udaljuje zbog neslaganja oko posla koji je preuzela. Strike je, s druge strane želi zaštititi od opasnosti koja joj prijeti, posebno kad joj na početku „Karijere zla“ nepoznati motorist dostavi odrezanu žensku nogu.

Strike, jasno, misli da je prijetnja upućena njemu: štoviše, ima i popis sastavljen od četvorice najbrutalnijih psihopata kojima se zamjerio dok je bio vojni policajac. No njih je samo dvoje, a pratiti treba četvoricu sumnjivaca. U sve se to upliće i Robinino predstojeće vjenčanje, kao i kronični nedostatak novca i omraženost među lokalnim policajcima, da glavnim junacima začini utrku s vremenom i opasnostima u kojima su se našli.

Preporučujem, prava ugodna zimska priča – a ako još niste, napravite čitateljski maraton pa počnite s prvim nastavkom, „Zov kukavice“, a potom i drugim, „Dudov svilac“ te sve dovršite „Karijerom zla“ prije nego što nagodinu dočekamo novi, četvrti nastavak ovog serijala.

Oznake: robert galbraith, karijera zla, krimi priča, cormoran strike, robin ellacott, jk rowling

13.11.2016. u 11:48 • 3 KomentaraPrint#

subota, 12.11.2016.

Predstavljanje knjige Stradanje Rusina u GISKO-u

OBAVIJEST

Kulturno-umjetničko društvo Rusina Osijek i predstavnica rusinske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije u suradnji sa Savezom Rusina Republike Hrvatske i Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek u utorak, 15. studenoga 2016. godine s početkom u 18.00 sati organiziraju predstavljanje knjige pod nazivom "Stradanje Rusina u Domovinskom ratu 1991./92.", autora Nikole Papa u izdanju Saveza Rusina Republike Hrvatske. Predstavljanje će se održati u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
Knjiga "Stradanje Rusina u Domovinskom ratu 1991./92." Nikole Papa, na 90-tak stranica donosi povijesne podatke o naseljavanju Rusina u istočnoj Slavoniji te njihovu sudjelovanju i stradanju u Domovinskom ratu u kojem je ubijeno, poginulo ili nestalo 97 pripadnika te manjinske zajednice. Autor Nikola Pap rođen je 1948. godine u Mikluševcima u obitelji grkokatoličkog svećenika. Od 1977. godine živi u Vinkovcima. Aktivni je član Kulturnog društva Rusina Vinkovci te tamošnje grkokatoličke zajednice. Knjiga "Stradanje Rusina u Domovinskom ratu 1991./92." prva je koju je napisao, a na kojoj je, kako je sam priznao, s prekidima radio gotovo 10 godina.

Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Studijska čitaonica GISKO 031/211-233
Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen Farkaš, viša knjižn.


OBAVIJEST

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnica Osijek poziva vas da svojim dolaskom sudjelujete u aktivnostima koje smo od 14. studenog do 19. studenog 2016. godine pripremili za vas.

• 14. studenoga u 17.30 sati PO Retfala – "Pomoć pri učenju hrvatskog jezika" (za djecu osnovnoškolske dobi pomoć pri pisanju domaće zadaće i lektire)
• 14., 17. i 18. studenoga u 10.00 sati, Igraonica i igroteka – "Prvi put u Knjižnici" (organizirani posjeti DV , OŠ, Dječji dom "Klasje")
Upoznavanje djece s Knjižnicom i njezinim uslugama. Predstavljanje novih slikovnica i knjiga.
• 15. studenoga u 11.00 sati, ACOS – "Naša gošća Katarina Čeliković" (susret s kulturnom djelatnicom vojvođanskih Hrvata, publicisticom i spisateljicom te predstavljanje zbirke priča "Izgubljeno srce")
• 16. studenoga u 11.00 sati, Igraonica i igroteka – "Igra i priča uz Sovka Slovka" (program za najmlađe 0-3 god.)
Priče za najmlađe dio su programa nacionalne kampanje "Čitaj mi!" posvećena poticanju čitanju naglas djeci od rođenja. Susreti za roditelje i bebe zamišljeni su kao zajednička igra, slušanje priče, čitanje slikovnica.
• 16. studenoga u 17.30 sati PO Retfala – "Kreativni kutak uz origami" (za malene i velike)
• 18. studenoga u 12.00 sati, Igraonica i igroteka – "Oľ pleti u gostima" (radionica pletenja uz priču za djecu pod vodstvom instruktorice Adriane Meglaj)
• 18. studenoga u 17.30 sati PO Retfala – "Igre mozgalice" (za starije od 6 godina)
• 19. studenoga, u 11.00 sati, Igraonica i igroteka – "Čitateljski izazov" (program lijepog čitanja naglas za djecu i mlade)
Ovotjedne aktivnosti dio su programa obilježavanja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige 2016. godine Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Odjel za rad s djecom i mladima GISKO 031/211-472
Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.

