LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.03.2007., subota

Akcija Humanitarne Udruge "Podravsko sunce"

Udruga "Podravsko sunce" organizirala je danas akciju za prikupljanje sredstava za nabavu medicinske opreme za potrebe Ambulante Pitomača.
Na štandovima ispred pitomačkih trgovačkih centara (KTC i Plodine) članice Udruge prodavale su cvijeće,pisanice,maslinove grančice i privjeske.Tko prijepodne nije stigao na akciju,može navratiti do Ambulante Pitomača gdje će se nastaviti prigodna prodaja.

pitomača



sunce sunce sunce
sunce sunce sunce

- 17:18 - Isprintaj - #

Aukcijska prodaja slika Likovnog kluba "Paleta"

U restoranu "Zlatni klas" Otrovanec,od 30.ožujka do 06.travnja 2007.godine likovni klub "Paleta" iz Đurđevca održava aukcijsku prodaju slika svojih članova:Valentina Marek,Maja Pavlović,Ivan Lovreković & Dražen J.Pavić,Mihaela Poljak,Mirjana Magić,Višnja Cik,Mia Cestar,Andraja Živko,Hrvoje Živko,Nadica Markov,Sanja Cestar,Ivana Majetić,Zdravka Tišljar,Mirjana Lešćan i Marijana Rešetar.Izložbu su otvorili voditelj grupe slikar Ivan Lovreković i voditeljica Pitomog radija Ines Giba.Prva prodajna večer protekla je u ugodnom druženju te se prodalo nekoliko slika.Izložbu je posjetio i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić te kupnjom slike i on pomogao polaznicima kluba u njihovoj namjeri da prikupe sredstva za edukativni put u Pariz i pariške muzeje.Polaznici Likovnog kluba zahvaljuju svima posjetiteljima i kupcima te Vas pozivaju da razgledate njihove radove do petka 06.travnja u restoranu "Zlatni klas" u Otrovancu.

pitomača



paleta paleta paleta
paleta paleta paleta

- 16:12 - Isprintaj - #

Pitomački Prostorni plan-treći dio

Komunalna infrastruktura

a) Prometni sustav
Područje općine Pitomača svojim prometno-zemljopisnim položajem predstavlja sastavni dio spoja istočnog i zapadnog dijela Hrvatske.
a1) Cestovni promet
Ispitivanja su pokazala da cestovna mreža ima manju strukturnu vrijednost nego što bi bilo potrebno za zadovoljenje lakog prometnog opterećenja.Dio cestovne mreže pretrpio je velika oštećenja uslijed preusmjeravanja cjelokupnog prometa za
istočnu Hrvatsku na podravski koridor, za vrijeme Domovinskog rata.
Prostorom Općine dominira podravski prometni koridor. Uz njega su se razvili i najznačajniji urbani centri, dok su rubna područja uz Dravu stagnirala u razvoju. Ta prostorna neravnoteža uvjetovala je slabiji razvitak prometnog sustava (cestovne mreže) u rubnim područjima, a istovremeno uzrokovala prometne probleme uz centralnu prometnicu podravskog koridora, koja
nije uređena i opremljena za takav intenzitet prometa.
a2) Željeznički promet
Željeznički promet u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ima vrlo dugu tradiciju i njegova je uloga u sveukupnom razvoju tog područja vrlo značajna. Prostorom Općine prolazi trasa željezničke pruge I reda u smjeru istok-zapad, Dalj-Osijek-Koprivnica-Varaždin.
Osiguranje pruga i kolodvora signalno-sigurnosnim uređajima je ili tehnološki zastarjelo ili ga uopće nema. Cestovni putni prijelazi u razini (CPR) poseban su problem na prugama i cestama sjeverozapadne Hrvatske. Pogotovo se to odnosi na pruge s velikim brzinama (Koprivnica-Osijek), koja prolazi ovim područjem.
a3) Riječni promet
Sjevernim rubom prostora prolazi tok rijeke Drave koji predstavlja granicu Općine, a ujedno i međudržavnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Mađarske.Plovidba na rijeci Dravi je u međudržavnom režimu plovidbe. Uzvodno se plovi iznimno i to zbog eksploatacije šljunka iz dravskog korita.
a4) Zračni promet
Na području općine Pitomača postoji uzletište “Banov Brod”, koje je planirano za izgradnju športskog aerodroma.
a5) Pošta
Neposredni kontakt u pružanju poštanskih usluga vrše osnovne poštanske jedinice - poštanski uredi.
Postoji jedan poštanski ured u Općini, na položaju 33 405 naselje Pitomača.
a6) Telekomunikacije
HT se opredijelio za najsuvremeniju tehnologiju s AXE centralama upravljanim snažnim računalima i udaljenim pretplatničkim stupnjevima (UPS).

b) Vodoopskrba i odvodnja
b1) Vodoopskrba
Distribucijsko područje Pitomača karakterizira vrlo loša kolektivna vodoopskrba, koja je rješavana putem individualnih zdenaca s priključivanjem okolnih domaćinstava. Jedino u samom naselju Pitomača postoje parcijalne vodoopskrbne mreže koje povezuju kuće u pojedinoj ulici na zajednički zdenac
Postojeći zdenac, na lokaciji «Lisičine», izdašnosti 25 l/s koristit će se u dvije faze: u I fazi eksploatirat će se 12,5 l/s (eksploatacija započinje tijekom lipnja 2002. god), a u drugoj fazi vodoopskrbe planira se nadogradnja i početak eksploatacije 25 l/s.Stanovnici ostalih naselja Općine vodom se opskrbljuju iz kopanih, rjeńe bušenih, bunara kojima je zahvaćen prvi sloj vodonosnika u kojem je voda podložna površinskom onečišćenju.
b2) Odvodnja
Na području općine Pitomača odvodnja nije riješena na zadovoljavajući način. Oborinske vode odvode se otvorenim kanalima ili cestovnim jarcima u najbliže vodotoke. U većini naselja otpadne vode rješavaju se septičkim jamama, koje se nekontrolirano prazne u najbliži odvodni jarak ili u najbliži vodotok. Većina septičkih jama je procjedna, bez nepropusna dna, tako da se
otpadna voda direktno infiltrira u vodonosne slojeve.
c) Elektroopskrba
Elektroenergetska mreža sadržava objekte na prijenosnim i distribucijskim naponskim razinama.Elektroenergetska mreža za prijenos električne energije sadržava samo objekte na 110 kV naponskoj razini.
Distribucijska mreža obuhvaća sve distribucijske naponske razine i pokriva područje Općine. Na 35 kV naponskoj razini izgrađeni su slijedeći sadržaji:
- Trafostanice 35/10 kV: Pitomača,
- Zračni 35 kV dalekovodi: Koprivnica-Virovitica,
Premda postoji hidropotencijal rijeke Drave hidroelektrana se do sada nije mogla izgraditi zbog financijskih mogućnosti, međudržavnih dogovora i agresije na Hrvatsku.
d) Plinoopskrba
Mjerno-redukcijske stanice su smještene u Pitomači i Đolti. U Đolti MRS izvedena je za priključenje velikih industrijskih potrošača direktno na magistralnu mrežu veledistributera, dok je od MRS u Pitomači razvod obuhvatio široku potrošnju.
Plinski sustav vezan na MRS Pitomača srednjetlačan je i obuhvaća sva naselja općine Pitomača,osim naselja Starogradački Marof i Križnica. Plinski sustav vezan na MRS Đolta opskrbljuje plinom samo sušaru duhana Đolta.
e) Postupanje s otpadom
Općina Pitomača obuhvaća dvanaest naselja i ima 10.465 stanovnika. Organiziranim odvozom otpada obuhvaćeno je 2.866 stanovnika, odnosno 988 domaćinstava. Odvoz otpada organiziran je u slijedećim naseljima: Pitomača, Dinjevac, Kladare, Otrovanec, Turnašica, Stari Gradac i Sedlarica.
Prikupljanje i odvoz otpada vrši tvrtka Komunalno Pitomača d.o.o. Sakupljanje otpada vrši se jedanput tjedno, u različitim tipovima spremnika.Komunalna tvrtka ima jedan kamion s potisnom pločom, volumena 15 m3.
Komunalni otpad
U sastavu komunalnog otpada prevladava papir, karton, vegetabilni ostaci, plastika, guma,staklo, drvo, građevinski otpad, otpad iz poljodjelstva, ambalaža poljoprivrednih sredstava itd.Udio pojedinih sastojaka teško je procijeniti, jer se ne vrši selekcija otpada.
Tehnološki otpad
Od postojećih tvrtki na području Općine samo jedna proizvodi opasni otpad, dok se kod ostalih uglavnom radi o neopasnom tehnološkom otpadu, koji završava na odlagalištu otpada Klisa, ili se zbrinjava u proizvodnom krugu vraćajući se u proces proizvodnje.Najveću količinu otpada produciraju slijedeće tvrtke: Bravar commerce d.o.o. za proizvodnju metalnih konstrukcija, Jan–Spider d.o.o., otkup i prerada ljekovitog bilja, Veronika d.o.o.,proizvodnja metli-sirak, niskogradnja, Tkalčec-commerce d.o.o., trgovina na veliko, Hortus d.o.o. za poljoprivrednu proizvodnju, trgovinu i usluge.Količina, vrsta i način zbrinjavanja
otpada po pojedinim tvrtkama prikazan je u Tablici 26.

pitomača


Sve tvrtke redovito prijavljuju vrstu, količinu i način zbrinjavanja otpada u Katastar emisija u okoliš, koji vodi Županijski ured za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove,graditeljstvo i zaštitu okoliša.
Odlagališta otpada
Na području Općine postoji 11 većih odlagališta i veliki broj manjih, smješteni na neodgovarajućim lokacijama. Podaci postoje samo za odlagalište koje koristi naselje Pitomača,Odlukom općine Pitomača od 20.12.1994. godine. To odlagalište (Klisa) nalazi se između naselja Pitomača, Stari Gradac, Turnašica i Otrovanec, a udaljeno je oko 3 km od prvih stambenih objekata. Otpad se samo navozi i povremeno prekriva. Odlagalište nije ograđeno.Godišnje se na njega odloži oko 1.400 tona različitog otpada, i komunalnog i tehnološkog.Količina do sada odloženog otpada je oko 8.000 tona, a računa se da je preostali slobodni
kapacitet odlagališta oko 10.000 tona.
IZVOR:Pitomača.hr


- 09:36 - Isprintaj - #

29.03.2007., četvrtak

Ribiči iz Pitomače na internacionalnom Monarch - Dok kupu

U Ogulinu, na rijeci Dobri održan je 2. Internacionalni Monarch-Dok cup. Organizator je bila tvrtka Monarch- Dok iz Vukovara, najveći hrvatski proizvođač umjetnih mamaca za ribolov i jedan od sponzora MP5 fishing team-a. Na natjecanju je nastupilo 55 natjecatelja. Pored domaćih nastupili su i natjecatelji iz Švedske, Njemačke, Austrije, BiH i Srbije. Lovila se pastrva po pravilima Hrvatske spin lige. Pobijedio je Mario Masla iz Dortmunda. Pitomački ribolovci natjecanje su odradili i više nego dobro budući da im je ovo bio prvi ribolov na salmonidnim vodama uopće. U generalnom plasmanu zauzeli su mjesta u gornjoj polovici tablice, a Vinko Ferenčak uvrstio se među prvih deset što je izuzetan uspjeh. Pitomačke ribolovne snage predstavljali su ribiči iz MP5 fishing teama i njihovi prijatelji. Osmeročlana ribolovna ekipa iz Pitomače, vrativši se iz Ogulina zadovoljna gostoprimstvom domaćina i izvrsnom organizacijom kupa, a ohrabrena uspješnim prvim nastupom, najavila je svoj nastup na istom kupu i dogodine.

pitomača


Pitomača.hr

- 16:36 - Isprintaj - #

28.03.2007., srijeda

KBC Zagreb: Otvorena Banka krvi iz pupkovine

U Zavodu za kliničku transfuziologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb danas je svečano otvorena Banka krvi iz pupkovine, koja je osnovana na inicijativu novinarke Ane Rukavine, lani preminule od leukemije.
Banka je simbolično otvorena na dan njezina 30. rođendana, a ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić predložio je da nosi ime Ane Rukavine.

pitomača
Banka krvi iz pupkovine bit će mjesto na kojem će svi koji to žele moći pohraniti krv bogatu matičnim stanicama, prikupljenu pri porodu. Krv iz pupkovine prikuplja se nakon nekompliciranog poroda neinvazivnim i jednostavnim postupkom, koji ne šteti novorođenčetu i majci, te ne zahtijeva promjenu uobičajenog postupka vođenja poroda.
Pripravak krvi iz pupkovine nakon obrade obilježava se jedinstvenim identifikacijskim brojem, te se nakon zamrzavanja pohranjuje na odgovarajuću temperaturu u tekućem dušiku. Krv iz pupkovine se zamrzava i čuva u istim uvjetima kao i pripravci matičnih stanica iz koštane srži i periferne krvi.
Banka krvi iz pupkovine iznimno je važna za razvoj hrvatskog zdravstva u cjelini te veliki korak naprijed u poboljšanju uvjeta skrbi za pacijente, koji će od danas pomoć moći potražiti i u svojoj zemlji, izjavio je jedan od inicijatora projekta dr. Mirando Mrsić.
Prva suradnja, kako je najavljeno, bit će ostvarena s
Klinikom za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, a potom slijedi i suradnja s ostalim bolnicama u cijeloj Hrvatskoj.
Do danas je širom svijeta obavljeno preko tisuću transplantacija krvi iz pupkovine, a rezultati su pokazali dobar oporavak krvotvornog sustava.
Hina

- 17:21 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-28.3.2007.
Popravak elektroenergetskog sustava
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 28.03.2007. g. bez električne energije biti će u Starom Gracu od 12,30 do 13,00 sati dio ulice M. Tita od broja 37 do 85, Križnica od 08,00 do 14,30 sati.

- 05:43 - Isprintaj - #

27.03.2007., utorak

Pitomačke fotografije

pitomača


- 17:35 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

pitomača


Rezultatski uspješan vikend iza sebe imaju pitomačke rukometašice. U dvostrukom programu ovog vikenda, prvo su, u subotu, u odigranom susretu 10. kola III. HRL – sjever, u pitomačkoj školskoj sportskoj dvorani, nakon dobre igre, u kojoj su se sve igračice uspjele upisati među strijelce, ubilježile prvu proljetnu pobjedu savladavši rukometašice ŽRK «Orahovica» sa visokih 42:19. Za pitomačanke su nastupile: Kovačić, Kapitan (1), Habijanić (3), I.Kožarić (10)B.Lovrin (1), Begović (3), Petković (2), Rončević (5), Veličan, I.Lovrin (2), Paradinović (1), Mioč (5), T.Kožarić i Šimić (9).
U nedjelju poslijepodne, druga ekipa ŽRK «Pitomača», također u susretu 10. kola, ali Međužupanijske rukometne lige Bjelovar dočekala je ekipu rukometašica ŽRK «Ilova» iz Grubišnog Polja i savladala svoje gošće sa uvjerljivih 49:16. Za drugu ekipu ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, Habijanić (8), I.Kožarić (10), B.Lovrin (4), Filipović (1), Begović (6), Petković (3), Veličan, I.Lovrin (2), Paradinović (2), Mioč (13), T.Kožarić i Sabolić.
Najvrijedniji rezultat ovog vikenda pitomačke mlade rukometašice ostvarile su u ponedjeljak, kada su u Slavonskom Brodu, na poludržavnoj završnici prvenstva Hrvatske za školske sportske klubove, pobijedile sve svoje protivnice i osigurale odlazak na državnu završnicu za učenice osnovnih škola što će se početkom svibnja održati u Rovinju. Rukometašice ŠŠK «Sokol» naše osnovne škole u Slavonskom su Brodu, u skupini pobijedile rukometašice osnovne škole iz Vinkovaca sa 17:7 i Pleternice sa 22:9, a u finalu osnovnu školu iz Đakova identičnim rezultatom 22:9, te osvojile naslov prvaka regije istok, te će kao predstavnice pet istočnih županija u Rovinju pokušati obraniti prošlogodišnji naslov državnih prvakinja što su ga osvojile upravo njihove godinu dana starije kolegice. Za ŠŠK «Sokol» nastupile su: Kovačić, Habijanić, B.Lovrin, Filipović, Petković, Veličan, I.Lovrin, Paradinović, Mioč, Sabolić, Siladić i Grgačić.

pitomača


Kuglači KK «Pitomača» i prošlog su vikenda nastavili sa uspješnim nastupima u III. HL zona Požega. U utakmici 24. kola lige, na domaćoj su kuglani dočekali kuglače KK «INA» iz Slavonskog Broda i zabilježili pobjedu od 5:3 što ih je učvrstila na šestom mjestu prvenstvene tablice. U 25. kolu pitomačani danas gostuju u Požegi kod kuglača KK «Elektra».

pitomača


Nogometaši NK "Pitomača“ nakon tri poraza u prve tri utakmice proljetnog dijela prvenstva III. HNL – istok i pada na posljednje mjesto tablice trećeligaša, poraženi su i u derbiju začelja, u utakmici 22. prvenstvenog kola, kao domaćini od nogometaša NK «Metalac» iz Osijeka sa 0:3. Idući tjedan pitomačani gostuju u osijeku kod nogometaša NK «Grafičar-vodovod».
Kadeti i juniori NK «Pitomača» u nedjelju prijepodne u Križevcima su odigrali svoje susrete 15. kola IV. HNL – sjever za kadete i juniore, skupina A. Obje ekipe su poražene, kadeti sa 0:3, a juniori sa 1:5.
Pionirski sastavi pitomačana u subotu su u Pitomači ugostili svoje vršnjake iz Virovitice, u susretima 20. kola IV. HNL – sjever za pionire, kvalitetna skupina A. Gosti su bili uvjerljivi u kategorijama pionira U-10 i U-12 pobijedivši sa visokih 0:5, odnosno 0:6, dok su jedinu pobjedu za domaćine ostvarili pioniri U-14 pobijedivši svoje vršnjake sa minimalnih 1:0. Svoj proljetni dio prvenstva utakmicom 12. kola IV. HNL – sjever, podskupina B, porazom od 1:3 na gostovanju u Slatini, u subotu su započeli i nogometaši NK «Croatia» iz Grabrovnice.
Od županijskih drugoligaša, NK «Sloga» iz Kladara gostovala je u Cabuni kod domaćeg NK «Tehničar» i odigrala 2:2, dok je NK «Mladost» Stari Gradac u ovom kolu slobodna, budući je druga ekipa NK «Virovitica» odustala od daljnjeg sudjelovanja u natjecanju.
Pitomača.hr

- 15:39 - Isprintaj - #

Nabava novih kanti i kontejnera za otpad

pitomača


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, pozitivno je odgovorio na zamolbu Općine Pitomača za sufinanciranje kupnje kanti i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada na području Općine Pitomača i odlučio ovu investiciju sufinancirati sa 40% njezine vrijednosti, odnosno 115.397,36 kuna. Ostatak potrebnih sredstava u iznosu od 173.096,04 kune i pripadajući PDV osigurat će Općina Pitomača i «Komunalno Pitomača». Investicijom će biti nabavljeno 1500 komada PVC kanti zapremine 120 litara, te 43 komada kontejnera zapremine 1100 litara namijenjenih za skupljanje papirnog, PET i ostalog komunalnog otpada.
Pitomača.hr

- 15:32 - Isprintaj - #

Zaključci s 4. sjednice Općinskog poglavarstva

U srijedu, 21. ožujka, održana je 4. sjednica Općinskog poglavarstva Općine Pitomača, na kojoj su Općinski poglavari bili informirani o aktivnostima i planovima Savjeta za strategiju i gospodarski razvitak općine, a prema očekivanju doneseni su zaključci o raspisivanju nadmetanja za izradu tehničke dokumentacije za proširenje postojeće gospodarske zone u Kladarama i dovršenje rekonstrukcije zgrade Poduzetničkog inkubatora Općine Pitomača (PIOP-a), te pokretanju aktivnosti za ulazak općine u postupak javnog privatnog partnerstva. Općinski su poglavari donijeli odluku o raspodjeli sredstava za financiranje javnih potreba sportu, dok će se o raspodjeli sredstava za kulturu i ostale udruge raspravljati na slijedećoj sjednici poglavarstva. Temeljem donesenog zaključka u objavu će i poziv za dodjelu javnih priznanja Općine Pitomača, a prihvaćanjem prijedloga odluke o ustrojstvu upravnih tijela općine, nastavljaju se i aktivnosti vezane uz preustroj jedinstvenog upravnog odjela Općine Pitomača.
Pitomača.hr

- 15:29 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-27.3.2007.
Nesreće u cestovnom prometu
Pitomača-26.03.2007., Vinogradska 187, prometna nesreća u u kojoj su sudjelovali osobno i kombi vozilo, tom prilikom su četiri osobe zadobile lake tjelesne ozljede.
Popravak elektroenergetskog sustava
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 27.03.2007. g. bez električne energije će biti potrošači u Pitomači od 08,30 do 13,30 sati dio ulice Vinogradska od broja 67 i 102 do 125 i 160.

- 05:58 - Isprintaj - #

26.03.2007., ponedjeljak

Javni poziv za dostavu prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Pitomača

Na temelju članka 8. i 9. Statuta Općine Pitomača («Službene novine» Općine Pitomača br. 1/06 - pročišćeni tekst i 1/07), članka 13. Odluke o javnim priznanjima Općine Pitomača, Komisija za dodjelu javnih priznanja («Službene novine» Općine Pitomača br. 1/98, 2/04) upućuje

JAVNI POZIV


svim fizičkim i pravnim osobama za dostavu prijedloga i poticaja za dodjelu javnih priznanja Općine Pitomača, za osobe zaslužne za promicanje znanosti, umjetnosti, kulture, prosvjete, gospodarstva, zdravstva, športa, socijalne skrbi i svih drugih područja gospodarskog i društvenog života na području općine Pitomača.
Kriterij za dodjelu javnih priznanja:
a) za pojedince:
- da se radi o pojedincima koji u svojoj radnoj i životnoj sredini uživaju ugled uzorna djelatnika i stručnjaka, te čestitog i vrijednog čovjeka i građanina, a koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajni doprinos i izuzetne rezultate trajne vrijednosti na unapređenju stanja i razvitka pojedinih oblasti.

b) za pravne osobe:
- da su ostvarili izuzetne poslovne i druge rezultate trajne vrijednosti u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Općine Pitomača i Virovitičko - podravske županije, te pridonijeli promidžbi istih.
c) za učenike:
- da su postigli izvrsne učeničke uspjehe u završnom razredu Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača (za dodjelu ih predlaže Učiteljsko vijeće),
- da su postigli izvrsne učeničke uspjehe u završnom razredu Srednje škole Pitomača (za dodjelu ih predlaže Školski odbor).


