AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

srijeda, 31.07.2024.

TURISTIČKA SEZONA BEZ VOJNE VJEŽBE



VJEŽBA ĆE BITI U LISTOPADU

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i predsjednik RH Zoran Milanović naredio je ne održavanje vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice - južno od Dubrovnika, koju je MORH planirao održati od 1.do 3. kolovoza, umjesto u mjesecu listopadu prema starom planu.

Informaciju o tome Ured predsjednika priopćio je javnosti 31. srpnja

Nakon što je obaviješten je u ponedjeljak, 29. srpnja, da MORH traži žurno održavanje jednodnevne vojne vježbe – situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice – južno od Dubrovnika i to već 1. kolovoza umjesto u mjesecu listopadu za kada je od ranije planirana vježba HARPUN, glavni obučni trodnevni događaj Hrvatske ratne mornarice – vrhovni zapovijednih oružanih snaga RH naredio je otkazivanje vježbe.

„Nejasni su razlozi zbog kojih je MORH želio vojnu vježbu HRM-a održati 1. kolovoza, dakle u jeku turističke sezone, umjesto početkom listopada kada je planirano održavanje glavnog događaja obuke Hrvatske ratne mornarice u trajanju od tri dana. Pogotovo je nejasno stoga što se u turističkoj sezoni, tijekom srpnja i kolovoza, već 25 godina ne provode veće vojne aktivnosti na moru i u priobalju, kao ni kretanje vojnih kolona ključnim prometnicama.“

Ministar obrane RH Anušić rekao je da je vojna vježba HARPUN trebala biti izvedena uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dakle uoči obljetnice Oluje 5. kolovoza.
No kako vojna hijerarhija nalaže disciplinu i poslušnost, što će reći red, naredba vrhovnog zapovjednika je u tom slučaju zapovijed i vježba će biti održana u starom terminu u mjesecu listopadu.


Vojne vježbe moraju se održavati i Predsjednik Republike će u okviru svojih ovlasti osigurati nesmetano i redovito održavanje vojnih vježbi, ali one moraju biti uredno planirane i pripremljene, a ne ishitrene i na štetu hrvatskih građana i gospodarstva, u ovom slučaju hrvatskog turizma“- piše , kao poučak u priopćenju Predsjednika i Vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića

Izvor: Priopćenje iz Ureda predsjednika RH, mzz

31.07.2024. u 23:53 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 30.07.2024.

EUROPSKA KOMISIJA: PRVI PRIJENOS IMOVINE SREDIŠNJE BANKE RUSIJE KOJA JE U EU



IMOBILIZACIJA JE SANKCIJA PROTIV RUSIJE

Danas EU kao potporu Ukrajini stavlja na raspolaganje prvu isplatu od 1,5 milijardi eura prikupljenu od imobilizirane ruske imovine“ piše u priopćenju Europske komisije 26. srpnja iz Brisela. U priopćenju dalje piše da je ove izvanredne prihode koje generiraju operateri iz EU-a i drže središnji depozitari vrijednosnih papira (CSD-ovi) od imobilizirane ruske državne imovine Euroclear 23. srpnja stavio na raspolaganje Komisiji kao prvu ratu. Novac će se sada usmjeravati kroz European Peace Facility i Ukraine Facility za potporu vojnim sposobnostima Ukrajine, kao i za potporu obnovi zemlje.
Imobilizacija imovine Ruske središnje banke rezultat je sankcija EU-a protiv Rusije, usvojenih u jeku njezina agresorskog rata protiv Ukrajine. Izvanredni prihodi koje u ovom kontekstu ostvaruju operateri iz EU-a ne pripadaju Rusiji i drže ih CSD-ovi. EU je sada počela usmjeravati te prihode u Ukrajinu.

Kakva je pozadina ove informacije?

Kao odgovor na brutalnu i neopravdanu invaziju Rusije na Ukrajinu, Europska unija i njezine države članice usvojile su nekoliko paketa restriktivnih mjera, odnosno sankcija protiv Rusije.
U sklopu ovih sankcija imovina Središnje banke Rusije koja se nalazi u EU-u je imobilizirana. Zabrana transakcija povezanih s imovinom i rezervama Središnje banke Rusije i njezinih povezanih subjekata dovodi do izvanredne i neuobičajene akumulacije gotovine i depozita u bilancama CSD-ova iz financijskih instrumenata koji dospijevaju i stvaraju izvanredne prihode.
Nakon prijedloga Komisije i Visokog predstavnika, Vijeće je u veljači 2024. odlučilo da središnji depozitari vrijednosnih papira koji drže imovinu i rezerve Središnje banke Rusije u vrijednosti većoj od milijun eura, a koja je imobilizirana kao rezultat sankcija EU-a, moraju izdvojiti izvanredna novčana salda koja se akumuliraju zbog sankcija EU-a i ne mogu raspolagati neto prihodima koje ostvaruju operatori EU-a.
Nakon prijedloga Komisije i visokog predstavnika u ožujku, Vijeće je 21. svibnja 2024. donijelo niz pravnih akata kojima se omogućuje korištenje te neto dobiti za dobrobit Ukrajine.


Izvor: Priopćenje za medije EK, mzz

30.07.2024. u 12:40 • 0 KomentaraPrint#^

OSNOVICA ZA OBRAĆUN PLAĆE DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA JE 947,18 EURA BRUTO



PRIMJENJIVATI ĆE SE VEĆ NA PLAĆI ZA MJESEC - SRPANJ

Na 14. sjednici Vlade koja je na vlasti, 25. srpnja ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan ispred Vlade je javnosti službeno predstavio Odluku o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika. Tom se odlukom osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika utvrđuje u visini od 947,18 eura bruto i primjenjivat će se počevši s plaćom za mjesec srpanj 2024. godine.

„Osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika nije se mijenjala od 2014. godine te nije pratila povećanje osnovice za obračun plaće državnih službenika i namještenika. Time su znatno narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika, s jedne strane, i državnih službenika i namještenika, s druge strane“, pojasnio je ministar Habijan.

Osim toga, od listopada 2016. godine do danas kumulativna inflacija iznosila je 29,8%. Istodobno, prosječna sveukupna neto mirovina nominalno je povećana za 61%, medijalna neto plaća za 71%, prosječna neto plaća za 77%, a minimalna neto plaća za 103%. Pritom dužnosničke plaće nominalno nisu povećane – činjenice su kojima Habijan predstavlja povišenje plaća državnih dužnosnika.
Usklađenjem odnosa između osnovce za obračun plaća državnih službenika i namještenika te osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika uklonit će se nastali nesrazmjer i uravnotežiti sustav plaća sukladno okolnostima- piše u vijestima Ministarstva uprave 25. srpnja.

30.07.2024. u 11:35 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 29.07.2024.

MINISTAR ANUŠIĆ PRIMIO VELEPOSLANICU SAD-A RAYES




RAZGOVARALI O BILATERALNIM VOJNIM PITANJIMA I UKRAJINI

Ministar obrane RH i podpredsjednik Vlade Ivan Anušić
primio je 29. srpnja 2024. u Ministarstvu obrane RH veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.

Ministar Anušić i veleposlanica Rayes razgovarali o dugogodišnjoj uspješnoj suradnji dviju zemalja , naročito na području nabave naoružanja i opremanja Hrvatske vojske, o potrebi ratifikacije Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za građane Hrvatske i SAD-a o pojednostavljenju poslovanja tvrtki obiju zemalja na tržištu, kao i o suradnji na području obrane kako na bilateralnoj razini, tako i u okviru NATO-a.
Ministar obrane RH Anušić u razgovoru s veleposlanicom Rayes je ponovio kako će Republika Hrvatska do 2027. godine dosegnuti izdvajanja za obranu od dva posto BDP-a. No kroz zajedničke planove s Vladom RH, možda do tog povećanja dođe i ranije, što će omogućiti daljnji razvoj Oružanih snaga RH.

O nedavno održanom NATO summitu te nastavku pružanja potpore Ukrajini također je bilo riječi .“Kontinuirano pružanje pomoći Ukrajini ključno je za slanje poruke odlučnosti i jedinstva”, rekao je ministar Anušić.
Uz veleposlanicu Nathalie Rayes, sastanku je prisustvovala voditeljica Političkog odjela Jean Phillipson, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj brigadir Scott McLearn i specijalist za politička pitanja Krunoslav Badel. Također, uz njih je hrvatskoj strani predstavljen novi zamjenik šefa Misije, Richard “Trey” Lyons.


Izvor: Ministarstvo obrane, mzz

29.07.2024. u 22:42 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 28.07.2024.

VRHUNSKIM SPORTAŠIMA TRAJNA NAKNADA



TRENUTNO 220 TAKVIH NAKNADA

Vrhunski sportaši s 45 godina i treneri s 55 godina imaju pravo na trajnu naknadu od države, piše na portalu Mirovina.hr, 26.7. autorica Jasmina Grgurić Zanze.

Naknada se isplaćuje svakog mjeseca osvajačima medalja na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima. Hrvatska trenutno isplaćuje 220 takvih naknada, a iznosi se određuju u udjelima prosječne godišnje neto plaće za prethodnu godinu. Najviše je korisnika zlatne olimpijske medalje za koju je naknada stopostotna. Premda ove naknade nisu dio mirovinskog sustava, predstavljaju neku vrstu mirovine sportaša.

Za zlato na olimpijadi dodjeljuju se 53 trajne naknade, za srebro 38, a za broncu 20. Četiri trajne naknade država isplaćuje za zlato osvojeno na paraolimpijskim igrama, a tri za broncu na istome natjecanju. Na olimpijskim igrama gluhih osvojeno je 35 zlatnih medalja za koje država trenutno isplaćuje trajnu mjesečnu naknadu, jednu za srebro i 12 za brončanu medalju.

Koliko iznosi trajna naknada definira Zakon o sportu, a iskazuje se prema udjelu u prosječnoj plaći za prethodnu godinu u odnosu na godinu u kojoj se trajna naknada isplaćuje. Prosječna plaća u 2023. godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 1.148 eura.
Sto posto iznosa, dakle 1.148 eura svakog mjeseca dobivaju osvajači zlatnih medalja na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih. Po 80 posto isplaćuje se za srebrne medalje na olimpijskim natjecanjima i zlatne medalje na svjetskim natjecanjima, što iznosi 918,4 eura.

Za broncu na olimpijadi i srebro na svjetskom prvenstvu ide 60 posto prosječne godišnje plaće, odnosno 688,8 eura. Tek 40 posto prosječne plaće svakog mjeseca dobivaju osvajači bronce na svjetskim prvenstvima, što je iznos od 459,2 eura. Što se tiče trenera, njima pripada trajna naknada u visini 100 posto prosječne godišnje plaće za olimpijsko zlato, 80 posto za olimpijsko srebro i 60 posto za broncu.


