LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

07.05.2012., ponedjeljak

I ove godine...Jagnjedovečka legenda 1642.

Jagnjedovečka legenda 1642., povijesna manifestacija kojom mještani ovog koprivničkog prigradskog naselja obilježavaju godišnjicu nastanka svoga mjesta.

"JAGNJEDOVEČKA LEGENDA - 1642. GODINE"
Na prošnju nekoliko doseljenih obitelji, koprivnički kapetan Ivan Vilim Galler šalje svoje vojvode da izmjere područje novog naselja i izdaje im dozvolu kojom ih uključuje u Grad Koprivnicu. Selo ga dočekuje velikim sajmom i gozbom, prikazom seoskih običaja i starih seoskih zanata i vještina.
Miriše svježi kruh iz krušne peći, zamiješen od pšeničnog, ječmenog i raženog brašna. Peku se pogačice, palenjaki, a na dvorištima hlade već pripremljene orehnjače, makovnjače, mazanice i kifli.
Iz daleka mame vrući štrukli sa sirom, zeljem i jabukama, medenjaci i pite. Mijese se i razvlače rezanci, hajdina i prosena kaša puše se u loncu. Na žaru se vrte mladi odojci, peku pilići i riba na rašljama. U kotlu se kuha grah sa suhim mesom, a na vrućoj plati peku svježe pogače.
Za slavlje trebaju čiste bijele košulje, a na postelje valja staviti mirisne plahte od lanenog platna. Pralje ga kuhaju u lugu od pepela, pa peru na potoku i suše na suncu. Na sunce se izvlače preslice i kolovrati, a starice našivaju i pletu pred kućama, promatrajući silni svijet koji danas prolazi selom.
Djeca se igraju i pecaju ribu kojom obiluje čisti bistri potok Jagnjedovec. Na sajmu ima i novih igračaka, ali su i stare igre jednako zabavne.
Muški su poslovi u proljeće veliki i brojni. Treba oguliti kolje, isplesti plotove od pruća, nasaditi motike. Bez alata nema zanata, zato valalja isklepati kose i prirediti plugove.
Valja ispeći dobru rakiju i pripremiti bačve za vino da bi bilo pjesme na polju i goricama.
Seoski zanatlije rade u svojim radionama, ali na sajmu se nudi i roba iz grada, od alata i posuđa do gverca i medenjaka. Treba vidjeti i nova čuda stigla iz dalekog svijeta, a možda pružiti i dlan gatari da se sazna što nosi budućnost.
Kapetana i njegove časnike, ali i sve goste treba nahraniti. Stol je prostrt u krčmi, a mjesta ima za sve goste. A nakon objeda, seoski će se muževi okušati u natjecanju da se vidi tko će biti seoski domaćin do sljedećeg slavlja.
VIŠE: http://www.suncanoselo.com/
VIDEO: Legenda o Jagnjedovcu (2011.)

- 21:20 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.