II
Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Općine Pitomača dostavlja se Komisiji za dodjelu javnih priznanja Općine Pitomača u pisanom obliku najkasnije do 30. travnja 2007. godine.

III
Prijedlog mora biti pismeno obrazložen i sadržavati:
- podatke o podnositelju prijedloga,
- životopis fizičke osobe, odnosno osnovne podatke o pravnoj osobi i njenom poslovanju, te obrazloženje zasluga zbog kojih se predlaže za dodjelu javnog priznanja,
- odgovarajuću dokumentaciju (objavljeni rad, kritike, pisanje stručnog i drugog tiska, natjecateljski rezultati i drugo).


IV
Sve prijedloge molimo dostaviti na adresu:
OPĆINA PITOMAČA, KOMISIJA ZA DODJELU JAVNIH PRIZNANJA,
Pitomača, Lj.Gaja 26/1.


Pitomača.hr

- 20:02 - Isprintaj - #

PINGovci sudjelovali su na Sajmu udruga mladih u Slatini

ping


Predstavnici Udruge PING 24.03.2007. godine (subota) sudjelovali su na Sajmu udruga mladih u Slatini.
Sajam je dio projekta „Aktivacija mladih“ kroz koji se želi potaknuti međusobna suradnja udruga i mladih na udruživanje i aktivizam, a organizirala ga je slatinska udruga „KRIK“.Na sajmu udruga sudjelovale su i prezentirale svoj rad udruge iz nekoliko županija, od Varaždina i Zagreba, preko Virovitice i Slatine, do Belišća i Osijeka.
O radu i planovima naše udruge, govorili su Marijan Rengel, Danijel Begović i Goran Sabađija, te su također održali i prezentaciju o dosadašnjem radu udruge izrađenu u PowerPointu.
Odlazak na sajam udruga pokazao se kao dobar potez jer su članovi naše udruge razgovarali sa predstavnicima drugih udruga o problemima koji ih muče te na koji način ih rješavaju. Također su razmjenjeni kontakt podaci te načelno dogovorena suradnja sa nekima od udruga koje su sudjelovale na sajmu.
Autor: Miroslav Baronica
PING

- 19:47 - Isprintaj - #

Aukcija slika članova likovnog kluba "Paleta"

Umjetnička likovna organizacija-Likovni klub "Paleta" poziva Vas na AUKCIJU SLIKA svojih članova.Aukcija će se održati u PETAK 30.ožujka 2007. godine u 20 sati u ugostiteljskom objektu "Zlatni klas" Otrovanec.
pitomača pitomača pitomača
Voditelj:Ivan Lovreković

- 05:30 - Isprintaj - #

25.03.2007., nedjelja

Konjički klub"Zlatni klas"Otrovanec organizira prvi naš Endurance

pitomača


U organizaciji Konjičkog kluba "Zlatni klas" Otrovanec,Turističke zajednice Općine Pitomača i Udruge "Bilogora-Papuk 1991",a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača, 14.04.2007.godine održat će se prva ovogodišnja utrka u daljinskom jahanju (Endurance).Staza počinje na seoskom imanju"Zlatni klas",Otrovanec i prolazi zemljanim i jednim dijelom brdskim putevima po vinogorju Bilogore u dužini 31 kilometar.Utrka "Otrovanec 2007." je prva ovogodišnja utrka u daljinskom jahanju i prva na području Općine Pitomača koju organizira Konjički klub "Zlatni klas" iz Otrovanca.

Program natjecanja

09–11.00 sati - prijava sudionika u Prijemnom uredu koji se nalazi u dvorištu restorana "Zlatni klas" u Otrovancu 228. Plaćaju se licence za konje i jahače ukoliko ih takmičari već ne posjeduju (200 kn po licenci), upisnina u iznosu od 100 kn uključena su dva obroka po natjecatelju, dodjeljuju se natjecateljski brojevi (plaćanje kaucije 50 kn koja se vraća po povratku natjecateljskog broja), upute za jahače, karte staze, kartoni jahača i veterinarski kartoni konja. Savjetuje se odmah prijaviti i grupu za start (istovremeno startaju po tri natjecatelja).

11.00-12.00 sati – prvi veterinarski pregled konja. Konji se na pregled dovode redoslijedom prema natjecateljskim brojevima. Vrši se provjera dokumentacije konja (IAK) te uz pregled i obilježavanje konja - bojom za životinje na sapi konja se upisuje natjecateljski broj. Konja na pregled dovododi jahač. Istovremeno s pregledom konja vrši se i vaganje jahača i opreme.

12.00–12.45 sati –tehnička konferencija, obavezna je za sve natjecatelje. Ukratko će natjecatelji dobiti pojašnjenja staze te pravila ponašanja, posebice na veterinarskim vratima. Natjecatelji prijavljuju prije tehničke konferencije grupe za start (istovremeno startaju po tri natjecatelja), one koji sami ne odaberu natjecatelje s kojima će zajedno startati u grupe raspoređuju suci, a potom se vrši ždrijebanje redoslijeda starta.

13 sati –start utrke prema redoslijedu – svake 3 minute starta po jedna grupa natjecatelja
16–17 sati –dolazak jahača na cilj
18.00 sati –proglašenje pobjednika
18.00 sati –večera i druženje

Potrebne uvjete za jahače i konje,opis staze,kodeks ponašanja tijekom utrke,o mjerenju vremena utrke i druge tehničke detalje pročitajte na stranicama organizatora:
http://www.zlatniklas.com/
http://www.udruga-bilogora-papuk-1991.hr/
p p
Fotografije:Članovi Konjičkog kluba "Zlatni klas" (Branko Tkalčec i Svjetlana Šelimber)prohode stazu za prvu Endurance utrku u našoj županiji.

- 21:15 - Isprintaj - #

30. Susreti folklora u Grabrovnici

Obilježavajući rođendan najpoznatijeg Grabrovnićana Petra Preradovića jučer su u Grabrovnici održani 30. susreti folklora. Pored domaćina KUD-a Petar Preradović nastupili su KUD Otrovanec, KUD Pitomačanka iz Pitomače, KUD Ivan vitez Trnski iz Nove Rače, KUD Ilova i ženska pjevačka skupina KUD-a Podravac iz Kloštra Podravskog. KUD Petar Preradović djeluje uz kraće stanke od 1972. godine i jedno je od najstarijih društava u Virovitičko podravske županije koje je u sedamdesetim godinama ćesto nastupalo na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. U bliskoj budućnosti planiraju snimiti CD s pjesmama svoga kraja kako bi ih spasili od zaborava.
Davor Kuhn
Pitomača.net

- 14:49 - Isprintaj - #

Jedna osoba poginula, jedna teško ozlijeđena

Jedna je osoba poginula, jedna je teško, a jedna lakše ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila noćas, petnaest minuta nakon ponoći u Starogradačkom Marofu kod Pitomače – priopćila je jutros Policijska uprava virovitičko-podravska. Vozač Matija Lončarević (23) iz Zagreba je zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad osobnim automobilom «Golf» zagrebačkih tablica i sletio s ceste, udario u nosač električne mreže, a potom i u stablo. Od zadobivenih ozljeda preminuo je na licu mjesta. Teške ozlijede opasne po život, nagnječenje pluća i druge unutarnje ozlijede, zadobio je putnik Davor Vlašić (23), a lakše drugi putnik u vozilu Alen Hrvojić (28), obojica iz Starogradačkog Marofa. Prema izjavama mještana kobne noći mladići su slavili Vlašićev rođendan, pili su, bili dobro raspoloženi…
Virovitica.net

- 14:39 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-25.3.2007.
Nesreće u cestovnom prometu
Starogradački Marof - prometna nesreća oko 00,15 sati 25.03.2007. g.
- prilikom slijetanja osobnog automobila sa kolnika i udaranja u električni
stup jedna osoba je smrtno stradala, jedna je zadobila teške tjelesne
ozlijede opasne po život, a treća osoba je lakše ozlijeđena.
Popravak elektroenergetskog sustava
- Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 26.03.2007. g. bez električne energije će biti potrošači u Pitomači od 08,30 do 14,00 sati dio ulice Vinogradska od broja 67 i 102 do 125 i 160.
- Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 27.03.2007. g. bez električne energije će biti potrošači u Pitomači od 08,30 do 13,30 sati dio ulice Vinogradska od broja 67 i 102 do 125 i 160.

- 11:37 - Isprintaj - #

Duhancima napokon isplaćeni poticaji

Na tekuće račune većine proizvođača duhana jučer je «sjeo» novac za poticaje prošlogodišnje proizvodnje. Potvrdio nam je to predsjednik udruge proizvođača duhana "Krupan list", Željko Aragović, napomenuvši kako postoji mogućnost da onim duhancima koji račune nemaju kod "Zagrebačke banke" novac stigne dan ili dva kasnije. Isplata poticaja u ukupnom iznosu od 64 milijuna kuna počela je u srijedu, a svakodnevno je isplaćivano po 20 milijuna kuna.
«I ove godine isplata je kasnila, no već smo na to navikli. Kako su pripreme za ovogodišnju proizvodnju već počele većina proizvođača morala se zadužiti pa je novac došao u posljednji trenutak. Proteklog tjedana je, naime, završena sjetva duhana za hidroponski uzgoj presadnica, a za pripremu proizvodnje potrebna su nam svakodnevna ulaganja», kaže Aragović.
Kako bi stimulirali proizvodnju duhana tvrtka «Hrvatski duhani» ustanovila je nagrade "Zlatni list" i "Veliki zlatni list" u vrijednosti od po 1500 i 2000 kuna.
Za ovogodišnju proizvodnju duhana novčani poticaji bit veću u prosjeku za jednu kunu, a nešto je veća i premija otkupljivača pa će se kilogram duhana plaćati u prosjeku 6,31 kunu. Udruga proizvođača duhana !Krupan list! se, naime, uspjela izboriti za veće potpore obrazlažući to visokim rastom troškova proizvodnje.
gg
Virovitica.net

- 11:21 - Isprintaj - #

Pitomački Prostorni plan-drugi dio

Područja pretežitih djelatnosti u odnosu na prirodne i druge resurse
a) Gospodarstvo
Prostorne pretpostavke za razvoj gospodarstva, obrtništva i malog poduzetništva osigurane su u gotovo svim naseljima Općine.Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Virovitica, općina Pitomača raspolaže slijedećim brojem tvrtki i brojem zaposlenih:
pitomača
* Obrtnici
* Gospodarstvenici

b) Poljoprivreda
Poljoprivredne površine obuhvaćaju 69,28%, a obradive 54,36% od ukupnog područja.Na području Općine prisutna je pojava smanjenja poljoprivrednih površina. Klimatske prilike nisu posebno ograničavajući čimbenik za poljoprivrednu proizvodnju.
Siju se žitarice-pšenica, zob, ječam, kukuruz, a u zadnje vrijeme i znatne površine šećerne i stočne repe i duhana.U sadašnjem trenutku, koji karakterizira usitnjena i nespecijalizirana poljoprivredna proizvodnja i nerazvijeno tržište, presudno je koncipirati strateške proizvodne programe koji će omogućiti razvoj obiteljskih gospodarstava.Iz Kataloga razvojnih projekata za Virovitičko-podravsku županiju za područje općine Pitomača,izdvojeni su slijedeći razvojni projekti prikazani u tablici:
pitomača

c) Energetika
Prijenosna i distributivna mreža električne energije u Općini je razgranata, a visokonaponska mreža uglavnom omogućuje opsluživanje cijelog prostora što su bitne pretpostavke za dogradnju i uspostavu kvalitetnog sustava napajanja na cijelom području.Opterećenje transformatora kreće se izmeńu 65 i 75%. Stopa porasta opterećenja iznosi cca 3,5%.
Izrađena je posebna studija opskrbe plinom. Postoji veliki interes stanovništva za priključenje na ovaj ekonomski i ekološki vrlo prihvatljiv energent.
Detaljniji podaci o distributivnoj mreži i kapacitetima sadržani su u poglavlju o komunalnoj infrastrukturi.
Uz rijeku Dravu na području Starog Gradaca postoji plinska stanica, koja ne traži posebna ograničenja korištenja prostora, osim sabirnog sustava plinovoda, pojedinačnih lokacija bušotina i objekata otpreme u obradi plina.Plinske stanice St. Gradac ( STG3, STG4, STG6 ) nalaze se u eksploataciji, dok bušotine plina na Bilogori na lokaciji kod Oštre kose i Plačkog jarka u slučaju potrebe mogu se aktivirati za eksploataciju.

d) Turizam
Prirodne uvjete za razvitak turizma na ovom prostoru čine: prostrana lovna područja s bogatim fondom divljači, rijeka Drava i njene pritoke s mogućnošću ribolovnog i različitih oblika rekreacijskog turizma, brojna vinorodna područja pogodna za različite oblike izletničkog,rekreacijskog i seoskog turizma, kulturne manifestacije (Pjesme Podravine i Podravlja), kao i duga turistička tradicija značajni su elementi u turističkoj ponudi.Na području općine Pitomača, registrirano je dvadesetak ležaja u privatnom smještaju.

e) Lovstvo
Na području općine Pitomača postoje tri lovišta na površinama zemljišta u vlasništvu države:
pitomača
pitomača
Površine lovišta i zemljovlasničko razmjerje

f) Pčelarstvo
Pčelarstvo je od davnih vremena prisutno u ovim krajevima. Područje općine Pitomača jedno je od rijetkih područja u Republici Hrvatskoj koje omogućuje dvije obilne paše godišnje.Sezona ispaše započinje oko 15. travnja na poljima repice, a zatim slijedi ispaša na bagremu,morfei i na kraju ciklusa cvjetanja oko 15. lipnja na kestenu i lipi.

g) Šumarstvo
Osim u ekonomskim, šume su značajne i u turističkim i lovnim djelatnostima kao i u obrani od erozija.
pitomača
Uz Dravu su zastupljene šume vrba i topole, koje su u većoj mjeri pretvorene u niski sloj šaševa i šibljika.U nizinskom dijelu dominiraju šume hrasta lužnjaka i običnog graba, te šume poljskog jasena,bagrema i johe. U njima je gusti podrast i sloj grmlja, a na jedinici površine zastupljena su stabla različitih dobnih razreda i kvalitete, bogatog prizemnim rašćem. U višim predjelima su šume hrasta kitnjaka i običnog graba i submontanske šume hrasta kitnjaka i bukve.Zaštitne šume zauzimaju 42, a gospodarske 3235 ha.Na području općine Pitomača šumskim zemljištem upravljaju HŠ- Uprava šuma Koprivnica, i HŠ Uprava šuma Bjelovar.

h) Vodni resursi
Dio općine Pitomača pripada slivnom području Vodnogospodarske ispostave «Bistra» Đurđevac,a dio Vodnogospodarskoj ispostavi «Županijski kanal» Virovitica. U slivno područje VGI«Bistra» ulazi dio općine Pitomača, odnosno katastarske općine: Dinjevac, Grabrovnica, Kladare,Mala Črešnjevica, Otrovanec, Pitomača I, Pitomača II, Sedlarica i Velika Črešnjevica, a VGI «Županijski kanal» Virovitica katastarske općine Stari Gradac i Turnašica.Na slivnom području «Bistra» reguliranim se smatraju vodotoci Vir u dužini 3 480 m, Kopanjek u dužini 2 560 m, Josina rijeka u dužini 4 030 m i Kladare I u dužini 4 200 m. Ukupno je regulirano 14 210 m vodotoka. Branjena područja nalaze se uz vodotok Drava.Na slivnom području «Županijski kanal» reguliran je dio vodotoka Lendava u dužini 4 000 m.
Rijeka Drava
Znatni relativni pad srednje Drave s koritom u šljunkovitom terenu i veliki protok, u prošlosti su uzrokovali mnoge meandre i promjene toka. Erozija obala, sprudovi, otoci i rukavci redovita su pojava na ovom dijelu Drave, tako da se njeno korito u dužem razdoblju mjestimično značajnije premješta. Zbog promjena riječnog korita nekada je dolazilo do poplava koje su uništavale poljoprivredne kulture i ugrožavale obližnja naselja i pučanstvo. Eventualnom izgradnjom hidroelektrane Novo Virje, hidrografske prilike će se bitno i trajno izmijeniti.Rijeka Drava ima sniježno-kišni režim s jednim naglašenim maksimumom u kasno proljeće (topljenje snijega u Alpama i Karavankama). Srednji godišnji protok je oko 600 m3/s.Najmanji je u siječnju (400 m3/s), a najveći u lipnju (900 m3/s).Planovi na studijskoj i idejnoj razini, predviđaju na Dravi, koja je jedini vodotok sa zanimljivim energetskim vodnim potencijalom, izgradnju više vodnih stepenica čija bi funkcija bila i energetsko korištenje.
pitomača
Posebni vodni resursi
Specifični vodni resurs predstavljaju geotermalne vode iz dubljih dijelova zemlje. Na njihovo postojanje ukazale su istražne bušotine za naftu i plin i potrebno je izvršiti daljnja istraživanja na ovom području.

i) Eksploatacija mineralnih sirovina
Prema Studiji potencijalnosti mineralnih sirovina Virovitičko-podravske županije, izrađenoj u Institutu za geološka istraživanja Zagreb, 1998. godine, neposredno uz rijeku Dravu u području Šašnatog polja, Đuretine, i Mekiša Podravskog i mjestimično u koritu rijeke nalaze se veća nalazišta šljunka. Boje šljunka su sivo-zelenkaste, a sastoje se od kvarca, kvarcita, feldspata,čestica stijena, karbonata i listića muskovita. Dimenzije valutica šljunka su od 1-2 cm. Rezerve su velike, a sirovina je čista i pogodna za upotrebu u graditeljstvu.U svrhu redovitog čišćenja i održavanja korita rijeke Drave, Hrvatske vode izdaju koncesije za vađenje šljunka iz korita rijeke.Trenutačno šljunak iz rijeke Drave se vadi na dva lokaliteta - Šljunčara na Dravi I i na području Stari Gradac. Na prvom lokalitetu korito je široko i kopanje se odvija bagerom i utovara na brod,dok na drugom lokalitetu šljunak se usisava sa dna korita i odlaže na obalu.Na nekoliko mjesta uz rijeku Dravu evidentirana je i bespravna eksploatacija pijeska i šljunka,koja ne može biti legalizirana do donošenja PPPPO za rijeku Dravu, gdje će biti definiran režim zaštite i korištenje ovog prostora.Osim građevinskog šljunka uz područje rijeke Drave nalaze se i ležišta pijeska (dravski pijesak),a na području Male Črešnjevice i napušteno ležišta lignita.
IZVOR:Pitomača.hr

- 10:07 - Isprintaj - #

24.03.2007., subota

Ivanu Jerešiću uvjetna kazna zbog prijetnje Goranu Gazdeku, uredniku Virovitica.net-a

Prema nepravomoćnoj presudi Općinski sud u Virovitici osudio je krivim Ivana Jerešića (67) iz Virovitice zbog toga što je 21. prosinca 2005. godine, u vremenu od 17 do 18 sati, ispred zgrade Policijske uprave virovitičko-podravske, prijetio Goranu Gazdeku, uredniku portala Virovitica.net i novinaru Glasa Slavonije koji je tom prigodom obavljao svoj posao. Kako donosi današnji broj Večernjeg lista, Ivan Jerešić tada izjavio: ' S tobom ću se još obračunati zbog bljuvotina koje si pisao'. Jerešića su tog dana policajci odvodili istražnom sucu u Bjelovar zbog sumnje da je počinio kaznena djela u slučaju Štedno-kreditne zadrge Virovitica. Za prijetnju Goranu Gazdeku, Ivan Jerešić je osuđen uvjetnom kaznom do godinu dana.
Večernji list

goran


- 13:18 - Isprintaj - #

23.03.2007., petak

Kako se američki predsjednik Bush provodi u Pitomači?



Skeč iz Večernje škole-Praksa.

- 22:54 - Isprintaj - #

Literarni susreti u Grabrovnici

Povodom rođendana Petra Preradovića (19.03.), u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici, u subotu 24. ožujka, održavaju se 39. Literarni susreti osnovnih škola. Svoje literarne radove predstavit će osnovne škole iz Kalinovca, Kloštra Podravskog, Molvi, Zagreba i OŠ Petra Preradovića iz Pitomače koja je i domaćin i organizator susreta. Gošća – književnica biti će Maja Gluščević iz Zagreba, autorica brojnih romana za djecu kao što su Vuk samotnjak, Bundaš iz petog be i Priča o Jelenku prema kojoj je snimljena i popularna TV serija. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će KUD Petar Preradović iz Grabrovnice, a Helena Živko i Mihael Mojzeš otpjevat će nekoliko uglazbljenih preradovićevih pjesama. Sponzor susreta je Modra lasta.
Pitomača.hr

- 11:06 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-23.3.2007.
Popravak elektroenergetskog sustava
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 23.03.2007. god bez el. energije biti će Pitomača od 08,30 do 13,30 sati dio ulice Vinogradske od broja 67 i 102 do 125 i 160.