Izvor: Mirovina.hr,mzz

28.07.2024. u 08:35 • 0 KomentaraPrint#^

SVJETSKI POLITIČKI DOGAĐAJI IZ ORBANOVE PERSPEKTIVE



ORBAN OSTAO LOJALAN STAROM POLITIČKOM USTROJU

Mađarski premijer Viktor Orban govorio je u Baile Tusnadu u Rumunjskoj u većinski etničkom mađarskom gradu 27. srpnja i pritom iznio neke stavove koji izazivaju čuđenje u najmanju ruku.
Associated press je objavio tekst koji je nastao suradnjom novinara McGratha iz Rumunjske i Domotora iz Londona. Tekst je objavljen pod naslovom „Hungary’s nationalist leader warns of EU’s demise and backs Trump in anti-Western speech „ odnosno "Mađarski nacionalistički lider upozorava na propast EU i podržava Trumpa u antizapadnom govoru". Objavljujem taj teskt, u prijevodu. m.zouhar zec

„Europa je odustala od odbrane vlastitih interesa. Sve što Europa danas čini je bezuvjetno praćenje američke prodemokratske vanjske politike... čak i po cijenu samouništenja.” “Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina. Ono s čime se suočavamo je zapravo promjena svjetskog poretka”, dodao je, navodeći Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao “dominantni centar” svijeta. Orban je također naveo da su SAD stajale iza eksplozija 2022. koje su oštetile naftovod Sjeverni tok izgrađene za transport plina iz Rusije u Njemačku, nazvavši to "terorističkim aktom koji je izveden u očiglednom smjeru Amerikanaca". Nije ponudio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju.

Primjedbe lidera krajnje desnice dolaze u trenutku rastućih kritika njegovih europskih partnera nakon što je tijekom mjeseca srpnja krenuo u "mirovne misije" u Moskvu i Peking s ciljem posredovanja u okončanju ruskog rata u Ukrajini. Smatra se da Orban ima najtoplije odnose s Kremljom od svih europskih lidera.
Orban je doveo u sumnju da će ratom razorena zemlja Ukrajina postati ili članica NATO-a ili EU. “Mi Europljani nemamo novca za to. Ukrajina će se vratiti u poziciju tampon države”, rekao je on, dodajući da će međunarodne sigurnosne garancije “biti sadržane u sporazumu između SAD-a i Rusije”.
Tokom dosadašnjeg ruskog rata u Ukrajini, Orban j odbijao da sudjeluje u pribavljanju oružja za obranu Ukrajine od ruskih snaga i rutinski je odlagao, razvodnjavao ili blokirao napore da se pošalje finansijska pomoć Kijevu i uvedu sankcije Moskvi.

Orban obično koristi godišnju platformu ljetnog univerziteta Tusvanyos u Rumuniji kako bi naznačio ideološki smjer svoje nacionalne vlade i ismijao standarde EU bloka, kojem se Mađarska pridružila 2004. godine.
Mađarska trenutno predsjedava EU po principu rotacije, tokom kojeg je Viktor Orban dao Trampov zavjet da će „Učiniti Europu ponovo velikom“ i otvoreno podržao Trumpovu kandidaturu na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u. Orban je posjetio Trumpa dva puta ove godine u kompleksu bivšeg predsjednika na plaži u Mar-a-Lagu.
Inače Mar-a-Lago je odmaralište i nacionalna povijesna znamenitost u Palm Beachu na Floridi. Prostire se na 62.500 kvadratnih stopa,ima 126 soba, izgrađeno je na 17 hektara zemlje. Od 1985. godine u vlasništvu je Donalda Trumpa, koji sada boravi u tom odmaralištu.

Orban je u subotu 27. srpnja rekao da Trumpova kandidatura za reizbor ima za cilj "povući američki narod iz post-nacionalističke liberalne države u nacionalnu državu" i ponovio niz konzervativnih fraza da je Trump nepravedno kažnjen kako bi spriječio svoju izbornu kandidaturu.
“Zbog toga ga žele strpati u zatvor. Zato žele da mu oduzmu imovinu. A ako to ne uspije, zato žele da ga ubiju”, rekao je Orban, misleći na atentat na Trumpa na mitingu u Pensilvaniji 13. srpnja.

Američki ambasador u Mađarskoj David Pressman odgovorio je na Orbanove komentare u subotu u objavi na društvenoj mreži X, rekavši da takva retorika "rizikuje da promijeni odnos Mađarske sa Amerikom".
“Nemamo drugog saveznika ili partnera... koji na sličan način, otvoreno i neumorno vodi kampanju za određenog kandidata na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, naizgled uvjeren da bez obzira na to pomaže samo Mađarskoj – ili barem njemu osobno,” Presman je rekao da Orban prodaje „teorije zavjere Kremlja o SAD-u. Teško da to očekujemo od saveznika.”

Orbanove izjave u subotu nisu prvi put da je iskoristio festival u Transilvaniji da izazove kontroverze. Godine 2014. Orban je prvi put objavio svoje namjere da izgradi “neliberalnu državu” u Mađarskoj, a 2022. izazvao je međunarodnu bijes nakon što je protestirao protiv toga da Europa postane društvo “mješovitih rasa”. On je u subotu ponovio svoj dugogodišnji stav protiv imigracije, rekavši da to nije odgovor na starenje stanovništva njegove zemlje. „Ne može biti govora o smanjenju populacije uz migraciju“, rekao je on u svom subotnjem obraćanju. “Iskustvo Zapada je da ako ima više gostiju nego vlasnika, onda dom više nije dom. Ovo je rizik koji ne treba preuzimati.”

Lider EU sa najdužim stažem, Orban je postao ikona nekim konzervativnim populistima zbog svog čvrstog protivljenja imigraciji i LGBTQ+ pravima. On je također udario na štampu i pravosuđe u Mađarskoj, a EU ga je optužila za kršenje standarda vladavine prava i demokratije.( apnews.com)

28.07.2024. u 07:54 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 27.07.2024.

MAĐARSKA POZAJMILA MILIJARDU EURA OD KINEZA


INFRASTRUKTURNI PROJEKTI MAĐARSKE I KINE

Mađarska, koja od 1. srpnja do kraja godine predsjeda Vijećem Europske unije ,je ovog proljeca pozajmila milijardu eura, što je najveci kredit koji je Budimpešta ikada uzela, od tri kineske banke, navedeno je na stranicama vladine agencije za kredite, piše Al Jazerra
Kredit koji su Mađarskoj pozajmile Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska filijala Banke Kine, u potpunosti je povučen 19.travnja i mora biti otplacen u roku od tri godine, prenio je Tanjug, pozivajući se na Politico 26.7.2024. Sama Budimpešta nije objavila sporazum, no objavila je mađarska poslovna publikacija Portfolio, te potom potvrdila i vladina agencija.

Do značajnog zaduživanja došlo je u trenutku dok Budimpešta produbljuje svoje veze sa Pekingom, ocjenjuje briselski portal. Kineske kompanije, poput proizvođača električnih automobila BYD ili tehnološkog giganta Huawei, do sada su uložile ukupno 16 milijardi eura u zemlju, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto. Ugovor o zajmu omogucuje finansiranje investicija, između ostalog, u infrastrukturu i energetski sektor. Transakcija održava odnos javnog duga prema BDP-u u okviru gornje granice od 28,9 posto, rekla je je vladina agencija, publikaciji Portfolio.

Ministar Szijjarto je u mjesecu maju najavio niz zajedničkih infrastrukturnih projekata sa Kinom, uključujuci brzu željeznicu do aerodroma u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko mađarske prijestolnice, naftovode između Mađarske i Srbije te nuklearnu saradnju.


Izvor: Al Jazerra,mzz

27.07.2024. u 18:21 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.07.2024.

GOVOR IZRAELSKOG PREMIJERA PRED AMERIČKIM KONGRESNICIMA


B.NETANJAHU:
„AMERIKA I IZRAEL MORAJU STAJATI ZAJEDNO,
DA BI SNAGE CIVILIZACIJE TRIJUMFIRALE“


Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, koji na palestinskom teritoriju devet mjeseci vodi rat protiv Hamasa u trodnevnom je posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. Amerika je glavni izraelski ratni saveznik. A radi velikog broja civilnih žrtava u tom ratu, izgladnjivanja Palestinaca, koji su i bez hrane i bez pitke vode, prisiljeni na neprestana preseljenja, radi ograničene dopreme humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ne dopremom medicinskih materijala i lijekova u još nekoliko neporušenih bolnica u Gazi, Benjamin Netranjahu u svjetskim okvirima nije pozitivna osoba ni političar. Izraelski građani na prosvjedima koji su vrlo česti, gotovo tjedni, traže njegovu ostavku i vraćanje talaca iz zatočeništva Hamasa. Bezbrojni ljudi na svim kontinentima održavali su svih ovih mjeseci prosvjede za trenutni prekid rata nad Palestincima, prije svega radi stradavanja civila u ratu, radi nepoštivanja konvencije o ratovanju. Ali Netanjahu nikoga ne čuje. Kritike na njegov govor, posebno američkih kongresnika koje se mogu pročitati na različitim svjetskim portalima su negativne. Da bi razumjeli kritike, potrebno je poznavati sadržaj Netanjahuova govora. Govor je objavio židovski novi sindikat, tako bi se mogao prevesti izraz - jewis news syndicate , pod naslovom: Full text of Netanyahu’s speech to joint session of Congress

Transkript na linku je objavio, piše, premijerov ured. Koga zanima izvornik, može sadržaj naći na linku :
https://www.jns.org/full-text-of-netanyahus-speech-to-joint-session-of-congress/

Govorio je 24. srpnja pred članovima Kongresa, dakle i republikancima i demokratima, te se 25. srpnja susreo sa Joe Bidenom, aktaulnim američkim predsjednikom, te Kamalom Harris podpredsjednicom i kandidatkinjom za američku predsjednicu.
Nalov, podnaslov, kao i međunalovi su moji, dodani radi lakšeg čitanja teksta. m.zouhar zec


Prenosim GOVOR B. NETANJAHUA U AMERIČKOM KONGRESU 24. SRPNJA
„Uvaženi gosti,
Gospodine predsjedavajući, želim vam zahvaliti što ste mi pružili duboku čast da se po četvrti put obratim ovoj velikoj citadeli demokracije.
"Da bi snage civilizacije trijumfirale, Amerika i Izrael moraju stajati zajedno", rekao je izraelski premijer.
Gospodine predsjedavajući, želim vam zahvaliti što ste mi pružili duboku čast da se po četvrti put obratim ovoj velikoj citadeli demokracije.
Danas se susrećemo na raskrižju povijesti. Naš svijet je u preokretu. Na Bliskom istoku, iranska osovina terora suočava se s Amerikom, Izraelom i našim arapskim prijateljima. Ovo nije sukob civilizacija. To je sukob između barbarstva i civilizacije. To je sukob između onih koji veličaju smrt i onih koji posvećuju život.
Da bi snage civilizacije trijumfirale, Amerika i Izrael moraju stajati zajedno. Jer kad smo zajedno, događa se nešto vrlo jednostavno. Pobijedili smo. Izgubili su.
I prijatelji moji, danas sam vas došao uvjeriti u jednu stvar: mi ćemo pobijediti.
Dame i gospodo,
Poput 7. prosinca 1941. i 11. rujna 2001., 7. listopada 2023. je dan koji će zauvijek živjeti u sramoti.
Bio je to židovski praznik Simchat Tora. Počeo je kao savršen dan. Ni oblačka na nebu. Tisuće mladih Izraelaca slavilo je na glazbenom festivalu na otvorenom. I odjednom, u 6:29 ujutro, dok su djeca još mirno spavala u svojim krevetima u gradovima i kibucima pokraj Gaze, odjednom se raj pretvorio u pakao.
Tri tisuće Hamasovih terorista upalo je u Izrael. Pobili su 1200 ljudi iz 41 zemlje, uključujući 39 Amerikanaca.
Proporcionalno, u usporedbi s veličinom naše populacije, to je otprilike kao 2001.
11. rujna u jednom danu. A ti monstrumi — silovali su žene, odrubljivali su glave muškarcima, žive su spaljivali bebe, ubijali su roditelje pred djecom i djecu pred roditeljima. Odvukli su 255 ljudi, živih i mrtvih, u mračne tamnice Gaze.
Izrael je već vratio kući 135 talaca, uključujući sedam koji su oslobođeni u odvažnim operacijama spašavanja. Jedan od tih oslobođenih talaca, Noa Argamani, ovdje je u galeriji i sjedi blizu moje žene Sare.

