SUBLATA CAUSA TOLLITUR EFFECTUS

06 kolovoz 2024

Moje malo razmišljanje na jednom blogu dovelo me do mudre latinske izreke da jedino uklanjanjem uzroka prestaje posljedica - opće propadanje svih elemenata našeg društva osim koruptivnih, znači - pokvarenih.

Pa nađoh i potvrdu u člancima o korupciji koja nas uništava i mozak nam uništava i iseljava nas u daleke krajeve dok tu sve i dalje beznadno propada pod nehajnom relativizacijom glupih i zadovoljnih:

"Volim sve filozofske i promišljajuće tekstove iznesene kao osobni a ne opći i isključivi, kategorični stav. Sve što je ljudsko, nije mi strano, jedino moramo distingvirati što je to ljudsko, a što je neljudsko, kako bismo mogli djelovati pravilno i pravedno, nećemo valjda reći da je ljudsko određeno geografskom granicom. Tu je ljudsko, a preko crte je neljudsko. Bila bi to strašna pogreška, vjerovati da naše ljudsko određuje lokacija. Pogreška stupidnosti, ograničenosti i neznanja. Vele da je osnovna karakteristika glupog čovjeka destruktivnost, uništavanje. Netko će da sagradi ogromnu bogomolju uništiti tisuće privatnih domova. Pa vidimo to oko sebe danas u vječnoj recesiji pod glupima. Propadaju svi resurski pod glupima. Zdravstvo, industrija, poljoprivreda, kultura, filozofija, umjetnost, evo ga, bilo je pitanje kad će, čitam da je i turizam gadno podbacio, Nakon trideset godina forsiranja ga i uništenja sveg ostalog, pa zar i to?? Nevjerojatno je da nitko ne odgovara za katastrofalno loše moralno-političke poteze upravljača bez položenih testova inteligencije i posljedice činjenja glupih na opstanak ljudi. Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu za masovno klečanje koštala je 40 milijuna kuna, npr., u međuvremenu je 500 000 ljudi iselilo gibajući se u potrazi za preživljavanjem, mahom zdravih i poštenih intelektualaca i radnika shvaćajući da je kretanje a ne klečanje bit života. Može li moje dijete prehraniti moje klečanje? Rat i klečanje, dva zla glupih i zlih.

"Štetni potencijal glupe osobe ovisi o dva glavna faktora. Prije svega, to ovisi o genetskom faktoru. Neki pojedinci nasljeđuju izuzetne doze gena gluposti i na temelju nasljeđa od rođenja pripadaju eliti svoje skupine. Drugi faktor koji određuje potencijal glupe osobe povezan je s položajem moći i utjecajem koji zauzima u društvu. Među birokratima, generalima, političarima i šefovima država nema poteškoća u pronalaženju jasnih primjera u osnovi glupih pojedinaca čiji je štetni kapacitet bio (ili jest) alarmantno pojačan položajem moći koji su zauzimali (ili zauzimaju). Ne treba zanemariti ni vjerske velikodostojnike.”

Netko reče "Eppur si muove!" nakon što ga je glupost natjerala birati kleknuti ili izgorjeti na lomači. Čitam Vas ponekad i uspoređujem sa svojim knjigama iz tog područja, imam ih nekoliko, bliža mi je ta filozofija karme od perfidije zlatoljubaca i pričica o devi, raju i bogatašu, tko će prije u raj, deva ili bogataš, rekli bi Grci - hic Rhodus, hic salta!

starry night • 06.08.2024. u 08:36"

As of the early 2020s, Croatia has severe problems with systemic and political corruption. Among European Union member states, it is generally ranked as one of the five most corrupt states.
https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Croatia
image host

S istim uzrokom bit će posljedice sve gore, tko više uopće očekuje kakav progres u idućih 30 godina, osim izumiruća i bijede, gledajući prošlih 30. Kako kaže Einstein, s pokvarenim generatorom očekivati struju znači da si glup. I još kaže Einstein i ovo: "Možda se protiv netolerancije, gluposti i fanatizma može boriti odvojeno, ali kada se spoje, nema nade."

Moja knjiga Latinski zauvijek:
image host

image host

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.