- 11:01 - Isprintaj - #

22.03.2007., četvrtak

Svjetski dan vode i Svjetski meteorološki dan


pitomača


Na današnji dan obilježava se Svjetski dan voda. Ovogodišnja tema "Kako se nositi s nestašicom vode" govori o stanju svjetskih vodnih zaliha. Iako čak 71 posto našeg planeta zauzima voda, manje od 1 posto ukupne vode pogodno je za piće.
Potrošnja vode neprestano raste i nema nikakve sumnje da će upravo voda vrlo brzo postati jedan od najvažnijih resursa ovoga stoljeća, ističu u Hrvatskim vodama. Hrvatska je po obnovljivim zalihama vode na 5. mjestu u Europi i među prvih 50 zemalja u svijetu.
Uz bogatstvo vode možemo se pohvaliti i činjenicom da još uvijek u mnogim dijelovima zemlje pijemo vodu iz slavine, odnosno da je kakvoća vode u hrvatskoj vodoopskrbi uglavnom dobra. U Hrvatskim vodama ističu da je, za razliku od vodoopskrbe, zbrinjavanje otpadnih voda nezadovoljavajuće. Onečišćenje voda pogađa neke od glavnih gradskih središta - Rijeku, Zadar i Šibenik. Samo 40 posto kućanstava i 40 posto industrije priključeno je na kanalizacijske sustave, a pročišćava se manje od 12 posto svih prikupljenih otpadnih voda, ističu u Hrvatskim vodama.

pitomača


Prema podacima iz UN-a, više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalni pristup vodi, stoga je, da bi se još više istaknulo značenje brige o vodi, razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom "Voda za život". UN upozorava kako će 2025. godine dvije trećine ljudi na Zemlji biti suočene s nestašicom vode. Prigodom međunarodne konferencije organizirane u sjedištu FAO-a u Rimu generalni direktor Jacques Diouf istaknuo je da svijet mora postati svjestan činjenice da je borba za čistu i svima dostupnu vodu svjetski prioritet.
HRT
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svjetski meteorološki dan 23. 3. 2007.

Globalna srednja površinska temperatura Zemlje povećala za oko 0.6 °C u 20. stoljeću. Procjenjuje se da će globalna prosječna površinska temperatura i dalje rasti u 21 stoljeću i to od 1,4°C (optimistične prognoze) do čak 5, 8°C (pesimistične prognoze). Istovremeno, morska razina bi se u najboljem slučaju mogla povisiti za 9 cm, a u najgorem do čak 88 cm. To će predstavljati značajan problem za sva nisko položena područja svijeta.
Smanjenje morskog leda može prouzročiti ozbiljne promjene u morskim ekosustavima. Led na kopnu također je osjetljiv na dugotrajno zagrijavanje atmosfere, pa je vjerojatno njegovo progresivno odmrzavanje, koje će biti praćeno širenjem mokrog tla te mogućim značajnim štetama za zgrade i infrastrukturu. Ovo topljenje će također imati implikacije na ciklus kruženja ugljika preko oslobađanja jednog od glavnih plinova staklenika, metana, koji je zarobljen unutar permafrosta.
Ozon je iznimno važan stratosferski plin, jer štiti biosferu tako što apsorbira sunčevo ultraljubičasto zračenje. Zato je otkriće ozonske rupe krajem 50-tih godina 20. stoljeća iznad Antarktika bilo važno. Utvrđeno je da se ozonska rupa (sloj smanjene koncentracije ozona) razvila uglavnom kao rezultat emisije nekih široko korištenih industrijskih plinova. Ipak, s obzirom na prihvaćene mjere, sada se čini da se ozonska rupa stabilizirala. Ako se Montrealski Protokol iz 1987. bude doista primjenjivao, procijenjeno je da će se ozonski sloj u srednjim širinama vratiti na normalne vrijednosti do sredine 21. stoljeća, a da će oporavak iznad Antarktika zahtijevati dodatnih 15 godina.

pitomača


Predavanje u povodu Svjetskog meteorološkog dana 23. 03. 2007.-Dr. sc. Dušan Trninić

pitomača


Predavanje u povodu Svjetskog meteorološkog dana 23. 03. 2007. -Dr. sc. Vlasta Tutiš

DHZ

- 19:14 - Isprintaj - #

Ustoličenje mons. Josipa Mrzljaka za novog varaždinskog biskupa

Svečanost ustoličenja mons. Josipa Mrzljaka za novog varaždinskog biskupa održat će se u subotu 31. ožujka u 11 sati u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.Slavlje će započeti svečanom procesijom i ulaskom u katedralu Uznesenja BDM. Mons. Josipa Mrzljaka u službu varaždinskog biskupa uvest će zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, a pročitat će se i bula pape Benedikta XVI. o imenovanju novog varaždinskog biskupa, nakon čega će biskup Mrzljak proći katedralnom lađom i blagosloviti okupljene vjernike. U nastavku euharistijskog slavlja homiliju će uputiti biskup Mrzljak, nakon čega će predstavnici 11 biskupijskih dekanata sudjelovati u molitvama vjernika i prinosu darova. Na kraju slavlja čestitke i dobrodošlicu uputit će predstavnici dijecezanskog klera, redovničkih zajednica i vjernika laika mjesne Crkve.

pitomača


Grb i geslo novog varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka
Novi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak imat će biskupski grb u čijem je središtu pročelje s tornjem varaždinske katedrale.
U podnožju grba je njegovo biskupsko geslo "Bonum facere - Činiti dobro", koje je uzeo prilikom svog biskupskog zaređenja 6. veljače 1999. godine u zagrebačkoj katedrali.

pitomača


Varaždinska biskupija

- 16:55 - Isprintaj - #

8. Međužupanijsko natjecanje učenika frizera

U petak, 23. ožujka u našoj školi održat će se 8. međužupanijsko natjecanje učenika frizerske struke. Sudjelovat će učenici srednjih škola s područja pet Županija sjeverozapadne Hrvatske.
U stručno teoretskom znanju, te u dvije discipline praktičnog rada, natjecat će se 20 učenika iz osam škola: Oroslavlja, Varaždina, Čakovca, Siska, Virovitice, Slatine, Đurđevca i Pitomače.
Svim učenicima, njihovim mentorima i gostima želimo dobrodošlicu u naše mjesto i školu te puno uspjeha u natjecanju.
Srednja škola Pitomača

pitomača
Pobjednička kreacija Tomislava Keljara na Etnoreviji-Etnofrizura Hrvatske 2006.godine u Vinkovcima.
Fotografija:Kulturni centar"Gatalinka"Vinkovci

- 15:54 - Isprintaj - #

21.03.2007., srijeda

Američka učiteljica Mimi Hughes preplivat će u lipnju Dravu od izvora do ušća

pitomača


«Pojedinci su stvarni nositelji pozitivnih društvenih i okolišnih promjena» misao je vodilja nevjerojatne Mimi Hughes, koja nakon četveromjesečnog plivačkog maratona Dunavom od izvora do ušća prošle godine, isti pothvat namjerava ponoviti na Dravi tijekom lipnja 2007. godine. Tim činom ona želi ukazati na vrijednost žive rijeke Drave u srcu Europe, pružiti aktivnu potporu nevladinim udrugama i svim društvenim i političkim naporima da se zaustavi beskrupulozna eksploatacija rijeke i njenog bogatstva: biljnih i životinjskih vrsta, njihovih staništa i bogate rezerve pitke vode za budućnost ove međunarodne regije. Mimi Hughes živi u državi Tennessee, radi kao učiteljica čitanja i posebno se bavi učenicima koji teško savladavaju tu vještinu. Pedeset joj je godina i majka je četvoro djece. Kao tipična Amerikanka, odrasla je u sredini kojoj je termin «zdrav život» vrlo stran: hamburger i Cola Cola, manjak kretanja i nedostatak društvene i okolišne odgovornosti tipični je životni stil kojem se Mimi osobnim primjerom oduprla, učinivši svoj život primjerom za mnoge druge. Trčanjem i plivanjem počela se baviti najviše kako bi svojoj djeci dala pozitivan primjer, a da je u tome uspjela govore njeni sljedeći pothvati: pretrčala je Veliki kanjon rijeke Kolorado, izvela spektakularni plivački «bijeg» iz kaznionice Alkatraz te je 1996. dobila čast da nosi i olimpijsku baklju kao aktivni promotor sporta.

pitomača


Svoju društvenu odgovornost pokazuje na američkoj i svjetskoj sceni: 1997. preplivala je Beringov tjesnac između Amerike i Rusije u znak podrške svjetskom miru, a 2003. godine 652 milje dužine rijeke Tennessee kako bi svojim sunarodnjacima ukazala na potrebu ekološke i društvene svijesti pojedinca i društva.

Zašto se ove godine odlučila za Dravu? Kako je uopće saznala za rijeku koja njenim sunarodnjacima sigurno ne znači mnogo? Rješenje je jednostavno: upoznala je Davida Reedera, našeg dragog doživotnog suradnika i borca za Dravu i prihvatila njegov poziv da se uključi u kampanju očuvanja Drave! Njen pothvat biti će svojevrsni hommage tom velikom borcu za okoliš kojeg smo imali sreću i čast zvati svojim prijateljem.

pitomača


Mimi trenutno obilazi okolišne udruge po Sjedinjenim državama, namjerava sa svojom misijom upoznati i Ala Gorea, bivšeg predsjedničkog kandidata čija je knjiga o klimatskim promjenama uznemirila i konačno probudila savjest velikog broja Amerikanaca. Od nas, njenih suradnika u pothvatu, očekuje pomoć pri organizaciji puta i boravka u Europi, jednog pratitelja u kajaku na svakom dijelu puta te informiranje javnosti na taj način da što više ljudi sazna za njen projekt i sudjeluje u njemu. Konačno, od naše će umješnosti ovisiti i krajnji uspjeh ovog nesebičnog čina hrabre i jedinstvene plivačice: hoće li nam njen pothvat pomoći u promicanju vrijednosti naše Drave? Hoće li nas potaknuti da žrtvujemo više svog vremena i truda za očuvanje vrijednosti koje nismo dovoljno svjesni?

pitomača


Sljedeći će mjeseci pokazati jesmo li dostojni ovako velikog pothvata i može li nas Mimi Hughes ujediniti u borbi za živu Dravu kako je to činio naš pokojni neprežaljeni prijatelj David Reeder.

Helena Hećimović
Ekološko društvo Koprivnica – Dravska liga

- 20:21 - Isprintaj - #

Humanitarni koncert Pjesmom za Podravsko sunce

U nedjelju, 25. ožujka, u kino dvorani u Pitomači, održat će se humanitarni koncert pod nazivom PJESMA ZA PODRAVSKO SUNCE. Organizatori koncerta su Udruge: Glazbeni festival „Pjesme Podravine i podravlja“ i „Podravsko sunce", a pokrovitelj Općina Pitomača. Na koncertu će nastupiti Podravski mužikaši, Edo Berec i Suhopoljski tamburaši, Dragan Vlainić i prijatelji, Denis Špegelj, Damir Hajduk, Maja Zeko, Licitari i Mihael Lach. Koncert će započeti u 18 sati. Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se nabaviti na kiosku „Žabac“. Sav prihod od ulaznica i donacija ide u korist udruge „Podravsko sunce“ za kupnju ultrazvučnog color dopler aparata. Sponzori koncerta su tvrtka JAN – SPIDER d.o.o. Pitomača i HDS – ZAMP.

pitomača


Fotografija i tekst:Pitomača.hr

- 20:20 - Isprintaj - #

Na gradilštu u Pejačevićevoj stradao radnik

Virovitica-Jutros je na gradilištu stambeno-poslovne zgrade na Pejačevićevoj ulici stradao je radnik Crominga Miroslav Kovačić (51) iz Pitomače. «Na mene se srušio zid. Sad se osjećam dobro, nije strašno, liječnici kažu da ništa nije slomljeno», izjavio nam je Kovačić koji je ipak zadržan na Odjelu kirurgije virovitičke Opće bolnice. Inspektori zaštite na radu istražuju ovaj slučaj.
Virovitica.net

- 19:40 - Isprintaj - #

Virovitičko – podravska županija se uskršnjim pisanicama predstavila u Palači Sponza

Dubrovnik je bio domaćin Izložbi uskršnjih pisanica, manifestaciji koja se održavala u Palači Sponza, koju je otvorila gradonačelnica Dubrovnika, Dubravka Šuica, i na kojoj je među sedam županija, nastupila i Virovitičko – podravska.

pitomača


Organizator nastupa na sajmu je bio Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, a pročelnica navedenog odjela boravila je u Dubrovniku. Nastup predstavnika naše županije potpomognut je s Gradskim muzejom Virovitica i Zavičajnim muzejom Slatina.
Virovitičko – podravska županija, predstavila se s tradicionalnom izradom pisanica, odnosno, struganjem, kukičanjem, opletenjem vunicom, preslikavanjem biljaka i umatanjem u tkaninu, a predstavljale su je: Zlata Lauš iz Pitomače (prezentirala je ukrašavanje pisanica struganjem nap.a.); Dubravka Sabolić iz Virovitice, Cecilija Mihoković i Štefica Karafa iz Sladojevaca.

pitomača


Tekst i fotografije:ViroviticaOnline

- 19:29 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-21.3.2007.
Popravak elektroenergetskog sustava
Zbog radova na elektropostrojenju dana 21.03.2007. g. bez električne energije će biti potrošači u Pitomači od 08,00 do 13,30 sati i to dio ulice Vinogradske od kbr. 67 - 125 i od 102 - 160.
Zbog sječe raslinja ispod niskonaposnkog voda dana 21.03.2007. g. bez električne energije povremeno će biti potrošači mjesta Pitomača u vremenu od 08,00 do 17,00 sati.
Stanje na cestama Virovitičko-podravske županije

- 05:37 - Isprintaj - #

20.03.2007., utorak

Općina Kloštar Podravski obilježava svoj osnutak

Otvaranjem izložbe slika članova 'Kloštranske palete', a potom i 13-om izložbom vina Udruge vinogradara i voćara 'Šiljer', u Kloštru Podravskom sinoć je počelo obilježavanje Dana općine. Na dobro posjećenoj izložbi vina bilo je izloženo 174 uzorka, a šampionsku titulu ponijelo je vino predsjednika 'Šiljera' Alena Bana. Uz to je podijeljeno 20 zlatnih, 90 srebrnih i 26 brončanih medalja, te 7 priznanja za sudjelovanje. Obilježavanje rođendana Kloštra Podravskog danas je nastavljeno sportskim igrama veterana Domovinskog rata u Prugovcu i Kloštru, a sutra svetom misom, puštanjem u rad općinskog vodovoda, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća i Poglavarstva, na kojoj će biti dodijela javnih općinskih priznanja.
Radio Koprivnica

- 20:45 - Isprintaj - #

Mons.Josip Mrzljak imenovan novim varaždinskim biskupom

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj priopćila je da je u utorak 20. ožujka u 12 sati u Vatikanu objavljena vijest da je papa Benedikt XVI. imenovao mons. Josipa Mrzljaka, dosadašnjeg zagrebačkog pomoćnog biskupa za novog varaždinskog biskupa, objavio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije, a prenijela Informativna katolička agencija.
Ustoličenje novoga varaždinskog biskupa mons. Mrzljaka bit će u varaždinskoj katedrali u subotu 31. ožujka u 11 sati.
VIŠE:Varaždinska biskupija

- 20:37 - Isprintaj - #

Otvorena knjižnica - novo mjesto za intelektualno okupljanje

Ministar kulture Republike Hrvatske mr.sc Božo Biškupić otvorio je danas u Virovitici, u nazočnosti dužnosnika lokalne uprave, djelatnika kulture i drugih gostiju novu Gradsku knjižnicu i čitaonicu.
VIŠE:Virovitica.net

- 20:32 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije

zima


proljece


- 18:26 - Isprintaj - #

1. PING LAN PARTY

1. PING LAN PARTY
Autor: Miroslav Baronica
Fotografije:PING galerija
Protekli vikend (16.-18.03.) u pitomačkoj Kino dvorani održan je 1. PING LAN PARTY.
Nakon zahtjevnih priprema, s obzirom da je ovo bio prvi lan party kojeg je udruga organizirala, s velikim nestrpljenjem očekivao se početak partya u petak.
Kako je proteklo druženje na lanu pročitajte u nastavku.

ping


Fotografija:Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić otvara 1.PING LAN party

PETAK
Oko 17 sati počeli su stizati prvi igrači sa svojim kompovima i kada se skupilo 20-tak PC-a organizatori su bili oduševljeni jer to je bio broj za koji se mislili da će biti maksimum na ovom druženju.
No tu nije bio kraj tako da se do 20 sati skupilo 35 PC-a i već se tada dalo naslutiti da će ovaj party prerasti u nešto o čemu će se pričati barem do idućeg lan partya.
Spajanjem svih igrača na mrežu i pokretanjem COD2 počeo je deadmatch sa 32 igrača što je izazvalo oduševljenje i smijeh kako igrača tako i PING-ovaca koji su organizirali party.
Ubrzo se dio igrača prebacio na Counter Strike – source a u COD2-u se počeo igrati Search and destroy.
Pucalo se sve do duboko u noć i najuporniji igrači ostali su sve do 2 sata ujutro.
Mreža nijednom nije pala i tehnička strana lana funkcionirala je besprijekorno.

ping


Fotografija:Marijan Rengel daruje PING majicu načelniku Općine

SUBOTA
U subotu je sve počelo već u 10 sati. Oko 10.30h počeli su stizati prvi igrači sa velikim podočnjacima no uskoro su svi pc bili zauzeti a došlo je i nekoliko novih te je ukupni broj pc-a umreženih u lan bio 38.
Pred organizatorima je bio još jedan naporan dan jer za subotu je bilo predviđeno nekoliko popratnih događanja i trebalo je sve pripremiti i uskladiti.
Igralo se sve do 15 sati kada je počelo svečano otvorenje 1. PING LAN PARTYA.
Mikrofon u ruke uzeo je g. Zlatko Škrinjar, veliki prijatelj udruge PING, te najavio tijek službenog otvaranja.
Zatim je g. Marijan Rengel, kao predsjednik Udruge PING održao prezentaciju o radu Udruge, planovima za razvoj i poteškoćama na koje nailaze PINGovci u svojem radu.
O tehničkoj strani razvoja i postignutom do sada govorio je g. Mišel Begović.
O radu i planovima FVK „Mirko Lauš“ govorio je g. Zdravko Jakupec, a na kraju njegovog izlaganja prikazan je i filmski uradak članova tog kluba.

ping


Fotografija:Teške borbe
Astronomsko društvo Pitomača predstavilo se zanimljivom prezentacijom koju je izveo g. Branko Novosel, voditelj društva, a u kojoj se moglo vidjeti čime se astronomija bavi danas, što se radi u astronomskom društvu i na njihovoj zvjezdarnici „Vila“ pokraj Pitomače. Na kraju je prikazivanjem dokumentarnog filma koji su snimili članovi FVK „Mirko Lauš“ predstavljena i „udruga u osnivanju“ koja će se baviti avio-modelarstvom.
Inicijativu za osnivanje udruge avio-modelara pokrenuo je g. Zdravko Bokan koji se već dugi niz godina bavi izradom maketa aviona.
Ove prezentacije održane su prikazivanjem na velikom platnu kina te je tehnička služba udruge PING uz pomoć sponzora koji su posudili opremu odradila veliki posao da sve protekne u najboljem redu.
Završetkom predstavljanja udruga Zlatko Škrinjar pozvao je načelnika Općine Pitomača, g. Željka Grgačića da se obrati prisutnima i službeno otvori 1. PING LAN PARTY.Iskazavši podršku Općine i svoju osobnu ovakvim aktivnostima i događanjima, te presijecanjem UTP kabla g. Grgačić otvorio je Lan Party.Igranje je krenulo dalje i trajalo je sve do ranih jutarnjih sati kada su se i posljednji virtualni vojnici umorili i otišli na spavanje.

NEDJELJA
Već u deset sati kada su otvorena vrata kina svi kompovi bili su zauzeti igračima koji su trčali po virtuelnim gradovim i borili se međusobno. Stalna zauzetost svih PC-a te velik broj ljudi koji su došli pogledati što se događa u kino dvorani bili su dobar pokazatelj organizatorima da je ideja o Lan partyu bila pun pogodak te da su je i uspješno realizirali.
U 17 sati bio je gotov gulaš koji je skuhao g. Neven Bradaš te su svi igrači i posjetioci pozvani na završni domjenak kako bi uz izvrstan gulaš sredili dojmove i razmijenili prva razmišljanja o događanjima na lanu.
Ovim domjenkom ujedno je označeno i zatvaranje 1. PING LAN PARTYA .
Tijekom tri dana trajanja lan partya u holu kina mogla se je razgledati izložba stare informatičke opreme, na kojoj su današnji članovi udruge PING kao i ostali mještani koji su posudili opremu za izložbu, stjecali prva informatička znanja. Tako smo mogli vidjeti ZX Spectrum, Amiga 500+, stare disketne jedince, IBM računalo i još neke primjerke već zaboravljenih računala.

ping


Fotografija:Tajnik Udruge PING traži najbolji kadar
Organizacijom Lan partya koje je u stvari bilo opipavanje pulsa žitelja Pitomače i okolice da li postoji interes za ovakvu vrstu događanja PINGovci su se ujedno i uhodavali za organizaciju većeg (natjecateljskog) lan partya koji bi se održao u tjednu Općine Pitomača.
Broj igrača i posjetitelja, zainteresiranost i podrška koju su dobili od njih, te sa druge strane tehnički bez primjedaba izvedena organizacija lan partya (mreža je pala samo jednom kada je u dvorani nestalo struje, a ping je bio maksimalno 20) organizatori su, odmah po završetku ovog lan partya, odlučili da će se 2. PING LAN PARTY održati 8., 9. i 10. lipnja.Udruga će pokušati organizirati da se na tom partyu održi i turnir klanova.

ping


Fotografija:Izložba "starih pili"
SPONZORI
Veliku pomoć u organizaciji ovog lan partya pružile su nam slijedeće tvrtke i organizacije:
Općina Pitomača
Komunlno Pitomača
PITOMI RADIO
SEIDL ELECTRONICS
TOMMYVIDEO
Glazbeni studio i oprema „PJER“
Mesnice GRGAČIĆ
Mesna industrija PIVAC
Pekara CENTAR
Posebnu zahvalu Udruga PING upućuje Virovitičkoj udruzi DIV koja nam je posudila dio opreme za lan party, kao i svojim članovima koji su najviše doprinjeli u orgnizaciji ovog lana:
Marijan Rengel, predsjednik udruge
Mišel Begović, dopredsjednik
Danijel Begović, tajnik
te svim ostalim članovima udruge koji su svojim radom omogućili održavanje ovog lan partya.