TAOCI
Ujutro 7. listopada cijeli je svijet vidio Noin očajnički pogled dok je nasilno oteta u Gazu na stražnjoj strani motocikla. Upoznao sam Noinu majku, Lioru, prije nekoliko mjeseci. Umirala je od raka. Rekla mi je: “Premijeru, imam jednu posljednju želju. Želim zagrliti svoju kćer Nou posljednji put prije nego što umrem.”Prije dva mjeseca odobrio sam operaciju spašavanja komandosa koja oduzima dah. Naše specijalne snage, uključujući herojskog časnika po imenu Arnon Zmora, koji je pao u ovoj bitci, spasile su Nou i još tri taoca.Mislim da je to jedna od najdirljivijih stvari kada se Noa ponovno ujedinila sa svojom majkom Liorom i kada se posljednja želja njezine majke ispunila. Noa, tako smo oduševljeni što si danas s nama. Hvala vam.
Mnoge obitelji talaca također su danas ovdje s nama, uključujući Eliyahua Bibasa. Eliyahu Bibas djed je ta dva prekrasna crvenokosa dječaka, dječaka Bibas, male djece. I oni su uzeti kao taoci sa svojom majkom i Eliyahuovim sinom. Cijela obitelj je uzeta kao talac. Dvoje prekrasne crvenokose djece uzeto kao taoci. Kakva čudovišta. A s nama je i Iris Haim, čiji je sin Yotam hrabro pobjegao iz zarobljeništva Hamasa s još dvojicom Izraelaca, i tragično su poginuli vraćajući se u naše redove.
S nama su i obitelji američkih talaca. Oni su ovdje.
Neopisiva je bol koju su ove obitelji pretrpjele. Jučer sam se opet sastao s njima i to sam im obećao. Neću se smiriti dok svi njihovi najmiliji ne budu kod kuće. Svi oni. Dok razgovaramo, aktivno smo uključeni u intenzivne napore da osiguramo njihovo oslobađanje i uvjeren sam da ti napori mogu uspjeti. Neki od njih se odvijaju upravo sada. Želim zahvaliti predsjedniku Bidenu na njegovim neumornim naporima u ime talaca i na njegovim naporima za obitelji talaca.

IZRAELSKI HEROJI U KONGRESU SAD -a
Zahvaljujem predsjedniku Bidenu na njegovoj srdačnoj podršci Izraelu nakon divljačkog napada 7. listopada. S pravom je nazvao Hamas "čistim zlom". Poslao je dva nosača zrakoplova na Bliski istok kako bi odvratio širi rat. I došao je u Izrael da bude s nama u našem najmračnijem trenutku, posjet koji se nikada neće zaboraviti.
Predsjednik Biden i ja se poznajemo više od 40 godina. Želim mu zahvaliti za pola stoljeća prijateljstva s Izraelom i što je, kako kaže, "ponosni cionist". Zapravo, kaže on, "ponosni irski američki cionist." Prijatelji moji, više od devet mjeseci izraelski vojnici pokazuju bezgraničnu hrabrost.
S nama je danas por. Avichail Reuven. Avichail je časnik u izraelskim padobrancima. Njegova obitelj emigrirala je u Izrael iz Etiopije. U ranim jutarnjim satima 7. listopada, Avichail je čuo vijesti o krvavom divljanju Hamasa. Obukao je uniformu, zgrabio pušku, ali nije imao auto. Tako je trčao osam milja do prve linije Gaze kako bi branio svoj narod.
Dobro ste čuli. Pretrčao je osam milja, došao na prve crte, ubio mnoge teroriste i spasio mnogo, mnogo života. Avichail, svi poštujemo tvoje izvanredno junaštvo.
Danas je s nama još jedan Izraelac. On stoji odmah do Avichaila. Ovo je glavni narednik Ešraf al Bahiri. Ashraf je beduinski vojnik iz izraelske muslimanske zajednice Rahat. 7. listopada i Ashraf je ubio mnoge teroriste. Prvo je branio svoje drugove u vojnoj bazi, a zatim je požurio braniti susjedne zajednice, uključujući i razorenu zajednicu Kibbutz Be'eri.
Poput Ashrafa, muslimanski vojnici IDF-a borili su se uz svoje židovske, kršćanske i druge suborce s ogromnom hrabrošću. Treći heroj, poručnik. S nama je i Asa Sofer. Asa se borio kao oficir tenkovskog korpusa, a u borbi je i ranjen. Ranjen je u borbi dok je štitio svoje suborce od granate. Izgubio je desnu ruku i vid na lijevo oko. Oporavlja se, i nevjerojatno, za kratko vrijeme Asa će se uskoro vratiti u aktivnu dužnost kao zapovjednik tenkovske čete.
Upravo sam saznao da je ovdje četvrti heroj - poručnik Yonatan, Jonathan Ben Hamo koji je izgubio nogu u Gazi i nastavio se boriti.Prijatelji moji, ovo su izraelski vojnici - nepokolebljivi, neustrašivi, neustrašivi.
Kao što Biblija kaže: "Ustat će kao lavovi." Ustali su kao lavovi, lavovi Judini, lavovi Izraelovi.

Dame i gospodo,
Muškarci i žene IDF-a dolaze iz svakog kutka izraelskog društva, svake etničke pripadnosti, svake boje kože, svake vjere, lijeve i desne, vjerske i sekularne. Svi su prožeti nesalomljivim duhom Makabejaca, legendarnih židovskih ratnika iz antike. S nama je danas Yechiel Leiter, otac jednog od tih Makabejaca. Yehielov otac je izbjegao holokaust i pronašao utočište u Americi. Kao mladić, Yechiel se preselio u Izrael i podigao obitelj od osmero djece. Svojeg najstarijeg sina nazvao je Moshe po pokojnom ocu. Moshe je postao uzoran časnik u jednoj od naših elitnih postrojbi komandosa. Služio je s odlikom dva desetljeća dok je podigao šestero svoje prekrasne djece.

Dana 7. listopada Moshe se dobrovoljno javio da se vrati u borbu. Četiri tjedna kasnije, poginuo je kada je mina eksplodirala u tunelu pokraj džamije. Na pokopu svog sina Yechiel je rekao ovo: “Da država Izrael nije uspostavljena nakon Holokausta, slika urezana u našu kolektivnu memoriju bila bi fotografija onog bespomoćnog židovskog dječaka u Varšavskom getu koji drži ruke u zraku. s uperenim nacističkim puškama u njega. Ali zbog rođenja Izraela," nastavio je Yechiel, "zbog hrabrosti vojnika poput mog sina Moshea, židovski narod više nije bespomoćan pred našim neprijateljima."
Yechiel, molim te ustani kako bismo mogli odati počast žrtvi tvog sina. I obećavam vama i svim ožalošćenim obiteljima Izraela, od kojih su neki danas u ovoj dvorani, žrtva vaših voljenih neće biti uzaludna. Neće biti uzalud jer za Izrael “nikad više” nikada ne smije biti prazno obećanje. To uvijek mora ostati sveti zavjet. A nakon 7. listopada, "nikad više" je sada.

PROSVJEDNICI STOJE UZ ZLO
Moji prijatelji,
Poražavanje naših brutalnih neprijatelja zahtijeva i hrabrost i jasnoću. Jasnoća počinje spoznajom razlike između dobra i zla. Ipak, nevjerojatno mnogo anti-izraelskih prosvjednika, mnogi odlučuju stati uz zlo. Oni stoje uz Hamas. Oni stoje uz silovatelje i ubojice. Stoje s ljudima koji su došli u kibuce, u dom, roditelji su sakrili djecu, dvije bebe, na tavanu, na tajnom tavanu. Ubili su obitelj, roditelje, pronašli tajni zasun na skrivenom tavanu i onda su ubili bebe. Ovi prosvjednici stoje uz njih. Trebaju se sramiti sami sebe.
Odbijaju napraviti jednostavnu razliku između onih koji ciljaju teroriste i onih koji ciljaju civile, između demokratske države Izrael i terorističkih siledžija Hamasa.
Nedavno smo saznali od američkog direktora nacionalne obavještajne službe da Iran financira i promiče antiizraelske prosvjede u Americi. Oni žele poremetiti Ameriku. Tako su ti prosvjednici čak i 4. srpnja palili američke zastave. I želim pozdraviti braću iz bratstva na Sveučilištu Sjeverne Karoline koja su zaštitila američku zastavu, zaštitila američku zastavu od ovih anti-izraelskih prosvjednika.
Koliko znamo, Iran financira protuizraelske prosvjede koji se upravo sada odvijaju ispred ove zgrade - ne tako mnogo, ali ih ima - i po cijelom gradu. Pa, imam poruku za ove prosvjednike: kada vas Tirani iz Teherana, koji vješaju homoseksualce na kranove i ubijaju žene jer nisu pokrile kosu, hvale, promiču i financiraju, vi ste službeno postali korisni idioti Irana.
Nevjerojatno je, apsolutno nevjerojatno. Neki od ovih prosvjednika drže natpise "Gayevi za Gazu". Mogli bi također držati natpise "Pilići za KFC."
Ovi prosvjednici uzvikuju "Od rijeke do mora". Ali mnogi nemaju pojma o kojoj rijeci i kakvom moru govore. Oni ne samo da dobivaju 'F' iz geografije, oni dobivaju 'F' iz povijesti. Izrael nazivaju kolonijalističkom državom. Zar ne znaju da je zemlja Izrael tamo gdje su se molili Abraham, Izak i Jakov, gdje su propovijedali Izaija i Jeremija i gdje su vladali David i Salomon?
Gotovo 4000 godina zemlja Izrael bila je domovina židovskog naroda. Uvijek je bio naš dom; to će uvijek biti naš dom.
Nisu samo prosvjednici u kampusu ti koji griješe. To su također ljudi koji vode te kampuse. Osamdeset godina nakon Holokausta, predsjednici Sveučilišta Harvard, Sveučilišta Pennsylvania i, sram me je reći, moja alma mater, Massachusetts Institute of Technology, nisu se mogli natjerati da osude pozive na genocid nad Židovima.
Sjećate se što su rekli? Rekli su da to ovisi o kontekstu. Pa, dopustite mi da ovim zbunjenim akademicima dam malo konteksta.

