LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomački Prostorni plan-treći dio - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.03.2007., subota

Pitomački Prostorni plan-treći dio

Komunalna infrastruktura

a) Prometni sustav
Područje općine Pitomača svojim prometno-zemljopisnim položajem predstavlja sastavni dio spoja istočnog i zapadnog dijela Hrvatske.
a1) Cestovni promet
Ispitivanja su pokazala da cestovna mreža ima manju strukturnu vrijednost nego što bi bilo potrebno za zadovoljenje lakog prometnog opterećenja.Dio cestovne mreže pretrpio je velika oštećenja uslijed preusmjeravanja cjelokupnog prometa za
istočnu Hrvatsku na podravski koridor, za vrijeme Domovinskog rata.
Prostorom Općine dominira podravski prometni koridor. Uz njega su se razvili i najznačajniji urbani centri, dok su rubna područja uz Dravu stagnirala u razvoju. Ta prostorna neravnoteža uvjetovala je slabiji razvitak prometnog sustava (cestovne mreže) u rubnim područjima, a istovremeno uzrokovala prometne probleme uz centralnu prometnicu podravskog koridora, koja
nije uređena i opremljena za takav intenzitet prometa.
a2) Željeznički promet
Željeznički promet u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ima vrlo dugu tradiciju i njegova je uloga u sveukupnom razvoju tog područja vrlo značajna. Prostorom Općine prolazi trasa željezničke pruge I reda u smjeru istok-zapad, Dalj-Osijek-Koprivnica-Varaždin.
Osiguranje pruga i kolodvora signalno-sigurnosnim uređajima je ili tehnološki zastarjelo ili ga uopće nema. Cestovni putni prijelazi u razini (CPR) poseban su problem na prugama i cestama sjeverozapadne Hrvatske. Pogotovo se to odnosi na pruge s velikim brzinama (Koprivnica-Osijek), koja prolazi ovim područjem.
a3) Riječni promet
Sjevernim rubom prostora prolazi tok rijeke Drave koji predstavlja granicu Općine, a ujedno i međudržavnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Mađarske.Plovidba na rijeci Dravi je u međudržavnom režimu plovidbe. Uzvodno se plovi iznimno i to zbog eksploatacije šljunka iz dravskog korita.
a4) Zračni promet
Na području općine Pitomača postoji uzletište “Banov Brod”, koje je planirano za izgradnju športskog aerodroma.
a5) Pošta
Neposredni kontakt u pružanju poštanskih usluga vrše osnovne poštanske jedinice - poštanski uredi.
Postoji jedan poštanski ured u Općini, na položaju 33 405 naselje Pitomača.
a6) Telekomunikacije
HT se opredijelio za najsuvremeniju tehnologiju s AXE centralama upravljanim snažnim računalima i udaljenim pretplatničkim stupnjevima (UPS).

