Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

STRANAČKI IZBORI U hdz -u S OBIČAJEM SOCIJALIZMA


GDJE JE POLITIČKO PRAVO POJEDINACA?

Andrej Plenković predsjednik HDZ-a i premijer RH u trećem mandatu, bio je jedini kandidat na izborima unutar stranke HDZ- a koji su održani 13. srpnja. I kao jedini dobio je 84 786 glasova na 559 biračkih mjesta u Hrvatskoj. To govori da je u svakom gradu i općini u RH otvoreno po jedno biračko mjesto, s izuzetkom tri ili četiri grada gdje su otvorena dva biračka mjesta za glasaće pripadnika stranke Hrvatske demokratske zajednice.
HDZ ima upisanih 216.816 članova i ono što je proturječno stranačkoj demokraciji u tako velikoj stranci je to što Plenković nije imao protukandidata. To da u stranci koja ima 200 tisuća članova nema drugih kandidata za predsjednika stranke naprosto nije realna istina. To je dogovor na nivou stranke HDZ-a, koji samo potvrđuje da je u toj velikoj stranci tendencija zadržati koheziju prema van, prema drugim političkim strankama i prema javnosti. I da Andrej Plenković nema povjerenja u članove stranke. On šalje poruku autoritarnim stavom prema kome jedino on može i zna raditi na način ostvarivanja vrijednosti i na nivou države i na nivou stranke. Da li je to realno moguće? Plenković je to rekao javnosti u omotnici „ tim koji pobjeđuje se ne mijenja“ Tu su i četiri poznata imena zamjenik predsjednika HDZ-a je ministar Tomo Medved koji ne dobio je 84.349 glasova, potpredsjednike stranke ministar obrane Ivan Anušić dobio je 80.995, ministar Oleg Butković 78.090, ministar Branko Bačić 77.396 i Zdravka Bušić 75.461 glasova.


U društvu po prirodi stvari ima talentiranih ljudi, talentiranih i za politiku koji bi u svoje ruke uzeli vođenje stranačke politike, ali bivši i ponovni predsjednik stranke HDZ-a to, poruka je s održanih stranačkih izbora, doslovno ne dozvoljava. Kako i zašto je to moguće? Plenković misli da i sljedeće četiri godine zna i može voditi HDZ . Netko drugi na čelu HDZ-a remetio bi također i premijersko mjesto Andreja Plenkovića na državnom nivou.

POLITIČKO PRAVO POJEDINCA - GDJE JE

Izvršna i zakonodavna vlast u RH, kao i civilno društvo zaklinju se u ljudska prava u demokraciji kada se radi o istospolnim brakovima i njihovu pravu na posvajanje djece, naprimjer. A gdje je političko pravo pojedinca u RH?

Političko pravo je sposobnost i želja pojedinaca da kroz vođenje stranke upravlja drugim ljudima, a time i procesima od zajedničkog interesa. Činjenica je da Plenković nije dozvolio HDZ-ovcima da ostvare to pravo! Zar je moguće da u cijeloj Hrvatskoj niti jedan hadezeovac nema ambicija voditi stranku HDZ-a, tim više što je to vodeća politička stranka u RH? Ili su ljudi bez ambicija ili im je rečeno koncenzusnom odlukom da šute. Ako je u pitanju ovo „da šute“ to je opasno, jer nešto u HDZ-u počinje podsjećati na socijalističke metode vladanja iz vremena koja su bila na snazi do osamostaljenja Republike Hrvatske.
U događaju kada se unutarastranački zaključak vrha stranke svede na odluku da stranka neće imati drugih kandidata za predsjednika stranke osim jedinog prošlog i budućeg gospodina Andreja Plenkovića, poruka je da snagu i moć stranke može osigurati samo on, i taj, jedan čovjek. A što su drugi ? Broj i glasačka infrastruktura. I hadezovi članovi se s tim slažu?

OKUPIRANI PREDSJEDNIKOM MILANOVIĆEM

Slažu se članovi HDZ-a ovoga trenutka s odlukom najužeg vrha stranke jer je vrh stranke okupiran planom – kako na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske, iz predsjedničke rezidencije na Pantovčaku iseliti Zorana Milanovića. Koga kandidirati da pobjedi Zorana Milanovića na izborima? Milanović je na nivou države Hrvatske još jedina protuteža u podsjećanju HDZ vodstva stranke i javnosti, što je istina, gdje je HDZ obilno iskoristio svoju moć korupcije i pronevjere novca kojoj su pojedinci veoma skloni. A pronevjera milijunskih iznosa događala se proteklih godina pod vodstvom upravo ponovo izabranog predsjednika stranke HDZ-a Andreja Plenkovića. Dozvoljava li prešutno Plenković takvo ponašanje članova i što se sve krije iza toga?

Posljednja neprilična izvedba stranke HDZ-a koja je na Vlasti je Izborni zakon, po kome su vođeni posljednji parlamentarni izbori, koji je rađen oko tri godine, a koji je napisan tako da su sve male stranke ispale iz parlamentarnog sustava u Hrvatskom Saboru. Teško je vjerovati da se to dogodilo slučajno. Izborni Zakon treba biti napisan tako da u parlament može biti izabrano i u Vlasti participirati što više stranaka, jer je upravo to odlika demokracije.
Igre HDZ-a imaju sve više ograničenja pod izričajem dobrobiti.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 14.07.2024. u 12:29 sati.