Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Ivka Skender,voditeljica triju folklora

Četiri desetljeća ljubavi prema folkloru

Već četrdeset godina Pitomačanka Ivka Skender njegovateljica je izvorne pjesme, plesa i kola, ali i voditeljica nekoliko folklornih grupa. Da je zaljubljena u sve što je izvorno, narodno, odaje i njen dnevni boravak u stanu.
- Točno je da sam veliki ljubitelj folklora i svega pratećeg vezanog za izvorne kulture. Ta ljubav seže još iz mojeg djetinjstva kada sam u drugom razredu osnovne škole s kolegicom Nadom Tišljar pjevala u emisiji "MIKROFON JE VAŠ" 1957. godine, emitiranoj na Radio Zagrebu. Bila sam i članica prve filmske grupe koju je vodio gospodin Mirko Lauš. Iako se moda pjesama i plesova stalno izmjenjivala, ja sam trajno ostala kod svoje najveće ljubavi za domaće i izvorno.
Angažirani ste na više mjesta, imate puno istomišljenika i suradnika?
- Trenutačno vodim tri folklorne skupine: u okviru Udruge žena "Gračanka" stariju grupu sa 16 članova i mlađu sa 20 članova s njihovim muzikašima, zatim dramsku sekciju i KUD "Podravka" u Starogradačkom Marofu sa 14 članova folklora i 6 glazbenika.
Koju vrstu folklora njegujete?
- Isključivo plešemo i pjevamo izvorna kola i pjesme ovoga kraja. Posebno su lijepa uskrsna pjevana kola, ivanjska kola, božićni običaji, običaji za Sveta tri kralja, a da ne spominjem svatovske običaje. Sve to pada u zaborav i naši mladi najčešće nemaju pojma o tome. Naše je da to istrgnemo iz zaborava i njegujemo dalje. Muzika, e tu nema problema. Ne biste vjerovali, na probu znaju istovremeno doći po šest bajzara. Zar to nije sjajno?!

ivka


Fotografija:Virovitički list
Posebno želim pohvaliti gospodina Igriča iz Križnice koji dva puta tjedno, dobrovoljno na svojem biciklu preveze preg Drave svojega bajza u Starogradački Marof da bi nam svirao na probi folklora. To je ljubav koju stvarno cijenim.

Okruženje vas odaje da ste ljubiteljica i skupljačica narodnih nošnji?
- Ova poculica mi je naslijeđe od moje mame. Ona ju je naslijedila od svoje i tako je iz generacije u generaciju sačuvana do naših dana. Kao takva već više godina internetski svima je dostupna. Uspjela sam pribaviti sebi za ljubav kompletne podravsku, slavonsku i posavsku nošnju i sve ih ljubomorno čuvam za sljedeće generacije. Sve su tkane i vezene na domaćem lanenom platnu. Dobro su očuvane, što me posebno veseli. To je moja ljubav i moje blago. Moje članice i članovi folklora, nošnje koje su uglavnom njihove, osobno čuvaju kod svojih kuća, jer nam je to sigurnije i jednostavnije.
Koje sve smotre posjećujete i s kime surađujete?
- Posjećujemo se unutar folklornih društava prvenstveno u našoj općini i županiji, a po mogućnosti putujemo i dalje. Svake godine posjećujemo KUD u Svetoj Nedjelji, zatim Šandrovec Kladare, Podravske Sesvete, Otrovanec, Turanovac, Donji Miholjac, Špišić Bukovicu, Viroviticu, Petrovsko u Zagorju, a surađujemo i s jednom zagrebačkom udrugom umirovljenika. Sve su to manje-više uzvratni posjeti, a sve prilagođujemo financijskom dosegu.
Priređujemo i zabave, a uz sve teškoće posljednjih godina prihode od ulaznice darivale smo pitomačkoj udruzi " Podravsko sunce" koja još uvijek prikuplja novac za mamograf.
Nešto novca dobijemo od općine Pitomača, nešto od Virovitičko-podravske županije, a najviše doprinosi članstvo samo.

Tko vam najviše pomaže?
- Uz sve ostale u Starom Gracu istaknula bih gospođu Ružu Posavec, predsjednicu Udruge žena, ali i cijelu njenu obitelj na koju uvijek mogu računati. U Starogradačkom Marofu to je gospođa Kata Miklić, koja ne samo da je aktivna članica folklora, nego je to žena koja je u posljednjih deset godina nositeljica svih aktivnosti u selu. Bez nje teško bi se i znalo za malo podravsko selo Starogradački Marof, koje ima svega stotinjak stanovnika.

Barica Mihoković
Virovitički list

Post je objavljen 14.03.2007. u 15:58 sati.