Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Robert Galbraith: „Karijera zla“

Treći po redu roman o detektivu Cormoranu Strikeu je sve ono što možete pročitati na koricama:

„Vraški pametna zagonetka s neočekivanim obratima na svakom uglu, „Karijera zla“ ujedno je napeta priča o muškarcu i ženi na raskršću u privatnom i profesionalnom životu. Ovu knjigu nećete moći ispustiti iz ruke.“


Neće vas iznenaditi da ja i dalje mislim da je Robert Galbraith, muško utjelovljenje J.K. Rowling, sjajan autor, i da mi se ovaj detektivski serijal, s detektivskim parom u glavnim ulogama, neopisivo sviđa. Cormoran Strike je neobičan lik: bivši vojni policajac, omražen među kolegama vojnicima zbog svoje funkcije, svoje neumoljivosti i svog karaktera, nakon nesreće u kojoj je ostao bez noge postaje privatni detektiv. I Robin Ellacott, crvenokosa djevojka koja se nakon vlastite nesreće povlači u sebe i sa studija psihologije, da bi jednom slučajno, kao zamjena za tajnicu, uletjela u posao sa Strikeom. Ima zaručnika od kojega se sve više udaljuje zbog neslaganja oko posla koji je preuzela. Strike je, s druge strane želi zaštititi od opasnosti koja joj prijeti, posebno kad joj na početku „Karijere zla“ nepoznati motorist dostavi odrezanu žensku nogu.

Strike, jasno, misli da je prijetnja upućena njemu: štoviše, ima i popis sastavljen od četvorice najbrutalnijih psihopata kojima se zamjerio dok je bio vojni policajac. No njih je samo dvoje, a pratiti treba četvoricu sumnjivaca. U sve se to upliće i Robinino predstojeće vjenčanje, kao i kronični nedostatak novca i omraženost među lokalnim policajcima, da glavnim junacima začini utrku s vremenom i opasnostima u kojima su se našli.

Preporučujem, prava ugodna zimska priča – a ako još niste, napravite čitateljski maraton pa počnite s prvim nastavkom, „Zov kukavice“, a potom i drugim, „Dudov svilac“ te sve dovršite „Karijerom zla“ prije nego što nagodinu dočekamo novi, četvrti nastavak ovog serijala.


Post je objavljen 13.11.2016. u 11:48 sati.