LAŽI NA ŽIDOVSKI NAROD I ŽIDOVSKU DRŽAVU
Antisemitizam je najstarija mržnja na svijetu. Stoljećima su masakru Židova uvijek prethodile divlje optužbe. Optuživali su nas za sve, od trovanja bunara preko širenja kuge do korištenja krvi zaklane djece za pečenje pashalne mace. Ove besmislene antisemitske laži dovele su do progona, masovnih ubojstava i na kraju do najgoreg genocida u povijesti, holokausta.
Sad, baš kao što su zlonamjerne laži stoljećima iznosile na židovski narod, zlonamjerne laži sada se iznose na židovsku državu. Ne ne. Nemojte pljeskati. Slušati. Nečuvene klevete koje Izrael prikazuju kao rasističke i genocidne imaju za cilj delegitimizirati Izrael, demonizirati židovsku državu i demonizirati Židove posvuda. I nije ni čudo, nije ni čudo što smo svjedočili užasnom porastu antisemitizma u Americi i diljem svijeta.

IZRAEL NE BLOKIRA HRANU, VEĆ JE HAMAS KRADE
Moji prijatelji,
Kad god i gdje god vidimo pošast antisemitizma, moramo je nedvosmisleno osuditi i protiv nje se, bez iznimke, odlučno boriti. I nemojte se zavaravati kada krvave klevete protiv židovske države dolaze od ljudi koji nose otmjene svilene haljine i govore uzvišenim tonovima o zakonu i pravdi.
Evo primjera: tužitelj Međunarodnog kaznenog suda sramno je optužio Izrael za namjerno izgladnjivanje stanovništva Gaze. Ovo je potpuna besmislica. To je potpuna izmišljotina. Izrael je omogućio više od 40.000 kamiona pomoći da uđu u Gazu. To je pola milijuna tona hrane, a to je više od 3000 kalorija za svakog muškarca, ženu i dijete u Gazi. Ako postoje Palestinci u Gazi koji ne dobivaju dovoljno hrane, to nije zato što to Izrael blokira, to je zato što je Hamas krade.
Toliko o toj laži, ali evo još jedne: tužitelj ICC-a optužuje Izrael za namjerno gađanje civila. O čemu, zaboga, on govori? IDF je bacio milijune letaka, poslao milijune tekstualnih poruka, obavio stotine tisuća telefonskih poziva kako bi izvukao palestinske civile iz opasnosti.
Ali u isto vrijeme, Hamas čini sve što je u njegovoj moći kako bi palestinske civile izložio opasnosti. Ispaljuju rakete iz škola, iz bolnica, sa džamija. Pucaju čak i na svoje ljude kada pokušavaju napustiti ratnu zonu. Visoki dužnosnik Hamasa Fathi Hamad hvalio se - slušajte ovo - hvalio se kako su palestinske žene i djeca najbolji u tome što su živi štitovi. Njegove riječi: "ističu kao živi štitovi." Kakvo monstruozno zlo. Za Izrael je svaka smrt civila tragedija. Za Hamas, to je strategija. Oni zapravo žele da palestinski civili umru, kako bi Izrael bio blaten u međunarodnim medijima i bio pod pritiskom da prekine rat prije nego što se dobije.
To bi omogućilo Hamasu da preživi još jedan dan, i kao što su obećali, da izvrši 7. listopada opet i opet i opet. Pa, želim vas uvjeriti - bez obzira na pritisak - nikada neću dopustiti da se to dogodi.
Velika većina Amerikanaca nije nasjela na ovu Hamasovu propagandu. Oni nastavljaju podržavati Izrael, a ja želim reći: Hvala Ameriko, i hvala vama, senatori i članovi Zastupničkog doma koji nas nastavljate podržavati, nastavljate podržavati Izrael, nastavljate podržavati istinu i prozirite laži.
Ali što se tiče manjine koja je možda nasjela na Hamasovu prijevaru, predlažem da poslušate pukovnika Johna Spencera. John Spencer je voditelj studija urbanog ratovanja na West Pointu. Proučavao je svaki veliki urbani sukob, htio sam reći u modernoj povijesti.
Izrael je, rekao je, proveo više mjera opreza kako bi spriječio ozljede civila nego bilo koja vojska u povijesti i izvan onoga što zahtijeva međunarodno pravo.
Zato unatoč svim lažima koje ste čuli, rat u Gazi ima jedan od najnižih omjera žrtava u borcima u odnosu na neborce u povijesti urbanog ratovanja. I želite znati gdje je najniža u Gazi? Najniže je u Rafi. U Rafi.

KOLIKO JE CIVILA UBIJENO? PREMIJERU, PRAKTIČKI NI JEDAN.
Sjećate li se što je toliko ljudi reklo? Ako Izrael uđe u Rafu, bit će ubijene tisuće, možda čak i deseci tisuća civila. Pa, prošli tjedan sam otišao u Rafah. Posjetio sam naše vojnike dok su završavali borbu protiv Hamasovih preostalih terorističkih bataljuna. Pitao sam tamošnjeg zapovjednika: "Koliko ste terorista uništili u Rafi?" Dao mi je točan broj: 1.203. Pitao sam ga: "Koliko je civila ubijeno?" Rekao je: “Premijeru, praktički nijedan. S izuzetkom jednog incidenta, gdje su šrapneli bombe pogodili Hamasovo skladište oružja i nenamjerno ubili dvadesetak ljudi, odgovor je praktički nikakav.”
Želite li znati zašto? Zato što je Izrael izvukao civile s puta opasnosti, nešto što su ljudi govorili da nikada ne možemo učiniti, ali uspjeli smo.
Ovi heroji koji su danas ovdje, herojski vojnici Izraela, ne bi trebali biti osuđivani zbog toga kako vode rat u Gazi. Treba ih pohvaliti za to.
Želim zahvaliti svima vama danas ovdje koji ste se snažno suprotstavili lažnim optužbama ICC-a i zauzeli se za istinu. Ove laži nisu samo klevetničke. Oni su stvarno opasni. ICC pokušava okovati Izraelu ruke i spriječiti nas da se branimo. A ako su Izraelu ruke vezane, Amerika je sljedeća. Reći ću vam što još slijedi. Sposobnost svih demokracija da se bore protiv terorizma bit će ugrožena. To je ono što je na liniji. Uvjeravam vas da ruke židovske države nikada neće biti okovane. Izrael će se uvijek braniti.

IRANSKI REŽIM
Moji prijatelji, Na Bliskom istoku, Iran praktički stoji iza svih terorizama, svih previranja, svih kaosa, svih ubojstava. I to ne treba čuditi. Kada je utemeljio Islamsku Republiku, ajatolah Homeini je obećao: “Mi ćemo svoju revoluciju izvesti u cijeli svijet. Izvest ćemo islamsku revoluciju u cijeli svijet.”
Sada se zapitajte koja država u konačnici stoji na putu iranskim manijakalnim planovima da svijetu nametne radikalni islam? A odgovor je jasan: To je Amerika, čuvar zapadne civilizacije i najveća svjetska sila. Zato Iran Ameriku vidi kao svog najvećeg neprijatelja.
Prošli mjesec sam čuo razotkrivajući komentar, tobože o ratu u Gazi, ali o nečem drugom. Došao je od ministra vanjskih poslova iranskog posrednika, Hezbollaha, i rekao je sljedeće: “Ovo nije rat s Izraelom. Izrael je,” rekao je, “samo oruđe. Glavni rat, pravi rat, je s Amerikom.”
Iranski režim se bori protiv Amerike od trenutka kada je došao na vlast. Godine 1979. upao je u američko veleposlanstvo, držao je desetke Amerikanaca kao taoce 444 dana. Od tada su iranski teroristički opunomoćenici ciljali Ameriku na Bliskom istoku i šire. U Bejrutu su ubili 241 američkog vojnika. U Africi su bombardirali američke ambasade. U Iraku su isporučili eksploziv kako bi osakatili i ubili tisuće američkih vojnika. U Americi su zapravo poslali odrede smrti. Poslali su eskadrone smrti ovamo da ubiju bivšeg državnog tajnika i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost. A kako smo nedavno saznali, čak su i drsko prijetili ubojstvom predsjednika Trumpa.
Ali Iran razumije da, kako bi doista izazvao Ameriku, prvo mora osvojiti Bliski istok. I za to koristi svoje brojne zastupnike, uključujući Hutije, Hezbollah i Hamas. Ipak, u srcu Bliskog istoka, Iranu na putu stoji jedna ponosna proamerička demokracija - moja zemlja, Država Izrael.
Zato masa u Teheranu pjeva "Smrt Izraelu" prije nego što skandira "Smrt Americi". Za Iran je Izrael prvi, Amerika je sljedeća. Dakle, kada se Izrael bori protiv Hamasa, mi se borimo protiv Irana. Kada se borimo protiv Hezbollaha, borimo se protiv Irana. Kada se borimo protiv Hutija, borimo se protiv Irana. A kada se borimo protiv Irana, borimo se protiv najradikalnijeg i najsmrtonosnijeg neprijatelja Sjedinjenih Američkih Država. Novi savez koji zamišljam bio bi prirodni nastavak revolucionarnog Abrahamovog sporazuma. Tim je sporazumima postignut mir između Izraela i četiri arapske zemlje, a podržali su ih i republikanci i demokrati. Imam ime za ovaj novi savez. Mislim da bismo to trebali nazvati: Abrahamov savez.
Želim zahvaliti predsjedniku Trumpu na njegovom vodstvu u posredovanju u povijesnom Abrahamovom sporazumu. Kao i Amerikanci, Izraelci su osjetili olakšanje što je predsjednik Trump izašao živ i zdrav iz tog podlog napada na njega, podlog napada na američku demokraciju. U demokracijama nema mjesta političkom nasilju.
Također želim zahvaliti predsjedniku Trumpu na svemu što je učinio za Izrael, od priznavanja suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni do suočavanja s iranskom agresijom, do priznavanja Jeruzalema kao našeg glavnog grada i premještanja američkog veleposlanstva tamo. To je Jeruzalem, naša vječna prijestolnica, koju više nikada nećemo podijeliti.