OBAVIJEST

American Corner Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek poziva vas da svojim dolaskom sudjelujete u aktivnostima koje smo od 15. do 19. studenog 2016. godine pripremili za vas:

• 15. studenoga u 18.00 sati, American Corner Osijek – Kamilla Elliott (Sveučilište Lancaster, UK) održat će predavanje "Unfilmable books". Predavanje je u sklopu međunarodnoga znanstvenog projekta pod naslovom Transmedijalnost/transkulturalnost : britanske/američke, njemačke i hrvatske filmske adaptacije književnosti u razdoblju 1990.2015. koji se provodi na Filozofskom fakultetu u Osijeku.
• 16. studenoga u 11.30 sati, American Corner Osijek – predstavljanje programa "Summer, work and travel in the U.S." Ljetni program boravka u Americi predstavit će U.S. Embassy Visa section (Odjel viza pri Veleposlanstvu SAD-a) te agencije CCUSA i Viking.
• 17. studenoga u 18.00 sati, American Corner Osijek - sastanak English book cluba. Potrebno je pripremiti kratku priču Kurta Vonneguta "Harrison Bergeron". Raspravu će voditi studenti Odsjeka za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku.
• 19. studenoga u 10.00 sati, American Corner Osijek – sastanak osječke podružnice HUPE-e (Hrvatske udruge profesora engleskog)

Dodatne informacije možete dobiti na:
• American Corner GISKO 031/211-223


Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viši knjižn.

Oznake: Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, obavijesti, Vijesti, american corner, djeca i mladi, rusini, Nacionalne manjine

12.11.2016. u 09:14 • 0 KomentaraPrint#

petak, 11.11.2016.

John Green: "Obilje Katherina"

„Kad su u pitanju romanse, Colin Singleton ima samo jedan tip cure – djevojke koje nose ime Katherine. A kad su u pitanju njegove veze s Katherinama – sve su završile jednako. Svaka od Katherina, ali svaka svakcata, u nekoj bi fazi zaključila da joj Colin baš nije izbor iz snova. I svaka od njih bi ga – nogirala. Preciznije govoreći, dosad ga je ostavilo devetnaest Katherina.

Colin, inače osvjedočeno čudo od djeteta s nevjerojatnom strašću prema promišljanju, analizama analiza i stvaranju anagrama, donosi životnu odluku: kreće na putovanje u nepoznato, putovanje na kojem će se pozabaviti teoremom predvidivosti veza s Katherinama, ali i koje će mu – htio on to ili ne – promijeniti život.“


Na tom putovanju društvo mu pravi njegov najbolji (i jedini) prijatelj Hassan, a putovanje ustvari završava prilično brzo, u mjestu po imenu Gutshot, koje se diči povijesnim faktom da se upravo u njemu nalazi grob nadvojvode Franje Ferdinanda, čijim je atentatom započeo Prvi svjetski rat. Tamo momci upoznaju Lindsey Lee Wells i njezino društvo, a nakon što im Lindseyina teta Hollis ponudi posao, odlučuju ostati neko vrijeme. Za to vrijeme, Colin radi na matematičkom teoremu njegovih veza s Katherinama, i usput otkriva i niz drugih stvari o sebi.

