Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OSNOVICA ZA OBRAĆUN PLAĆE DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA JE 947,18 EURA BRUTO



PRIMJENJIVATI ĆE SE VEĆ NA PLAĆI ZA MJESEC - SRPANJ

Na 14. sjednici Vlade koja je na vlasti, 25. srpnja ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan ispred Vlade je javnosti službeno predstavio Odluku o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika. Tom se odlukom osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika utvrđuje u visini od 947,18 eura bruto i primjenjivat će se počevši s plaćom za mjesec srpanj 2024. godine.

„Osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika nije se mijenjala od 2014. godine te nije pratila povećanje osnovice za obračun plaće državnih službenika i namještenika. Time su znatno narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika, s jedne strane, i državnih službenika i namještenika, s druge strane“, pojasnio je ministar Habijan.

Osim toga, od listopada 2016. godine do danas kumulativna inflacija iznosila je 29,8%. Istodobno, prosječna sveukupna neto mirovina nominalno je povećana za 61%, medijalna neto plaća za 71%, prosječna neto plaća za 77%, a minimalna neto plaća za 103%. Pritom dužnosničke plaće nominalno nisu povećane – činjenice su kojima Habijan predstavlja povišenje plaća državnih dužnosnika.
Usklađenjem odnosa između osnovce za obračun plaća državnih službenika i namještenika te osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika uklonit će se nastali nesrazmjer i uravnotežiti sustav plaća sukladno okolnostima- piše u vijestima Ministarstva uprave 25. srpnja.



Post je objavljen 30.07.2024. u 11:35 sati.