Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Erika Swyler: "Knjiga pretpostavki i nagađanja"

Prvijenac američke autorice, knjiga o starim knjigama, američkim cirkusima iz povijesti, artistima i morskim sirenama.

U središtu radnje je Simon Watson, knjižničar koji živi u kući koja samo što se nije srušila s litice, oživljavajući uspomene na pokojnog oca, majku Paulinu koja je radila u cirkusu kao morska sirena (ronila je na dah) i gatara, koja se utopila dana 24. srpnja, nadajući se da će se njegova sestra Enola, koja se također pridružila cirkusu, jednom vratiti kući.

Sve počinje kad Simon primi neobičnu, gotovo uništenu knjigu u kožnom uvezu, za koju antikvar koji mu ju je poslao, tvrdi da je pripadala njegovoj baki Veroni Bonn (sve žene u Simonovoj obitelji su bile cirkuske artistice) – radi se o cirkuskom dnevniku izvjesnog Peabodya iz sredine devetnaestog stoljeća. Posredstvom te knjige Simon doznaje i da su se sve žene iz njegove obitelji utopile 24. srpnja i da isto, po svemu sudeći, prijeti i njegovoj sestri, koja je najavila svoj dolazak tjedan dana prije kobnog datuma.

Tada počne kobni splet događaja – gubitak posla, prijeteći gubitak kuće, razmirice sa sestrom… koje pratimo paralelno s događajima iz devetnaestog stoljeća u Peabodyevom cirkusu: nijemi dječak Amos zaljubljuje se u morsku sirenu, njihova je ljubav sudbonosna, ali istovremeno se čini i da je prokleta.

Procjena dojma: čista trojka. Čita se relativno lako, pitka je, ali ostavlja neki neodređen dojam nedorečenosti ili izostanka nečega inovativnog, nečega zbog čega bi možda bila lakše pamtljiva.

Zato – dobar početak za Eriku Swyler, očekujemo da nas impresionira svojim drugim romanom!


Post je objavljen 20.02.2017. u 10:38 sati.