Sad sam već i ja uhvatila pravilnosti u romanima Johna Greena – glavni lik je redovito iznimno pametan, ali ne baš socijalan tinejdžer; koji ima malo prijatelja, ali je zaljubljive prirode (redovito se zaljubljuje u bujne, neprilagođene djevojke, koje mu slamaju srce). Bavi se nekom neobičnom djelatnošću: slaganjem anagrama, mapama, zanimljivim činjenicama koje nitko ne zna i slično. U tijeku romana doživljava neku katarzu, koja može biti poučna za druge dečke i djevojke njegove dobi koji se susreću s istim problemom.

Također, svaki Greenov roman za mlade je iskričav, duhovit, lagano pisan i vrlo čitljiv, zbog čega je čitateljsko iskustvo iznimno ugodno. No ruku na srce – ja nisam tinejdžerica s tipom problema s kakvima se susreću tinejdžeri, pa sam, nešto više od mjesec dana kako sam taj roman pročitala, posve zaboravila ne samo o čemu se radi u romanu, već i da sam ga uopće čitala. Takva zaboravljivost mi je svojstvena, pa se previše i ne uzrujavam, ali neka to ostane kao upozorenje onima koji se knjige laćaju – da neće svaka knjiga svakome u svako vrijeme istu stvar govoriti. To je jedna od nepredvidljivih čarolija čitanja.

Oznake: john green, obilje katherina, young adult fiction, franjo ferdinand, prvi svjetski rat

11.11.2016. u 07:34 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 09.11.2016.

Još malo obavijesti iz GISKO-a

Dani austrijske kulture, Dan Brača i niže cijene upisa u četvrtak 10.11.2016.

OBAVIJEST

Koncept, koji je skromno započet 2010. godine u Osijeku, vrlo je pozitivno primljen, a kulturni program nailazi na dobar odaziv. Austrijski kulturni forum Zagreb s velikim angažmanom i u suradnji s partnerima iz Osijeka, svake godine razvija i organizira uvijek raznolik kulturni program. Namjera je kroz Dane austrijske kulture nadovezati se na bliske povijesno-kulturne veze između Austrije i Slavonije, Beča i Osijeka te ovaj odnos bogat tradicijom iskoristiti za suvremeni kulturni i društveni dijalog. Stoga, cilj nije nostalgično promatranje zajedničke prošlosti, već zajednička europska budućnost u kulturnom prostoru Podunavlja.
7. dani austrijske kulture u Osijeku
10. studenoga – 17. studenoga
Otvorenje: 10. studenoga u 19 sati

• KONCERT OTVORENJA
10. studenoga 2016. – 19.00 h
Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Županijska 9
Trio "Square Waltz"
Handmade Music from Vienna
• IZLOŽBA
Otvorenje: 11. studenoga2016. - 19:00 h
Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
"Coupé International Vol. Three: Eva Engelbert & Maja Marković"
Kustosi: Michael Strasser i Vanja Žanko
• FILMSKI PROGRAM
12. – 13. studenoga2016
Kino Urania, Šetalište V. Hengla 1
12. studenoga 2016. – 11.00 h "Mali vitez Trenk" (A. Power, 2015., 75 min)
12. studenoga 2016. – 18.30 h "Black Brown White" (E. Wagenhofer, 2011., 102 min)
12. studenoga 2016. – 20.15 h "Disati" (K. Markovics, 2011., 90 min)
13. studenoga 2016. – 17.00 h "Dječja magija" (R. Rieser, 2016., 71 min)
13. studenoga 2016. – 18.30 h "Macondo" (S. Mortezai, 2014., 98 min)
• IZLOŽBA
Otvorenje: 12. studenoga 2016. – 19.00 h
HDLU, Galerija Kazamat, Vatroslava Jagića 2
Christoph Meier & Dino Zrnec - „Izazovi prostornosti“
• LIKOVNA RADIONICA ZA DJECU
15. - 16. studenoga 2016. – 11.00 do 12.30 h
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek - Austrijska čitaonica, Europska avenija 24
"Slikanje i crtanje – Moj grad…"
Voditelj: Željko Jančić Zec
• IZLOŽBA
Otvorenje: 15.studenoga 2016. – 17.00 h
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek - Austrijska čitaonica, Europska avenija 24 Željko Jančić Zec: "Sloboda"
• PREDSTAVLJANJE KNJIGA
17. studenoga 2016. – 17.30 h
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek - Austrijska čitaonica, Europska avenija 24
"The Long Shots of Sarajevo, 1914-2014. Ereignis - Narrativ – Gedächtnis"
Hg.: Vahidin Preljević und Clemens Ruthner, Tübingen: Francke 2016
"Wechselwirkungen. Austria-Hungary, Bosnia-Herzegowina and the Western Balkans, 1878-1918"
Hg.: Clemens Ruthner u.a., New York: P. Lang 2016