UVJEREN DA ĆE DVIJE NACIJE POBIJEDITI TIRANE I TERORISTE
Dragi moji prijatelji, demokrati i republikanci,
Unatoč ovim vremenima preokreta, nadam se budućnosti. Nadam se u vezi s Izraelom jer je moj narod, židovski narod, izašao iz dubina pakla, iz otimanja i genocida, i unatoč svim izgledima obnovili smo svoj suverenitet u našoj drevnoj domovini, izgradili smo moćnu i živahnu demokraciju, demokraciju koja pomiče granice inovacija za boljitak cijelog čovječanstva.
Nadam se Americi jer se nadam Amerikancima. Znam koliko su ljudi ove zemlje žrtvovali za obranu slobode. Amerika će i dalje biti sila svjetla i dobra u mračnom i opasnom svijetu. Za slobodne narode posvuda, Amerika ostaje svjetionik slobode koju su njezini izvanredni utemeljitelji zamislili davne 1776. godine.
Radeći zajedno, uvjeren sam da će naše dvije nacije pobijediti tirane i teroriste koji nam prijete. Kao izraelski premijer, obećavam vam ovo: koliko god dugo trajalo, koliko god težak put bio pred nama, Izrael neće popustiti. Izrael se neće sagnuti. Branit ćemo svoju zemlju. Branit ćemo svoj narod. Borit ćemo se dok ne ostvarimo pobjedu. Pobjeda slobode nad tiranijom, pobjeda života nad smrću, pobjeda dobra nad zlom. To je naša svečana obveza.
I nastavit ćemo raditi sa Sjedinjenim Državama i našim arapskim partnerima kako bismo transformirali problematičnu regiju, iz zabiti ugnjetavanja, siromaštva i rata u uspješnu oazu dostojanstva, prosperiteta i mira. U ovoj plemenitoj misiji, kao i u mnogim drugim, Izrael će uvijek ostati američki neizostavan saveznik. U nevolji i nevolji, u dobrim i lošim vremenima, Izrael će uvijek biti vaš odani prijatelj i vaš nepokolebljiv partner.
U ime naroda Izraela, došao sam danas ovdje da kažem: Hvala ti, Ameriko. Hvala vam na podršci i solidarnosti. Hvala vam što stojite uz Izrael u našem času potrebe. Zajedno ćemo braniti našu zajedničku civilizaciju. Zajedno ćemo osigurati briljantnu budućnost za obje naše nacije.
Neka Bog blagoslovi Izrael. Neka Bog blagoslovi Ameriku. I neka Bog zauvijek blagoslovi veliki savez između Izraela i Amerike.“ (mzz)

26.07.2024. u 11:02 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.07.2024.

STRANKA UMIROVLJENIKA NAJAVILA PODRŠKU MILANOVIĆU NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA



KOALICIJA NI NAKON 100 DANA VLASTI NE PRIMJEĆUJE
POLOŽAJ UMIROVLJENIKA


Lazar Grujić predsjednik Stranke umirovljenika je imao razgovor s predsjednikom Milanovićem pri čemu mu je argumentirano govorio o teškom položaju umirovljenika. Uz to, rekao je kako će Stranka i na ovim izborima, njemu, predsjedniku RH Zoranu Milanoviću dati podršku.
Milanović je oštro osudio nepravdu koju trpe umirovljenici i rekao kako je neće šutke gledati. Dodao je i kako su upravo umirovljenici najviše pogođeni inflacijom, ali i kako nisu ni najmanje osjetili efekte gospodarskog rasta kojima se godinama hvali vlast.

„ To je poražavajuće za hrvatsko društvo, neprihvatljivo i mora se promijeniti jer umirovljenici su dali Hrvatskoj neusporedivo više od onog što im Hrvatska danas vraća. I o tome se mora govoriti, a ja sigurno neću šutke gledati tu nepravdu, poručio je predsjednik Milanović“, navodi se na stranici Stranke umirovljenika.
Iz Stranke umirovljenika su se na ponovnu podršku kandidature predsjednika odlučili jer, kako kažu, u Hrvatskom saboru ni nakon više od 100 dana od izbora ne vide ni naznake da se stranke vladajuće koalicije imalo bave pitanjima mirovinske reforme i općenito poboljšanja položaja građana treće životne dobi.


Informacije su to koje su objavljene na internet stranici Mirovina.hr, pod oznakom“novosti“ 23. srpnja, a ime autorice je Ana Kanazir. (mzz)

24.07.2024. u 06:59 • 0 KomentaraPrint#^

STUDENAC MARKET ZA DJECU IZ JEDNORODITELJSKIH OBITELJI


PROJEKT „ NARANČASTA RIBICA“

Tijekom prva dva tjedna mjeseca srpnja dvije skupine od po 30-tero djece boravile su u odmaralištu Društva Naša djeca “Dugo Selo” na Velom Lošinju. Tu su djeca imala priliku uživati u morskim radostima.
Sunce, more i smijeh obilježili su aktivnost projekta “Narančasta ribica” kojeg je pokrenuo maloprodajni trgovački lanac Studenac Market koji ima sjedište u Omišu, a u suradnji s partnerima Društvom za poboljšanje kvalitete života siromašnih Mali zmaj, Udrugom LET i Centrom za reproduktivno mentalno zdravlje, a koji je omogućio djeci iz jednoroditeljskih obitelji ljetovanje na Velom Lošinju.
Djeca u dobi od 9 do 15 godina, koja odrastaju uz samo jednog roditelja tijekom boravka na moru svakodnevno su uživala u kupanju, igrama i aktivnostima na plaži poput plivanja, veslanja u kanuima i na SUP daskama te drugim radostima ljetnog odmora u društvu vršnjaka.
Nije nedostajalo ni aktivnosti na kopnu – rado su igrali stolni tenis i druge društvene igre, što im je pružalo priliku za zabavu, učenje novih vještina, ali i za jačanje samopouzdanja te razvijanje timskog duha i novih prijateljstava. Glasom većine kao jedan od najuzbudljivijih trenutaka izglasan je izlet brodom s kojega su djeca mogla promatrati delfine, česte goste lošinjskog akvatorija.

Koliko je ovaj projekat pozitivan i koristan djeci može se razumijeti iz izjava dvoje djece: “Nisam često išao na more i ovo mi je stvarno sjajno”, rekao je jedan od dječaka. “Najviše mi se svidjelo kada smo išli gledati delfine, a onda skakali s broda u more. Bilo je baš, baš super!” “Ovo je najbolji ljetni odmor koji sam ikad imala”, dodala je jedna od djevojčica. “Plivali smo, igrali se i upoznala sam jako puno novih prijatelja s kojima mi je bilo jako lijepo, iako mi na početku nije bilo baš lako ići s djecom koju nisam prije znala. Ali sad jedva čekam ispričati sve mami i svojim prijateljima kod kuće.”

Cilj projekta “Narančasta ribica” nije bio samo odvesti djecu na ljetovanje, iako to jest bila jedna od glavnih i najljepših aktivnosti i posebno važna budući da svaka treća jednoroditeljska obitelj živi u riziku od siromaštva, a polovica samohranih roditelja ne može djeci priuštiti sve što im je potrebno.

Namjera trgovačkog društva Studenac Marketa i partnera bila je – skrenuti pažnju na izazove jednoroditeljskih obitelji koje čine gotovo dvadeset posto svih obitelji u Hrvatskoj te osvijestiti javnost o svakodnevnim izazovima ove ranjive skupine.
“Vidjeti osmijehe na licima djece i čuti njihove priče o novim iskustvima i prijateljstvima koje su stekli, potvrđuje važnost ovakvih inicijativa”, izjavila je Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija Studenca. “Ovaj projekt je samo početak naše posvećenosti podršci jednoroditeljskih obitelji i zajednici u kojoj živimo. Sretni smo što su iskustva koja su djeca imala na ljetovanju doprinijela njihovom osobnom rastu i razvoju, što je još jedan dokaz koliko je važno podržavati ove obitelji i omogućiti im prilike koje možda ne bi imali i to u sigurnom i podržavajućem okruženju”, dodala je te zahvalila svim partnerima projekta i kupcima Studenca koji su ga snažno podržali putem vlastitih donacija u aplikaciji Moj Studenac.
Projekt “Narančasta ribica” pokazuje kako tvrtke mogu koristiti svoju snagu za pozitivne promjene u društvu, podržavajući najranjivije članove zajednice i stvarajući prilike za njihov razvoj i osnaživanje.


Izvor: Ja trgovac, mzz

24.07.2024. u 05:58 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 23.07.2024.

U FOKUSU SISAČKO MOSLAVAČKA ŽUPANIJA


POVEĆATI PRODUKTIVNOST I SMANJITI UVOZNU OVISNOST


Stručni skup Samodostatnost u hrani za sigurnu budućnost
je 18. srpnja u organizaciji Hrvatske Gospodarske Komore Županijske komore Sisak i u suradnji sa Županijskom komorom Otočac, održan u gradu Sisku.
„Jedno od važnih pitanja je kako povećati produktivnost i fizički obujam proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda da bismo mogli smanjiti uvoznu ovisnost i lakše se nosili s globalnim tržišnim poremećajima i cjenovnim pritiscima“, istaknuo je dr. Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

„Za razvoj hrvatske poljoprivrede kroz Strateški plan 2023.-2027. na raspolaganju je 3,8 milijardi eura, a cilj je u ovom razdoblju kroz poljoprivredne EU fondove domaćim poljoprivrednicima i korisnicima u ruralnom prostoru dodatno osnažiti dohodak te modernizirati poljoprivrednu proizvodnju, podignuti razinu prerade i povećati ukupnu razinu samodostatnosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u RH. U Strateškom planu stoga je podignut i udio financiranja iz nacionalnih sredstava s 15 na 20 posto te je povećana omotnica za poljoprivredu za 103 milijuna eura“, istaknuo je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH.

„Očekujemo i kroz ovaj stručni skup razmjenu mišljenja i ideja te smjernice stručnjaka i dionika na koji način pospješiti provedbu EU fondova u poljoprivredi, odnosno ubrzati realizaciju investicija u ovaj sektor, kako bi podigli našu konkurentnost u proizvodnji hrane. S druge strane, hrvatska poljoprivreda mora težiti realizaciji kapitalnih projekata kako bi poljoprivreda i prehrambena industrija ponovo oživjela na području Sisačko-moslavačke županije, ali i njoj sličnih županija. Novi projekti koji će ostvariti dodatnu vrijednost našem sirovinskom potencijalu, a to su žitarice, uljarice, voće i povrće te staviti u funkciji neiskorištene resurse zemljište i vode) i kroz povećanu cijenu rada u poljoprivredi ostvariti kvalitetnija zapošljavanja u ovom strateškom sektoru“, istaknuo je Majdak.

Na panelu „Poremećaji na tržištu hrane i budući izazovi “ ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc. dr. sc. Darja Sokolić je istaknula: „Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu kroz svoje redovne aktivnosti i planove doprinosi aktivnostima u prijeko potrebnom podizanju samodostatnosti i konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kako kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, tako i intenzivnom suradnjom sa svim dionicima, jer samo zajedničkim djelovanjem možemo učiniti značajne pomake.“
U nastavku je navela kao primjere aktivnosti izrade karte pogodnosti tla kao podloge Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u smislu postavljanja dodatnih kriterija za mjere i natječaje. Nedavno je pokrenuta suradnju HAPIH-a s Osječko-baranjskom županijom na unapređenju uzgoja voća i povrća, kroz uspostavu pokušališta. Cilj je povećanje produktivnosti naših proizvođača, kao i suradnja s Dubrovačko-neretvanskom županijom kroz podizanje eksperimentalnih nasada u svrhu ispitivanja postojećih i inovativnih modela uzgoja agruma.
Ravnateljica se osvrnula i na značajne projekte koji su u planu, a koji će dati rješenja uporabe nusproizvoda u cilju proizvodnje visokovrijednih sirovina, odnosno ekoloških sredstava za zaštitu bilja.

