Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Gripa se smiruje

h


Prema očekivanjima i epidemiološkim predviđanjima temeljenim na prethodnim iskustvima, broj oboljelih od gripe na području Virovitičko podravske županije smiruje se. Epidemija je počela u zadnjem tjednu siječnja malim brojem oboljelih, da bi se rasplamsala početkom i sredinom veljače. U zadnjem tjednu veljače broj oboljelih naglo je pao, tako da možemo realno predvidjeti kako će epidemija u prvom tjednu ožujka sasvim prestati.
Do sada na području naše županije ukupno je oboljelo 4.365 osoba ili svega 5% od ukupnog broja stanovnika (Slika 1.-pdf). Tako su sve katastrofične medijske najave o pandemijskoj gripi za ovu sezonu demantirane navedenim podacima.
Najveći broj oboljelih dolazi iz dobne skupine 7-19 godina (generalno zdrava populacija!) gdje su oboljele 2.373 osobe (54% od ukupnog broja), dok najmanji broj dolazi iz najstarije dobne skupine preko 60 godina života (najosjetljivija populacija!) sa svega 204 oboljela (5% od ukupnog broja) (Slika 2.-pdf). Glavni razlog navedenih pokazatelja je dobra procijepljenost starijih osoba. Time je ispunjen glavni javnozdravstveni cilj, a to je zaštititi onaj dio populacije za koji bi gripa mogla predstavljati opasno oboljenje u smislu izazivanja akutnih komplikacija i/ili smrti.
Zaključno možemo konstatirati kako se za ovu sezonu epidemije gripe, koja je na izmaku, nije dogodilo ništa nepredviđeno niti u pogledu ukupnog broja oboljelih niti u pogledu raspodjele oboljelih po dobnim skupinama.

ravnatelj
Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“
Virovitičko podravske županije
mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog




Post je objavljen 02.03.2007. u 17:28 sati.