Sudjeluju: prof. dr. Vahidin Preljević (Filozofski fakultet Sveučilišta u Sarajevu) i prof. dr. Marijan Bobinac (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Plakat

Ulaz je za sve priredbe besplatan.
Veselimo se Vašem posjetu!

Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Austrijska čitaonica GISKO 031/211-233
• Austrijski kulturni forum Zagreb
Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen Farkaš, viša knjižn.

OBAVIJEST

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2016. organizira niz aktivnosti pod nazivom "Dan Brača U GISKO-u". Aktivnosti će biti održane u četvrtak, 10. studenog, 2016. godine, s početkom u 17.30 sati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek.
• Predstavljanje monografije "Sutivan: kulturna povijest" 17.30 – 18.30 sati (Urednici: Dražen Katunarić i Franjo Mlinac) – American Corner
• Otvorenje izložbi: "Dekodirani Brač" (autor Stipe Surać) i "Sutivan kroz povijest" (arhiva Narodne knjižnice Sutivan) 18.30 – 19.00 sati – izložbena aula na katu
• Filmske projekcije dokumentarnog materijala o Sutivanu i Braču 19.30 – 20.30 sati – American Corner


Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona:

• Studijska čitaonica GISKO 031/211-233



Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.


OBAVIJEST

Povodom Mjeseca hrvatske knji
ge 2016., u četvrtak, 10. studenoga 2016. godine korisnici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek koji obnove upis, plaćat će cijenu godišnje individualne članarine te godišnje obiteljske članarine 10,00 kn manje. Obnova upisa moći će se tijekom dana, u radnom vremenu Knjižnice, ostvariti na svim odjelima i ograncima.

Cijena upisa iznosit će:
Godišnja individualna članarina
djeca, redovni studenti, umirovljenici 50,00 kn
redovni članovi 70,00 kn
Godišnja obiteljska članarina 90,00 kn


Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona:

• Posudbeni odjel za odrasle GISKO 031/211-233



Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.


Oznake: GISKO, Osijek :), knjige, čitanje, Mjesec hrvatske knjige, listopad

09.11.2016. u 08:27 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 08.11.2016.

Poziv na promociju knjige hrvatske poduzetnice Marije Hipp

Prenosim mail koji sam primila jučer (i inače informacije o knjigama lete kao lude ovih dana, jer nakon okončanja Mjeseca knjige, evo nam i mjeseca Interlibera, nakon kojega slijedi mjesec Pulskog sajma knjiga...)

"Poštovani,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje prve 3D interaktivne knjige “Dobro ili loše, Google ili Strina” autorice Marine Marije Hipp,
koje će se održati u četvrtak, 10.11.2016., u 17:30 sati, na zagrebačkog sajmu knjige Interliber, paviljon broj 6.

Uz brojne poznate goste i ljubitelje knjige, u svijet Marine Marije Hipp uvest će vas cijenjena autorica projekta “Čitaj knjigu” gospođa Alis Pečarić Marić, zajedno sa producenticom Sanjom Matajom Raos.

Više informacija šaljemo u privitku ovog maila.

Veselimo se druženju s Vama."