Stručni skup u Sisku bio je prilika za razmjenu iskustava, znanja i primjera dobre prakse. Tihomir Babić, predsjednik HGK ŽK Sisak, istaknuo je kako je daljnji razvoj poljoprivrede iznimno važan za opstanak i razvoj ruralnih područja. „Nove investicije, modernizacija i uvođenje inovacija u procese proizvodnje i prerade hrane imat će značajnu ulogu u revitalizaciji Sisačko – moslavačke županije, za stvaranje novih radnih mjesta, a time i za zadržavanje i povratak ljudi u ovaj kraj“, zaključio je Babić.


Izvor: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, mzz

23.07.2024. u 18:41 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 22.07.2024.

AMERIČKI PREDSJEDNIK NIJE VIŠE KANDIDAT ZA DRUGI MANDAT



BIDEN DAO OSTAVKU NA PREDIZBORNU UTRKU

"Bila je najveća čast mog života da služim kao vaš predsjednik.Vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se ja povučem iz predizborne utrke." objavio je na društvenim medijima rano poslijepodne u nedjelju 21. srpnja američki predsjednik, demokrat, Joe Biden koji trenutno ima COVID. Time je Joe Biden poručio da se povlači iz predsjedničke utrke za drugi mandat, koji će se održati u studenom mada je donedavno tvrdio da ne namjerava odustati od predsjedničke kandidature.
Dao je potporu potpredsjednici SAD Kamali Harris (59) kao svojoj nasljednici. Kamala je prethodno bila senatorica u Kaliforniji, pravnica je po struci. Biden će svoj predsjednički mandat koji traje do 20. siječnja 2025. provesti na dužnosti do kraja, iako ga je Trump, koji je revanšistički raspoložen,odmah pozvao da da ostavku i odmah napusti Bijelu kuću.

DEBATA OTKRILA BIDENOVU NEMOĆ
Nakon Bidenove (81) debate sa Trampom(78), koja je 28. lipnja održana u studiju CNN-a u Atlanti bez publike, gdje su dva predsjednička kandidata, aktualni predsjednik Joe Biden i čovjek željan vlasti i drugog mandata u svojstvu predsjednika SAD-a Donald Trump razgovarali pred TV kamerama putem kojih je Amerika gledala i slušala što misle i kako argumentiraju teme o pobačaju, imigraciji, ratovima koji se vode u Pojasu Gaze i Ukrajini o ekonomiji itd, abilo je očito da Biden nije u psihofizičkoj formi koju bi trebao imati predsjednik SAD-a. Zbog visokih Bidenovih godina života, a i svih gafova povezanih sa zaboravljanjem, kao i pogrešnim imenima za osobe s kojima komunicira, Biden je naročito bio u fokusu pažnje, posebno kongresnika demokrata čiji je on kandidat. I rezultat viđenog za predajdnika Bidena nije bio sjajan. Mišljenje više utjecajnih demokrata u kongresu, informacije kažu njih 13, izrazili su sumnju u sposobnost Bidena za još jedan mandat u predsjedničkom vođenju SAD-a s argumentom da je prestar za još jedan četverogodišnji mandat i otvoreno su tražili njegovu ostavku. Jedan od glavnih Bidenovih donatora, koji je želio ostati anoniman, za Reuters je Bidenov nastup ocijenio "diskvalificirajućim" te rekao da očekuje da se povuče prije stranačke nacionalne konvencije koja će se održati u mjesecu kolovozu.
Kritike Bidenovog nastupa općenito nakon debate nisu bile dovoljno dobre, i to ne samo zbog njegove promuklosti, na koju su iz Bijele kuće skrenuli pozornost dva dana prije debate. Biden je imao u debati izgovorenih zbrkanih rečenica koje nisu imale nikakvog smisla.I dojam nije bio sjajan.

„Ovdje se nema što uljepšavati: ova debata je bila katastrofa za Joa Bidena", rekla je Ines Pohl, šefica dopisništva Deutsche Wellea u Washingtonu. „Glavni Bidenov cilj večeras je bila demonstracija da je sposoban za ovu dužnost, ali on to nije uspio." Odmah po okončanju debate bilo je riječi o tome mogu li demokrati ipak predložiti drugog kandidata za predsjednika uoči Nacionalne konvencije Demokratske stranke u kolovozu ili na njoj. Novinari CNN-a rekli su da su čuli da su demokratski političari „zabrinuti” zbog Bidena kao kandidata, ne navodeći, naravno, imena. David Axelrod, viši savjetnik predsjednika Baracka Obame do 2011., ocijenio je za CNN da Biden nije uspio ostaviti energičan dojam te da je čak povremeno djelovao pomalo dezorijentirano. A Coleman je rekao da je Trump sa 78 godina samo nekoliko godina mlađi od Bidena, ali da izgleda kao da je čitavo desetljeće mlađi od sadašnjeg predsjednika. (Izvor Deutsche Welle)

U CORONI BIDEN ODLUČIO
A onda je 18. srpnja iz Bijele kuće potvrđeno da predsjednik SAD-a Joe Biden ima coronu.
Ostavku na kandidaturu za novi predsjednički mandat dao je 21. srpnja. A 22. srpnja još i 9,30 ujutro na stranici priopćenja Bijele kuće , prva informacija je bio stanje pacijenta Bidena koje je 21. srpnja konstatirao liječnik Kevin C. O'Connor, D.O., FAAFP, izvanredni profesor, Fakulteta medicine i zdravstvenih znanosti Sveučilišta George Washington. Zdrastveno stanje predsjednika, spomenutog datuma glasi ovako:

„Predsjednik Biden jutros je dovršio svoju osmu dozu P AXLOVID-a. Njegovi simptomi imaju
značajno poboljšanje. Njegov puls, krvni tlak, brzina disanja i temperatura ostaju apsolutno nepromijenjeni, normalni. Njegova zasićenost kisikom i dalje je izvrsna na sobnom zraku. Njegova pluća ostaju čista.
U jučerašnjem ažuriranju netočno sam naveo da je varijanta SARS-CoV-2 (COVID-19) KP.2.3
činio približno 33,3% novih slučajeva u Sjedinjenim Državama. Točan postotak je
otprilike 12,8%. Predsjednik nastavlja tolerirati liječenje bez ikakvih poteškoća i nastavit će PAXLOVID kao planirani. On nastavlja obnašati sve svoje predsjedničke dužnosti.
Nastavit ću obavještavati o svim promjenama u njegovom stanju ili planu liječenja.“
U potpisu i vlastoručnom potpisu piše : KEVIN C. O'CONNOR, D.O., FAAFP, Liječnik predsjednika

Joe Biden će se, napisao je, kasnije tijekom tjedna obratiti naciji i dati više objašnjenja o svojoj odluci ostavke na kandidaturu za drugi mandat predsjednika SAD-a.


Margareta Zouhar Zec

22.07.2024. u 11:31 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.07.2024.

IZRAELSKOJ OKRUTNOSTI NEMA KRAJA



IZRAEL NE ČUJE MEĐUNARODNI SUD

Izraelska okupacija palestinskog teritorija suprotna je međunarodnom pravu, te okupacija mora prestati - rekao je sud u Hagu 19. srpnja 2024. Ali Izraelski napadi se nastavljaju po palestinskoj teitoriji s nesmanjenom žestinom.

Broj ljudi ubijenih u izraelskim napadima na Gazu od početka rata popeo se na najmanje 38.919, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravstva na opkoljenom i bombardiranom području.
Ranjeno je 89.622 ljudi, a tisuće ljudi se još uvijek nalaze pod ruševinama bombardiranih zgrada, objavila je Al Jazerra 20. srpnja.
UBIJEN 161 NOVINAR
U izbjegličkom kampu Jabalia u sjevernoj Gazi ubijen je novinar Muhammad Abu Jasser, njegova supruga i njihovo dvoje djece.Ured za medije Vlade Gaze je potvrdio ubistvo novinara, rekavši da je njegova smrt povećala broj novinara ubijenih u enklavi na broj od 161.Navedeno je da je Muhammed Abu Jasser godinama radio kao novinar u nekoliko medija, bez navođenja detalja.

Službeni glasnogovornik palestinskog predsjedništva Nabil Abu Rudeineh rekao je da su palestinski narod i njihovo vodstvo, koje predstavlja Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), jedini legitimni predstavnici.“Neće biti legitimiteta ni za koga u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali ili Jerusalemu, ni za okupaciju niti za bilo koga drugog, niti bilo kakvog legitimiteta za bilo koji korak na palestinskoj zemlji koji nije prihvaćen od strane našeg naroda i njegovog vodstva”, rekao je Abu Rudeineh. Rekao je to nakon što su procurile vijesti o tome da Washington s nekim stranama raspravlja o planovima za budućnost Pojasa Gaze, ali da oni neće imati legitimitet i neće biti prihvaćeni od Palestinaca.
Abu Rudeineh je naglasio da je okupacija Pojasa Gaze nezakonita, kao i Zapadne obale, te je ponovio da Država Palestina ima jurisdikciju nad cijelim okupiranim teritorijem u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali, uključujući Jerusalem

PALESTINSKA OBITELJ PO NAREDBI RUŠILA SVOJU KUĆU
Video snimka koju je provjerila Al Jazeerina agencija za provjeru činjenica „ Sanad“ pokazuje kako porodica ruši vlastitu kuću u gradu Jabal Mukaber u okupiranom Istočnom Jeruzalemu, a morali su to učiniti po naredbi izraelskih vojnih snaga.
Ahmad al-Qunbar rekao je lokalnim medijima da je rođen u Jerusalemu i da on i njegova porodica, uključujući baku i djeda, tamo žive od 1967. godine. Nalozi za rušenje uslijedili su nakon što je odbio prodati kuću “izgrađenu prije 50 godina” udruženjima izraelskih doseljenika, koji okrutno otimaju palestincima obradivu zemlju, uništavaju nasade, i svaku drugu palestinsku imovinu.


Novi Zeland je objavio da je “duboko zabrinut” nedavnim glasanjem u izraelskom Knessetu protiv palestinske državnosti.
U kratkoj objavi na društvenim mrežama, novozelandsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će “samo političko rješenje, u kojem dvije države mogu živjeti jedna pored druge u miru i sigurnosti, prekinuti ciklus nasilja”.“Ne smijemo izgubiti iz vida ovaj cilj”, dodalo je ministarstvo.


Izvor: Al Jazerra,mzz

20.07.2024. u 13:20 • 0 KomentaraPrint#^

DOPUŠTENO PREKORAČENJE UGOVORILO MILIJUN GRAĐANA



MOŽE I ZAHTJEV ZA PREKORAČENJE – PREMA VLASTITIM POTREBAMA

S krajem mjeseca lipnja ove godine završen je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja korištenja financijskih sredstava na tekućem računu, objavila je HNB 16.7. u svom priopćenju. Taj je postupak proveden u skladu s Memorandumom o razumijevanju u vezi prekoračenja sredstava po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
Temeljem informacija prikupljenih od banaka potpisnica Memoranduma, utvrđeno je da je do 1. srpnja 2024. godine nešto više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje, a što je 58% od ukupno 1,75 milijuna poslanih ponuda za prelazak s prešutno prihvaćenog na dopušteno prekoračenje. Od spomenutih više od milijun građana koji su ugovorili dopušteno prekoračenje, na dan 1. srpnja 2024. godine, njih oko 450 tisuća je doista koristilo svoje ugovoreno prekoračenje.

