Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA: PRVI PRIJENOS IMOVINE SREDIŠNJE BANKE RUSIJE KOJA JE U EU



IMOBILIZACIJA JE SANKCIJA PROTIV RUSIJE

Danas EU kao potporu Ukrajini stavlja na raspolaganje prvu isplatu od 1,5 milijardi eura prikupljenu od imobilizirane ruske imovine“ piše u priopćenju Europske komisije 26. srpnja iz Brisela. U priopćenju dalje piše da je ove izvanredne prihode koje generiraju operateri iz EU-a i drže središnji depozitari vrijednosnih papira (CSD-ovi) od imobilizirane ruske državne imovine Euroclear 23. srpnja stavio na raspolaganje Komisiji kao prvu ratu. Novac će se sada usmjeravati kroz European Peace Facility i Ukraine Facility za potporu vojnim sposobnostima Ukrajine, kao i za potporu obnovi zemlje.
Imobilizacija imovine Ruske središnje banke rezultat je sankcija EU-a protiv Rusije, usvojenih u jeku njezina agresorskog rata protiv Ukrajine. Izvanredni prihodi koje u ovom kontekstu ostvaruju operateri iz EU-a ne pripadaju Rusiji i drže ih CSD-ovi. EU je sada počela usmjeravati te prihode u Ukrajinu.

Kakva je pozadina ove informacije?

Kao odgovor na brutalnu i neopravdanu invaziju Rusije na Ukrajinu, Europska unija i njezine države članice usvojile su nekoliko paketa restriktivnih mjera, odnosno sankcija protiv Rusije.
U sklopu ovih sankcija imovina Središnje banke Rusije koja se nalazi u EU-u je imobilizirana. Zabrana transakcija povezanih s imovinom i rezervama Središnje banke Rusije i njezinih povezanih subjekata dovodi do izvanredne i neuobičajene akumulacije gotovine i depozita u bilancama CSD-ova iz financijskih instrumenata koji dospijevaju i stvaraju izvanredne prihode.
Nakon prijedloga Komisije i Visokog predstavnika, Vijeće je u veljači 2024. odlučilo da središnji depozitari vrijednosnih papira koji drže imovinu i rezerve Središnje banke Rusije u vrijednosti većoj od milijun eura, a koja je imobilizirana kao rezultat sankcija EU-a, moraju izdvojiti izvanredna novčana salda koja se akumuliraju zbog sankcija EU-a i ne mogu raspolagati neto prihodima koje ostvaruju operatori EU-a.
Nakon prijedloga Komisije i visokog predstavnika u ožujku, Vijeće je 21. svibnja 2024. donijelo niz pravnih akata kojima se omogućuje korištenje te neto dobiti za dobrobit Ukrajine.


Izvor: Priopćenje za medije EK, mzz


Post je objavljen 30.07.2024. u 12:40 sati.