b) Vodoopskrba i odvodnja
b1) Vodoopskrba
Distribucijsko područje Pitomača karakterizira vrlo loša kolektivna vodoopskrba, koja je rješavana putem individualnih zdenaca s priključivanjem okolnih domaćinstava. Jedino u samom naselju Pitomača postoje parcijalne vodoopskrbne mreže koje povezuju kuće u pojedinoj ulici na zajednički zdenac
Postojeći zdenac, na lokaciji «Lisičine», izdašnosti 25 l/s koristit će se u dvije faze: u I fazi eksploatirat će se 12,5 l/s (eksploatacija započinje tijekom lipnja 2002. god), a u drugoj fazi vodoopskrbe planira se nadogradnja i početak eksploatacije 25 l/s.Stanovnici ostalih naselja Općine vodom se opskrbljuju iz kopanih, rjeńe bušenih, bunara kojima je zahvaćen prvi sloj vodonosnika u kojem je voda podložna površinskom onečišćenju.
b2) Odvodnja
Na području općine Pitomača odvodnja nije riješena na zadovoljavajući način. Oborinske vode odvode se otvorenim kanalima ili cestovnim jarcima u najbliže vodotoke. U većini naselja otpadne vode rješavaju se septičkim jamama, koje se nekontrolirano prazne u najbliži odvodni jarak ili u najbliži vodotok. Većina septičkih jama je procjedna, bez nepropusna dna, tako da se
otpadna voda direktno infiltrira u vodonosne slojeve.
c) Elektroopskrba
Elektroenergetska mreža sadržava objekte na prijenosnim i distribucijskim naponskim razinama.Elektroenergetska mreža za prijenos električne energije sadržava samo objekte na 110 kV naponskoj razini.
Distribucijska mreža obuhvaća sve distribucijske naponske razine i pokriva područje Općine. Na 35 kV naponskoj razini izgrađeni su slijedeći sadržaji:
- Trafostanice 35/10 kV: Pitomača,
- Zračni 35 kV dalekovodi: Koprivnica-Virovitica,
Premda postoji hidropotencijal rijeke Drave hidroelektrana se do sada nije mogla izgraditi zbog financijskih mogućnosti, međudržavnih dogovora i agresije na Hrvatsku.
d) Plinoopskrba
Mjerno-redukcijske stanice su smještene u Pitomači i Đolti. U Đolti MRS izvedena je za priključenje velikih industrijskih potrošača direktno na magistralnu mrežu veledistributera, dok je od MRS u Pitomači razvod obuhvatio široku potrošnju.
Plinski sustav vezan na MRS Pitomača srednjetlačan je i obuhvaća sva naselja općine Pitomača,osim naselja Starogradački Marof i Križnica. Plinski sustav vezan na MRS Đolta opskrbljuje plinom samo sušaru duhana Đolta.
e) Postupanje s otpadom
Općina Pitomača obuhvaća dvanaest naselja i ima 10.465 stanovnika. Organiziranim odvozom otpada obuhvaćeno je 2.866 stanovnika, odnosno 988 domaćinstava. Odvoz otpada organiziran je u slijedećim naseljima: Pitomača, Dinjevac, Kladare, Otrovanec, Turnašica, Stari Gradac i Sedlarica.
Prikupljanje i odvoz otpada vrši tvrtka Komunalno Pitomača d.o.o. Sakupljanje otpada vrši se jedanput tjedno, u različitim tipovima spremnika.Komunalna tvrtka ima jedan kamion s potisnom pločom, volumena 15 m3.
Komunalni otpad
U sastavu komunalnog otpada prevladava papir, karton, vegetabilni ostaci, plastika, guma,staklo, drvo, građevinski otpad, otpad iz poljodjelstva, ambalaža poljoprivrednih sredstava itd.Udio pojedinih sastojaka teško je procijeniti, jer se ne vrši selekcija otpada.
Tehnološki otpad
Od postojećih tvrtki na području Općine samo jedna proizvodi opasni otpad, dok se kod ostalih uglavnom radi o neopasnom tehnološkom otpadu, koji završava na odlagalištu otpada Klisa, ili se zbrinjava u proizvodnom krugu vraćajući se u proces proizvodnje.Najveću količinu otpada produciraju slijedeće tvrtke: Bravar commerce d.o.o. za proizvodnju metalnih konstrukcija, Jan–Spider d.o.o., otkup i prerada ljekovitog bilja, Veronika d.o.o.,proizvodnja metli-sirak, niskogradnja, Tkalčec-commerce d.o.o., trgovina na veliko, Hortus d.o.o. za poljoprivrednu proizvodnju, trgovinu i usluge.Količina, vrsta i način zbrinjavanja
otpada po pojedinim tvrtkama prikazan je u Tablici 26.

pitomača


Sve tvrtke redovito prijavljuju vrstu, količinu i način zbrinjavanja otpada u Katastar emisija u okoliš, koji vodi Županijski ured za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove,graditeljstvo i zaštitu okoliša.
Odlagališta otpada
Na području Općine postoji 11 većih odlagališta i veliki broj manjih, smješteni na neodgovarajućim lokacijama. Podaci postoje samo za odlagalište koje koristi naselje Pitomača,Odlukom općine Pitomača od 20.12.1994. godine. To odlagalište (Klisa) nalazi se između naselja Pitomača, Stari Gradac, Turnašica i Otrovanec, a udaljeno je oko 3 km od prvih stambenih objekata. Otpad se samo navozi i povremeno prekriva. Odlagalište nije ograđeno.Godišnje se na njega odloži oko 1.400 tona različitog otpada, i komunalnog i tehnološkog.Količina do sada odloženog otpada je oko 8.000 tona, a računa se da je preostali slobodni
kapacitet odlagališta oko 10.000 tona.
IZVOR:Pitomača.hr


- 09:36 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.