LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

KBC Zagreb: Otvorena Banka krvi iz pupkovine - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

28.03.2007., srijeda

KBC Zagreb: Otvorena Banka krvi iz pupkovine

U Zavodu za kliničku transfuziologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb danas je svečano otvorena Banka krvi iz pupkovine, koja je osnovana na inicijativu novinarke Ane Rukavine, lani preminule od leukemije.
Banka je simbolično otvorena na dan njezina 30. rođendana, a ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić predložio je da nosi ime Ane Rukavine.

pitomača
Banka krvi iz pupkovine bit će mjesto na kojem će svi koji to žele moći pohraniti krv bogatu matičnim stanicama, prikupljenu pri porodu. Krv iz pupkovine prikuplja se nakon nekompliciranog poroda neinvazivnim i jednostavnim postupkom, koji ne šteti novorođenčetu i majci, te ne zahtijeva promjenu uobičajenog postupka vođenja poroda.
Pripravak krvi iz pupkovine nakon obrade obilježava se jedinstvenim identifikacijskim brojem, te se nakon zamrzavanja pohranjuje na odgovarajuću temperaturu u tekućem dušiku. Krv iz pupkovine se zamrzava i čuva u istim uvjetima kao i pripravci matičnih stanica iz koštane srži i periferne krvi.
Banka krvi iz pupkovine iznimno je važna za razvoj hrvatskog zdravstva u cjelini te veliki korak naprijed u poboljšanju uvjeta skrbi za pacijente, koji će od danas pomoć moći potražiti i u svojoj zemlji, izjavio je jedan od inicijatora projekta dr. Mirando Mrsić.
Prva suradnja, kako je najavljeno, bit će ostvarena s
Klinikom za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, a potom slijedi i suradnja s ostalim bolnicama u cijeloj Hrvatskoj.
Do danas je širom svijeta obavljeno preko tisuću transplantacija krvi iz pupkovine, a rezultati su pokazali dobar oporavak krvotvornog sustava.
Hina

- 17:21 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.