UNAPREĐENJE POLOŽAJA POTROŠAĆA
Podsjetimo, cilj Memoranduma bio je unapređenje položaja potrošača koji koriste prekoračenja po tekućem računu, tako da se omogući prelazak s masovno korištenog skupljeg i po uvjetima nepovoljnijeg prešutnog prekoračenja na povoljnije dopušteno prekoračenje.
Dopuštena prekoračenja građanima omogućuju povoljnije uvjete korištenja u odnosu na prešutno prihvaćena prekoračenja, što podrazumijeva ograničenje cijene dopuštenog prekoračenja u obliku primjene maksimalno dopuštene efektivne kamatne stope i zajamčenu otplatu na 12 mjesečnih rata u slučaju da se iznos prekoračenja smanji ili ukine. Pored toga, prilikom ugovaranja dopuštenog prekoračenja potrošač dobiva od banke cjelovite informacije o uvjetima korištenja takve vrste prekoračenja.

MJESEČNO PRIMANJE – ORIJENTIR ZA PREKORAČENJE
Radi provedbe Memoranduma, banke su već u rujnu 2022. godine snizile kamatne stope po odobrenim prešutno prihvaćenim prekoračenjima kako bi se uskladile s ograničenjem efektivne kamatne stope na dopuštena prekoračenja. U lipnju 2023. godine potrošačima, koji su imali odobrena prešutna prekoračenja, poslane su ponudu za ugovaranje prekoračenja i to u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje.
Nakon završetka procesa prelaska građana s prešutnih na dopuštena prekoračenja, samo je manji broj banaka odlučio u ponudi zadržati prešutno prihvaćena prekoračenja, ali najviše u iznosu prosječnog mjesečnog primanja, što je u skladu s odredbama Memoranduma. Ako je netko iskoristio više od toga, dakle ušao u veći minus, razliku će morati vratiti, ali će to moći napraviti u 12 mjesečnih rata. Na takva prekoračenja više se neće primjenjivati ograničenje cijene u obliku maksimalne efektivne kamatne stope, već takva prekoračenja mogu biti skuplja od dopuštenih prekoračenja.
Osim toga, korisno je znati da će i ubuduće potrošači moći ugovoriti dopušteno prekoračenje na način da, prema vlastitim potrebama za financijskim sredstvima, podnesu zahtjev, a banke će te zahtjeve obrađivati u skladu sa svojom poslovnom politikom.


Izvor: priopćenje HNB, mzz

20.07.2024. u 07:37 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 18.07.2024.

POLITIČKI ANALITIČARI O IZRAELSKOM RATU


ODNOS PREMIJERA I MINISTRA OBRANE VRLO LOŠ

Izraelski vojni stručnjaci i politički analitičari su u raspravama na TV-kanalima priznali da Hamas ne opstruira potpisivanje sporazuma o razmjeni zarobljenika, rekavši i da unutrašnji sporovi utječu na vođenje rata i postizanje ciljeva, objavila je Al Jazzera 18. srpnja.
Kada je riječ o pregovorima koji imaju za cilj sklapanje sporazuma o razmjeni zarobljenika, Israel Ziv, bivši šef Operativnog odjela u izraelskoj vojsci, rekao je za Channel 12: “Hamas jest za ovaj sporazum, naravno, i ne ometa ga, ali čini se da su detalji koje premijer Benjamin Netanyahu želi dodati dogovoru o sporazumu ti koji ga onemogućavaju”.

Suleiman Masvadeh, dopisnik kanala Kan 11 za politička pitanja, rekao je da su neka pitanja u Izraelu predmet spora između sigurnosnih službi, ministra odbrane Yoava Gallanta, šefa obavještajne službe Mossada Davida Barnea, šefa službe sigurnosti Shin Bet Ronena Bara i načelnika generalštaba Herzija Halevyja i generalmajora Nitzan Alona s jedne strane i premijera Netanyahua s druge strane.
Dodao je da premijer Netanyahu nastavlja jačati svoju poziciju u vezi s koridorom Filadelfija, rekavši: “U ovoj fazi zabranjeno je povlačenje, a snage moraju ostati tamo i djelovati efikasno, a ne zadovoljavati se raznim barijerama, senzorima i drugim sredstvima za borbu u sprečavanju krijumčarenja između Egipta i Gaze”.

O pitanju povratka stanovnika u sjeverni Pojas Gaze, dopisnik Kan 11 za politička pitanja kaže da Netanyahu “i dalje govori pregovaračkom timu: dajte mi prijedlog koji će garantirati da se militanti neće vratiti pješice u sjeverni Pojas Gaze”. Otkrio je da ga članovi pregovaračkog tima uvjeravaju da bez ovog pitanja neće biti dogovora s palestinskim otporom u Gazi.
Izraelski Channel 13 citirao je Buffala Ora, oca izraelskog zatočenika u Gazi, koji je rekao: “Sve dok je Netanyahu na vlasti, šteta je sasvim očita. On neće dozvoliti da se postigne dogovor ili nagodba”.

Kada je o unutrašnjim sporovima riječ, dopisnica Channela 13 za politička pitanja Moriah Asraf Wolberg potvrdila je da su odnosi između premijera i njegovog ministra odbrane Gllanta dosegli dno nakon devet mjeseci rata. “Oni neformalno ne razgovaraju jedan s drugim, a u službenim razgovorima se sukobljavaju u prisustvu čelnika službi sigurnosti”.
Dopisnica je otkrila da su joj čelnici sigurnosnih službi rekli da turbulentni odnos između Netanyahua i Gallanta utječe na vođenje rata i postizanje ciljeva koje je Izrael postavio.Također je kazala da razdor između Netanyahua i Gallanta pretvara vojsku, Shin Bet i Mossad u posrednike između njih u jeku rata.

Yossi Yehoshu, vojni dopisnik Channela “i24”, dotakao
se pitanja priznanja izraelske vojske o manjku tenkova, boraca i komandanata te rekao da se ovakvo priznanje prvi put moglo čuti u javnosti. Dopisnik je istakao da se vojska suočava s veoma velikim izazovima, s obzirom na gubitke koje trpi i potrebu za velikim brojem vojnika kako bi kontrolirala sjevernu i južnu liniju fronta, kao i Zapadnu obalu.

Izvor Al Jazeera Internet stranica,mzz

18.07.2024. u 12:54 • 0 KomentaraPrint#^

DRŽAVNA MATURA LOŠIH REZULTATA



TEK DVOJE UČENIKA S MAKSIMALNIM REZULTATIMA

Nakon što je završio rok za prigovore, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultati državne mature za školsku godinu 2023./2024.
Državnu maturu nije položilo na prvom roku 7184 učenika strukovnih škola što je 47, 5 posto, i 866 učenika gimnazijskih programa što je 8,1 posto. Ispit iz državne mature pisalo je ukupno 29.188 učenika.

ESEJ NA MATURI VELIKA POTEŠKOĆA

Ispit iz Hrvatskog jezika, a posebno esej iz tog predmeta, učenicima je bio posebno težak. Esej je ispod granice prolaznosti napisalo čak 4924 učenika što je 18,2 posto. Za usporedbu, prošle godine na eseju je palo 1688 maturanata. Ispod granice prolaznosti samo na testu i sažetku bila su 564 učenika što je 2,1 posto a na oba dijela ispita 381 učenik, odnosno 1,4 posto. Što se tiče eseja, učenici su padali zbog različitih razloga. Čak 1523 pristupnika nije napisalo dovoljno riječi, a prazan list za esej ove je godine predalo dvostruko više nego prošle godine, 1163 maturanta. Iz nekih drugih razloga esej nije pozitivno napisalo 2 619 maturanata.

S MAKSIMALNIM REZULTATIMA DVOJE UČENIKA

Maturanti su ukupno 54 ispita riješili sa stopostotnom točnošću. Među njima se ističe jedan učenik ili učenica koji su postigli 100 posto na ispitu iz Hrvatskog jezika, uključujući sve bodove na testu, sažetku i eseju. Dvije osobe su postigle maksimalne rezultate na više ispita: jedan učenik je ostvario 100 posto na višoj razini iz predmeta matematike, fizike i engleskog jezika, dok je drugi imao maksimalne rezultate iz predmeta iz fizike i kemije. (m.zouhar zec)



18.07.2024. u 11:39 • 0 KomentaraPrint#^

OSNOVANI ZDRAVSTVENI TIMOVI ZA TURISTE



TIMOVI SADA NA 36 LOKACIJA

Za turiste iz EU te domaće turiste ovog su ljeta po prvi puta osigurani dodatni timovi u domovima zdravlja, ugovoreni s HZZO-om, gdje će svi moći dobiti zdravstvenu uslugu, recept i uputnice na teret svog zdravstvenog osiguranja, a to je trenutno na 36 lokacija, a predviđeno je da rade do 30. rujna. objavljena je vijest na stranici Vlade RH 14.7.

Od ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marka Rađe doznaje se da na tom području rade ambulante za turiste u Supetru, Splitu, Trogiru i Makarskoj, dok bi trebala početi raditi i ambulanta na otoku Hvaru.

"Kaštela su ostala bez ambulante jer nema doktora ni medicinskih sestara koji bi tamo radili. Split radi u dvije smjene u ambulantama posebnog dežurstva na Mertojaku, u Trogiru i Makarskoj u sklopu Doma zdravlja. Supetar radi u ambulanti Obiteljske medicine dr. Helenke Drnasin. Sve su turističke ambulante označene radi bolje vidljivosti", rekao je doktotr Rađa.

Ambulanta u Splitu, koja ima dva tima, radi ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom u jednoj smjeni, a petkom, subotom i nedjeljom u dvije smjene.
Ambulanta u Supetru radi od srijede do nedjelje, a na svim lokacijama nastoje se pokriti vikendi, jer tada ne rade ambulante obiteljske medicine.

Za sve domaće turiste vrijede zdravstvene iskaznice HZZO-a, a za strance iz EU i drugih zemalja poput Islanda, Velika Britanije, Švicarske, vrijedi europska iskaznica zdravstvenog osiguranja.
Mladi liječnik dr. Andro Kurtić koji već tri tjedna radi u supetarskoj ambulanti na otoku Braču kaže da zadnjih desetak dana u ambulanti bilježe porast pacijenata, gdje je tridesetak pregleda dnevno, a misli da će ta brojka rasti."Turisti se uglavnom javljaju zbog alergijskih reakcija na ubode insekata, reakcija na sunce, upale uha, visoke temperature, prehlade, kašalj. Koliko vidim turisti su prepoznali važnost ovakvih ambulanti, jer u vrlo kratkom roku obrađeni dok bi na drugom mjestu vrlo vjerojatno dugo čekali", rekao je dr. Kurtić za Hinu.

Jedan dodatni privremeni tim, u kojem su liječnik i medicinska sestra, radi od 1. srpnja u Novalji na otoku Pagu, u blizini plaže Zrće, okupljališta mladih. Ravnatelj doma zdravlja dr. Zoran Vidas rekao je za Hinu da će se time smanjiti pritisak na ostale ordinacije obiteljske medicine.

