Bookeraj - raj za pasionirane čitatelje

utorak, 28.02.2017.

Susret s Brunom Šimlešom u GISKO-u

Susret s autorom Brunom Šimlešom

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizira susret s autorom Brunom Šimlešom koji će se održati u petak, 03. ožujka 2017. godine s početkom u 18.00 sati. Susret će se održati u Studijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
Bruno Šimleša rođen je 1979. godine. Autor je knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Dosad je objavio osam knjiga, a Ljubavologija i Škola života jedne su od najprodavanijih na ovim područjima. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.


Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:

• Posudbeni odjel, Odsjek za odrasle GISKO 031/211-233



Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižničarka

Oznake: GISKO, bruno šimleša, knjige i čitanje

28.02.2017. u 12:07 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 20.02.2017.

Erika Swyler: "Knjiga pretpostavki i nagađanja"

Prvijenac američke autorice, knjiga o starim knjigama, američkim cirkusima iz povijesti, artistima i morskim sirenama.

U središtu radnje je Simon Watson, knjižničar koji živi u kući koja samo što se nije srušila s litice, oživljavajući uspomene na pokojnog oca, majku Paulinu koja je radila u cirkusu kao morska sirena (ronila je na dah) i gatara, koja se utopila dana 24. srpnja, nadajući se da će se njegova sestra Enola, koja se također pridružila cirkusu, jednom vratiti kući.

Sve počinje kad Simon primi neobičnu, gotovo uništenu knjigu u kožnom uvezu, za koju antikvar koji mu ju je poslao, tvrdi da je pripadala njegovoj baki Veroni Bonn (sve žene u Simonovoj obitelji su bile cirkuske artistice) – radi se o cirkuskom dnevniku izvjesnog Peabodya iz sredine devetnaestog stoljeća. Posredstvom te knjige Simon doznaje i da su se sve žene iz njegove obitelji utopile 24. srpnja i da isto, po svemu sudeći, prijeti i njegovoj sestri, koja je najavila svoj dolazak tjedan dana prije kobnog datuma.

Tada počne kobni splet događaja – gubitak posla, prijeteći gubitak kuće, razmirice sa sestrom… koje pratimo paralelno s događajima iz devetnaestog stoljeća u Peabodyevom cirkusu: nijemi dječak Amos zaljubljuje se u morsku sirenu, njihova je ljubav sudbonosna, ali istovremeno se čini i da je prokleta.

Procjena dojma: čista trojka. Čita se relativno lako, pitka je, ali ostavlja neki neodređen dojam nedorečenosti ili izostanka nečega inovativnog, nečega zbog čega bi možda bila lakše pamtljiva.

Zato – dobar početak za Eriku Swyler, očekujemo da nas impresionira svojim drugim romanom!

Oznake: erika swyler, knjiga pretpostavki i nagađanja, cirkus, stare knjige, morske sirene, ronjenje na dah, tarot

20.02.2017. u 10:38 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 14.02.2017.

Valentinovske aktivnosti u GISKO

U prvom redu - u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga 14.02., prikupljaju se i razmjenjuju dječje knjige i slikovnice radi donacije dječjim odjelima bolnica, dječjim domovima, domovima zdravlja, vrtićima i drugima.

Akcija "Čitam, dam, sretan sam!"

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek niz se godina uključuje u akciju "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđa srca obraduj!". Akcija je organizirana povodom Međunarodnoga dana darivanja knjiga, 14. veljače 2017. godine, u okviru nacionalne kampanje poticanja čitanja "Čitaj mi".
Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek poziva vas na sudjelovanje u razmjeni i darivanju knjiga. Prikupljat će se i razmjenjivati slikovnice i knjige koje su vaša djeca prerasla ili im više nisu potrebne, stoga vas pozivamo da ih u periodu od 14. veljače 2017. Donesete na Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek ili na naše područne odjele u kojima će vas dočekati kutije/police s natpisom "Čitam, dam, sretan sam.." Prikupljene knjige nakon završetka akcije bit će proslijeđene potrebitima – dječjim odjelima bolnicâ u svrhu humanizacije hospitalizirane djece, domovima za djecu, domovima zdravlja, dječjim vrtićima i drugima.

Pridružite se i vi ovoj plemenitoj akciji!

Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Odjel za rad s djecom i mladima GISKO 031/211-472

Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.

Osim toga, ljubavno-poetska radionica za djecu u 11 sati:

Literarna poetska radionica /Volim te!


Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u utorak, 14. veljače 2017. godine s početkom u 11.00 sati organizira prigodnu literarnu poetsku radionicu za djecu pod nazivom " /Volim te!" povodom obilježavanja Valentinova, a koja će se održati u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djevom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.


Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:
• Odjel za rad s djecom i mladima GISKO 031/211-472




Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.

I konačno, od 10.02.2017. godine je u prostoru GISKO-a postavljena izložba u povodu 175. obljetnice Matice hrvatske:

Izložba "175 godina Matice hrvatske"

U predvorju Posudbenog odjela, Odsjeka za odrasle Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, od petka, 10. veljače 2017. godine može se pogledati izložba pod nazivom "175 godina Matice hrvatske". Postav izložbe upriličen je povodom 175. obljetnice od osnivanja Matice hrvatske.
Matica hrvatska u ovoj 2017. godini slavi 175. obljetnicu svoga osnutka i djelovanja na polju nacionalne književnosti, prosvjete i kulture. Od davne 1842. do danas Matica hrvatska poslala je u hrvatski narod neizbrojiv broj knjiga kojima je izgrađivana i podržavana nacionalna svijest čime je izgrađen hrvatski građanski stalež, nositelj političke misli u 19. stoljeću. Matica hrvatska nikada u svome radu nije priznavala ni društvene ni obrazovne razlike među Hrvatima, pa tako ni upravne ni političke granice koje su dijelile hrvatski narod, nego je knjige, s pomoću svojih povjerenika, slala u svaku hrvatsku kuću. Knjiga je uvijek u hrvatskome domu bila najbolji prijatelj i učitelj, a pokazivala je, na najvidljiviji način, i društveni položaj onih koji su knjige posjedovali i voljeli.

Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Studijska čitaonica GISKO 031/211-472


Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižn.


Oznake: GISKO, Osijek :), valentinovo, matica hrvatska, djeca, knjige i čitanje

14.02.2017. u 08:00 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 13.02.2017.

Karen Joy Fowler: „Potpuno smo izvan sebe“

Kao prvo, čestitke Durici na tituli Blog tjedna!

Ponovno sam odustala od čitanja „Posljednjeg dona“ Maria Puza (ovdje stvarno obaram rekorde, u upornosti, kao i u odugovlačenju) u korist nove tri knjige koje sam kupila koristeći razne predvalentinovske popuste i akcije – osim knjige iz naslova, kupila sam i „Knjigu pretpostavki i nagađanja“ Erike Swyler o otkrivanju obiteljske povijesti cirkuskih artistica, i „Prašinu koja pada sa snova“ jednog od meni dragih autora, Louisa de Bernieresa, autora, između ostaloga, i „Mandoline kapetana Corellija“ i „Crvenog psa“.

Roman „Potpuno smo izvan sebe“ je dobitnik nagrade PEN/Faulkner za najbolji roman 2014. godine, blurbovi na koricama kažu da se čak radi o zasad najboljem romanu desetljeća, besprijekorno napisanom, sočnom i nenametljivom, ali istovremeno i vrlo inteligentnom. Karen Joy Fowler je postala poznata po svom prvijencu „Klub čitatelja Jane Austen“ (imam dojam da sam čitala, ali čini se da nisam), a ovaj joj je roman donio neočekivanu slavu i stručno priznanje.

Odugovlačim s detaljima o radnji, jer što vam više kažem o tome što se u romanu zbiva, veća je šansa da ću vam nešto upropastiti ako niste čitali. Glavna junakinja Rosemary je studentica, u lošim je odnosima sa svojim roditeljima, posebno ocem eksperimentalnim psihologom, nakon što joj je tijekom djetinjstva nestala prvo sestra Fern, njezina „uvrnuta druga polovica“, a potom i brat Lowell, kojega nije vidjela deset godina. Radnja se počinje zahuktavati nakon što Rosemary upozna eksplozivnu i performansima sklonu Harlow, koja joj na jedan podsvjestan način usadi u um potrebu da se razračuna sa svojom obiteljskom prošlošću prije nego što može krenuti u budućnost.

I to je sve što ću reći o radnji.

Nešto o iskustvu čitanja? Zaista, radi se o pitkom tekstu, radnji dovoljno misterioznoj i neobičnoj da nije predvidljiva pa stalno vuče na još, tako da sam i ja, sa svim obvezama i ometanjima koje sam imala tijekom vikenda, mogla pročitati ovu knjigu u tri poslijepodneva. Tijekom čitanja me knjiga obuzela, razmišljala sam o pročitanome, pa u čitateljsko-iskustvenom smislu mogu proglasiti roman „Potpuno smo izvan sebe“ autorice Karen Joy Fowler istinskim uspjehom.

Oznake: karen joy fowler, potpuno smo izvan sebe, knjige, čitanje, klub čitatelja jane austen

13.02.2017. u 09:52 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 07.02.2017.

Valentinovo u Algoritmu!

07.02.2017. u 09:58 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 06.02.2017.

Novosti iz GISKO

Sovkove rođendanske priče i akcija darivanja novorođenih beba

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek organizira pričanje priča pod nazivom "Sovkove rođendanske priče" koje će se održati u srijedu, 08. veljače s početkom u 17.00 sati u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice, Europske avenije 24.
Gradska i sveučilišna knjižnica daruje besplatni upis za bebe rođene 08. veljače 2017. godine. Sve bebe rođene 08. veljače 2017. godine ostvaruju pravo na besplatan upis u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek, kada se obilježava rođendan Knjižnice. Roditelji trebaju donijeti rodni list na uvid, temeljem kojega će beba dobiti iskaznicu koju može koristiti tijekom prve godine života, kako u središnjoj knjižnici, tako i u svim ostalim područnim odjelima.
Čestitamo i vidimo se u knjižnici!

Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Odjel za rad s djecom i mladima GISKO 031/211-472


Ravnateljica GISKO
Dubravka Pađen-Farkaš, viši knjižničar

Oznake: GISKO, Osijek :), bebe, rođendan, knjige, čitanje, Knjižnica

06.02.2017. u 09:57 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



< veljača, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Rujan 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (6)
Listopad 2021 (2)
Rujan 2021 (2)
Srpanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (4)
Travanj 2021 (3)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Prosinac 2020 (7)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Siječanj 2020 (1)
Travanj 2019 (1)
Svibanj 2018 (2)
Ožujak 2018 (1)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (6)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (11)
Listopad 2016 (4)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (8)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (2)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (6)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (8)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Na ovom blogu čitajte o knjigama - mojim knjigama, Vašim knjigama, najnovijim knjigama, starim knjigama, zanemarenim knjigama, o autorima knjiga i novostima iz književnosti.


Hit Counter by Digits


Za sve informacije, pitanja, primjedbe, komentare, uvrede i drugo kontaktirajte me na bookeraj.blog@gmail.com