INCEL

21 svibanj 2024

lNCEL, IN-sel; izraz za "nedobrovoljni celibat" izraz je usko povezan s internetskom subkulturom ljudi (uglavnom bijelaca, muškaraca i heteroseksualaca koji sebe definiraju kao ne mogu dobiti romantičnog ili seksualnog partnera iako to žele. Prvobitno skovan kao "invcel" oko 1997. od strane queer kanadske studentice poznate kao Alana, pravopis se promijenio u "incel" do 1999. a izraz je kasnije postao istaknut u 2010-ima, nakon utjecaja Elliota Rodgera i Aleka Minassiana.

Subkulturu često karakterizira duboka ogorčenost, mržnja, neprijateljstvo, seksualna objektivizacija, mizoginija, mizantropija, samosažaljenje i samoprijezir, rasizam, osjećaj prava na seks, okrivljavanje žena i seksualno uspješnih za njihovu situaciju (što je često se smatra predodređenim zbog biološkog determinizma, evolucijske genetike ili namještene igre), osjećaj uzaludnosti i nihilizma, kultura silovanja i podržavanje seksualnog i neseksualnog nasilja nad ženama i seksualno aktivnim osobama. Zajednice Incel sve su više kritizirane od strane znanstvenika, vladinih dužnosnika i drugih zbog njihove mizoginije, prihvaćanja i poticanja nasilja i ekstremizma. S vremenom se supkultura povezivala s ekstremizmom i terorizmom, a od 2014. dogodila su se višestruka masovna ubojstva, većinom u Sjevernoj Americi, koja su počinili samoidentificirani inceli, kao i drugi slučajevi nasilja ili pokušaja nasilja. (opširnije na https://en.wikipedia.org/wiki/Incel)





"Iteracija "Becky protiv Stacy" koja je podijeljena na popularnoj Facebook stranici Air Force amn/nco/scno, prikazuje dvije vrste žena okruženih nizom ponižavajućih komentara koji se koriste okarakterizirati one koje odbijaju ući u romantične odnose s njima.

Povećana rasprava o “ekstremističkim vezama i napadima” od strane incela navedena je u sažetku zajedno s drugim karakternim osobinama incela, kao što je održavanje uvjerenja da im se “duguje pozornost od 'Beckys'.”" https://www.militarytimes.com/off-duty/military-culture/2019/06/21/air-force-cautions-troops-to-beware-of-sexless-involuntary-celibates/


image host

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.