"LICE I NALIČJE USPJEŠNE PODUZETNICE

Poznata poduzetnica Marija Hipp napisala je knjigu Dobro ili loše, Google ili Strina. Knjiga spada u kategoriju «osobni razvoj». Mnogi će se odmah zapitati kakve veze imaju poduzetništvo i osobni razvoj. Velike. Naglašava to autorica kroz cijelu knjigu. Bez usmjerenog i dobrog osobnog razvoja nema ni dobrog poduzetništva . Što je u stvari uspjeh pitanje je koje se proteže kroz cijelu knjigu.
Knjiga pokazuje drugo lice emocije, ega i energije.
Izgledaju li svi onako kako ih zamišljamo ili nas netko uvijek ponovno iznenadi. Kako biti uspješan u poduzetništvu a istovremeno obraćati pozornost na osobni razvoj. Uz posao razvijati i sebe. Kako najčešće vidimo poduzetnike. Većinom , vrlo često, kao hladne ljude koje ne zanima ništa drugo osim novca? Možda u njima ima nešto više od želje za gomilanjem materijalnih dobara. Želja za promjenom postojećeg stanja. Saznat će te puno o tome ako pročitate knjigu Dobro ili loše, Google ili strina.
Bez osobnog razvoja nema i ni dugoročno dobrog poduzetništva. Kratkoročno da. Mnogi „zablistaju“ , zarade nešto na brzinu i to ih dovede u velike probleme. Ne znaju se nositi s uspjehom, materijalnim dobrima , nisu duhovno spremni. Takvi obično naprave probleme svima oko sebe a da uopće nisu svjesni što se događa. Emocije i Ego pobjesne, dignu veliku prašinu i naprave gustu maglu u umu.
Čovjek koji ima velika materijalna dobra a nema prijatelja ni porodicu ne živi u skladu. Nije i ne može biti bogat. Pravo bogatstvo je u skladu duhovnog i materijalnog . Kada nema sklada nema ni bogatstva samo patnja. Ima nekih mudrih izreka koje kažu da i bogati plaću. Nitko to ne može sporiti. Treba samo gledati sapunice koje to najbolje prodaju širokim masama.
Sve su to pitanja koja nikako ne trebamo zanemariti. Nema uspjeha ni u životu kao ni u poduzetništvu ako ne rastemo zajedno.
Ovo je priča o poduzetnici koja je shvatila važnost osobnog razvoja kroz poduzetništvo. Cijeli život svi koji je dobro ne poznaju gledaju na nju sasvim drugačije. Vide je samo kroz materijalno. Kako će je vidjeti kada pročitaju tekstove napisane iskustvom i srcem pokazat će vrijeme.

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige Dobro ili loše, Google ili Strina, u četvrtak, 10.11.2016., u 17.30 sati, na Zagrebačkom velesajmu, u sklopu zagrebačkog sajma knjiga INTERLIBER, paviljon broj 6.
Kao gošće ovog predstavljanja za medije biti će cijenjena autorica sve raširenijeg brenda i stranice ČITAJ KNJIGU, gospođa Alis Pečarić Marić, te Sanja Mataja Raos.

Izdavačke kuće Izvori i Romb posjetite na štandu 15 b, paviljon 6 Zagrebačkog Velesajma.

O AUTORICI:
Marina Marija Hipp diplomirala je 1987. godine u Zagrebu, studij Socijalnog rada. Neposredno pri-je rata dobila je prvi posao u Centru za socijalni rad, Osijek.
Nakon par godina, spletom okolnosti, napušta posao u državnoj službi i kreće u poduzetničke "vode”.
Vlasnica je poduzeća Romb d.o.o. Našice, koje vrlo uspješno posluje skoro 23 godine. Okušala se u različitim poslovima i uvijek uspješno. Kako ona kaže, negdje je zaradila novac, a negdje vrijedno životno iskustvo. Sve ima svoju vrijednost. Možete je googlati i naći na raznim listama ali to vam neće reći ništa o njoj. Na internetu ima svega kako ona kaže.
Tko je ona, osim uspješne poduzetnice? Kakva je druga strana medalje i kako gleda na svijet oko sebe, saznat će te ako pročitate knjigu.
I da. Ovo j drugačija knjiga. 3 D knjiga. Zašto ? Kako je drugačija i što znači taj 3D u knjizi bez sliči-ca? Saznat će te samo ako je pročitate.

Oznake: marija hipp, dobro ili loše, google ili strina, alis pečarić marić, sanja mataja raos, romb, izvori, Interliber, sajam knjiga, knjige, čitanje, poduzetništvo, osobni razvoj

08.11.2016. u 11:23 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 07.11.2016.

