Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POLITIČKI ANALITIČARI O IZRAELSKOM RATU


ODNOS PREMIJERA I MINISTRA OBRANE VRLO LOŠ

Izraelski vojni stručnjaci i politički analitičari su u raspravama na TV-kanalima priznali da Hamas ne opstruira potpisivanje sporazuma o razmjeni zarobljenika, rekavši i da unutrašnji sporovi utječu na vođenje rata i postizanje ciljeva, objavila je Al Jazzera 18. srpnja.
Kada je riječ o pregovorima koji imaju za cilj sklapanje sporazuma o razmjeni zarobljenika, Israel Ziv, bivši šef Operativnog odjela u izraelskoj vojsci, rekao je za Channel 12: “Hamas jest za ovaj sporazum, naravno, i ne ometa ga, ali čini se da su detalji koje premijer Benjamin Netanyahu želi dodati dogovoru o sporazumu ti koji ga onemogućavaju”.

Suleiman Masvadeh, dopisnik kanala Kan 11 za politička pitanja, rekao je da su neka pitanja u Izraelu predmet spora između sigurnosnih službi, ministra odbrane Yoava Gallanta, šefa obavještajne službe Mossada Davida Barnea, šefa službe sigurnosti Shin Bet Ronena Bara i načelnika generalštaba Herzija Halevyja i generalmajora Nitzan Alona s jedne strane i premijera Netanyahua s druge strane.
Dodao je da premijer Netanyahu nastavlja jačati svoju poziciju u vezi s koridorom Filadelfija, rekavši: “U ovoj fazi zabranjeno je povlačenje, a snage moraju ostati tamo i djelovati efikasno, a ne zadovoljavati se raznim barijerama, senzorima i drugim sredstvima za borbu u sprečavanju krijumčarenja između Egipta i Gaze”.

O pitanju povratka stanovnika u sjeverni Pojas Gaze, dopisnik Kan 11 za politička pitanja kaže da Netanyahu “i dalje govori pregovaračkom timu: dajte mi prijedlog koji će garantirati da se militanti neće vratiti pješice u sjeverni Pojas Gaze”. Otkrio je da ga članovi pregovaračkog tima uvjeravaju da bez ovog pitanja neće biti dogovora s palestinskim otporom u Gazi.
Izraelski Channel 13 citirao je Buffala Ora, oca izraelskog zatočenika u Gazi, koji je rekao: “Sve dok je Netanyahu na vlasti, šteta je sasvim očita. On neće dozvoliti da se postigne dogovor ili nagodba”.

Kada je o unutrašnjim sporovima riječ, dopisnica Channela 13 za politička pitanja Moriah Asraf Wolberg potvrdila je da su odnosi između premijera i njegovog ministra odbrane Gllanta dosegli dno nakon devet mjeseci rata. “Oni neformalno ne razgovaraju jedan s drugim, a u službenim razgovorima se sukobljavaju u prisustvu čelnika službi sigurnosti”.
Dopisnica je otkrila da su joj čelnici sigurnosnih službi rekli da turbulentni odnos između Netanyahua i Gallanta utječe na vođenje rata i postizanje ciljeva koje je Izrael postavio.Također je kazala da razdor između Netanyahua i Gallanta pretvara vojsku, Shin Bet i Mossad u posrednike između njih u jeku rata.

Yossi Yehoshu, vojni dopisnik Channela “i24”, dotakao
se pitanja priznanja izraelske vojske o manjku tenkova, boraca i komandanata te rekao da se ovakvo priznanje prvi put moglo čuti u javnosti. Dopisnik je istakao da se vojska suočava s veoma velikim izazovima, s obzirom na gubitke koje trpi i potrebu za velikim brojem vojnika kako bi kontrolirala sjevernu i južnu liniju fronta, kao i Zapadnu obalu.

Izvor Al Jazeera Internet stranica,mzz


Post je objavljen 18.07.2024. u 12:54 sati.