PING LAN PARTY U BROJKAMA
3 dana trajanja
6 - 55 godine igrača
36 sati igranja
38 kompjutora
90 igrača i posjetitelja
300 m UTP kabla

FOTO:Fotogalerija sa LAN party

TEKST:Udruga PING

- 11:15 - Isprintaj - #

19.03.2007., ponedjeljak

Tomislav Ban – predsjednik HSP-a Mjesnog odbora Otrovanec

hsp


Nakon pristupanja Hrvatskoj stranci prava 26 novih članova, u Mjesnom odboru Otrovanec u općini Pitomača održana je osnivačka skupština ogranka HSP-a na kojoj je za predsjednika jednoglasno izabran Tomislav Ban. Uz mlado vodstvo ovog ogranaka HSP će osnovati u nekoliko narednih dana još dva nova ogranka u Velikoj Črešnjevici i Turnašici. Želja nam je do izbora vodstva Podružnice Pitomača u svakom mjesnom odboru osnovati ogranak HSP-a. Novim članovima članske iskaznice HSP-a uručili su Zvonimir Šimić i Boris Hlavati.
ViroviticaOnline

- 18:45 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-20.3.2007.
Popravak elektroenergetskog sustava
Zbog radova na elektropostrojenju dana 20.03.2007. g. bez električne energije će biti potrošači u Pitomači od 13,00 do 13,30 sati i to dio ulice I. Mažuranića od kbr. 63 - 113 i od 66 - 116, te u Križnici od 08,30 do 14,30 sati.

- 17:09 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

nogomet


Nogometaši NK "Pitomača“ nakon prva dva bodovno neuspješna nastupa u III. HNL – istok, niti jučer, u utakmici 21. prvenstvenog kola na gostovanju u Cerniku kod nogometaša NK «Mladost», nisu upisali prve proljetne bodove. Poraženi su sa visokih 5:1. Strijelac jedinog pogotka za pitomačane bio je Josip Veličan. Iduće nedjelje pitomačani su domaćini NK «Metalac» iz Osijeka.
Svoja nogometna natjecanja u proljetnom dijelu prvenstva nastavili su i pitomački kadeti i juniori i to na gostovanju u Koprivnici kod istoimenog domaćina. Idući im vikend donosi gostovanje u Križevcima.
Pionirski sastavi pitomačana svoje utakmice odigrali su također u Koprivnici, ali protiv mladih nada NK «Slaven-Belupo». Slavenovi klinci bili su uvjerljivi u sve tri kategorije pionira i po kategorijama slavili slijedećim rezultatima: pioniri U-10 11:0, U-12 8:0 i U-14 4:0. Slijedeće subote u Pitomaču dolaze pioniri Virovitice.

rukomet


Rukometašice ŽRK «Pitomača» prošloga su tjedna u prvoj odigranoj utakmici proljetnog dijela prvenstva III. HRL – sjever, poražene na gostovanju u Ivancu od istoimenog domaćina sa 29:31, dok su u subotu odigrale i utakmicu devetog kola protiv ekipe ŽRK «Mlinar» u Križevcima. Pitomačanke su i u ovom susretu postigle 29 zgoditaka, što također nije bilo dovoljno za prve proljetne bodove. Poražene su od domaćina sa 29:36. Za ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, Vlahović (1), Habijanić (2), I.Kožarić (8), B.Lovrin, Kapitan, Petković, Rončević (4), Veličan, I.Lovrin, Mioč (8), T.Kožarić, Begović (6). Idućeg tjedna u Pitomači gostuju rukometašice ŽRK «Orahovica», dok je druga ekipa domaćin ŽRK «Ilova» iz Grubišnog Polja.
Pitomača.hr

- 16:52 - Isprintaj - #

Sazvana 4. sjednica Općinskog poglavarstva

Za srijedu, 21. ožujka, sazvana je 4. sjednica Općinskog poglavarstva Općine Pitomača, na kojoj će Općinski poglavari biti informirani o aktivnostima i planovima Savjeta za strategiju i gospodarski razvitak općine, a očekuje se i donošenje zaključka o raspisivanju nadmetanja za izradu tehničke dokumentacije za proširenje postojeće gospodarske zone u Kladarama. Poglavari će razmotriti preduvjete za donošenje zaključka o pokretanju aktivnosti za ulazak općine u postupak javnog privatnog partnerstva, a vezano uz investicije očekuje se i raspisivanje natječaja za dovršenje rekonstrukcije zgrade PIOP-a. Kako su tijekom prošloga tjedna održane sjednice savjeta za kulturu i Savjeta za sport, pred poglavarima će se naći i prijedlozi raspodjele sredstava za financiranje javnih potreba u kulturi i sportu, te prijedlog za objavu poziva za dodjelu javnih priznanja Općine Pitomača. Poglavari nastavljaju i aktivnosti vezane uz preustroj jedinstvenog upravnog odjela općine Pitomača, a razmotriti će i program korištenja sredstava socijalne skrbi, te mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti za 2007. godinu.
Pitomača.hr

- 16:47 - Isprintaj - #

Centar za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti potiče suradnju sa školskim listovima srednjih škola

U smislu primarne prevencije Centar za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti proširuje lepezu svojih aktivnosti i ideja. U skladu s time, u prostorije Zavoda za javno zdravstvo " Sveti Rok " Virovitičko -podravske županije i Centra za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti pozvana su uredništva školskih listova svih srednjoškolskih ustanova na području Virovitičko-podravske županije, i to na jedan neformalni radni sastanak odnosno druženje.
Naš cilj je bio potaknuti srednjoškolce da, uvrštavajući u sadržaj svojih listova odgovarajuće teme, doprinesu afirmiranju zdravih stilova življenja mladeži i preveniranju ovisničkog ponašanja kod svojih vršnjaka. Jasno je kako je u razdoblju adolescencije međusobni utjecaj vršnjaka posebno izražen, te nam se čini opravdano i smisleno da pozitivne poruke ali i poruke upozorenja adolescenti odašilju jedni drugima, umjesto da to za njih uvijek čine odrasli. Tako smatramo da su školski listovi koje srednjoškolci zainteresirano čitaju prikladan medij za odašiljanje tih poruka.
Na naš poziv odazvali su se učenici i njihovi mentori triju srednjoškolskih ustanova: Tehničke škole u Virovitici, Strukovne škole u Virovitici i Učeničkog doma u Virovitici. Sastanak je održan u Zavodu u petak, 16. ožujka 2007. godine u 12 sati. U uvodu druženja goste je pozdravio ravnatelj Zavoda mr.sc. Miroslav dr. Venus koji je ukratko i izložio našu ideju. Nakon toga je gostima o radu Centra govorio voditelj Centra Siniša Brlas, prof.
Učenici i njihovi mentori zainteresirano su prihvatili ideju o suradnji, predložili su i pojedina svoja rješenja, a susret je završio zajedničkim obilaskom prostorija Centra gdje su gosti upoznati s oblicima našega rada.
voditelj Centra
profesor psihologije Siniša Brlas

ZzjzVpz

PUBLIKACIJE CENTRA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE OVISNOSTI
ovisnostovisnost
Što je to alkohol ? ( 55 kb )
Što je to pušenja ? ( 74 kb )
Sredstva ovisnosti ? ( 3895 kb )

Centar za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti

- 16:31 - Isprintaj - #

Ujedinimo se u plemenite svrhe

Pod sloganom „Ujedinimo se u plemenite svrhe“, a povodom Dana Lige za borbu protiv raka, članice humanitarne udruge Podravsko sunce u suradnji s tvrtkom AVON, u subotu su provele akciju prikupljanja sredstava za udrugu. Namjena sredstava je kupnja kolor dopler ultrazvučnog aparata za potrebe pitomačke ambulante. U akciju su sudjelovale Gordana Lukačić, Ružica Ferić, Mirjana Fritz, Ruža Hamvaš, Sanja Fritz i Tanja Grgičin. Od prodaje prigodnih značaka i bedževa sakupljeno je 2.500,00 kuna.
Pitomača.hr

- 16:27 - Isprintaj - #

"Sesvečice"osvojile veliki pokal u Italiji

sesvecice


Mladi članovi Hrvatskog folklornog društva Sesvečice iz Podravskih Sesveta vrlo su usješno predstavili Hrvatsku na 23. folklornom festivalu mladih u talijanskom Asizu. Podmladak 'Sesvečica' tamo je izveo izvorni podravski folklor. Predsjednik Zajednice KUD-ova naše županije Krešo Blažek je izvjestio da su, zahvaljujući mladom folklorašu Mariu Kovačiću i njegovom prvu uratku 'Sesvečice' osvojile veliki pokal za najbolje etno demo predstavljanje kraja, nošnje i plesa iz kojega dolaze. Dodao je da je to samo dokaz više da se u HFD 'Sesvečice' koje predvodi Josip Cugovčan izuzetno dobro radi.
Radio Koprivnica

- 16:21 - Isprintaj - #

Pitomačani žele pomoć DAN-a

dan


Čelnici pitomačke općine na čelu s načelnikom Željkom Grgačićem održali su u virovitičkoj gradskoj upravi sastanak s Andrijom Petrovićem, predsjednikom Uprave Razvojne agencije Sjever - DAN čiji je osnivač s 20 posto uloga i grad Virovitica. Na sastanku se razgovaralo o uključivanju općine Pitomača u projekte Razvojne agencije i pružanje tehničke pomoći u realizaciji projekata na gospodarskom razvoju općine Pitomača.
Z. C.
Virovitički list

- 11:25 - Isprintaj - #

Udruga prevarenih štediša i formalno zatražila novac od države

Na danas održanoj godišnjoj skupštini Udruge prevarenih štediša 317 članova je potpisivanjem ugovora prenijelo potraživanja od Zanatsko štedno kreditne zadruge i Štedno kreditne zadruge u stečaju na Udrugu. Bit će to temelj kojim će Udruga prevarenih štediša od Republike Hrvatske tražiti 29 milijuna kuna koliko dvije zadruge duguju članovima koji su svoj problem odlučili riješiti na ovaj način. «Ukoliko se država ogluši na naš zahtjev tužit ćemo je jer smatramo da imamo ista prava kao radnici «Viktora Lenca», «Riječke banke», «Poljoprometa» ili «Dubrovačke banke» čije je poslovanje sanirala, a ukoliko država smatra da svi građani nisu jednaki spremni i na prosvjede», rekao je predsjednik Udruge Ivan Šantić.
Odvjetnica Ines Biladžić-Arbutina nazočne je članove upoznala s nepravomoćnim presudama Županijskog suda u Bjelovaru odgovornima za poslovanje zadruga jer je, kao zainteresirana stranka, pratila izricanje presuda. Obzirom na glasine o visini honorara odvjetnici Arbutini objašnjeno je da on neće biti isplaćen ukoliko država štedišama ne vrati 29 milijuna kuna. Ukoliko dođe do isplate cjelokupnog iznosa honorar će biti 113.000 kuna, ukoliko to bude 10 milijuna kuna bit će to 75.000 kuna. Za odvjetnički honorar svaki štediša će uplatiti sukladno visini potraživanja, odnosno 0,3 posto. U prosjeku će to iznositi tristotinjak kuna.

Na današnjoj je Skupštini za novu tajnicu Udruge izabrana Suzana Knežević, a za dva nova člana Izvršnog odbora Nikola Kopš i Zvonko Graša. Dosadašnji tajnik i dva člana Izvršnog odbora istupili su iz Udruge.

Od danas sjedište Udruge oštećenih štediša je u Domu umirovljenika Virovitice u Ulici Matije Gupca 12. «Žalosno je ali istinito da smo bez krova nad glavom ostali voljom bivše uprave ŠKZ na čelu sa Sinišom Prpićem jer nam nisu dozvoljavali da se sastajemo u prostorijama ŠKZ u Masarykovoj ulici. Namjera nam je bila da kao sjedište prijavimo adresu ureda Genarili osiguranja u Rusanovoj 13 jer je netko, pretpostavljamo «iz suprotnog tabora», prijavio gospođu Knežević glavnom uredu Generali osiguranja da se tamo obavlja djelatnost prikupljanja novca, odnosno uplata članarine za udrugu», rekao je Šantić dodavši kako su sada zajednički jezik našli sa Udrugom umirovljenika je među štedišama najviše umirovljenika i onih koji će to uskoro postati.

Udruga prevarenih štediša će poslati otvoreno pismo Državnom sudbenom vijeću Republike Hrvatske u kojem će izraziti nezadovoljstvo što mjesto predsjednika Županijskog suda u Virovitici obnaša Darko Domšić, sin Martina Domšića, prvooptuženog u slučaju štedno-kreditnih zadruga koji je osuđen na godinu dana zatvora. Darko Domšić je radio kao sudac Općinskog suda u Virovitici, a tijekom svoje karijere sudio je i na parnicama vezanima uz Zanatsko štedno-kreditnu zadrugu Virovitica, prethodnicu ŠKZ-a. Sumnja se da je svojim vezama omogućio da njegova supruga Vera i brat Igor namire svoju štednju garsonijerama u Crikvenici. «Gdje je tu moral čovjeka koji obnaša tako visoku i časnu funkciju. On je bio dužan obavijestiti svog oca da se zajedno s Jerešićima, Mičićima i Herbajima ne može ponašati kao pijani milijarder i svojom pohlepom sve nas odvesti u propast», rekao je Šantić naglasivši: Da je moralan čovjek prodao bi tu garsonijeru i namirio nekoliko desetaka štediša koji žive u teškim uvjetima i nemaju nikakva primanja».

Od političara na skupštini je bio nazočan glavni tajnik DC-a Vladimir Novotny, a po prvi puta na jednom ovakvom skupu bili su nazočni predstavnici lokalne politike - predsjednica Gradskog vijeća Željka Grahovac, dožupan Zvonimir Šimić i predsjednik Županijske skupštine Boris Hlavati.
Saborski zastupnik Josip Đakić je, prema riječima Ivana Šantića, odbio doći na skup, a Željko Pecek se isprićao.
Virovitica.net
gg

- 05:30 - Isprintaj - #

18.03.2007., nedjelja

Pitomački Prostorni plan-prvi dio

Položaj, značaj i posebnosti područja općine u odnosu na prostor i sustave Županije i Države
Općina Pitomača nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Virovitičko-podravske županije, na prostoru Bilogorske Podravine. Sa sjeverne strane graniči s Republikom Mađarskom, s istočne strane s općinom Špišić Bukovica, s južne strane s Bjelovarsko-bilogorskom županijom (općina Veliki Grđevac), a sa zapadne s Koprivničko-križevačkom županijom (općine Kloštar Podravski i Sesvete Podravske).

pitomača


Općina Pitomača je jedna od većih općina u Virovitičko-podravskoj županiji, s površinom od 158,14 km2, što predstavlja 7,82 % površine Županije. Broj stanovnika, prema Popisu iz 2001. godine je 10.465, gustoća naseljenosti je 66 st/km2.
Općina Pitomača svojim prirodnim vrijednostima, reljefom, geološkim sastavom, klimatskim i hidrološkim karakteristikama, vegetacijskim pokrovom i faunom, ima izuzetno značenje u Virovitičko-podravskoj županiji.
Osnovni podaci o stanju u prostoru
U općini Pitomača ima dvanaest naselja i to Pitomača, Dinjevac, Grabrovnica, Kladare, Križnica,Mala Črešnjevica, Otrovanec, Sedlarica, Stari Gradac, Starogradački Marof, Turnašica i Velika Črešnjevica.Naselje Pitomača je sjedište općine Pitomača.

pitomača


Površina
U strukturi ukupnih površina najviše su zastupljene poljoprivredne površine s 67,77%, s tim da su oranice na 54,36% površine. Slijede šume s 20,72%, vode s 3,62% i ostalo s 0,52%.Ukupna površina građevinskih područja je 11,65 km2, odnosno 7,37 % površine općine.

pitomača


pitomača


Stanovništvo
Na prostoru općine Pitomača živi prema Popisu stanovništva 2001. godine 10.465 stanovnika, što čini udio od 11,21 % u ukupnom stanovništvu Virovitičko-podravske županije.

pitomača


Naseljenost
Općina Pitomača obuhvaća 12 naselja: Dinjevac, Grabrovnica, Kladare, Križnica, Mala Črešnjevica, Otrovanec, Pitomača, Sedlarica, Stari Gradac, Starogradački Marof, Turnašica i Velika Črešnjevica.
Područje uz državnu granicu
Prema sporazumu izmeńu Republike Hrvatske i Republike Mađarske o pograničnom prometu i suradnji, u pograničnom području općine Pitomača nalazi se naselje Križnica. To je područje od posebnog interesa za Državu.

Prostorno razvojne i resursne značajke
Zemljopisna obilježja
a) Geološka obilježja
Prostor općine Pitomača karakterizira relativno jednostavna geološka građa.Najvećim dijelom područje Općine reljefno je ravničarsko (dravska potolina). Na južnom dijelu,znatno manjem površinom, nalazi se brežuljkasti predio Bilogore.U geološkom pogledu Dravska potolina je produkt dubokih usporednih rasjeda u kojima je uvjetovan današnji smjer toka rijeke Drave. Taložine u Dravskoj potolini kvartarne su starosti.Sastoje se u najvećoj mjeri od prapora,eolskih pijesaka i organogeno-barskih sedimenata (barske
gline, pijesci, treset).Konačnim formiranjem reljefa i procesima erozije i denundacije nastali su deluvijalno proluvijalni i aluvijalni sedimenti, koji pokrivaju dolinska i nizinska područja Podravine.Tektonsku jedinicu Bilogore izgrađuju isključivo tercijarne naslage. Strukturno-tektonski sklop je formiran na prijelazu iz neogena u kvartar. Specifičnost za ovu tektonsku jedinicu su prevrnute strukture tercijarnih naslaga uz rub s kristalinskim kompleksom.Cijelo područje Općine nalazi se u području maksimalno opaženog intenziteta potresa od 7 stupnjeva MCS skale.
b) Pedološka obilježja

pitomača


Legenda: 4 - aluvijalno livadno tlo
5 - aluvijalno tlo branjeno od poplava
7 - rigolano tlo na praporu
9 - lesivirano tlo na praporu
10 - lesivirano pseudoglejno tlo na praporu
22 - kambična tla na pijesku
23 - rankerna tla na pijesku
26 - pseudoglej na zaravni
38 - niski treset
41 - aluvijalno tlo
43,44,45 - močvarno glejno djelimični meliorirano tlo
Red i klasa pogodnosti:
P1 (4,5)- dobro obradiva tla
P2 (7,9,10)-umjereno ograničeno obradivo tlo
P3 (22,23,26)-ograničeno obradivo tlo
N1 (38,41,43,44,45)-privremeno nepogodna tla za obradu
c) Obilježja reljefa
Reljef prostora općine Pitomača, najvećim dijelom je nizina uz Dravu. Ta, naoko jednostavna i ujednačena slika, obogaćena je nizom promjena. Nizinski dio je prostor pridravske ravnice i dio otvorenog panonskog prostora. Nizina uz rijeku Dravu je područje vrlo male reljefne energije. To je tipičan prostor nastao akumulacijsko-erozijskim procesom rijeke Drave i njenih pritoka.Nizina se stepenasto spušta prema Dravi.
d) Hidrografska obilježja
Na području općine Pitomača vodne površine zauzimaju 572 ha odnosno 3,62% ukupne površine Općine. Veći vodotoci su: Rijeka Drava, Josina Reka, Grabrovnica, Velika i Mala Črešnjevica.Rijeka Drava je s glacijalnom režimskom komponentom. Obzirom na veličinu sliva, prostor Općine malo ili gotovo uopće ne utječe na režimske karakteristike Drave.Rijeka Drava odvodnjava najveći dio prostora. Ona ima nivalni režim (maksimum vode u lipnju,a minimum u prosincu). Depresije i stari rukavci za vrijeme visokog vodostaja redovito se pune vodom. Na površine između zaštitnog nasipa i Drave često se Drava izlije u svega nekoliko sati.Drava na tom području je brza i za vrijeme visokih voda povlači sa sobom drvni materijal - cijela stabla, granje, a katkada zna odnijeti i cijeli sprud ili stvoriti novi ili odroniti dio obale.
Eventualnom izgradnjom hidroelektrane Novo Virje, hidrografske prilike bitno će se izmijeniti.Preostali dio čine brdsko-ravničarski vodotoci sa snježno-kišnim režimom u hladnom razdoblju godine.Oni su bujičnog karaktera pa u vrijeme kiša dovode s brdskog dijela sliva mnogo vode i nanosa koji se taloži na nizinskom dijelu. U nizinskom dijelu vodotoci su uređeni, regulirani i redovito se održavaju.
e) Klimatska obilježja
Klimatske osobine prostora općine Pitomača mogu se okarakterizirati kao klima kontinentalnog tipa. Jeseni su u pravilu toplije od proljeća. Proljeće se odlikuje naglim porastom temperature i prijelazom u ljeto iz relativno oštre zime, pa je razdoblje proljeća kratko.Pretežito ravničarski prostor uvjetovao je homogenost klimatskih osobina i to, uglavnom,
makroklimatskih, na što su male reljefne razlike imale najveći utjecaj.Podaci o klimatskim obilježjima za općinu Pitomača, dobivaju se iz hidrometeorološke postaje -Radarski centar Bilogora, koji je smješten na Bilogori, Lipica, kota 262. U toj meteorološkoj postaji bilježe se podaci o temperaturi, tlaku, vlažnosti zraka, smjeru i brzini vjetra, a vrši se i
obrana od tuče.Ovaj objekt je od važnosti za Republiku Hrvatsku. Umrežen je u sustav na razini državne
hidrometeorološke službe, odakle se dio podataka šalje i u meńunarodnu razmjenu.
Temperatura zraka
Prosječna godišnja temperatura zraka na ovom području kreće se oko 10,10C.
Oborine
Prosječna godišnja količina oborina je 839 mm
Može se zaključiti da ni u jednom mjesecu u godini nema izrazitog manjka niti viška oborina,nego su ravnomjerno raspoređene. S obzirom na godišnje doba, najviše oborina padne u ljetnim mjesecima, a najmanje u zimskim. Za vrijeme vegetacijskog razdoblja padne više od polovine ukupne godišnje količine oborina.
Srednji godišnji broj dana s kišom iznosi 121 dan.
Vlaga zraka
Prosječna mjesečna vrijednost vlage zraka je 70%.
Strujanje zraka
Najučestaliji vjetrovi su iz sjevernog kvadranta. Prema godišnjoj ruži vjetrova, najdominantniji su vjetrovi južnog i jugozapadnog smjera. Ukupni godišnji broj dana sa jakim vjetrom (6 bofora) je svega 0,4%, što je gotovo beznačajno, a ako se pojavljuju onda je to u ljetnim mjesecima.Olujni vjetrovi na ovom području su rijetki, što znači da ih možemo potpuno isključiti.
Naoblaka i insolacija
Pojave oblačnosti najčešće su u jesenskim i zimskim mjesecima. Relativno veća količina padalina i prosječno mala oblačnost u vegetacijskom razdoblju, ukazuju na pljuskovit karakter padalina u tom dijelu godine.
Meteorološke pojave
Najveći broj dana s mrazom javlja se u zimskom, a manje u jesenskom i proljetnom dijelu godine. Najveće štete nastaju ako se mraz pojavi početkom travnja tj. u vegetacijskom razdoblju.
Pojave magle su takońer karakteristične za jesenske i zimske mjesece, a ukupni godišnji broj dana s maglom iznosi 11,5 dana.
Osnovne kategorije korištenja zemljišta
Površinski vegetacijski pokrov čine šume, livade i obradive površine. Ostali prostor čine vode,izgrađena površina, ceste, putovi, željeznice i ostalo.

pitomača



IZVOR:Pitomača.hr

- 10:14 - Isprintaj - #

17.03.2007., subota

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-17.3.2007.
Popravak elektroenergetskog sustava
Zbog sječe raslinja ispod niskonaponskog voda dana 17.03.2007. g. bez električne energije povremeno će biti mjesto Pitomača od 08,00 do 15,00 sati.

Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 20.03.2007. godine. bez električne energije biti će potrošači:
- u Križnici od 08,30 do 14,30 sati;
- u Pitomači od 13,00 do 13,30 sati dio ulice I. Mažuranića od broja 63 i 66 do 113 i 116.

- 09:29 - Isprintaj - #

Slavko Kopjar – novi načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske

U nazočnosti ravnatelja policije Marijana Benka i njegovog zamjenika Jakova Bukvića, danas je na tiskovnoj konferenciji u Policijskoj upravi virovitičko-podravske javnosti predstavljen novi načelnik PU virovitičko-podravske, dojučerašnji glasnogovornik Slavko Kopjar. Sada već bivši načelnik, Miroslav Lončar, obnašat će dužnost načelnika Policijske postaje u Đurđevcu, dok dosadašnji načelnik Policijske postaje Đurđevac prelazi na rad u zagrebačku policijsku upravu.

cop


Fotografija:ViroviticaOnline
Nakon što je novom načelniku uručeno Rješenje o obavljanju nove dužnosti, ravnatelj policije Marijan Benko predstavio je novi team koji će biti na čelu ove policijske uprave. Njega čine: Dražen Huzjak - zamjenik načelnika PU Virovitičko-podravske, Zlatko Benija - načelnik Odjela policije, Andrej Hegediš - načelnik Odjela krim. policije, Tihomir Kirin - načelnik Odjela za granicu, Miroslav Buneta - načelnik Policijske postaje Slatina, Mario Župan - načelnik Policijske postaje Pitomača, Hrvoje Venci - načelnik Policijske granične postaje Terezino Polje, Goran Kladušić – pomoćnik načelnika Policijske granične postaje Terezino Polje i Josip Štajdohar – glasnogovornik Policijske uprave virovitičko-podravske.

cop


Načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske, Slavko Kopjar, zahvalio se na ukazanom povjerenju, te je obećao da će odgovorno i profesionalno obavljati policijske poslove te se truditi podići dignitet i čast policije, u cilju općeg stanja sigurnosti na području Virovitičko-podravske županije.
ViroviticaOnline

- 09:05 - Isprintaj - #

16.03.2007., petak

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-16.3.2007.
Popravak elektroenergetskog sustava

Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 16.03.2007. g. bez električne energije će biti potrošači u Kladarama, Otrovancu i Dio Grede u Pitomači od 08,00 do 17,00 sati.

- 05:56 - Isprintaj - #

15.03.2007., četvrtak

Plakat 1.PING LAN partya

ping

ping



Udruga Pitomačkih Informatičara i Network Gamera

- 18:14 - Isprintaj - #

Grad Virovitica podržao otvaranje Područne osnovne glazbene škole u Pitomači

Grad Virovitica, na jučerašnjoj sjednici Gradskog poglavarstva Grada Virovitice, podržao je inicijativu Osnovne glazbene škole 'Jan Vlašimky' Virovitica za otvaranjem Područne škole u Pitomači. Elborat o otvaranju Područne škole u Pitomači izraditi će Osnovna glazbena škola 'Jan Vlašimsky' kao i sve predradnje za otvaranjem 'podružnice' u Pitomači. Sredstva za rad, materijalne troškove, prostor i školsku opremu Područne škole u Pitomači osigurat će Općina Pitomača.
ViroviticaOnline

- 18:00 - Isprintaj - #

Draženu Jerešiću tri godine zatvora, Martinu Domšiću godinu, a ostali olobođeni

Na Županijskom sudu u Bjelovaru završeno je suđenje čelnicima Štedno-kreditne zadruge Virovitica za više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminala.
Od šestorice optuženih četvorica su, Ivan Jerešić, Goran Mičić, Miroslav Lesić i Vlatko Herbaj oslobođeni. Prvooptuženi Martin Domšić likvidator zadruge osuđen je zbog prijevare u gospodarskom poslovanju na godinu dana zatvora a drugooptuženi Dražen Jerešić šef računovodstva zadruge, na dvije godine i šest mjeseci zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, a osam mjeseci zbog toga što 1999., 2000. i 2001. nije vodio poslovne knjige pa mu je ta kazna pretvorena u jedinstvenu kaznu od tri godine.
Obrazlažući presudu predsjednica sudskog vijeća Antonija Bagarić između ostalog je istaknula da su dvojica osuđenih od veljače 2003. do ožujka 2004. znajući za rješenja Ministarstva financija o zabrani rada iz siječnja 2001 i rješenja Trgovačkog suda Bjelovar o upisu likvidacijskog postupka iz veljače 2003.,u cilju da zadruga ostvari nepripadnu dobit ,dozvolili nastavak poslovanja zadruge te su većim brojem ljudi sklapali ugovore o oročenju novčanih sredstava,preuzimajući novac,a i produžujući oročenja ranije sklopljenih ugovora,pri čemu nisu govorili da je Zadruga u likvidaciji pa je 75 osoba sklopilo ugovore tako da je zadruga došla do nepripadne dobiti od 3,2 milijuna kuna za koji su oštećeni svi ulagači.
Osuđeni su počinili kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja.
Virovitica.net

- 17:46 - Isprintaj - #

Kalinovac-ograničen promet za prijevoznike šljunka

Stanovnici Kalinovca još bi malo duže od mjesec dana trebali trpjeti neprestani promet teških kamiona koji prevoze šljunak kroz selo. Na jučerašnjoj su sjednici Vijeća, naime, prihvaćene izmjene Odluke o uređivanju prometa, po kojima će kamionima nosivosti veće od 10 tona biti zabranjen prolazak kroz Kalinovac između 22 i pet sati ujutro, a tijekom vikenda i praznika uopće neće smjeti prometovati. Načelnik Darko Sobota je rekao da su sve veća oštećenja na kućama, cestama i komunalnoj infrastrukturi u koju je općina uložila puno novca potaknuli lokalnu upravu da ograniči promet teških kamiona. Isto tako, izmjene su potaknute odbijanjem tvrtki koje se bave iskopom šljunka da suradnjom s lokalnom upravom zaustave uništavanje imovine. Na pitanje zašto se tako dugo čekalo na reakciju općine kalinovečki načelnik Sobota je odgovorio da su nadležni sporo odrađivali svoje obaveze. Najavio je da bi se izmjene trebale početi provoditi u svibnju, a prije toga moraju dobiti pozitivnu ocijenu đurđevačke Policijske postaje i Županijske uprave za ceste, te ih Vijeće općine potom mora potvrditi.
Radio Koprivnica

- 17:42 - Isprintaj - #

Devastirana obala Drave

drava


Ekološko društvo Koprivnica i Dravska liga održali su konferenciju za novinare na obali rijeke Drave blizu mosta kod Botova, na mjestu bivšeg iskapališta šljunka. Zbog čega baš tamo objasnila je članica Predsjedništva Dravske lige Helena Hečimović.
- „Da pokažemo dokle smo doveli našu najveću vrijednost na ovom terenu, a to je rijeka Drava. Prizor koji smo zatekli na obali Drave je više nego žalostan; prostor je zapravo vrlo devastiran i deseci metara obale su iskopani u ime zaštite od poplava, u ime održanja plovnosti... Ali sve su to priče koje iza sebe sakrivaju samo pohlepu za šljunkom i ništa drugo.“
Koncesija za iskapanje šljunka na tom mjestu istekla je prije dva dana, tako da više nema pravne osnove njegova nastavka. To je prema riječima Helene Hečimović jedan problem manje, no još uvijek veliki problem predstavlja hidroelektrana Novo Virje koja se i dalje nalazi u prostornom planu Koprivničko–križevačke županije. Ovih je dana iz Ministarstva zaštite okoliša došlo pismo te, kaže Hečimović, po njihovom stručnom mišljenju hidroelektrana Novo Virje nije prihvatljiva za okoliš i ne vide razloga da ona i dalje ostane u našem prostornom planu. U očuvanje rijeke Drave priključili su se prijatelji Dravske lige i Ekološkog društva Koprivnica iz cijelog svijeta. I stoga će Amerikanka Mimi Huges u lipnju preplivati Dravu od njezinog izvora do ušća, upozoravajući na sve opasnosti koje prijete ovoj rijeci.
Radio Koprivnica

- 17:37 - Isprintaj - #

14.03.2007., srijeda

Prvi PING LAN party

ping


Udruga Pitomačkih Informatičara i Network Gamera (PING) organizira povodom druge godišnjice rada prvi veliki LAN party od 16.do 18.ožujka u prostorijama Kino sale Pitomača.
Od osnutka Udruge 20.03.2005.do danas je aktivno 76 članova koji su svojim trudom i znanjem "pokrili" bežičnom mrežom veći dio Općine Pitomača i time omogučili brojne pogodnosti sadašnjim i budućim članovima(pristup internetu,mrežno igranje,korištenje datoteka na serveru,...).Ovaj LAN party je prvi u nizu aktivnosti Udruge koji ima za cilj povečanja broja članova te promicanje informatičkog znanja kako među svojim članovima tako i među žiteljima Općine Pitomača.
Uz sam LAN party kojeg će u subotu otvoriti općinski načelnik Željko Grgačić održat će se i kratka prezentacija ostalih "tehničkih" Udruga s područja Općine Pitomača.
Astronomsko društvo Pitomača predstavit će voditelj društva Branko Novosel koji će govoriti o upotrebi suvremene tehnologije i interneta u astronomiji dok će Zdravko Jakupec predstaviti Foto video klub"Mirko Lauš" uz prikazivanje svojih novih filmova.
Sam LAN party biti će sukob igrača u igrama Call of duty 2 i Counter Strike: Source dok će se ostale igre igrati dogovorno između sudionika(Warcraft 3, C&C Generals, Flatout 2,itd.).
Svakom igraču je osigurano jedno mjesto za računalo, jedna utičnica za struju i jedan ulaz na mrežni preklopnik (switch) dok igrač treba donijeti sa sobom kompletno računalo, mrežni i produžni kabel koji mu je dovoljan da spoji sve svoje dijelove računala koji troše struju.

ping


U predvorju Kino sale posjetitelji će moći pogledati izložbu starih kompjutera(Spectrum, Atari, Schneider, Sinclair, Commodore, Amiga) i osvježiti se pićem po sponzorskim pristupačnim cijenama dok je za sam kraj party-a u nedjelju organiziran besplatni gulaš za sve posjetitelje.Veliku pomoć u organizaciji i savjetima PINGovci su dobili od virovitičke Udruge DIV od koje su posudili Hubove i kablove za umrežavanje kompjutora,mladih pitomačkih poduzetnika Seidl Elektronicsa i TommyVideo koji su omogučili Live prijenos igranja na platnu projektora uz zvučne i video efekte,te Općine Pitomača koja je izdvojila iz proračuna određena sredstva za rad Udruge.
Pozivaju se svi ljubitelji mrežnog igranja da navrate na 1.PING LAN party i saznaju sve o Udruzi koja će modernu tehnologiju dovesti i u Vaš kompjutor.
Ulaz je besplatan za sve dane trajanja partya!

ping


PROGRAM:
Petak, 16.03.2007.
15-17 - Sakupljanje sudionika; Instalacija, konfiguriranje i testiranje opreme
17-?? - Igranje PC igara i druženje sudionika
Subota, 17.03.2007.
10-15 - Sakupljanje sudionika; Igranje PC igara i druženje sudionika
15 -16 - Otvorenje 1.PING LAN party-a
- Predstavljanje Udruge Pitomačkih Informatičara i Network Gamera (PING)
- Predstavljanje Astronomskog društva Pitomača
- Predstavljanje kino-kluba "Mirko Lauš" iz Pitomače
16-20 - Igranje PC igara i druženje sudionika
20-21 - Spajanje LAN party-a sa bežičnom mrežom Udruge PING
- Igranje sa igračima spojenim na bežičnu mrežu
21-?? - Igranje PC igara i druženje sudionika

Nedjelja, 18.03.2007.
10-15 - Igranje PC igara i druženje sudionika
u 17 - Zatvaranje 1.PING LAN party-a

ping


- 18:56 - Isprintaj - #

Dekanatski susret ministrantica iz župa Đurđevačkog dekanata

U subotu 10. ožujka u Kalinovcu je održan dekanatski susret ministrantica iz župa Đurđevačkog dekanata. Sudjelovalo je oko 50 ministrantica iz župa Kalinovac, Đurđevac, Ferdinandovac, Kloštar Podravski, Pitomača, Podravske Sesvete i Budrovac. Susret je organizirao dekan Đurđevačkog dekanata i župnik u Kalinovcu preč. Mladen Gorupić, a vodile su ga časne sestre služavke Malog Isusa iz Pitomače i Kloštra Podravskog, i to s. Katarina, s. Ana i s. Karmen, te župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, inače povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu.
vbvb
Fotografije:Varaždinska biskupija
Nakon uvodnih pozdrava i zajedničkog doručka napravljena je zajednička fotografija kako bi se već na samom početku posvjedočilo zajedništvo ministrantica. Program susreta u uređenoj kapeli u prostorijama župne kuće sastojao se od uvodne molitve i upoznavanja ministrantica sa životom časnih sestara, predstavljanja ministrantica po pojedinim župama, kršćanskog svjedočenja u problemskim situacijama, kratke kateheze o pozivu, rada po grupama i izrade plakata te prezentacije tog rada. Priređen je i zajednički ručak uz odmor i prigodne igre. Susret je zaključen pripremom za euharistiju i misnim slavljem te molitvom. Želja je organizatora da ovakvi susreti kroz zajedništvo međusobno i s Bogom potaknu nova duhovna zvanja kod onih koje Bog pozove k sebi u tu službu.
Povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Podravskih Sesveta, istaknuo je da će nakon susreta ministrantica biti održan i susret ministranata, kako bi se mladeži predstavio pastoralni život, te u njima potaknula želja za duhovnim zvanjem. Nazočne je upoznao kako se 22. rujna u Ludbregu predviđa susret ministranata na razini Varaždinske biskupije, koja ove godine slavi 10 godina postojanja.
Povjerenik za mlade u Đurđevačkom dekanatu vlč. Tomislav Leskovar, župnik iz Kozarevca, kazao je kako se dekanatski susreti mladih održavaju svaka tri mjeseca, a ovisno u kojem su vremenu obrađuju se i prigodne teme. Na tim susretima mladi spoznaju kako mogu živjeti pravu vjeru uz ovakav suvremeni tempo života, pravi cilj odricanja u korizmi, te druge teme vezane uz vjeru i život. To je ujedno i međužupno organizirano druženje mladih u dekanatu koje utječe vrlo pozitivno na današnju mladež koja se sve više zabavlja elektronskim medijima, umjesto društvenim životom.
Dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić, župnik iz Kalinovca, naglasio je kako su cilj ovakvih susreta buduća redovnička i svećenička zvanja, budući da Crkva oskudijeva duhovnim zvanjima. Uz ove susrete, priređuju se i susreti mladih koji se održavaju svaka tri mjeseca u dekanatu, te imaju za cilj i jačanje vjere da bi mladi bili međusobno čvršći i povezaniji u vjeri, te da se dobar rad mladih jedne župe prenese u motivaciju i rad mladih druge župe.

Nenad Erdelec
Varaždinska biskupija

- 16:23 - Isprintaj - #

Pitomačan na ledu Baltičkog mora

majstor


Fotografije:Pitomača.hr
Zlatko Majstor, voditelj MP5 fishing team-a koji djeluje pod okriljem Turističke zajednice općine Pitomača, posjetio je jednu od najboljih ribolovnih destinacija u Europi, nama daleku Finsku. Organizator putovanja bila je tvrtka Sil-em iz Zagreba, generalni uvoznik Rapalinih proizvoda za Hrvatsku. Četveročlanu ribolovnu ekipu iz Hrvatske sačinjavali su trojica prvoplasiranih u Hrvatskoj Sil-em bass ligi. Pored spomenutog Zlatka Majstora iz Pitomače to su još Siniša Pavlinić iz Zagreba i Darko Klemen iz Đakova te direktor Sil-em-a, Silvio Martinović. Ljubazni domaćin bio je najveći svjetski proizvođač umjetnih mamaca za ribolov Rapala iz Finske. Za vrijeme petodnevnog boravka u Finskoj hrvatskim ribolovcima društvo su pravili dvojica najboljih finskih ribolovaca Ari Paataja, Rapala pro guider i Tapio Verho, Storm brand manager. U okviru posjeta Finskoj hrvatska ribolovna ekipa posjetila je Finski muzej sportskog ribolova i proizvodni pogon Rapale u Vaaksy-u no ipak najzanimljiviji trenuci odigrali su se na 40 cm debelom ledu na Baltičkom moru.

zm


Pitomača.hr

- 16:06 - Isprintaj - #

Ivka Skender,voditeljica triju folklora

Četiri desetljeća ljubavi prema folkloru

Već četrdeset godina Pitomačanka Ivka Skender njegovateljica je izvorne pjesme, plesa i kola, ali i voditeljica nekoliko folklornih grupa. Da je zaljubljena u sve što je izvorno, narodno, odaje i njen dnevni boravak u stanu.
- Točno je da sam veliki ljubitelj folklora i svega pratećeg vezanog za izvorne kulture. Ta ljubav seže još iz mojeg djetinjstva kada sam u drugom razredu osnovne škole s kolegicom Nadom Tišljar pjevala u emisiji "MIKROFON JE VAŠ" 1957. godine, emitiranoj na Radio Zagrebu. Bila sam i članica prve filmske grupe koju je vodio gospodin Mirko Lauš. Iako se moda pjesama i plesova stalno izmjenjivala, ja sam trajno ostala kod svoje najveće ljubavi za domaće i izvorno.
Angažirani ste na više mjesta, imate puno istomišljenika i suradnika?
- Trenutačno vodim tri folklorne skupine: u okviru Udruge žena "Gračanka" stariju grupu sa 16 članova i mlađu sa 20 članova s njihovim muzikašima, zatim dramsku sekciju i KUD "Podravka" u Starogradačkom Marofu sa 14 članova folklora i 6 glazbenika.
Koju vrstu folklora njegujete?
- Isključivo plešemo i pjevamo izvorna kola i pjesme ovoga kraja. Posebno su lijepa uskrsna pjevana kola, ivanjska kola, božićni običaji, običaji za Sveta tri kralja, a da ne spominjem svatovske običaje. Sve to pada u zaborav i naši mladi najčešće nemaju pojma o tome. Naše je da to istrgnemo iz zaborava i njegujemo dalje. Muzika, e tu nema problema. Ne biste vjerovali, na probu znaju istovremeno doći po šest bajzara. Zar to nije sjajno?!

ivka


Fotografija:Virovitički list
Posebno želim pohvaliti gospodina Igriča iz Križnice koji dva puta tjedno, dobrovoljno na svojem biciklu preveze preg Drave svojega bajza u Starogradački Marof da bi nam svirao na probi folklora. To je ljubav koju stvarno cijenim.

Okruženje vas odaje da ste ljubiteljica i skupljačica narodnih nošnji?
- Ova poculica mi je naslijeđe od moje mame. Ona ju je naslijedila od svoje i tako je iz generacije u generaciju sačuvana do naših dana. Kao takva već više godina internetski svima je dostupna. Uspjela sam pribaviti sebi za ljubav kompletne podravsku, slavonsku i posavsku nošnju i sve ih ljubomorno čuvam za sljedeće generacije. Sve su tkane i vezene na domaćem lanenom platnu. Dobro su očuvane, što me posebno veseli. To je moja ljubav i moje blago. Moje članice i članovi folklora, nošnje koje su uglavnom njihove, osobno čuvaju kod svojih kuća, jer nam je to sigurnije i jednostavnije.
Koje sve smotre posjećujete i s kime surađujete?
- Posjećujemo se unutar folklornih društava prvenstveno u našoj općini i županiji, a po mogućnosti putujemo i dalje. Svake godine posjećujemo KUD u Svetoj Nedjelji, zatim Šandrovec Kladare, Podravske Sesvete, Otrovanec, Turanovac, Donji Miholjac, Špišić Bukovicu, Viroviticu, Petrovsko u Zagorju, a surađujemo i s jednom zagrebačkom udrugom umirovljenika. Sve su to manje-više uzvratni posjeti, a sve prilagođujemo financijskom dosegu.
Priređujemo i zabave, a uz sve teškoće posljednjih godina prihode od ulaznice darivale smo pitomačkoj udruzi " Podravsko sunce" koja još uvijek prikuplja novac za mamograf.
Nešto novca dobijemo od općine Pitomača, nešto od Virovitičko-podravske županije, a najviše doprinosi članstvo samo.

