Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TURISTIČKA SEZONA BEZ VOJNE VJEŽBE



VJEŽBA ĆE BITI U LISTOPADU

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i predsjednik RH Zoran Milanović naredio je ne održavanje vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice - južno od Dubrovnika, koju je MORH planirao održati od 1.do 3. kolovoza, umjesto u mjesecu listopadu prema starom planu.

Informaciju o tome Ured predsjednika priopćio je javnosti 31. srpnja

Nakon što je obaviješten je u ponedjeljak, 29. srpnja, da MORH traži žurno održavanje jednodnevne vojne vježbe – situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice – južno od Dubrovnika i to već 1. kolovoza umjesto u mjesecu listopadu za kada je od ranije planirana vježba HARPUN, glavni obučni trodnevni događaj Hrvatske ratne mornarice – vrhovni zapovijednih oružanih snaga RH naredio je otkazivanje vježbe.

„Nejasni su razlozi zbog kojih je MORH želio vojnu vježbu HRM-a održati 1. kolovoza, dakle u jeku turističke sezone, umjesto početkom listopada kada je planirano održavanje glavnog događaja obuke Hrvatske ratne mornarice u trajanju od tri dana. Pogotovo je nejasno stoga što se u turističkoj sezoni, tijekom srpnja i kolovoza, već 25 godina ne provode veće vojne aktivnosti na moru i u priobalju, kao ni kretanje vojnih kolona ključnim prometnicama.“

Ministar obrane RH Anušić rekao je da je vojna vježba HARPUN trebala biti izvedena uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dakle uoči obljetnice Oluje 5. kolovoza.
No kako vojna hijerarhija nalaže disciplinu i poslušnost, što će reći red, naredba vrhovnog zapovjednika je u tom slučaju zapovijed i vježba će biti održana u starom terminu u mjesecu listopadu.


Vojne vježbe moraju se održavati i Predsjednik Republike će u okviru svojih ovlasti osigurati nesmetano i redovito održavanje vojnih vježbi, ali one moraju biti uredno planirane i pripremljene, a ne ishitrene i na štetu hrvatskih građana i gospodarstva, u ovom slučaju hrvatskog turizma“- piše , kao poučak u priopćenju Predsjednika i Vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića

Izvor: Priopćenje iz Ureda predsjednika RH, mzz

Post je objavljen 31.07.2024. u 23:53 sati.