Stephen L. Carter: "Car Oceanskog perivoja"

„Kad je Stephen L. Carter, uvaženi voditelj katedre prava na američkom sveučilištu Yale i autor mnogobrojnih stručnih knjiga i članaka, najavio da je završio svoj roman prvijenac „Car Oceanskog perivoja“, žestoka licitacija najvećih američkih izdavača završila je cifrom od četiri milijuna dolara, koju je slijedila isto tako nesmiljena bitka za filmska prava.“


Priča je to o obitelji iz crnačke više srednje klase – glavni junak Misha, koji je sveučilišni profesor prava kao i njegov tvorac, nakon smrti svog oca, slavnog suca i republikanskog političara Olivera Garlanda, nizom neobičnih i nasilnih događaja biva primoran rasvijetliti događaje koji su doveli do njegovoga pada.

Naime, Mishin je otac u sramotnom javnom saslušanju pred Senatom morao povući svoju kandidaturu za suca Vrhovnog suda zbog svoje veze s tajanstvenim Jackom Zieglerom, odmetnutim agentom CIA-e, koji je bio predmet brojnih neuspješnih istraga zbog svoje povezanosti s mafijom i narko-kartelima. Nakon toga se upustio u politiku i držanje govora, sve se više udaljujući od svoja dva sina, Mishe i Addisona, te kćeri Mariah, te je konačno, uoči početka fabule ovog romana, umro od infarkta u svojoj radnoj sobi.

Odmah nakon njegove smrti, na pogrebu, Mishu počinju opsjedati razni nepoznati likovi, tražeći ga da im oda očeve „upute“ za slučaj njegove smrti – o kojima on, dakako, nema pojma jer mu otac nije ostavio nikakve upute, ni pisano, ni usmeno – plašeći ga neodređenim, ali neizbježnim zlom ako to ne učini. Unatoč svim pritiscima, ne isključujući tu niti njegovu ambicioznu i hladnu suprugu, kao niti washingtonski ogranak FBI-ja, Misha odlučuje zaroniti u obiteljsku povijest i u potpunosti razotkriti događaje koji su uslijedili nakon smrti njegove druge sestre Abigail.

Ovaj je roman gust i mjestimično se teže čita, ali s obzirom da se radi o ozbiljnom političkom i društvenom trileru, nije mu za zamjeriti. Naposljetku, isprepliće se tu puno različitih tematika: u prvom redu pitanje rase u Sjedinjenim američkim državama i posebno pitanje crnačke više klase – jesu li izdajice svoje rase, kako ih optužuju manje sretni Afro-amerikanci, ili se samo radi o tome da su dobro naučili pravila igre koja je Ameriku učinila velikom nacijom? Zatim problematika dnevne politike, lobiranja, zakulisnih igara i uloge medija u političkom cirkusu. A u središtu svega – odnosi žena i muškaraca, braće i sestara i roditelja i djece - obiteljski odnosi, da budem sveobuhvatnija.

Konačno, ovaj roman postavlja ultimativno pitanje: što ste sve spremni učiniti da biste zaštitili svoju obitelj? Na svoj način, „Car Oceanskog perivoja“ daje odgovor na to pitanje.

Oznake: stephen carter, car oceanskog perivoja, afro-amerikanci, crnci, amerika, washington, bijela kuća

07.11.2016. u 10:31 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



< studeni, 2016 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Rujan 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (6)
Listopad 2021 (2)
Rujan 2021 (2)
Srpanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (4)
Travanj 2021 (3)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Prosinac 2020 (7)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Siječanj 2020 (1)
Travanj 2019 (1)
Svibanj 2018 (2)
Ožujak 2018 (1)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (6)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (11)
Listopad 2016 (4)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (8)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (2)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (6)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (8)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Na ovom blogu čitajte o knjigama - mojim knjigama, Vašim knjigama, najnovijim knjigama, starim knjigama, zanemarenim knjigama, o autorima knjiga i novostima iz književnosti.


Hit Counter by Digits


Za sve informacije, pitanja, primjedbe, komentare, uvrede i drugo kontaktirajte me na bookeraj.blog@gmail.com