Tko vam najviše pomaže?
- Uz sve ostale u Starom Gracu istaknula bih gospođu Ružu Posavec, predsjednicu Udruge žena, ali i cijelu njenu obitelj na koju uvijek mogu računati. U Starogradačkom Marofu to je gospođa Kata Miklić, koja ne samo da je aktivna članica folklora, nego je to žena koja je u posljednjih deset godina nositeljica svih aktivnosti u selu. Bez nje teško bi se i znalo za malo podravsko selo Starogradački Marof, koje ima svega stotinjak stanovnika.

Barica Mihoković
Virovitički list

- 15:58 - Isprintaj - #

Godišnja skupština Udruge žena Kladara

Bolje da nestane selo nego običaji

U izvješću o jednogodišnjem radu Udruge žena Kladare njezina predsjednica Ivka Mađar pobrojala je sve mnogobrojne ostvarene akcije, požalila na odlazak folklorašica koje su zadržale nošnje i pritom izrazila nadu da će se vratiti u folklor ili barem vratiti nošnje, a informirala je i o radu dječjeg folklora i zamolila za podršku roditelja.
Blagajnica Ankica Ratajec i tajnica Mirjana Gucek podnijele su financijski izvještaj, iz kojeg je vidljivo da je udruga u prošloj godini imala svega 4208 kuna prihoda i isto toliko rashoda, a ostvareno je čak 27 točaka najrazličitijih aktivnosti od kojih je preteško ijednu od njih posebno izdvojiti jer su sve podjednako vrijedne i značajne.
Takav rad pohvalio je i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić obvezavši se da će pomoći konkretne akcije koje će udruga organizirati u budućnosti. Pohvalno su se o suradnji i međusobnoj ispomoći u realizaciji ideja izrazile Anđelka Kranjec i Marija Bobanj iz Kloštra Podravskog.

kladare


Fotografija:Virovitički list
Sljedeća zajednička aktivnost bit će realizirana već 11. ožujka održavanjem humanitarnog koncerta žena Kladara i Kloštra Podravskog, a zajednički će organizirati i realizirati radionice snovanja i tkanja platna.
Rad Udruge žena Kladare prati i virovitički muzej, pa je ravnateljica Dubravka Sabolić predložila da se uz postojeću zbirku starih predmeta na terenu od najstarijih kazivačica pokuša sačuvati i kulturna usmena baština. Naime, Kladare u odnosu na Pitomaču imaju nešto drugačije običaje, izvorne pjesme, nošnje, oblačenje, načine češljanja i još mnogo toga drugoga.
Rad kladarske Udruge žena pohvalio je i zagrebački Kladarčanin Martin Magdić, izrekavši onu staru: "Bolje da nestane selo nego običaji".
Na kraju skupa Jevica Filjak i Janica Profuntar otpjevale su splet prekrasnih izvornih pjesama karakterističnih za Kladare.

B. Mihoković
Virovitički list

- 15:52 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-14.3.2007.
Struja: Zbog sječe raslinja ispod niskonaponskog voda, dana 14.03. 2007. godine, bez električne energije biti će od 08,00 do 17,00 sati povremeno po potrebi mjesta: Grabrovnica, Velika i Mala Črešnjevica.

- 06:16 - Isprintaj - #

13.03.2007., utorak

U Đurđevcu sve spremno za "Kukuriček"

kuku


U Đurđevcu je sve spremno za Dječji glazbeni festival 'Kukuriček', koji će se održati za mjesec dana, točnije 14. travnja. Čak stotinjak glazbenih uradaka pristiglih za tu tradicionalnu festivalsku priredbu na velike je muke stavilo stručni žiri, koji je morao odabrati 24 skladbe. Odabrani su autori i mali izvođači iz Splita, Zagreba, Rijeke, Opatije, Trogira, Knina, Viškova, Pule, Buzeta, Vukovara, ali i iz Bjelovara, Virovitice, Pitomače te Koprivnice i Đurđevca. Festival 'Kukuriček' i ove će se godine održati pod pokroviteljstvom Županije i Grada Đurđevca.
Radio Koprivnica

- 19:48 - Isprintaj - #

Podravske pisanice u Dubrovniku

Na izložbi uskršnjih jaja u Dubrovniku predstavit će se i 10 autora iz Koprivničko-križevačke županije sa 140 pisanica, najavila je županijska Zajednica kulturno-umjetničkih udruga. To su Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta, Branka Riškuš iz Novigrada Podravskog, Ana Bogat, Dorica Kolar, Ana Kerečin, Marta Čelik i Jela Cesarić iz Molvi, Marica Međurečan iz Koprivnice, Slavko Šimunic iz Đurđevca i Tomislav Franjić iz Kalinovca. Svaki autor izložene pisanice poklanja OŠ 'Marin Držić' iz Dubrovnika, koja je i organizator te izložbe.
U palači Sponza izložba se otvara u ponedjeljak, a nastup naših autora u Dubrovniku organizirala je Družba braća hrvatskog zmaja, Zmajski stol u Križevcima.

cugi


Radio Koprivnica

- 19:30 - Isprintaj - #

Novi programi poticanja i subvencioniranja Vpž

vtz


Program poticanja ekološke poljoprivrede u Virovitičko – podravskoj županiji za 2007. godinu
Sredstva za poticanje ekološke proizvodnje u 2007. godini dodjeljuju se za biljnu proizvodnju u slijedećim iznosima:
- za ratarske kulture: 1.000,00 kuna/ha,
- za ljekovito bilje: 2.000,00 kuna/ha,
- za povrće: 3.000,00 kuna/ha,
- za voćnjake i vinograde: 4.000,00 kuna/ha.
Najmanja površina za pojedinu vrstu biljne proizvodnje koja se potiče iznosi 0,1 ha po vrsti proizvodnje.
Najveći iznos koji se može dodijeliti fizičkoj ili pravnoj osobi za navedenu svrhu iznosi 20.000,00 kuna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Subvencioniranje nabave loznih cjepova i voćnih sadnica
Ovim Programom utvrđuju se korisnici te način isplate i visina subvencija za nabavu loznih cijepova i voćnih sadnica u Virovitičko-podravskoj županiji, iz sredstava proračuna Virovitičko-podravske županije u 2007. godini.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Program poticanja osiguranja usjeva i trajnih nasada od mogućih šteta poljoprivrednim proizvođačima
Županija sudjeluje u pokriću premije osiguranja na način da osiguraniku po pojedinoj zaključenoj polici osiguranja, sufinancira najviše 25% troška plaćene premije osiguranja, odnosno premije po skupnoj polici osiguranja.
Najmanji iznos naknade je 100,00 kuna, a najviši iznos je 10.000,00 kuna za pojedinog korisnika. U slučaju zadruge, korisnik je svaki član zadruge koji je obuhvaćen skupnom policom osiguranja.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Program poticanja svinjogojske proizvodnje u 2007. godini
Sredstvima novčanog poticaja potiče se oplodnja rasplodnih krmača uzgojenih na području Virovitičko-podravske županije osjemenjene od umatičenih nerasta ili osjemenjene umjetnim putem, te ostavljene za uzgoj radi proširenja vlastitog matičnog stada u svrhu povećanja proizvodnje mesa.
Pravo na novčani poticaj imaju uzgajivači, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koji posjeduju najmanje 5 krmača u stadu, odnosno najmanje 3 krmače u stadu na područjima posebne državne skrbi.
Rasplodne krmače trebaju biti propisno označene tetovažom Hrvatskog stočarskog centra (u daljnjem tekstu: HSC) i upisane u upisnik uzgojno valjanih životinja kod ovog Centra, a sukladno poslovima koje obavlja Područna služba HSC-a kao ovlaštena ustanova za poslove selekcije u stočarstvu.Novčani poticaj se ostvaruje nakon osjemenjivanja rasplodne krmače, a odnosi se na: Veliki Jorkšir, Švedski Landras, Njemački Landras i Pietren pasmine svinja. Rasplodne krmače moraju biti osjemenjene sjemenom umatičenih nerasta.Iznos novčanog poticaja je 150,00 kuna po osjemenjenoj krmači, a zahtjev se podnosi na temelju potvrde o prašenju koju izdaje HSC.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Program za razvoj govedarstva za tekuću godinu
Sredstvima novčanog poticaja potiču se ženska grla uzgojena na području Virovitičko – podravske županije osjemenjena sjemenom testiranih bikova umjetnim putem, te ostavljena za uzgoj radi proširenja vlastitog matičnog stada u svrhu povećanja proizvodnje mesa i mlijeka.Pravo na novčani poticaj imaju uzgajivači, obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa područja Virovitičko-podravske županije koja posjeduju najmanje 4 krave u stadu, odnosno najmanje 3 krave u stadu na područjima od posebne državne skrbi.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vpž

- 19:15 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-13.3.2007.
Popravak elektroenergetskog sustava
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 13.03.2007.g. bez električne energije biti će potrošači naselja Voćin u vremenu od 08,00 do 13,00 sati.
Zbog sječe raslinja ispod niskonaponskog voda, dana 13.03. 2007. godine, bez električne energije biti će od 08,00 do 17,00 sati povremeno po potrebi mjesta: Stari Gradac, Starogradački Marof i Šašnato Polje.
ŽUPANIJSKI CENTAR 112

- 05:38 - Isprintaj - #

12.03.2007., ponedjeljak

Nova stranica za Jubito linkove

jubito


Na novoj stranici pitomačkog autora www.mergat.com možete stavljati,po Vašem mišljenju,najsmješnije hrvatske Jubito video uradke.



- 18:58 - Isprintaj - #

Muškarac iz Kozarevca obolio od mišje groznice

Obolio 35-godišnji muškarac iz Kozarevca kod Đurđevca
Prvi ovogodišnji slučaj opake zaraze u Podravini

Autor:FRANJO BARTOLIĆ

mis


Pojavila se mišja groznica u Kozarevcu
Fotografija:Večernji list
Gotovo s 95-postotnom sigurnošću kod 35-godišnjega muškarca iz Kozarevca, mjesta nedaleko od Đurđevca, utvrđeno je oboljenje od rijetke, ali opasne bolesti poznate u narodu pod nazivom mišja groznica.

Jaki simptomi
Muškarac se prošli tjedan javio liječnici u Kloštru Podravskom sa simptomima povišene temperature, glavobolje i jakog povraćanja. Liječnica je kod pacijenta primijetila da se ne radi o nekoj od uobičajenih bolesti praćenih temperaturom i stoga je pacijenta poslala na pretrage u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, gdje su gotovo sigurni da se radi o hemoragijskoj vrućici - odnosno mišjoj groznici.
Danas će biti poznati rezultati pretraga, pa će se bolest u potpunosti moći potvrditi.
Članovi obitelji oboljeloga muškarca gotovo svakodnevno odlaze u Zagreb kako bi čuli najnovije obavijesti o stanju bolesnika. Zahvalni su liječnici u Kloštru Podravskome jer je brzo i profesionalno reagirala te uputila bolesnika u specijaliziranu kliniku. Zahvaljujući toj činjenici brzo je postavljena početna dijagnoza te se pristupilo liječenju koje bi trebalo biti uspješno i bez težih posljedica.
Već u nedjelju muškarac je obitelji kazao da se osjeća mnogo bolje jer su prestala užasna povraćanja za kojih je imao osjećaj da će iz sebe izbaciti čitavu utrobu.
Do zaraze je najvjerojatnije došlo u trenutku runjenja kukuruza s klipa. Obitelj posjeduje manju farmu krava i tovilište te je muškarac sam pripremao hranu za stoku.
Na mjestu gdje drže kukuruz bilo je i miševa te je to, kako pretpostavlja i sam bolesnik, to jedino mjesto gdje se mogao zaraziti.

Oprez!
Budući da je prošla zima bila iznimno blaga, može se očekivati godina s većim brojem glodavaca koji su prijenosnici zaraze nego inače, a pojavljuju se na raznim mjestima u kućanstvima i prirodi, pa valja biti oprezan, poručuju zdravstveni djelatnici.
Večernji list

- 18:52 - Isprintaj - #

Pitomački Prostorni plan na internetu

pp


Prostorni plan Pitomače-KARTA-2.10MB(pdf)
Polazišta(pdf)715.12 Kb
Ciljevi(pdf)594.19 Kb
Plan(pdf)252.48 Kb
Odredbe(pdf)425.47 Kb
Dokumentacija i suradnja(pdf)68.29 Kb

Pitomača.hr

- 17:57 - Isprintaj - #

Predavanje za poljoprivrednike

Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu u suradnji sa BC institutom, Kamenom Sirač i Syngentom organizira predavanje koje će se održati u četvrtak 15. ožujka u dvorani Općine Pitomača s početkom u 11 sati.
Program predavanja:
1. Informacije i novosti o provedbi SAPARD programa,
2. Osnove gnojidbe ratarskih i industrijskih kultura, predavač: dipl.ing. Siniša Hrgović, savjetnik HZPSS-a
3. Kalcizacija i popravak tla vapnom, predavač: dipl. ing. Vlatka Stranjik, predstavnica Kamena Sirač,
4. BC – paleta sjemena (kukuruz, soja, pšenica) za 2007. godinu, predavač: dipl. ing. Zoran Kurtović, predstavnik BC instituta Zagreb
5. Zaštita ratarskih i industrijskih kultura preparatima tvrtke Syngenta – novosti, predavač: dipl. ing. Dražen Rajnović, predstavnik Syngente
Pitomača.hr

- 16:33 - Isprintaj - #

11.03.2007., nedjelja

Pitomačke fotografije

smesignal


- 15:56 - Isprintaj - #

Ivandija donio Suhopoljčanima tri boda, Pitomači novi poraz

n


Nogometaši Suhopolja, golom Danijela Ivandije, svladali su Križevce u utakmici 20. kola Treće lige skupina istok, te tako sačuvali prednost od tri boda pred drugoplasiranom Olimpijom iz Osijeka. Trenutak odluke dogodio se u 81. minuti, kada je Ivandija poentirao na dodavanje Darka Miličića. Drugi županjski predstavnik u Trećoj ligi, nogometaši Pitomače, na svom su terenu poraženi od Nedelišća 2:3. U idućem kolu, Suhopolje gostuje kod Nedelišća, dok će Pitomača otputovati kod Mladosti u Cernik. (kt)
ViroviticaOnline

- 10:00 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-11.3.2007.

IZVJEŠĆE PODRUČNOG UREDA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE VIROVITICA

PROMETNE NESREĆE
sa materijalnom štetom: 1 Pitomača, 1 Sedlarica, 1 Virovitica
sa lakše povrijeđenima : Pitomača ( dvije osobe )

OPSKRBA ENERGENTIMA
Struja : redovita
Voda : redovita
Plin : redovit

- 09:57 - Isprintaj - #

10.03.2007., subota

Radio Pitomača LIVE streaming

pitomiradio


Od 9.ožujka Radio Pitomača-Pitomi radio može se slušati uživo i na internetu.
Pitomi.hr

- 08:26 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-10.3.2007.

IZVJEŠĆE PODRUČNOG UREDA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE VIROVITICA

OPSKRBA ENERGENTIMA
Struja : Zbog sječe raslinja ispod niskonaponskog voda, dana 10.03. 2007. godine, bez električne energije biti će mjesta: Turnašica i Sedlarica sa pripadajućim vinogradima u vremenu od 08,00 do 15,00 sati povremeno po potrebi.
Voda : redovita
Plin : redovit

- 06:44 - Isprintaj - #

09.03.2007., petak

Pitomačke fotografije

zabreg

- 21:07 - Isprintaj - #

Korizmeni susret mladih Đurđevačkog dekanata

U župi Podravske Sesvete u subotu 3. ožujka održan je drugi mjesečni susret mladih Đurđevačkog dekanata. Bio je to korizmeni susret s temom "Mijenjati se iskrenim odricanjem".
Susret je započeo molitvom, a zatim je u uvodnom dijelu istaknuto kako sama korizma nije lagana, jer ni vjera nije lagan put. Ukratko su protumačeni korizmeni "običaji i tradicije" kao što su pepeljenje glave, post, nemrs, pobožnost križnog puta, milosrđe, milostinja, odricanje…
Nakon toga se krenulo razmišljati i razgovarati o glavnoj temi, tj. kako se može "mijenjati iskrenim odricanjem": Čega bi se mladi mogli odreći kako bi postali bolji ljudi? Osim već "tradicionalnih" odricanja od kave, alkoholnih pića, kolača, čokolade, interesantno je bilo čuti kako se mladi pitaju: "Zašto se nitko nije odrekao npr. psovke ili mržnje, vrijeđanja, ogovaranja, lažnog optuživanja? Zašto nitko nije odlučio poraditi na boljim odnosima među svojim prijateljima, susjedima, na fakultetu, poslu itd?" Uz druge prijedloge za odricanje, koji su puno važniji od kave ili čokolade i mogu zaista mijenjati u bolje ljude, spomenute su i "suvremene ovisnosti": zabava, disco, kockanje, kladionice, računala, igrice, surfanje internetom, mobiteli… Ili kako je jedan mladić upitao: "Koliko dnevno vremena provedemo na mobitelu pišući poruke ili razgovarajući? A koliko vremena dnevno razgovaramo s Bogom?"
Uslijedio je zaključak kako se treba "iskreno odreći" da bi se i "iskreno promijenili, te postali bolji ljudi."
Nakon toga mladi su ukratko upoznati s križnim putom mladih Varaždinske biskupije koji će se održati 24. i 25. ožujka ove godine u Đurđevačkom dekanatu po župama Kalinovac - Ferdinandovac - Đurđevac. Pozvani su da se kao domaćini odazovu u što većem broju.
Susret je završio molitveno-meditativnim razmišljanjem kojeg je vodila Ivana Horvat iz Đurđevca. Cijeli susret vodio je vlč. Tomislav Leskovar, župnik iz Kozarevca i povjerenik za mlade u tom dekanatu.
Fotografije i tekst:Varaždinska biskupija

dekanat



- 19:43 - Isprintaj - #

Novi natječaji

zupanija


Natječaj za obnovu i razvitak sela i seoskog prostora pod nazivom: “Program ukupnog razvoja“
Natječaj za dodjelu novčane potpore za mjeru 8. obnova i razvitak sela i seoskog prostora (ruralna infrastruktura, zaštita okoliša, uređenje zemljišta, ribarstvo, šumarstvo, lovstvo, diverzifikacija djelatnosti) pod nazivom: „Program ukupnog razvoja“ u 2007. godini
1. Predmet natječaja je prikupljanje ponuda temeljem Pravilnika o provedbi programa razvitka seoskog prostora (N.N. 71/05, 37/06, 109/06) - za mjeru 8. obnova i razvitak sela i seoskog prostora (ruralna infrastruktura, zaštita okoliša, uređenje zemljišta, ribarstvo, šumarstvo, lovstvo, diverzifikacija djelatnosti) pod nazivom: „Program ukupnog razvoja“ u 2007. godini koji će biti sufinanciran sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a koji se odnosi na izradu razvojnih projekata – Programa ukupnog razvoja (PUR).

2.Cilj natječaja je poticanje regionalnog i ruralnog razvoja na načelima održivog razvitka, koji se temelji na djelatnostima koje omogućuju gospodarski i socijalni prosperitet, uz krajnju skrb za očuvanje i unapređenje okoliša, te prirodnog i kulturnog nasljeđa.

3.Sudionici natječaja jesu jedinice lokalne samouprave (općine, gradovi) koje će započeti ili su započele pripremu i/ili izradu PUR-a.

4.Jedinice lokalne samouprave (općine, gradovi) koje su izradile „Program ukupnog razvoja“ ne mogu biti sudionici natječaja.

Natječaj za Preradu, skladištenje i trženje poljoprivrednih, ribarskih i šumarskih proizvoda
Cilj natječaja je pokretanje proizvodnje, a time i mogućnost zapošljavanja i stvaranja sigurnog dohotka žitelja koji žive u ruralnom prostoru. Nadalje, cilj je omogućiti proizvodnju poljoprivrednih proizvoda kako u malim proizvodnim pogonima na vlastitom obiteljskom gospodarstvu, tako i u pogonima većeg proizvodnog kapaciteta i time osigurati primjerene radne i životne uvjete uz očuvanje prirodnog i kulturnog naslijeđa.
Dugoročno, cilj je jačanje poljoprivrednog sektora, očuvanje, razvoj i zaštita ruralnih područja.

Svjetska banka daje do 5.000 USD u Programu malih potpora
Cilj Programa malih potpora Svjetske banke je razvoj učiniti obuhvatnijim i pravičnijim, i to osnaženjem građana kako bi mogli prihvatiti i preuzeti veću inicijativu u razvojnim procesima

Vpž

- 18:55 - Isprintaj - #

Stotinjak Sesvečana želi informatičku naobrazbu

Blizu stotinu stanovnika Podravskih Sesveta želi se naučiti služiti računalom, a sudeći prema odluci Općinskog poglavarstva, ta će im se želja ostvariti. Tečajevi informatičkog opismenjavanja su besplatni, do sada ih je uspješno završila gotovo polovica zainteresiranih, a krenuli su na inicijativu člana Poglavarstva Borisa Drvenkara. Bude li interes i dalje takav, općinski načelnik Ivan Derežić najavljuje da se s projektima educiranja u Sesvetama neće stati, te će ih Općina i dalje poticati i financijski pomagati.
Radio Koprivnica

- 17:15 - Isprintaj - #

U Pitomači zaplijenjena marihuana za daljnju prodaju

Službenici Policijske uprave virovitičko-podravske, u srijedu su prilikom kontrole prometa, pregledom osobnog automobila virovitičkih registracijskih oznaka pronašli 295 grama marihuane koja je bila namijenjena za daljnju prodaju. U automobili su se nalazili 27-godišnji N.M., 22-godišnji T.S. i 25-godišnji I.P. Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo Zlouporabe opojnih droga, protiv troje hrvatskih državljana podnosi se kaznena prijava.