PRIJE BEZ UGOVORA S HZZO-om

"Turističke ambulante prije nisu bile ugovorene s HZZO-om te su se usluge naplaćivale. S ovim. prvenstveno su se smanjile gužve i pritisak na ugovorene ordinacije, gdje su turisti išli da ne plate neku uslugu". Dr. Vidas kaže kako u srcu sezone znaju imati preko 100 pacijenata u jednoj smjeni. Dodatan tim će raditi svaki dan, osim četvrtka, kada je, prema iskustvu najmanji pritisak pacijenata, te blagdanima. Dr. Vitas ističe i kako već tri godine na Zrću imaju poseban punkt s jednim timom koji se brine za pacijente turiste na Zrću. "Oni dosta toga riješe tamo i tako olakšavaju izlaske na Zrće hitnoj medicinskoj službi, koja se može posvetiti ozbiljnijim slučajevima", rekao je Vidas.

DESET TIMOVA U PET AMBULANTI

Desetak timova raspoređenih u pet turističkih ambulanti u Umagu, Poreču, Rovinju, Puli i Labinu na raspolaganju je do 15. rujna za brojne turiste na području Istarske županije. Tamo se svake godine tijekom ljeta broj turista povećava i svakodnevno boravi i do 400 tisuća turista.

U Istarskim domovima zdravlja navode kako turisti često traže liječničku pomoć zbog čega se stvaraju velike gužve na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu pulske bolnice. "U vrhuncu sezone u Istri ljetuje gotovo 600 tisuća turista što predstavlja značajno opterećenje za zdravstveni sustav, kako za Istarske domove zdravlja tako i za Opću bolnicu Pula", kaže ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Nikola Žgrablić.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić ističe kako je HZZO osigurao besplatne preglede, ali ne i plaće liječnicima koji rade s turistima. Plače su osigurane iz lokalnim sredstava, odnosno iz turističke pristojbe. Dodaje kako je do sada bio problem što su turističke ambulante postojale ali su naplaćivale usluge, pa su svi dolazili tamo gdje ne moraju platiti, a to su liječnici obiteljske medicine. Taj dio je sada bolje riješen i veliki je korak ka rasterećenju obiteljskih liječnika i hitne službe“.<
/font>
Izvor Vlada RH, mzz.

18.07.2024. u 08:36 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 15.07.2024.

POPUSTI ZA PUTOVANJE DJETETA SU POSTALI RIJETKOST



PRIJEVOZNICI SU ISKLJUČENI IZ NATALITETNE POLITIKE !

“ Ne mogu vjerovati da moja kćer od četiri i pol godine nema popust na vožnju u autobusu. Karta za nju od Varaždina do Šibenika košta 30 eura u jednom smjeru” priča mi danas moj znanac Marko u Biogradu na Moru .” Gledam ga i neznam što bih rekla. Trideset eura, za tako malo dijete, to je uistinu mnogo. Prelazimo na druge teme razgovora.
No radi suosječanja s Markom , ali i znatiželje odlazim kasnije na autobusni kolodvor u Biogradu i službenicu na prodaji karata pitam : “ koji autobusni prijevoznik ne daje popust za vožnju autobusm
za djecu do recimo 10 godina”. Službenica odmah odgovori “ Kod FlixBusa nema nikakvih poputa za putovanje djeteta, bez obzira na dob”

Proleti mi kroz misli zeleni autobus u čijoj vožnji ima svojevrsnog luksuza jer su sjedala pretvorena u separee, klima maksimalna, program s TV ekrana i putujete. I putovanje od Zadra do Biograda je FlixBusom skuplje za nekoliko eura nego je to kod drugih prijevoznika. Ali ako vam se žuri, ili se želite konforno voziti u busu – platite i putujete.

A pitam onda službenicu “ koji prijevoznik daje popus kada mlađe dijete putuje u autobusu “ Popus daje prijevoznik Samoborček i to 50 posto kaže kolodvorska" službenica, pa nastavi ." I autobusni prijevoznik Varaždin daje popust od 10 i 20 posto."

A Arriva, daje li popust za djecu taj autoprijevoznik?-pitam
-Ne, odgovori službenica.
Popusti za putovanje djeteta su postali rijetkost. Djeca su u očima prijevoznika veliki ljudi, jer njihov posao nije emocija, već kapital, dnevni , tjedni… mjesečni .

Demografska politika revitaliztacije stanovništva koju je napisala Hrvatska Vlada nije stigla do spoznaje poduzetnika autoprijevoznika. Bilo bi poslovno zapaženo kroz pogodnosti I popuste za djecu na svakom koraku slati poruke – o dobrodošlici djece na svijet, u obitelj i u društvo, a njihovim roditeljima dati podršku za nova rađanja s ljubavlju. Sudjelovanje svih je neophosno za natalitetni rast ali tu politiku treba proaktivno provoditi. Trebaju je provoditi i autoprijevoznici bez obzira na vlasničko porijeklo.
Podsjetiti ću da je stopa fertiliteta godine 2023. bila 1,45 djeteta po ženi, a 1967. godine razina fertiliteta bila je 2,1 dijete po ženi. Broj rođene djece kontinuirano pada, trend treba mijenjati na razini države, dijete u obitelji ne smije biti financijski ni svaki drugi teret a svi subjekti trebali bi biti uključeni u provođenje državne politike porasta nataliteta, kroz svaku olakšicu koju mogu pružiti. To bi trebao biti aktivni smisao natalitetne politike.


Margareta Zouhar Zec

15.07.2024. u 20:32 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 14.07.2024.

STRANAČKI IZBORI U hdz -u S OBIČAJEM SOCIJALIZMA


GDJE JE POLITIČKO PRAVO POJEDINACA?

Andrej Plenković predsjednik HDZ-a i premijer RH u trećem mandatu, bio je jedini kandidat na izborima unutar stranke HDZ- a koji su održani 13. srpnja. I kao jedini dobio je 84 786 glasova na 559 biračkih mjesta u Hrvatskoj. To govori da je u svakom gradu i općini u RH otvoreno po jedno biračko mjesto, s izuzetkom tri ili četiri grada gdje su otvorena dva biračka mjesta za glasaće pripadnika stranke Hrvatske demokratske zajednice.
HDZ ima upisanih 216.816 članova i ono što je proturječno stranačkoj demokraciji u tako velikoj stranci je to što Plenković nije imao protukandidata. To da u stranci koja ima 200 tisuća članova nema drugih kandidata za predsjednika stranke naprosto nije realna istina. To je dogovor na nivou stranke HDZ-a, koji samo potvrđuje da je u toj velikoj stranci tendencija zadržati koheziju prema van, prema drugim političkim strankama i prema javnosti. I da Andrej Plenković nema povjerenja u članove stranke. On šalje poruku autoritarnim stavom prema kome jedino on može i zna raditi na način ostvarivanja vrijednosti i na nivou države i na nivou stranke. Da li je to realno moguće? Plenković je to rekao javnosti u omotnici „ tim koji pobjeđuje se ne mijenja“ Tu su i četiri poznata imena zamjenik predsjednika HDZ-a je ministar Tomo Medved koji ne dobio je 84.349 glasova, potpredsjednike stranke ministar obrane Ivan Anušić dobio je 80.995, ministar Oleg Butković 78.090, ministar Branko Bačić 77.396 i Zdravka Bušić 75.461 glasova.


U društvu po prirodi stvari ima talentiranih ljudi, talentiranih i za politiku koji bi u svoje ruke uzeli vođenje stranačke politike, ali bivši i ponovni predsjednik stranke HDZ-a to, poruka je s održanih stranačkih izbora, doslovno ne dozvoljava. Kako i zašto je to moguće? Plenković misli da i sljedeće četiri godine zna i može voditi HDZ . Netko drugi na čelu HDZ-a remetio bi također i premijersko mjesto Andreja Plenkovića na državnom nivou.

POLITIČKO PRAVO POJEDINCA - GDJE JE

Izvršna i zakonodavna vlast u RH, kao i civilno društvo zaklinju se u ljudska prava u demokraciji kada se radi o istospolnim brakovima i njihovu pravu na posvajanje djece, naprimjer. A gdje je političko pravo pojedinca u RH?

Političko pravo je sposobnost i želja pojedinaca da kroz vođenje stranke upravlja drugim ljudima, a time i procesima od zajedničkog interesa. Činjenica je da Plenković nije dozvolio HDZ-ovcima da ostvare to pravo! Zar je moguće da u cijeloj Hrvatskoj niti jedan hadezeovac nema ambicija voditi stranku HDZ-a, tim više što je to vodeća politička stranka u RH? Ili su ljudi bez ambicija ili im je rečeno koncenzusnom odlukom da šute. Ako je u pitanju ovo „da šute“ to je opasno, jer nešto u HDZ-u počinje podsjećati na socijalističke metode vladanja iz vremena koja su bila na snazi do osamostaljenja Republike Hrvatske.
U događaju kada se unutarastranački zaključak vrha stranke svede na odluku da stranka neće imati drugih kandidata za predsjednika stranke osim jedinog prošlog i budućeg gospodina Andreja Plenkovića, poruka je da snagu i moć stranke može osigurati samo on, i taj, jedan čovjek. A što su drugi ? Broj i glasačka infrastruktura. I hadezovi članovi se s tim slažu?

OKUPIRANI PREDSJEDNIKOM MILANOVIĆEM

Slažu se članovi HDZ-a ovoga trenutka s odlukom najužeg vrha stranke jer je vrh stranke okupiran planom – kako na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske, iz predsjedničke rezidencije na Pantovčaku iseliti Zorana Milanovića. Koga kandidirati da pobjedi Zorana Milanovića na izborima? Milanović je na nivou države Hrvatske još jedina protuteža u podsjećanju HDZ vodstva stranke i javnosti, što je istina, gdje je HDZ obilno iskoristio svoju moć korupcije i pronevjere novca kojoj su pojedinci veoma skloni. A pronevjera milijunskih iznosa događala se proteklih godina pod vodstvom upravo ponovo izabranog predsjednika stranke HDZ-a Andreja Plenkovića. Dozvoljava li prešutno Plenković takvo ponašanje članova i što se sve krije iza toga?

Posljednja neprilična izvedba stranke HDZ-a koja je na Vlasti je Izborni zakon, po kome su vođeni posljednji parlamentarni izbori, koji je rađen oko tri godine, a koji je napisan tako da su sve male stranke ispale iz parlamentarnog sustava u Hrvatskom Saboru. Teško je vjerovati da se to dogodilo slučajno. Izborni Zakon treba biti napisan tako da u parlament može biti izabrano i u Vlasti participirati što više stranaka, jer je upravo to odlika demokracije.
Igre HDZ-a imaju sve više ograničenja pod izričajem dobrobiti.

Margareta Zouhar Zec

14.07.2024. u 12:29 • 0 KomentaraPrint#^

< srpanj, 2024 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Rujan 2024 (25)
Kolovoz 2024 (34)
Srpanj 2024 (19)
Lipanj 2024 (38)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853
ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter