Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Stephen L. Carter: "Car Oceanskog perivoja"

„Kad je Stephen L. Carter, uvaženi voditelj katedre prava na američkom sveučilištu Yale i autor mnogobrojnih stručnih knjiga i članaka, najavio da je završio svoj roman prvijenac „Car Oceanskog perivoja“, žestoka licitacija najvećih američkih izdavača završila je cifrom od četiri milijuna dolara, koju je slijedila isto tako nesmiljena bitka za filmska prava.“


Priča je to o obitelji iz crnačke više srednje klase – glavni junak Misha, koji je sveučilišni profesor prava kao i njegov tvorac, nakon smrti svog oca, slavnog suca i republikanskog političara Olivera Garlanda, nizom neobičnih i nasilnih događaja biva primoran rasvijetliti događaje koji su doveli do njegovoga pada.

Naime, Mishin je otac u sramotnom javnom saslušanju pred Senatom morao povući svoju kandidaturu za suca Vrhovnog suda zbog svoje veze s tajanstvenim Jackom Zieglerom, odmetnutim agentom CIA-e, koji je bio predmet brojnih neuspješnih istraga zbog svoje povezanosti s mafijom i narko-kartelima. Nakon toga se upustio u politiku i držanje govora, sve se više udaljujući od svoja dva sina, Mishe i Addisona, te kćeri Mariah, te je konačno, uoči početka fabule ovog romana, umro od infarkta u svojoj radnoj sobi.

Odmah nakon njegove smrti, na pogrebu, Mishu počinju opsjedati razni nepoznati likovi, tražeći ga da im oda očeve „upute“ za slučaj njegove smrti – o kojima on, dakako, nema pojma jer mu otac nije ostavio nikakve upute, ni pisano, ni usmeno – plašeći ga neodređenim, ali neizbježnim zlom ako to ne učini. Unatoč svim pritiscima, ne isključujući tu niti njegovu ambicioznu i hladnu suprugu, kao niti washingtonski ogranak FBI-ja, Misha odlučuje zaroniti u obiteljsku povijest i u potpunosti razotkriti događaje koji su uslijedili nakon smrti njegove druge sestre Abigail.

Ovaj je roman gust i mjestimično se teže čita, ali s obzirom da se radi o ozbiljnom političkom i društvenom trileru, nije mu za zamjeriti. Naposljetku, isprepliće se tu puno različitih tematika: u prvom redu pitanje rase u Sjedinjenim američkim državama i posebno pitanje crnačke više klase – jesu li izdajice svoje rase, kako ih optužuju manje sretni Afro-amerikanci, ili se samo radi o tome da su dobro naučili pravila igre koja je Ameriku učinila velikom nacijom? Zatim problematika dnevne politike, lobiranja, zakulisnih igara i uloge medija u političkom cirkusu. A u središtu svega – odnosi žena i muškaraca, braće i sestara i roditelja i djece - obiteljski odnosi, da budem sveobuhvatnija.

Konačno, ovaj roman postavlja ultimativno pitanje: što ste sve spremni učiniti da biste zaštitili svoju obitelj? Na svoj način, „Car Oceanskog perivoja“ daje odgovor na to pitanje.


Post je objavljen 07.11.2016. u 10:31 sati.