Isti dan, oko 1,40 sati u Virovitici, policijski službenici PU virovitičko-podravske kod M. Č. (1974.), pronašli su 05,2 gr. opojne droge marihuane. Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Zlouporabe opojnih droga, protiv M. Č. podnosi se kaznena prijava.
ViroviticaOnline

- 16:59 - Isprintaj - #

Druga godišnjica Foto video kluba "Mirko Lauš"

fvk


Jučer 8.ožujka 2007. u prostoru Općine Pitomača, s početkom u 19 sati obilježena je druga godišnjica postojanja i rada Foto video kluba "Mirko Lauš".U okviru programa otvorena je 6. izložba fotografija, premijerno su prikazani novi filmovi "Filmske grupe", te najbolje ocijenjeni filmovi iz prošle sezone. Dvorana nije imala dovoljno sjedećih mjesta za sve zainteresirane ali to nije umanjilo ugodnu atmosferu tokom cijelog događaja. Prisutnima se obratio načelnik Općine Pitomača gospodin Željko Grgačić koji je članovima Kluba čestitao drugi rođendan, te izrazio podršku u radu s djecom i zaželio puno uspjeha po uzoru na nekad popularni Kinoklub "Slavica". Argumentirao je svoju podršku Klubu dodijelom prostora kako bi se uvjeti za rad kluba poboljšali. To če sigurno rezultirati većom kvalitetom rada jer "Filmska grupa" sada ima i prostor i opremu za koju su pak sredstva dobivena od Hrvatske zajednice tehničke kulture i to u vrijednosti od 50 000 kuna o čemu je prisutne informirao predsjednik Kluba Zdravko Jakupec. Ukupno je bilo prikazano 7 filmova od čega 5 premijerno, a na izložbi fotografija izlagalo je 10 autora s ukupno 42 fotografije koje možete pogledati na stranici Foto video kluba "Mirko Lauš" pod kategorijom "FOTO ALBUMI".
Z.J.
fvk fvk


Fotografije:Pitomača.net

fvk


fvk fvk


laus
Pitomača.net

- 15:58 - Isprintaj - #

Počela sezona krpelja

zzjz


Topliji, proljetni mjeseci sobom donose i pojačanu aktivnost krpelja, parazita toplokrvnih životinja, a iznimno i čovjeka. U našim krajevima najčešće se susreće šumski ili šikarni krpelj vrste Ixodes ricinus, a određeni značaj ima i pseći krpelj Rhipicephalus sanguineus. Krpelji za svoj razvoj i razmnožavanje trebaju obrok krvi, pa je upravo to razlog zašto povremeno žive kao nametnici na toplokrvnim kralješnjacima (pticama i sisavcima) kojima sišu krv.

k


Rasprostranjeni su široko u prirodi, najčešće na rubnim područjima šuma, u sloju grmlja i niskog raslinja, u šikarama i područjima visoke trave. Krpelj ima mali radijus kretanja koji se mjeri metrima, svoju žrtvu ne traži aktivno poput komaraca, već se popne na vršak grančice i nepomično čeka. Ukoliko čovjek ili životinja dotaknu krpelja, on se svojim nožicama zakvači i pređe na žrtvu. Kroz izvjesno vrijeme šeta po tijelu i traži pogodno mjesto za obrok krvi (meki, vlažniji dijelovi kože, pregibi na tijelu, vlasište).
Prilikom uboda rilcem krpelji izlučuju tvar kojom se pričvrste uz kožu, te slinu putem koje mogu prenositi uzročnike određenih zaraznih bolesti ukoliko su i sami zaraženi. Prenose čitav niz bolesti, ali je značajno napomenuti da nisu zaraženi u velikom broju. Krpelji su najbrojniji i najaktivniji u proljeće i rano ljeto, te znatno rjeđe u jesen, dok se tijekom hladnih mjeseci ne susreću.
Značajnije bolesti koje prenose krpelji su
- Krpeljni meningoencefalitis
- Lymska bolest – borelioza
- Erlichioza
- Babezioza


Navedene bolesti su tzv. bolesti prirodnih žarišta jer se pojavljuju samo na određenim područjima zbog uske povezanosti s prirodnim staništem prenosioca (krpelja). Najugroženiji su ljudi koji profesionalno učestalo borave u prirodi (šumski radnici) ili su u prirodi često zbog hobija (planinari, lovci, izletnici, djeca – polaznici škole u prirodi i sl.).

Opće mjere zaštite od krpelja:

- izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, odnosno u prirodi se krećite očišćenim putevima
- izbjegavajte ležanje direktno na travi
- nosite prikladnu odjeću svjetlijih boja, dugih rukava i nogavica i ne ostavljajte je na grmlju
- nosite prikladnu, zatvorenu obuću
- prije odlaska u prirodu koristite repelentna sredstva (odbijaju krpelje) nanošenjem na odjeću i otkrivene dijelove tijela
- nakon povratka iz prirode presvucite odjeću i obavezno! pažljivo pregledajte cijelo tijelo, posebice područje pazuha, dojki, pupka, prepona i vlasišta
- kod male djece posebice treba pretražiti područje glave

Ukoliko se otkrije krpelj koji se pričvrstio na kožu, potrebno ga je što prije odstraniti jer se skraćivanjem vremena provedenog na koži smanjuje i mogućnost eventualnog prijenosa uzročnika bolesti. Odnosno, rizik od infekcije veći je što je boravak krpelja na tijelu duži.
Krpelja je potrebno izvaditi cijelog bez prethodnog premazivanja bilo kakvim (inače uvriježenim) sredstvima, zato što navedeni postupak premazivanja uzrokuje pojačano izlučivanje sline krpelja, te eventualno pojačano ubacivanje i mogućih uzročnika pojedinih zaraznih bolesti. Krpelja se vadi pincetom hvatanjem neposredno uz kožu, te ga se laganim povlačenjem, bez naglih trzaja, izvlači iz kože. Nakon opisanog postupka potrebno je mjesto uboda dezinficirati medicinskim alkoholom. Ukoliko prilikom vađenja dođe do otkidanja tijela krpelja i posljedičnog zaostajanja rilca u koži, ono se odstranjuje uz pomoć sterilne igle.

Jedina specifična preventivna zaštitna mjera (cijepljenje) odnosi se samo na zaštitu od jedne bolesti koju prenose krpelji, a to je KME - krpeljni meningoencefalitis (virusna upala mozga i moždanih ovojnica). Cijepljenje protiv KME preporuča se za ugroženi dio ukupne populacije, prvenstveno za osobe profesionalno izložene mogućnosti zaraze kao što su šumski radnici. Osim njih, cijepljenje se preporuča za osobe koje zbog osobnih sklonosti često borave u prirodi, kao što su planinari, izletnici, lovci i sl. Cijepljenje se provodi injiciranjem tri doze cjepiva u određenim razmacima kroz godinu dana, te naknadnim docjepljivanjem jednom dozom cjepiva svake tri godine. Napominjem kako se područje naše županije smatra područjem srednje zaraženosti krpelja virusom KME. Za usporedbu, područje oko Zagreba smatra se područjem jake zaraze, a prema nekim istraživanjima tamošnja zaraženost krpelja virusom KME bila je 3/1.000 (na tisuću ulovljenih krpelja bila su tri pozitivna). Dokaz slabe zaraze krpelja našeg područja, te dobre zaštićenosti najugroženijih cijepljenjem, vidi se i po tome što u zadnjih desetak godina u Zavod nije pristigla niti jedna prijava tog oboljenja kod ljudi.

Puno češća bolest našeg područja koju također prenose zaraženi krpelji je Lymska borelioza. Za navedenu bolest svake godine pristigne nekoliko prijava oboljenja, a zbog relativne podcijenjenosti, realno pretpostavljamo kako je broj zaraženih svake godine veći od broja prijavljenih. Lymska bolest uzrokovana je spirohetom koja u razdoblju inkubacije od 3 do 32 dana nakon ugriza krpelja uzrokuje karakterističnu promjenu na koži oko mjesta ugriza. Ta promjena naziva se kronični migrirajući eritem, a odlikuje se centrifugalnim širenjem crvenila kože uz blijeđenje promjene u sredini.

r


Fotografije:ZZJZvpz
Uočavanje opisane promjene na koži nakon ugriza krpelja svakako zahtijeva posjet liječniku zbog propisivanja antibiotske terapije. Liječenje ranog stadija bitno je kako bi se spriječile kasne komplikacije nervnog sustava, srca i krvnih žila ili zglobova. Cijepljenje protiv KME ne štiti cijepljenu osobu i protiv Lymske bolesti!

Ostale bolesti koje prenose krpelji (erlichioza, babezioza, tularemija, rikecioza) rijetke su na našem području.

Ravnatelj Zavoda
mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog



- 11:25 - Isprintaj - #

Održana 3. sjednica Općinskog poglavarstva

Prošlog utorka, u vijećnici Općine Pitomača, održana je 3. sjednica Općinskog poglavarstva Općine Pitomača, na kojoj su Općinski poglavari razmotrili Godišnji obračun Proračuna Općine Pitomača za 2006. godinu, te godišnje obračun Predškolske organizacije «Pitomača» i «Knjižnice i čitaonice Pitomača» za isto razdoblje, te ih pripremili za narednu sjednicu Općinskog vijeća.
Na sjednici je bilo dosta rasprave vezano uz novi zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, te je za Općinsko vijeće priređen Prijedlog Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, a prilikom njegovog pripremanja i usaglašavanja poglavari su u obzir uzeli dostavljene im zaključke Ceha ugostiteljskog obrta Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, kao i pojedinačno pristigle prijedloge ugostitelja s područja općine.

Iz dnevnog reda sjednice izdvajamo i donošenje Odluke o izboru najpovoljnijih ponuditelja po provedenim natječajima za dodjelu koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova (“Dimko” vl. Zlatko Lovreković, Pitomača i «Dimnjačar» vl. Stanko Maras, Pitomača»), te prijevoza pokojnika (“Anemona” d.o.o. Pitomača i Trgovačka radnja «Marta» vl. Branka Nemet, Pitomača), koji će poslove po dodijeljenim koncesijama obavljati u periodu od naredne četiri godine.

Prihvaćen je Program i plan provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Virovitičko-podravske županije u 2007. godini, što ga je izradio Zavod za javno zdravstvo «Sveti Rok» Virovitičko-podravske županije, Virovitica, te je sukladno istome donesena Odluka o raspisivanju nadmetanja po pozivu za provođenje preventivne deratizacije na području Općine Pitomača u 2007. godini.

Donijeta je i Odluka o raspisivanju nadmetanja za izradu Urbanističkog plana uređenja naselja Pitomača, odobrena je pomoć za obnovu franjevačkog samostana Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Plehanu, prihvaćena je inicijativa Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije za oslobođenje od uplate grobne naknade za grobove poginulih hrvatskih branitelja, a razmotreno je i niz drugih zamolbi za financijsku ili neki drugi oblik pomoći.
Pitomača.hr

- 11:20 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-9.3.2007.

IZVJEŠĆE PODRUČNOG UREDA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE VIROVITICA

OPSKRBA ENERGENTIMA
Struja: Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 09.03.2007.g. bez električne energije biti će potrošači naselja: Bakić, Josipovo, Grabić, Gornji Miholjac, Španat, Višnjica, Novaki, Zidina, Vaška, Kapinci, Sopje, te grada Slatine ulice Matije Gupca od kbr. 192 i 195 do kraja prema Bakiću i to u trajanju do 5 sati od trenutka isključenja u vremenu od 08,00 do 17,00 sati,
te će bez el.energije biti : S..Gradac od 12,00 do 12,30 sati dio uilice M.Tita od broja 4 do 38
- Zbog sječe raslinja ispod niskonaponskog voda od 08,00 do 17,00 sati povremeno po potrebi bez el. energije će biti mjesta S.Gradac, Starogradački Marof i Šašnato Polje.
Voda:redovita
Plin:redovit

- 11:18 - Isprintaj - #

08.03.2007., četvrtak

Vijesti iz Županije

Na području Virovitičko – podravske županije – 7.486 sportaša u 127 udruga
Najviše sportaša ima u nogometu (4.455), a najmanje u kick boxingu (četvero). Zajednica je prošle godine, prema Programu javnih potreba za 2006. godinu, za potporu klubovima uplatila 168.000,00 kuna. Organizirana su sportska – školska natjecanja osnovnih i srednjih škola u kojima je sudjelovalo 1.855 učenika). Od sportskih kolektiva koje treba izdvojiti na području Virovitičko – podravske županije, u izvješću Zajednice sportskih saveza i udruga, posebno su istaknuti: ŽRK TVIN Trgocentar, Karate klub Virovitica, odnosno, kata team Virovitice, rukometašice Školskog športskog društva Sokol iz Pitomače koje su bile državne prvakinje, streljašice Školskog športskog društva IBM Virovitica koje su bile srebrne na prvenstvu Hrvatske i čija je članica, Ivana Grgić, prvakinja države,…

zupanija


Za trinaest Jedinica lokalne samouprave – 3.377.533,00 kuna
Temeljem kriterija utvrđenih Odlukom o kriterijima za raspodjelu dijela pomoći iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu, Jedinicama lokalne samouprave Virovitičko – podravske županije, koju je Županijska skupština donijela na 13. sjednici održanoj 1. ožujka ove godine, poglavari Virovitičko – podravske županije, utvrdili su njenu raspodjelu na pojedine Jedinice lokalne samouprave. Prema tome, ukupno 3.377.533,00 kuna raspoređeno je na trinaest Jedinica lokalne samouprave Virovitičko – podravske županije, prema kriterijima broja stanovnika prema popisu iz 2001. godine i ukupnih prihoda po stanovniku za 2005. godinu. Sredstva su dobili: Crnac, Čačinci, Čađavica, Gradina, Lukač, Nova Bukovica, Pitomača (369.670,99 kuna), Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica, Zdenci, Orahovica i Virovitica. Sredstva se doznačuju u obliku kapitalnih pomoći, te su ista dužna se utrošiti za ulaganje u kapitalne programe.

zupanija


Vpž

- 21:42 - Isprintaj - #

Područni ured DUZP-Virovitica

112


DATUM-8.3.2007.

IZVJEŠĆE PODRUČNOG UREDA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE VIROVITICA

PROMET
- Zatvaranje pruge radi strojne izmjene pragova na pruzi Dalj - Osijek - Koprivnica, između kolodvora Čačinci i Slatina od 05. do 21. ožujka 2007. godine u vremenu od 07,10 do 12,45 sati, osim subote i nedjelje. Umjesto lokalnih vlakova na toj pruzi putnike će prevoziti autobusi.

OPSKRBA ENERGENTIMA
Struja:Zbog sječe raslinja ispod niskonaponskog voda, bez električne energije biti će od 08,00 do 17,00 sati povremeno po potrebi mjesta: Turnašica i Sedlarica sa pripadajućim vinogradima
Voda:redovita
Plin:redovit

- 09:05 - Isprintaj - #

Cijepljenje voćaka

Učenici i profesori Srednje škole Pitomača započeli su s prvom od niza aktivnosti tijekom godine kojim nastoje popularizirati podizanje trajnih nasada i uopće bavljenje voćarstvom i vinogradarstvom na području općine Pitomača.
Naime već drugu srijedu u ovom mjesecu učenici zanimanja agroturistički tehničar i poljoprivredni gospodarstvenik zajedno sa svojim profesorima Tihomirom Vranićem, Brankom Pavoković i Zdravkom Gibom demonstrirali su postupke cijepljenja jabuka. Pripremili su i edukativne brošure o načinima cijepljenja te o malčiranju površina u voćnjacima i vinogradima.
Odaziv građanstva ovoj akciji Srednje škole bio je izuzetno velik, tako da su u ta dva dana cijepili preko sto novih voćnih sadnica koje će pitomačani zasaditi na svojim površinama.
Velik dio građana poveo se za preporukom danom od strane učenika i profesora Srednje škole Pitomača pa su donosili plemke starih sorti jabuka kojih još uvijek ima na pitomačkom području. Na taj se način želi popularizirati i sadnja ovih sorti izuzetno pogodnih za ekološki uzgoj jer ne trebaju gotovo nikakvu ili vrlo malu zaštitu.
Pitomača.net

- 06:09 - Isprintaj - #

07.03.2007., srijeda

Kalendar događanja-Ožujak,2007.

08.03. četvrtak
6. izložba fotografija i projekcije novih filmova
Organizator: FVK „Mirko Lauš“
Lokacija: Dvorana u Općini Pitomača

11.03. nedjelja
Koncert za humanitarnu udrugu „Podravsko sunce“
Organizator: Udruga žena „Kladare“
Lokacija: Društveni dom u Kladarama

16.-18.03. petak - nedjelja
1. PING LAN party
Organizator: Udruga PING
Lokacija: Kino-dvorana Pitomača

24.03. subota
Literarni susreti osnovnih škola
Organizator: OŠ "Petra Preradovića" Pitomača
Lokacija: Muzej Petra Preradovića u Grabrovnici

Pitomača.hr

- 11:11 - Isprintaj - #

06.03.2007., utorak

Godišnja skupština Rekreacijskog društva "Zeleno srce" Pitomača

U petak, 09. ožujka, u prostorijama Općine Pitomača s početkom u 18 sati održat će redovna godišnja skupština rekreacijskog društva „Zeleno srce“ Pitomača. Iz Upravnog odbora društva pozivaju članove udruge da se odazovu skupštini radi prihvaćanja izvješća iz prethodne godine te da se upoznaju s planiranim aktivnostima za ovu godinu. Jedna od najvažnijih je svakako otvorenje bilogorske biciklističke staze u travnju.

zs


Pitomača.hr

- 17:27 - Isprintaj - #

Druga demonstracija cijepljenja jabuka

Zbog velikog interesa javnosti, nastavnici i učenici Srednje škole Pitomača, u srijedu će po drugi puta demonstrirati cijepljenje jabuka i to od 9 do 13 sati kod tržnice u Pitomači. Pozivaju se žitelji općine Pitomača koji u svojim dvorištima imaju stare ili njima interesantne sorte jabuka da donesu svoje plemke kako bi ih predstavnici škole nacijepili na kvalitetne podloge te tako stvorili novu sadnicu za daljnju sadnju.
Pitomača.hr

- 17:26 - Isprintaj - #

Ceh ugostitelja o radnom vremenu lokala

Članovi Ceha ugostiteljskog obrta jučer su raspravljali o novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, stanju u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti na području Županije te o planu aktivnosti za tekuću godinu. Nakon što je predsjednik Ceha Branko Tkalčec iznio što je povoljnije za ugostitelje donio novi Zakon, članovi Ceha su zaključili da se svim jedinicama lokalne samouprave uputi prijedlog u vezi određivanja radnog vremena, na način da se zbog razvoja turističke ponude odredi maksimalna dužina radnog vremena dopuštena Zakonom. Osim toga, predložit će da poglavarstva postojećim ugostiteljima po službenoj dužnosti izdaju rješenja u smislu čl. 8. st. 4. Zakona, tj. da im utvrdi pravo na dulje radno vrijeme u raznim prigodama kao što su proslave dočeka Nove godine, Dana grada ili općine, svadbe i sl., a da samo novo registrirani moraju za to podnositi zahtjev.
Osvrćući se na i dalje sveprisutno ilegalno pružanje ugostiteljskih usluga, članovi Ceha su zaključili da će se nadležnom inspektoratu uputiti zahtjev za pojačanim nadzorom raznih klubova, udruga, mjesnih odbora i sl. organizacija, koje tijekom godine, a posebno prilikom blagdana i sl. manifestacija, nude konzumaciju jela i pića bez potrebnih dozvola i higijensko-tehničkih uvjeta.
U planu aktivnosti za 2007. godinu Ceh je odlučio da se na idućem sajmu «VIROEXPO», u suradnji s udrugama vinara, organizira gastro izložba autohtonih jela i pića, te će se zbog toga uskoro organizirati zajednički sastanak s vodstvima županijskih udruga vinara.
Članovi Ceha su također odredili da njegov potpredsjednik Željko Majačić 9. ožujka 2007. predstavlja Ceh u Požegi na stručnom skupu i natjecanju ugostitelja pod nazivom «Sveti Grgur», gdje će nastupati i učenici Strukovne škole iz Virovitice.
Virovitica.net

- 15:46 - Isprintaj - #

05.03.2007., ponedjeljak

Osnovni cilj pokrenuti gospodarstvo i zapošljavanje

OBILJEŽENA 17. OBLJETNICA OSNUTKA I RADA OPĆINSKOG ODBORA HDZ-a PITOMAČE
Osnovni cilj pokrenuti gospodarstvo i zapošljavanje

Osobna mi je želja da Pitomača jednom postane i grad, što bi svakako već odavno bila da je HDZ kontinuirano svih ovih 17 godina bio na vlasti, kazao je Josip Đakić

hdzp


Fotografija:Virovitički list
Nakon svete mise koja je u Župnoj crkvi svetog Vida služena za prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana i polaganjem vijenca i odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima kraj spomen-obilježja, obilježavanje 17. obljetnice osnutka i rada Općinskog odbora HDZ-a Pitomače nastavljeno je svečanom sjednicom u domu na Gredi. Uz mnogobrojne članove stranke sjednici su prisustvovali i predstavnici HDZ-a s državne i županijske razine, ujedno i visoki državni dužnosnici, ministar zdravstva Neven Ljubičić, pomoćnik ministra poljoprivrede ravnatelj Ravnateljstva robnih zaliha Samir Šahinović, saborski zastupnici Tomislav Tomić i Josip Đakić, generalni direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović, župan Stjepan Feketić, gradonačelnici Virovitice i Slatine Zvonko Kožnjak i Ivan Roštaš te Dinko Đeri, jedan od dopredsjednika Nacionalne mladeži HDZ-a.
- Čast mi je i zadovoljstvo što na ovoj obljetnici mogu vidjeti i pozdraviti visoke dužnosnike HDZ-a. To je dokaz našeg rada, rada koji smo nedavno dokazali i pobjedom na prijevremenim lokalnim izborima. Drago mi što je ovdje i mnogobrojno naše članstvo, kojima bih još jednom uz čestitke na obljetnici želio zahvaliti na svesrdnoj pomoći na izborima, ali i uputiti želje za još boljim radom putem kojeg želimo dugotrajno kao stranka biti na čelu općine - naglasio je predsjednik Općinskog odbora HDZ-a, novi načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.
Uz čestitke na izbornoj pobjedi Dinko Đeri je naglasio kako će HDZ na vlasti biti i nakon parlamentarnih izbora, a izrazio je i želju da ova nova općinska garnitura vrati sjaj Pitomači kakav je nekada imala.
- Vjerujem u novo vodstvo općine i nadam se da će uspjeti ostvariti predizborna obećanja, a čvrsto vjerujem i u pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima - naglasio je župan Stjepan Feketić, koji je tom prigodom govorio i o gospodarskim rezultatima županije u kojima ubuduće svoj obol svakako treba dati i gospodarstvo općine Pitomača.
Saborski zastupnik Tomislav Tomić zahvalio je članovima Općinskog odbora HDZ-a Pitomače što slijede put jednog od osnivača stranke, prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
- Hrvatska je zaslužila da bude dostojna članica EU, iako je ona kulturološki već odavno u njoj - uz čestitke na obljetnici naglasio je Tomislav Tomić.
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, saborski zastupnik Josip Đakić zajedno je s pokojnim Stjepanom Sulimancem stvarao HDZ na ovim područjima, a bio je i prvi predsjednik stranke u općini Pitomača.
- Bivša općinska vlast nije radila u interesu svojih žitelja, već u interesu vlastitih džepova, ponašali su se bahato i za to su na izborima i kažnjeni, tj. smijenjeni. Žitelji općine ukazali su povjerenje mladoj ekipi HDZ-a koja će znati realizirati zacrtane programe i pokrenuti zapošljavanje u općini. Naša najveća preokupacija je otvaranje novih radnih mjesta zbog čega je i napravljen preustroj općine, a osobna mi je želja da Pitomača jednom postane i grad - istakao je Josip Đakić, dodavši da bi Pitomača već odavno imala status grada da je HDZ kontinuirano u ovih 17 godina bio na vlasti.
Na kraju je domaćinima obljetnicu čestitao i član središnjice HDZ-a, ministar zdravstva Neven Ljubičić.
- U početku osnivanja stranke dr. Franjo Tuđman je u svom programu imao 5 ciljeva: stvoriti hrvatsku državu, u slučaju agresije obraniti je od agresora, zalagati se za međunarodno priznanje, ući u NATO i na kraju ući u Europsku uniju. I sami ste svjedoci da smo većinu programskih ciljeva ostvarili, a budite uvjereni da će HDZ Hrvatsku uvesti i u Europsku uniju - naglasio je Neven Ljubičić.

Zlatko Ciprijanović
ICV

- 10:09 - Isprintaj - #

Pečuh, sastanak hrvatsko-mađarskog odbora za turizam

Dana 01. ožujka 2007 u Pečuhu je održano 6. zasjedanje Mješovitog hrvatsko-mađarskog odbora za suradnju na području turizma. Kao članovi hrvatskog izaslanstva s područja naše županije bili su prisutni Antun Mihoković, pročelnik Službe za europske integracije i regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Boris Mađerić, stručni suradnik Turističke zajednice općine Pitomača, koji su održali dva referata: "Izgradnja međunarodne biciklističke staze tri rijeke" i "Izgradnja biciklističke transverzale Balaton-Drava-Sava".

p1


Fotografija i tekst:Pitomča.hr

- 08:06 - Isprintaj - #

04.03.2007., nedjelja

Pitomačke fotografije

zmaj



- 18:26 - Isprintaj - #

Na četiri rođene bebe jedan pobačaj

U virovitičkoj Općoj bolnici prošle je godine rođeno 776 beba, a obavljeno 170 abortusa, što znači da u prosjeku na četiri rođene bebe dođe jedan abortus. Razlozi zbog kojih se žene odlučuju na prekid trudnoće su različiti, a jedan od najčešćih je socijalna situacija. Uglavnom se pravdaju da već imaju dvoje ili troje djece i da im više ne treba jer žive u teškim uvjetima, bez posla i stalnih primanja. Znani su slučajevi gdje suprug zahtijeva od žene “da riješi problem” bez posebnog razloga, a problem bračne nevjere žena često rješavaju ginekolozi – abortusom. Kod srednjoškolki najčešći je razlog za namjerni prekid trudnoće strah od reakcije roditelja i okoline te nespremnost na majčinstvo.
- Prije samog postupka uvijek razgovaramo sa ženama, objašnjavamo im medicinske posljedice te odluke, upoznajemo ih s mogućim infekcijama, govorimo im o budućoj reprodukciji i psihičkim faktorima koji kasnije mogu utjecati na njihovo zdravlje - objašnjava dr. Tvrtko Kovačević, šef Odjela za ginekologiju i porodništvo pri Općoj bolnici Virovitica.
Dodaje da ginekolozi prvo pokušaju odgovoriti žene od tog čina ili inicirati razgovor sa supruzima ili partnerima, nakon čega se dogodi da partneri odustaju od prvobitne namjere i prihvate dijete.
Mnoge žene odlaze na prekid trudnoće i po nekoliko puta, a prema neslužbenim informacijama jedna je žena to napravila 14 puta!
Cijena jednog zahvata je između 800 i 1.600 kuna. Abortirani embrij sprema se u posebne kontejnere za biološki otpad i zatim vozi na spaljivanje.
Autor: G.GAZDEK
Glas Slavonije

- 18:13 - Isprintaj - #

03.03.2007., subota

Osnovana Hrvatska stranka pravne države

U Virovitici je danas osnovana Hrvatska stranka pravne države koju čine oštećene štediše dviju propalih virovitičkih štednih zdruga. Za predsjednika je izabran mr Siniša Prpić, predsjednik Odbora vjerovnika Štedno kreditne zadruge, dopredsjednici su Marijan Čop i Ivan Delač, a tajnik Ivan Gradinjanin. Članovi predsjedništva još su Ivan Lašić, Ivan Đurđević i Ljudevit Fekter.

Zbog pokretanja stečajnog postupka Zanatsko štedno kreditne zadruge i Štedno kreditne zadruge, 1617 štediša ostalo je bez 128 milijuna kuna. Protiv čelništva zadruga vodi se kazneni postupak pri Županijskom sudu u Bjelovaru zbog sumnje da su zlouporabom položaja i ovlasti oštetili štediše. «Smatramo da nam država mora vratiti novac jer je Ministarstvo financija više puta upozoravalo na propuste u poslovanju zadruga, ali nitko ništa nije poduzeo da im se zabrani rad, zbog čega ćemo krajem mjeseca podići tužbu protiv države. Budući da drugim načinima nismo uspjeli upozoriti mjerodavne institucije na naš problem odlučili smo bitku za naš novac nastaviti političkim putem», objasnio je Prpić razloge osnivanja stranke.

z


Fotografija:Virovitica.net
Članovi stranke mogu biti svi oni koji su na bilo koji način pretrpjeli štetu zbog nerada institucija države. Hrvatska stranka pravne države namjera izaći na sljedeće parlamentarne države. «Od danas više nećemo izlazite na ulice već na izbore i raditi na suzbijanju kriminala, korupcije i beskičmenjaštva hrvatske politike», rekao je Prpić.

z


Fotografija:Virovitica.net

Osnivačkoj skupštini prethodio je skup oštećenih štediša na kojem su predsjednik Odbora vjerovnika mr Siniša Prpić, stečajni upravitelj Štedo Kreditne zadruge Franjo Otročak i odvjetnik Zlatko Gregurić upoznali štediše o tijeku stečajnog postupka. Skupu je bila nazočna i potpredsjednica Sabora i predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić. «Došla sam vam dati potporu iako sam sigurna da će vam potpora ove godine dolaziti s različiti adresa, ali vam nisam ništa došla obećati. Samo želim čuti vaše probleme i vidjeti koje su metode moguće da se bar nešto od ovog što vam se dogodilo popravi. Činjenica je da ste vi pokradeni zato što država nije funkcionirala pa ću vas poduprijeti u tužbi države jer se mora znati tko je sve to zakuhao i tko je zataškavao», rekla je Adlešić.

z


Fotografija:Virovitica.net
tekst: gg
Virovitica.net

- 18:01 - Isprintaj - #

02.03.2007., petak

Prodajna izložba slika Likovnog kluba "Paleta"

Umjetnička likovna organizacija – Likovni klub „Paleta“ organizira prodajnu izložbu i aukciju slika članova
Napredne grupe Đurđevac povodom međunarodnog Dana žena sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za zajedničko putovanje u Pariz i Louvre.

Otvorenje izložbe je 6. ožujka u 19 sati ( utorak ) u
Domu kulture Đurđevac, V. Nazora 2


Molimo sve zainteresirane da nam pomognu pri realizaciji ovog , za nas vrlo sadržajnog i korisnog putovanja .

Organizator
voditelj – slikar

Ivan Lovreković

s s

s

- 17:35 - Isprintaj - #

Gripa se smiruje

h


Prema očekivanjima i epidemiološkim predviđanjima temeljenim na prethodnim iskustvima, broj oboljelih od gripe na području Virovitičko podravske županije smiruje se. Epidemija je počela u zadnjem tjednu siječnja malim brojem oboljelih, da bi se rasplamsala početkom i sredinom veljače. U zadnjem tjednu veljače broj oboljelih naglo je pao, tako da možemo realno predvidjeti kako će epidemija u prvom tjednu ožujka sasvim prestati.
Do sada na području naše županije ukupno je oboljelo 4.365 osoba ili svega 5% od ukupnog broja stanovnika (Slika 1.-pdf). Tako su sve katastrofične medijske najave o pandemijskoj gripi za ovu sezonu demantirane navedenim podacima.
Najveći broj oboljelih dolazi iz dobne skupine 7-19 godina (generalno zdrava populacija!) gdje su oboljele 2.373 osobe (54% od ukupnog broja), dok najmanji broj dolazi iz najstarije dobne skupine preko 60 godina života (najosjetljivija populacija!) sa svega 204 oboljela (5% od ukupnog broja) (Slika 2.-pdf). Glavni razlog navedenih pokazatelja je dobra procijepljenost starijih osoba. Time je ispunjen glavni javnozdravstveni cilj, a to je zaštititi onaj dio populacije za koji bi gripa mogla predstavljati opasno oboljenje u smislu izazivanja akutnih komplikacija i/ili smrti.
Zaključno možemo konstatirati kako se za ovu sezonu epidemije gripe, koja je na izmaku, nije dogodilo ništa nepredviđeno niti u pogledu ukupnog broja oboljelih niti u pogledu raspodjele oboljelih po dobnim skupinama.

ravnatelj
Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“
Virovitičko podravske županije
mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog



- 17:28 - Isprintaj - #

Sazvana 3. sjednica Općinskog poglavarstva Općine Pitomača

Za utorak, 06. ožujka, sazvana je 3. sjednica Općinskog poglavarstva Općine Pitomača, koja će se održati u vijećnici Općine Pitomača s početkom u 18,00 sati.

D N E V N I R E D :

1. Godišnji obračun Proračuna Općine Pitomača za 2006. godinu.
2. Godišnji obračun Predškolske organizacije «Pitomača» za 2006. godinu.
3. Godišnji obračun «Knjižnice i čitaonice Pitomača» za 2006. godinu.
4. Prijedlog Pravilnika o unutarnjem ustroju i radu Općine Pitomača.
5. Prijedlog Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti.
6. Izmjena Odluke o imenovanju zapovjedništva zaštite i spašavanja.
7. Prijedlog za imenovanje članova Nadzornog odbora t.d. «Komunalno Pitomača» d.o.o. Pitomača.
8. Donošenje Odluke o izboru najpovoljnijih ponuditelja po provedenim natječajima za dodjelu koncesija za:
- obavljanje dimnjačarskih poslova,
- prijevoz pokojnika,
- crpljenje, odvoz i zbrinjavanje fekalija iz septičkih i sabirnih jama.
9. Donošenje Odluke o izboru najpovoljnijih ponuditelja po provedenim nadmetanjima za:
- održavanje objekata i uređaja javne rasvjete,
- nabavu prehrambenih proizvoda, higijenskog pribora i sredstava za održavanje,
- nabavu mesa i mesnih prerađevina,
- kruha i pekarskih proizvoda,
- kancelarijskog materijala,
- građevinskog materijala,
- vodovodnog materijala,
- elektromaterijala,
- izvođenje građevinskih radova,
- izvođenje vodoinstalaterskih radova,
- izvođenje električarskih radova,
- izvođenje tiskarskih usluga.
10. Porezna uprava, Virovitica – Pregled zaduženja i naplate lokalnih poreza.
11. Zavod za javno zdravstvo «Sveti Rok» Virovitičko-podravske županije, Virovitica – Program i plan provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Virovitičko-podravske županije u 2007. godini.
12. Donošenje Odluke o raspisivanju nadmetanja po pozivu za provođenje preventivne deratizacije na području Općine Pitomača u 2007. godini.
13. Donošenje Odluke o nabavi integralnog informacijskog sustava za potrebe Općine Pitomača.
14. Donošenje Odluke o dodjeli pomoći za obnovu franjevačkog samostana Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Plehanu.
15. Humanitarna udruga «Podravsko sunce», Pitomača – Zamolba za osiguranje financijskih sredstava za rad liječnika specijalista.
16. OŠ Petra Preradovića, Pitomača – Zamolba za donaciju.
17. Marijana Kožar, Pitomača – Zamolba za sponzorstvo pri tiskanju knjige.
18. Zamolbe za financijsku pomoć za podmirenje troškova stanovanja:
19. Antun Pavleković, Otrovanec – Zamolba za financijsku pomoć zbog naknade štete od požara na poljoprivrednim površinama.
20. Udruženje obrtnika Pitomača, Pitomača – Zamolba za oslobođenje od naknade za priključenje na kanalizacijsku mrežu.
21. Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, Virovitica – Zamolba za oslobođenje od uplate grobne naknade.
22. Zamolba na besplatni priključak na komunalnu infrastrukturu.
23. Zahtjev za stavljanje u funkciju puta.
Pitomača.hr

- 17:20 - Isprintaj - #

Kloštranke obilježavaju Dan žena

Izložbom tradicionalnih i novijih ručnih radova te uradaka nastalih na kreativnim radionicama članice Foruma žena Kloštra Podravskog sutra će svečano obilježiti Međunarodni dan žena. Pod nazivom ‘Kreativno izražavanje žena u prošlosti i danas’ u kloštranskom Društvenom domu gostovat će i udruge žena iz okolnih mjesta – Kladara, Ferdinandovca, Prugovca i Čepelovca, a sudjelovat će i članovi ‘Kloštranske palete’. To je peta takva manifestacija, a na otvaranju sutra u 19 sati nastupit će članovi domaćeg KUD-a Podravec.
Radio Koprivnica

- 17:12 - Isprintaj - #

01.03.2007., četvrtak

Udruga PING organizira 1.PING LAN party od 16. do 18. ožujka u Pitomači

Udruga PING organizira 1.PING LAN party od 16.do 18.ožujka u pitomačkoj Kino sali.Uz sam LAN party održat će se, u suradnji sa Astronomskim društvom Pitomača, i kratka prezentacija Udruga koje postižu zapažene rezultate na državnom nivou.
Mole se svi da, ukoliko posjeduju stara računala, doniraju ista Udruzi PING jer se planira napraviti izložba starih računala u Pitomači. Pod "starim" računalima se podrazumjevaju Spectrum, Atari, Schneider, Sinclair, Commodore, Amiga... Ukoliko niste u mogućnosti donirati ista, možete ih posuditi Udruzi za vrijeme trajanja LAN party-a da budu izložena i bit će vam vraćena nakon izložbe. Uz svako računalo, bilo ono posuđeno ili donirano, stajat će ima vlasnika/donatora.

ping


PROGRAM ODRŽAVANJA 1. PING LAN PARTY-a

Petak, 16.03.2007.
15-17 - Sakupljanje sudionika; Instalacija, konfiguriranje i testiranje opreme
17-?? - Igranje PC igara i druženje sudionika

Subota, 17.03.2007.
10-15 - Sakupljanje sudionika; Igranje PC igara i druženje sudionika
15 -16 - Otvorenje 1.PING LAN party-a
- Predstavljanje Udruge Pitomačkih Informatičara i Network Gamera (PING)
- Predstavljanje Astronomskog društva Pitomača
- Predstavljanje kino-kluba "Mirko Lauš" iz Pitomače
16-20 - Igranje PC igara i druženje sudionika
20-21 - Spajanje LAN party-a sa bežičnom mrežom Udruge PING
- Igranje sa igračima spojenim na bežičnu mrežu
21-?? - Igranje PC igara i druženje sudionika

Nedjelja, 18.03.2007.
10-15 - Igranje PC igara i druženje sudionika
u 17sati - Zatvaranje 1.PING LAN party-a

ping


Sve dodatne informacije kao i informativne prijave sudionika na info@udruga-ping.com

- 19:21 - Isprintaj - #

Osnovana Turistička zajednica Ferdinandovac

Turističku zajednicu od nedavno ima i Općina Ferdinandovac. Osnovana je na poticaj načelnika Andrije Kudumije, koji smatra da ferdinandovačko područje ima dovoljno prirodnih, kulturnih i tradicijskih vrijedosti za razdvoj turizma, prvenstveno seoskoga. Predsjednik Turističke zajednice Općine Ferdinandovac je Milan Laklija, vlasnik seoskog poljoprivrednog domaćinstva, koji se, kao i cijela njegova obitelj, bavi ugostiteljstvom i turizmom.
Radio Koprivnica

- 19:10 - Isprintaj - #

Đurđevčani inicirali stvaranje vinskih cesta

Predsjednik Županijske zajednice vinogradara, vinara i voćara Marijan Matočec okupio je na obiteljskom gospodarstvu Đure Šipeka kraj Kloštra Podravskog predstavnike udruga vinogradara i voćara, turističkih zajednica, općinske načelnike i gradonačelnika Đurđevca na prvi sastanak Povjerenstva za uspostavu vinskih cesta na području đurđevačkog vinogorja. Do kraja rujna taj bi posao trebao biti napravljen i na području koprivničkog te križevačko-kalničkog vinogorja, a potom kao projekt predočen Županijskom poglavarstvu. Partneri u tom poslu udrugama vinogradara i voćarima bit će lokalne zajednice, od kojih se očekuje da će im osigurati potrebnu infrastrukturu na trasama vinskih cesta, zatim turističke zajednice koje bi na nju trebale vezati kulturne, muzejske, galerijske, ugostiteljske i smještajne kapacitete, dok bi Županija i njezina Turistička zajednica tako opremljenim vinskim cestama trebale osigurati marketinški proboj. Preduvjet čitavog posla je izrada okvirnoga plana i upisivanje vinogradara koji žele biti evidentirani na vinskim cestama u registar proizvođača, naglasio je Marijan Štimac iz Upravnog odjela za gospodarstvo, dok je savjetnik župana za europske integracije Ivan Đopar najavio mogućnost korištenje novca IPARD programa te uspostavu prekogranične suradnje s Mađarima, Austrijancima i drugima.
Radio Koprivnica

- 19:07 - Isprintaj - #

Završen radničko-sportski turnir u kuglanju

k
Jučer su bačene zadnje kugle na radničko-sportskom turniru općine Pitomača. Prve četiri ekipe nagrađene su peharima kao i igrač koji je u jednom nastupu srušio najviše čunjeva, a to je bio Andi Kodžaga sa 127 srušenih čunjeva. Pehar za fair play dobila je ekipa STP d.o.o. Pitomača zbog redovitog dolaska u punom sastavu na natjecanje.
Fotografija:Pitomača.hr

kuglanje


Konačni poredak izgleda ovako:
1. KOGRAD 2988
2. DOM VEDRANA 2859
3. KLESARSTVO „PANKASZ“ 2846
4. HALO-92 2742
5. OPĆINA PITOMAČA 1370
6. STK "PITOMAČA" 1218
7. UMIROVLJENICI 1196
8. UDRUGA "PING" 1176
9. KIKI & BUBY 1077
10. STP d.o.o. 1013
11. CAFE BAR KUGLANA 976
12. KTC PITOMAČA 899

Pitomača.hr

- 18:59 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


01.ožujak
IZVJEŠĆE PODRUČNOG UREDA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE VIROVITICA

PROMETNE NESREĆE
sa materijalnom štetom: 1 Virovitica , 1 Suhopolje

PROMET - Privremeno se zatvara ( do daljnjega ) za sav promet dionica lokalne ceste LC 40062 u naselju Rajino Polje na dijelu od križanja sa LC 40063 do naselja Bjelkovac zbog radova na rekonstrukciji mosta. U vremenu privremene zabrane promet će se odvijati lokalnom cestom LC 40065 ( Čačinci – Krivaja ).

POŽARI - Voćin-požar na stambenom objektu

OPSKRBA ENERGENTIMA
- Struja : bez el.energije dana 01.03.2007.g. od 09.00 do 09.30 sati biti će potrošači u Grabrovnici od kućnog broja 26 do 146 i 181 , u Križnici od 12.00 do 12.30 sati predio Pustare prema Dravi.
- Voda: redovita
- Plin : redovit


Područni ured DUZP Virovitica

01. OŽUJAK- DAN CIVILNE ZAŠTITE I DAN ZAŠTITE I SPAŠAVANJA U REPUBLICI HRVATSKOJ

- 06:14 - Isprintaj - #

Vijesti iz Općine Pitomača

Provedena anketa o interesu za pohađanje glazbene škole
Osnovna glazbena škola „Jana Vlašimskog“ iz Virovitice nedavno je provela anketu među učenicima nižih razreda Osnovne škole „Petra Preradovića“ iz Pitomače o interesu za pohađanje glazbene škole. Interes za glazbeno obrazovanje pokazalo je 66 učenika i to: 39 za glasovir, 16 za gitaru, 7 za harmoniku, 1 za klarinet, 1 za trubu, 1 za kombinaciju gitara/klarinet, i 1 za kombinaciju glasovir/harmonika. Prema rezultatima ove ankete, za glasovir bi se mogla formirati dva razreda, za gitaru jedan dok za harmoniku, klarinet i trubu za sada nije iskazan interes dovoljnog broja učenika.

Održana prva demonstracija cijepljenja jabuka
Profesori i učenici Srednje škole Pitomača, smjera Agroturistički tehničar, danas su kod pitomačke tržnice demonstrirali načine cijepljenja jabuka sortama Idared, Zlatni delišes i Granny Smith te podlozi M9. Cjepovi su se za simboličnih 10 kuna mogli ponijeti i doma. Iz škole najavljuju istu akciju i iduće srijede pa svi oni koji imaju neku staru sortu jabuke, a željeli bi je još negdje posaditi mogu donijeti svoje plemke koje će im profesor Vranić nacijepiti na kvalitetnu slabo bujnu podlogu. Za plemku se trebaju uzeti zdravi i neoštećeni, srednje razvijeni odrvenjeli izboji.
Pitomača.hr

- 06:08 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.